kopułę, obiło się szerokim echem od czaszki i podsunęło mu myśl, że o kuchni wie wszystko. Tymczasem tenże bloger spożywał śledzia zachwycając się smakiem makreli oraz konsumując upierdliwie niedobrą tartę zachwycał się jej aksamitnością. Albo diler ich oszukuje albo leków nie biorą. Tylko w Krakowie można spotkać restaurację, w której przy wyjściu proszą cię o wypełnienie ankiety dotyczącej pracy kelnera(...)Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli. Schab: Zacny kawał schabu (ja miałam 1,5kg) obtaczamy w przyprawach. Ja na deskę wysypałam majeranek, sól, pieprz, czerwoną słodką paprykę, suszony czosnek, cząber i czosnek niedźwiedzi. Turlamy schab po desce z przyprawami i odstawiamy go na godzinkę do lodówki. Obieramy 4 spore jabłka lekko kwaskowe i 3 cebule. Jabłka
ladykitchenUwielbiam pasztety , mogła bym jeść je codziennie w każdej postaci , z wieloma dodatkami , czy drobiowy , czy wieprzowy , każdy jest pyszny i wart swego
Mój SmakPrzepis pochodzi z "Mojego Gotowania" z września 2010. Ciasto upiekłam wtedy i piekę je co roku, bo jest naprawdę smaczne. Nie może go zatem zabraknąć na
Weekendy w domu i ogrodzieKupiłam sobie w końcu formę z kominkiem do babki. Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart.. i innych tradycyjnych angielskich wypieków. Ale udało mi się znaleźć w internecie fajną stronkę ze sprzętem AGD. Trzymałam tylko kciuki, aby forma doszła do świąt. I udało się! Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc(...)bardzo wysokie. A to efekt po wyjęciu z piekarnika.... jestem zadowolona :)))) Potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich mas, nie lubię ciast lukrowanych, tak więc leciuteńko przyprószyłam ja tylko cukrem pudrem i to wszystko. Babka jest pyszna, nie jest sucha, pachnie wanilią i skórką cytrynową. Oczywiście kroiłam
Walijskie PichcenieKolejny poniedziałek...szczęśliwie ostatni w tym tygodniu dla tych, którzy za nim nie przepadają :) Leci z nieba pierwsza śniegopodobna masa z deszczem, niby dzień, a jednak
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDrożdżowe bułeczki z kruszonką, to jest to, na co mam zawsze ochotę 😍 Uwielbiam z dowolnym nadzieniem, a nawet i bez. Ale te z jagodami w
Walijskie Pichceniedoskonale rozgrzeje nasz żołądek i organizm, a dobrze rozgrzany organizm to większa odporność na różne infekcje. Dlatego, szczególnie zimną czy jesienią, warto zacząć dzień miseczką ciepłej zupy. Po trzecie, zupa nie tuczy! Warzywna zupa niezabielana to danie niskokaloryczne, a daje uczucie sytości i dodatkowo doskonale nawadnia. Wbrew pozorom i powszechnie panującej opinii, zupy są najprostszą i najszybszą potrawą(...)naciowego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pelati 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz papryka słodka mielona szczypta kminku mielonego Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. W garnku
Kuchnia MagdaLenytakże jako szarlotka cesarska. W przeciwieństwie do tradycyjnych szarlotek, jabłecznik ten charakteryzuje się ogromnymi kawałkami jabłek i ciastem na bazie serka homogenizowanego lub śmietany. To w zasadzie owoce w słodkim cieście! Góra jest cudownie krucha, a w środku mieszka rozpływające się w ustach jabłuszko. Warszawiacy podobną szarlotkę na pewno kojarzą z mikro kawiarni Misianka w Parku Skaryszewskim. Ja zjadam(...)gorące. Gdy jabłecznik wystygnie, posypujemy go cukrem pudrem. Szarlotka najlepsza jest w dniu pieczenia (polecam podawać na ciepło!) – na drugi dzień ciasto traci kruchość. Zobacz także: Truskawkowa tarta z mascarpone - doskonała Pisałam już, że mam dwa ulubione desery truskawkowe. Pierws... Tarta limonkowa Tarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią... Tarta
Poezja smakuPrzywołując wspomnienia z kuchni mojego dzieciństwa w głowie mam przede wszystkim słodycze, co mogliście już zresztą zauważyć we wcześniejszych wpisach, ale nie oszukujmy się. Prócz ciasta
Kuchnia w czekoladzieKto wyjada dzieciom po nocach czekoladę? Kto zwala całą winę na łakomego Mikołaja? Kto nie chce się przyznać do pustych opakowań po czekoladowych cukierkach? Nie ja
gutfutChłodnik z czerwonych buraków... Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru. Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki. Doprawione szczypiorkiem, solą i octem. Gęsty, chrupiący
Gospodyni Miejskazwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom. koszt : 8,8-15,00 zł/ 500 gram Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych(...)wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka z orzecha włoskiego zawiera znaczne ilości witaminy E i witamin z grupy B oraz potasu, fosforu i magnezu. Cechuje się wspaniale słodkim smakiem i zapachem orzechów włoskich, dlatego jest polecana do wszelkiego rodzaju słodkich i słonych wypieków, w celach dekoracyjnych, a także jako produkt zastępczy w diecie bezglutenowej. Koszt : około 10zł
Tradycyjna KuchniaUwielbiam dania mączne, dlatego kiedy poczytałam o konkursie #MasterTuńczyk wiedziałam, że przygotuję jakiś makaron, pierogi itp potrawy. Nie mogłam się tylko zdecydować, co dokładnie to będzie
Kuchnia w czekoladzieKońcówka truskawek..i trza je wykorzystać do pysznych bułeczek..niedawno z takiego samego ciasta i nadzienie robiłam odrywaną drożdżówkę [klik]. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
Moje domowe kucharzeniestaje się ostatnio jednym z moich ulubionych trunków. Jest on coraz bardziej popularnym napitkiem na moim stole. Delektuję się nim głównie ze względu na jego świeżość i rześkość , unikatowy słodko-kwaśny posmak oraz urok delikatnych bąbelków na języku. [źródło: Cydr Grójecki ] Zasmakowałam zwłaszcza w Cydrze Grójeckim , bazującym na jabłkach grójeckich , z grójeckiej krainy cydrem płynącej - niekwestionowanego zagłębia sadowniczego(...)formy - u mnie forma silikonowa o kształcie kwiatka i średnicy 25cm w najszerszym przekroju; z racji formy silikonowej, nie wymagane tu było smarowanie jej masłem i wysypywanie bułką tartą . Czereśnie umyć. osuszyć na sitku, wydrylować. Wrzucić na wierzch wylanego do formy ciasta. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 40-45 minut - środkowy poziom; grzałka góra-dół
Grunt to przepis!