Gdzie jest nasz czas? Kołowrotek – dom,praca dom. Ten życiowy rytuał wyznacza nam porządek każdego dnia. W przededniu wiosny jesteśmy zmęczeni, przemęczeni, zmordowani zimowym czasem
Raj dla Podniebieniazmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów, kaparów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, aromatycznych przypraw i octu winnego. Potrawa jest bardzo syta, łatwo się ją przygotowuje. Ja zawsze robię jej cały gar, zajadamy się nią dniami. Często też porcjuję(...)przyprawcie dobrze pieprzem i lubczykiem. Pieczarki i cukinię z cebulą wlejcie do garnka, w którym znajdują się bakłażany i ziemniaki. Dolejcie resztę wody i pół szklanki kaszy. Dodajcie tarty parmezan, rodzynki i ocet winny, wszystko solidnie doprawcie. Duście na małym ogniu kilkanaście minut do miękkości kaszy i połączenia wszystkich warzyw i smaków. Smacznego pożywnego
Zasmakuj KuchniSezon na rabarbar!!! Dopiero w tym roku posadziłam rabarbar w ogrodzie - jakoś ciężko było mi go znaleźć... Ale już mam i pewnie za rok będę z
dobra gospodyni dom wesołym czyniSałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla Sałatka dla wszystkich fanów rabarbaru, którzy tak jak ja są gotowi, żeby jeść go codziennie. Jest tak pyszny, że nie musi być na słodko. Może być na czosnkowo. Dobrze sprawdzi się w wiosennej sałatce z ogórka, rabarbaru i chleba pumpernikla. Taka polska panzanella z ciemnym chlebem i ukochanym przez wszystkich rabarbarem. W końcu(...)sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo do dekoracji (opcjonalnie) – obrane i przekrojone na pół Pełny przepis tutaj. 7. Zupa z pokrzyw Smakowała wam zupa z rzeżuchy
Ugotowane pozamiatanePogoda gra ze mną w jakąś dziwną grę. Dlaczego dziwną? Bo przegrywam . Ale ona oszukuje. Patrzę uważnie przez okno; słońce świeci, i to tak z
Pożeraczka, czyli raz adobrzepukają. W moim domu mama w tym okresie wspomagała nas syropem z cebuli. Cebula pokrojona i zasypana cukrem, po czym była odstawiona na ciepły piec, aby sok szybciej puścił. Słodki syrop z charakterystycznym posmakiem cebuli. Bez chemii, konserwantów, bez obawy, że nam zaszkodzi. Ja moim małym podaję syropy na bazie miodu, cytrusów, korzennych przypraw i ziół. Miód używam z mniszka(...)oraz olejki eteryczne tymol, karwol o działaniu rozkurczowym i bakteriobójczym. Wariant 3 Cytryna, imbir, miód. Imbir obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki lub trzemy na tarce. imbir - działa przeciwobrzękowo zawarte w nim olejki eteryczne działają moczopędnie. Przynosi ulgę chorym stawą poprzez substancję przeciwzapalne. Jest rozgrzewający, zapobiega tworzeniu się skrzepów. Polepsza krążenie krwi
Basia w kuchniWitam po-świątecznie. Mam nadzieję, że miło spędziliście te kilka dni. Bo ja na przykład owszem... :) A jeszcze wcale nie koniec, bo w najbliższej perspektywie spotkanie
Marder&Marder ManufactureNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodko-Słony Świat IlonyW moim domu wszyscy uwielbiamy szarlotki. Piekę z rożnych przepisów, ale ta, niezmiennie od wielu lat pozostaje tą number one ! Jest o tyle wdzięczna, że można
Kulinarne przygody Gatityleniwa niedziela. Spacer przez działki do wąwozu. Kwitną pierwiosnki, tulipany, żonkile, wokół złocących się w słońcu forsycji i śnieżnobiałych mirabelek krążą motyle i pszczoły. My też krążymy, upajając się słodkim zapachem. Ktoś właśnie rozpala grilla w towarzystwie przyjaciół, którzy gwarno coś komentują, co chwila wybuchając śmiechem. Niedziela. Pora obiadu się zbliża. Będzie szybko, żeby nie marnować tak cennego słonecznego czasu(...)Najlepiej jeśli byłaby to pancetta, czyli dojrzewający boczek, może być w wersji wędzonej. Osobiście nie przejmuję się tym za bardzo i dodaję do carbonary zwykły wędzony surowy boczek. Po trzecie - dobrze zaplanowanie czynności. Od momentu wrzucenia makaronu do wody mamy ok 10 minut na przygotowanie pozostałym składników, czyli wytopienie boczku, starcie sera (o ile nie był wcześniej starty), sparzenie jajek
Obiad gotowyWitam Kochani Dziś słodki dzień,więc i ja przychodzę do Was z czymś słodkimi pysznym. Mam nadzieję,że Mikołaj się postarał i przyniósł Wam to o czym marzyliście. Wracając do kulinariów przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne ciasto,które koniecznie musicie wypróbować. Nie bardzo wiedziałam jak je nazwać,ale w końcu zostało budyniowcem ze śmietankową pianką. Ciasto składa się(...)ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody i mieszamy.Studzimy i dodajemy do śmietany miksując chwilkę na najwyższych obrotach Masę śmietankową wykładamy na ciasto,trzemy na nią czekoladę i wstawiamy na noc do lodówki Ciasto pięknie się kroi i rewelacyjnie smakuje gorąco Wam je polecam :) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJuż od dawna nosiłam się z zamiarem stworzenia ciasta wizualnie przypominającego standardowy kopiec kreta ;) nie byłam pewna czy wyjdzie, czy masa w środku nie spłynie, ale
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby(...)płyn wrzuć do rondla zimne masło,pokrojone na małe kawałki i szybko wmieszaj w kaszę, żeby w połączeniu z płynem zmieniło się w aksamitny, maślany sos. Dodaj pół szklanki tartego parmezanu, wmieszaj w kaszę. Dodaj do kaszotto blanszowane warzywai cukinię. Wymieszaj i podawaj. Smacznego! Artykuł Pęczotto primavera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmoim domu królują pasożyty o wdzięcznej nazwie "pożeracze słodkości". Gdy tylko w zasięgu ich wzroku (a co gorzej - nosa) pojawia się coś słodkiego, to znika w zastraszająco szybkim tempie pozostawiając po sobie jedynie okruszki. I tyle zostało mi z wczorajszego ciasta - wielka ochota na nie i pusty talerz :P Na wstępie krótkie wyjaśnienie tytułu posta. Otóż przy wirtualnym stole zasiadła(...)cukru 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki mleka Nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu bakalie (opcjonalnie) Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy jedno jajko i żółtko i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę
My simple kitchenW tak wyjątkowy dzień jak dziś śpieszymy do Was jeszcze ze świątecznymi życzeniami. Kiedy po Wigilijnej kolacji zostało wspomnienie, a w Boże Narodzenie zasiedliliśmy do stołów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki