wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej) 1/2 szklanki mąki 250g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 plasterki suszonych grzybów Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, zielona pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia *** Kiszoną kapustę(...)pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce, na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu *** *** Mięso
Blog z Apetytemboczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki płatków owsianych Garść szpinaku 1 ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy, sos sojowy. Posól i popieprz
Niedzielny kucharzodparowania wody, jaką puszczą grzyby. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną słodkiej papryki w proszku. Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagniatamy. Dzielimy na 6 części. Każdą z nich cienko wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tartym serem i wykładamy na środku nadzienie. Zlepiamy dokładnie i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika (wyłożonej papierem do pieczenia). Zapiekamy
Smaki Na Talerzuświetne. Dziś kefir bananowy, a tak żeby urozmaicić jego smak. Czasem do takiej wersji dodaję tarte drobno orzechy włoskie lub łyżkę ulubionego dżemu, łączę z sokiem malinowym. Kefir bananowy, pyszny zdrowy owocowo-mleczny napój. Dzień dobry Słodki, bananowy smak. I słodko i pożywnie. Wyszło po dużej szklance, było zdrowo – dodał nam energii na resztę dnia, do obiadu
Zasmakuj Kuchniparze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość mocno słodkimi blatami makowymi. Tort ma średnicę 21cm . Tort makowy Składniki: CIASTO MAKOWE 200g suchego maku 190g cukru pudru 6 jajek 50g bułki tartej 50g orzechów włoskich 1 łyżka miodu olejek migdałowy (do smaku) KREM KAWOWY 300g masła 3 jajka 100g cukru pudru(...)miksować, aż ostygnie (można też odstawić ją i miksować co kilka minut) - orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze - do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielony mak, miód, rozdrobnione orzechy włoskie, bułkę tartą oraz olejek migdałowy (do smaku), wszystko delikatnie wymieszać - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz - boki formy posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą
Smakołyki Berenikimielonego, dobrej jakości, mięsa wołowego 1 średnią cebulę ½ czerwonej papryki 1 kopiastą łyżkę serka typu Philadephia 2 łyżki tartego parmezanu lub innego ostrego, twardego sera 1 ząbek czosnku 1 łyżkę świeżej natki pietruszki 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy
ladykitchensmaków, jakie ostatnio miałam okazję kosztować. Delikatny, lekki jak piórko, lekko cytrynowy krem na bazie ricotty, cudownie słodkie figi, które pod wpływem temperatury delikatnie się karmelizują, chrupiące i aromatyczne płatki migdałowe, a to wszystko otulone kruchym, maślanym ciastem. Ta tarta smakuje genialnie zawsze i wszędzie, zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Polecam! Składniki Ciasto 200 g mąki
Słodkie inspiracjegodziny a najlepiej na całą noc. Czerstwą bułkę rwiemy na kawałki i mielimy w malakserze – zwykła bułka tarta do tego przepisu się nie nadaje, potrzebne nam lekkie i większe okruszki bułki. Startą bułkę mieszamy z mąką pszenną i kukurydzianą, słodką albo ostrą papryką i wybraną przyprawą do kurczaka (jeśli przyprawa nie ma w składzie soli, panierkę dosalamy). Wyjmujemy
Karo in the Kitchenmielonego, dobrej jakości, mięsa wołowego 1 średnią cebulę ½ czerwonej papryki 1 kopiastą łyżkę serka typu Philadephia 2 łyżki tartego parmezanu lub innego ostrego, twardego sera 1 ząbek czosnku 1 łyżkę świeżej natki pietruszki 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy
ladykitchenkapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek kwaszony ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę nieduża cebula posiekana w kostkę puszka pomidorów krojonych 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, słodka papryka czerwona w proszku jako przyprawy Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, należy ją opłukać
Poezja Smaków - blog kulinarnysiebie, a dla fanki kajmaku to pokombinowałam by odwzorować smak słynnego batonika. Całość jest dość słodka, ale jednocześnie chrupiąca za sprawą orzeszków ziemnych i delikatna od kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Składniki na 2 tarty o średnicy około 18 cm lub 1 o średnicy 27 cm Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka
Fabryka pomysłówteż ciężko czasem jest odmówić sobie czegoś słodkiego? Cały czas poszukuję nowych pomysłów na desery o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii. Może Wam też spodoba się mój pomysł na tartę z borówkami amerykańskimi i jogurtem naturalnym. Składniki na spód: 240g mąki pszennej 120g masła jedno żółtko 4 łyżki zimnego mleka łyżka cukru Reszta składników: jogurt naturalny (900ml) żelatyna (5 łyżeczek(...)minut aż napęcznieje. Następnie zalewamy 100ml wrzątku i mieszamy aż całość się rozpuści. Mieszamy z jogurtem naturalnym, cynamonem i nasionami z laski wanilii. Tak przygotowaną masą zalewamy spód tarty i wstawiamy do lodówki na godzinę. Na koniec wykładamy wierzch borówkami i finito, smacznego
wysmienityprzygotować je wcześniej i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika. 4 pieczarki portobello 100g kaszy gryczanej 50g tartego sera cheddar 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną
Szefowa kuchniCześć. Dziś chciałabym przestawić Wam nowego kuchennego członka rodziny – robota planetarnego SilverCrest . Robot będzie dostępny w Lidlu od poniedziałku 14 listopada w super cenie 399
Moja pasja smakuduże ząbki czosnku 8 kromek namoczonego w wodzie chleba wieloziarnistego 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli szczypta weget y 3/4 łyżeczki pieprzu 3 łyżki wod y bułka tarta smalec do smażenia Mielone przełożyć do miski, dodać odciśnięty z wody chleb i pozostałe składniki. Wymieszać
Gotuj z Agnes