cynamonu (!) jest obłędnie smaczna. Górna warstwa makaronu zatopiona w sosie beszamelowo - serowym jest kremowo aksamitna i delikatna w smaku, tworzy też doskonałą ochronę przed nadmiernym wysuszeniem tarty podczas pieczenia. No i na sam koniec chrupiący słonecznik, ale nie taki zwykły tzn. podsmażony na suchej patelni, ten słonecznik jest inny. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów(...)marchewce) 100 g parmezanu 1 duża cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka jaj 3 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej łyżeczki cynamonu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek bazylia sól pieprz Sos beszamelowo - serowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 40 g parmezanu drobno startego
Jadło i czytadłoO tej szarlotce słyszałam już dawno, ale do końca nie miałam pojęcia na czym polegało jej przygotowanie. Dopiero ostatnio wczytałam się w przepis na blogu Moje
Kuchnia w czekoladzieProściej się chyba nie da... :) Błyskawiczne danie z makaronu: spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili. Cała jego magia polega na prostocie... Kilka wyrazistych składników i
Słodko-Słony Świat IlonyZbliża się piątek, co dla niektórych oznacza bezmięsny obiad :) Przetestowałam ostatnio przepis koleżanki z portalu kulinarnego i stwierdziłam, że skoro dobry, to się podzielę :) Przepis Justynki
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam wszelkiego rodzaju kasze! Jaglaną , gryczaną , jęczmienną i mannę . Staram się z nich przyrządzać smakowite dania , które zachwycą nawet tych , którzy z kaszą nie są za
Ostra na SłodkoKotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub
Słodka StronaZ tego względu, że bardzo lubię szarlotki upiekłam kolejną. Pyszna jeszcze ciepła w jesienne popołudnie ze szklanką gorącej herbaty z cytryną po prostu rewelacja
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniarumiano pieczarki. Porcje gorącego gulaszu wykładamy na usmażony placek ziemniaczany, dekorujemy kleksem homogenizowanej, kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym oraz świeżą papryczką chili i posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie, można posypać tartym żółtym serem. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE GULASZ 25 g masła 2 łyżki oliwy 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka lub mały batat 1 papryka czerwona(...)szklanki gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz; 1 płaska łyżeczka: suszonego lubczyku, słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano, 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, szczypta chili w proszku lub płatkach PLACKI ZIEMNIACZANE 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej PRZYPRAWY
cool and mintybardzo proste w przygotowaniu a wyglądają ślicznie. Kusząco, smacznie. Tylko dwa składniki, pracy prawie wcale, a ile radości Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole(...)może ulubiona herbata i jest miło. Palmiers Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków
Zasmakuj KuchniTarta de Santiago, to popularne ciasto kuchni galisyjskiej. Oryginalna receptura jest chroniona świadectwem pochodzenia. Cechą charakterystyczną tego ciasta jest krzyż pielgrzymkowy wykonywany na jego wierzchu. Ja z tej ozdoby zrezygnowałam. Tym bardziej, że tradycja tego wypieku sięga XVI w., zaś krzyż pojawił się na nim dopiero w 1924 r. Z rozmysłem zmniejszyłam też ilość dodanego cukru. Ciasto przez(...)smaku nie straciło, bo nadal jest bardzo słodkie i smaczne. SKŁADNIKI 200 g masła 250 g cukru trzcinowego lub zwykłego szczypta soli 5 jajek 100 g mąki pszennej tortowej 250 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 50 g płatków migdałowych 50 g migdałów skórka starta z 1 cytryny 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny dodatkowo: masło do wysmarowania formy i mąka
Passions hobbies lifemnie są najlepsze. Po pierwsze sami ją przygotowujemy - dzięki temu wiemy z jakich składników się składa Po drugie sami dobieramy proporcje - co sprawi że cała kanapka zniknie Po trzecie jest tańsza niz ta ze sklepu. Dziś zapraszam na pyszną Maślaną bułkę z pieczonym filetem z kurczaka. Robi sią ją szybko a smakuje rewelacyjnie, Polecam i Smacznego :) SKŁADNIKI: Bułka(...)Musztarda do posmarowania np. Miodowa 4 liście sałaty Masło do posmarowania Mięso 1 filet z kurczaka podwójny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka suszonej bazyli Sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę PRZYGOTOWANIE: Na samym początku przygotowuję mięso. Filet z kurczaka myję, osuszam recznikiem papierowym
Gotowanie Patkinajlepiej cienkiej; mogą być dwa kawałki) 3 łyżki musztardy (solidne) sól, pieprz Skorupka: 2 suche bułki 1 cebula 2 łyżki parmezanu (startego) 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej ulubione zioła (do smaku) sól, pieprz Dodatkowo: 3 łyżki masła 2 łyżki oleju Polędwicę/polędwiczki umyć osuszyć i delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso obsmażyć (z każdej(...)przełożyć na talerz. Na patelnię dodać resztę masła i zarumienić cebulę - uprzednio pokrojoną w drobną kostkę. Suche bułki rozkruszyć (lepiej, aby były wyczuwalne grudki; w ostateczności można użyć bułki tartej) i wymieszać z cebulą, parmezanem, czosnkiem i papryką. Panierkę doprawić do smaku. Polędwicę posmarować (grubo) musztardą i dokładnie obtoczyć w bułce z dodatkami. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego
Di gotujejakiś czas robię kruche ciasto, i za każdym razem szukam przepisu z którego go zrobić. Tutaj zestawiam kilka przepisów na kruche ciasta, które do tej pory robiłam. Ciasto słodkie: Kruche ciasto nr 1 - (z przepisu Szarlotka po góralsku ) Składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu Tarta wiśniami ) Składniki: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito
Mama GotujeBulwa pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy przyjechała na początku XVII wieku, a w Polsce znana jest od 1730 roku. Bulwa czyli topinambur w smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. Topinambura można gotować, smażyć lub spożywać na surowo. Można jeść razem ze skórką, tylko oczywiście trzeba ją najpierw dobrze umyć. Bulwa była warzywem w miarę popularnym(...)przepisy na ich przyrządzenie. Podawano topinambura z wody, smażonego , zapiekanego... Przedstawiam przepis na topinambura „au gratin”. Au gratin – potrawa zapiekana w piekarniku, zwykle w sosie Mornay* lub posypana tartą bułką i polana stopionym masłem. Przepis pochodzi z uniwersalnej książki kucharskiej Marii Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. 500 g topinamburu, sól, 4 łyżki gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka mąki
królestwo garów