Często kupuję różne gazetki kulinarne. Jednym z takich czasopism jest „Gotuj krok po kroku” W jednym z numerów znalazłam przepis na wspaniałą czekoladowa babkę, nie wymagającą
Na słodko lub wytrawnieSerniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego. Puszysty , a zarazem kremowy ser …
Ostra na SłodkoPo sukcesie ciasta na bazie mąki jaglanej nabrałam wielkiej ochoty do dalszych eksperymentów w temacie ciast bezglutenowych. Zakupiłam mąkę ryżową i kukurydzianą (nie gmo), zmieliłam kaszę
Zdrowa Kuchnia Sowyjako faworki :). Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 jajka mąką do otoczenia mięsa (u mnie owsiana, ale może być zwykła) pokruszone płatki kukurydziane (może być bułka tarta) sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić faworki drobiowe? Pierś pokroić w dość cienkie paski. Lekko ubić, posolić, oprószyć pieprzem. W środku prostokątnego kawałka mięsa przeciąć dziurę(...)Teraz trzeba postępować tak jak przy pieczeniu kotletów w panierce. Otoczyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Można oprószyć słodką papryką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne przekąski karnawałowe
Rodzinka w kuchniprosty przepis na tradycyjną golonkę, która wychodzi krucha z pyszną chrupiącą skórką. Składniki: golonka z indyka 4 szt. Piwo 2 szklanki Czosnek 3 ząbki Sól i pieprz do smaku Słodka papryka wędzona do smaku Olej Wykonanie: Golonki natrzeć solą, pieprzem i papryką wędzoną, zmiażdżonym czosnkiem i polać olejem, po czym odłożyć na dwie godziny w chłodne miejsce. Piwo podgrzać, zalać(...)mięso będzie odchodzić od kości. Przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zrumienić przez około 15 minut by skórka była chrupiąca. Podawać najlepiej z tartym chrzanem i pieczywem lub ziemniakami
Tradycyjna KuchniaWariacja na temat sheperd’s pie, zapiekanka prosta do zrobienia i niezwykle smakowita. Wierzchnia, kremowa, lekko słodka warstwa, miesza się z twardszymi warzywami, uduszonymi w wytrawnym sosie. Na samym końcu jest ryba: najpierw duszona na parze, a później zapieczona z resztą składników. Czas: 50 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Pokoleniu X, a częściowo również generacji Y, czyli(...)ludziom pamiętającym koniec lat 80 i początek 90. ubiegłego wieku, zapiekanka kojarzy się z długą jak wagon bagietką przekrojoną na pół, posypaną pieczarkami i tartym serem, zapieczona na złoto. To wersja podstawowa. Kombinacje na bogato zawierały dodatki w postaci szybki, czy salami. W Wielkiej Brytanii zapiekanka z automatu kojarzy się z sheperd’s pie i cottage pie, prostymi daniami
Niedzielny kucharzTwoim talerzu. Nie wiesz co zrobić z dynii? Przepisy na dania z dynii to nie tylko rozgrzewające zupy. Neutralna w smaku dynia znakomicie komponuje się nie tylko w słodkich wypiekach , ale również w daniach wytrawnych. Poniżej prezentuję przepisy na dania główne z dynią - dania mięsne i wegeteriańskie. Zapraszam! Dyniowe curry z dynią, pieczarkami i białą kaszą gryczaną http://frosch.blogspot.com(...)batatem, dynią, anansem i czerwonym ryżem https://frosch.blogspot.com/2017/01/curry-z-batatem-dynia-ananasem-i.html Dyniowe cannelloni https://frosch.blogspot.com/2016/10/dyniowe-cannelloni-swiatowy-dzien.html Placek z dynią i cebulą - łatwy https://frosch.blogspot.com/2016/10/placek-z-dynia-i-cebula-szybki-i-atwy.html Pikantna tarta dyniowa z ajwarem - super fit https://frosch.blogspot.com/2016/10/pikantny-placek-dyniowy-z-ajwarem-super.html Dyniowa zapiekanka z mięsem mielonym https://frosch.blogspot.com/2015/11/dyniowa-zapiekanka.html Dynia faszerowana orzechowym risotto https://frosch.blogspot.com/2015/11/dynia-faszerowana-orzechowym-risotto.html Dyniowe curry z kuczaka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisie. Mniej kaloryczna wersja Nasza wersja risi e bisi mocno odstaje od oryginału, ale jest zdrowsza i, naszym zdaniem (niech nas Wenecjanie przeklną!), smaczniejsza. Z pietruszkowym, kremowym pesto i słodkim groszkiem, ale za to bez kalorycznej panchetty i bulionu. Danie inspirowane jest tym przepisem na orzo z groszkiem i pesto . Podajemy dwa sposoby zrobienia ryżu z groszkiem: zupełnie prawie(...)mają czasu oraz przepis dla mniej leniwych:) Pierwszy polega na ugotowaniu ryżu, drugi na zrobieniu risotto. Obydwa patenty są smaczne! Składniki: Szklanka ryżu Szklanka groszku Pęczek pietruszki 1/2 szklanki tartego parmezanu plus kilka łyżek do dekoracji 1/3 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Krok 1 Dokładnie opłucz ryż: wsyp
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 4 papryki 1/2 cześć małej cukinii 3 pieczarki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sol, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki ostrego ketchupu 3 łyżki oleju 1/2 szklanka bulionu 6 jajek(...)miski, dodajemy podpieczone i ostudzone warzywa, dodajemy przyprawy, ketchup i mieszamy. Połówki papryk nadziewamy mięsem, zostawiając od góry trochę miejsca na jajko. Przekładamy je na formę do tarty, wlewamy bulion, przykrywamy folia aluminiową i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 C*. Paprykę wyjmujemy, wylewamy nadmiar płynu, wbijamy na każdą połówkę jako i zapiekamy jeszcze około
Kulinarne Fantazje Mariolichrzanowym czyli smakowite danie w sam raz na Wielkanocny stół. Sos ze śmietany i jogurtu z nutką chrzanu idealnie komponuje się ze śledziami i jajkami a całości smaku dopełniają słodkie rodzynki. Śledzie w sosie chrzanowym to szybka i prosta w wykonaniu przekąska o zaskakującym smaku. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 2 jajka ugotowane na twardo(...)jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu ze słoika sok z połowy cytryny czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy śmietanę, jogurt, majonez oraz tarty chrzan, dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, wszystko doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Dobrze wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę
Smakowite Daniacukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem truskawkowy: 250g masła, 500g truskawek (świeże(...)należy rozmrozić, rozgnieść i odsączyć) Miękkie masło utrzeć z cukrem, stale ucierając dodawać po łyżce truskawek. Krem czekoladowy: 300g mascarpone, 200g kremu czekoladowego np. Nutella, słodka herbata do nasączenia. Serek mascarpone utrzeć z Nutellą. Blaty ciasta nasączyć herbatą, po czym przełożyć kremem truskawkowym. Wierzch oraz boki ciasta posmarować kremem czekoladowym. Dekoracja: wafelki w czekoladzie
Z miłości do słodkościpuszystą pianką budyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła, zimnego 5 żółtek, dużych 5 łyżek cukru 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki(...)cukru 16 g cukru waniliowego 2 budynie waniliowe, proszek 1/2 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 2-3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie
Świat Ciastabyć też super gładkie, mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników. Następnie przelać gotowe ciasto do formy, najlepiej tortownicy o średnicy 25-25cm, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzch można ułożyć owoce, ale nie jest to konieczne. Ja użyłam brzoskwiń i na specjalne zamówienie taty, na części ciasta położyłam pokrojonego ananasa. Piec(...)mnie pieczenie zajęło aż 40 minut i dopiero wtedy nabrało kolorów i patyczek był całkiem suchutki. Po wystudzeniu można też posypać cukrem pudrem, moim zdaniem byłoby jednak wtedy za słodkie. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkobył miękki i soczysty, nie zaś twardy i suchy. Efekt miękkiego i soczystego mięsa zapewni nam jego uprzednie obsmażenie oraz zastosowanie glazury. Ta ostatnia dodatkowo łączy w sobie smaki słodkie i kwaśne, podobnie jak śliwki, wino i musztarda użyte do nadziania schabu. Jedną z wielkich zalet faszerowanych schabów jest to, że zwykle można je podawać zarówno na ciepło jako danie(...)Schab z tego przepisu podaję najpierw na ciepło z pieczonymi ziemniakami z nutą cytryny i rozmarynu oraz z kolorowymi sałatami. Po ostudzeniu doskonale smakuje jednak również z pieczywem i tartym chrzanem. Schab faszerowany śliwkami 2015-03-27 14:15:49 Dobrze przygotowany i podany faszerowany schab uświetni każdą okazję. Soczyste mięso nadziane śliwkami i upieczone pod glazurą z soku
Kulinarna Pokusa