tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:190/562)

Tarta z wiśniami 204

weekendowej kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao(...)zamrażarki na czas przygotowania kremu. Do misy miksera przekładamy śmietanę i serek mascarpone, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną konsystencję. Przekładamy na schłodzoną tartę, wyrównujemy szpatułką. Ozdabiamy roztopioną ciemną czekoladą i wiśniami. Podajemy schłodzone. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Proste i szybkie ciasteczka kokosowo owsiane 289

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego zawsze przygotowuje te proste ciasteczka, po pierwsze dlatego, że składniki prawie zawsze mam w domu, po drugie przygotowuje się je w kilka minut, po trzecie do zmywania jest tylko jedna miska, a po czwarte są przepyszne i na pewno o wiele zdrowsze niż dostępne w sklepach tzw ,,zdrowe ciasteczka'', które nazywają się owsianymi(...)zawierają mnóstwo błonnika, witaminy i minerały, co jest zasługą dodanych płatków owsianych, dlatego lepiej zrobić ciasteczka samemu np wieczorem, zabrać do pracy i kiedy będziemy mieć ochotę na coś słodkiego nie kupimy już gotowych ,,zdrowych'' ciasteczek w pobliskim markecie :) Składniki na ok 15 ciasteczek :  - 1 szklanka mąki owsianej (można również użyć zmielonych płatków owsianych) -1/2 szklanka wiórków kokosowych

zdrowa vege kuchnia
PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z NATKĄ 159

Szybkie i bardzo chrupiące placuszki ziemniaczane ;) Ja podaję z jogurtem naturalnym i tartym serem ;) Idealne na piątkowy obiad czy kolację ;) Zapraszam i Smacznego ;) 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB # gotowaniepatki . https://www.facebook.com/gotowaniepatki/     Będzie mi bardzo miło;)   Składniki na ok 25 sztuk ;) 🍽 1 kg ziemniaków 🍽 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 🍽 1 cebula(...)łyżeczka soli (można więcej) 🍽 1 łyżeczka pieprzu (według gustu) 🍽 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 🍽 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 🍽 2 jajka 🍽 2 łyżki mąki pszennej ale można dać ziemniaczanej 🍽 Olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo :   🍽 Jogurt , śmietanę,ser,cukier według uznania Przygotowanie:   1.Ziemniaki obieramy ,myjemy,trzemy na tarce o grubych oczkach. 2.Czosnek przeciskamy przez praskę 3.Cebulę obieram

Gotowanie Patki
Słodko-kwaśna brukselka 222

przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki, np z parmezanem w piórka, podsmażonym boczkiem czy orzechami. Można ją również upiec w piekarniu, będzie wtedy bardziej chrupiąca i aromatyczna. A co powiecie na kwaśno-słodka brukselkę? Taką z dodatkiem rodzynek , soczystej pomarańczy i prażonych orzeszków pinii? Zapewniam, że smakuje wybornie. Słodko-kwaśna brukselka

Mia Cucina Sofieta
Orange curd, czyli pomarańczowy krem 140

zastosowanie, oczywiście pozostając w sferze deserów: do wypełnienia tart, mazurków czy drobnych tarteletek, jako polewa do lodów, ciast czy glazura do serników, genialny jest również jako samodzielny deser- z dodatkiem bitej śmietany smakuje obłędnie! 😋 Warto więc zaopatrzyć się w słoik orange curdu, tym bardziej, że teraz jest pora na soczyste i słodkie pomarańcze, a przechowywany w lodówce może postać nawet

Kraina Miodem Płynąca
Dietetyczna tarta otrębowa / pizza lub też placek na ostro z papryką ;) 175

wiele ról ;) dodają do niego drożdże suszone będzie bardziej jak pizza, a bez bliżej mu do tarty ;) Składniki: 1 duże jajko lub 2 małe 200g serka wiejskiego lekkiego 7 łyżek otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli, pieprzu można zamiast powyższych przypraw dodać(...)jakie mamy pod ręką ;) ) gdy otręby spęcznieją wykładamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia (chyba, że mamy formę silikonową) na ciasto kładziemy paprykę i inne dodatki, na które trzemy chudy ser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Odwrocone ciasto ze sliwkami 177

śliwki. Rozcięciem do dołu, później wykładamy ciasto. Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie i lekko kwaśne jednocześnie od śliwek, miękkie z lekką nutą gałki muszkatołowej, która powoduje że ciasto jest jakby ostre. Mój mąż był zachwycony. Składniki na formę o średnicy 26 cm (ja piekłam w formie na tartę) 180 gr masła 180 gr cukru pudru 2 jajka 1,5 szklanki

moj przepis na
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 182

Quiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną.  Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która  nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli(...)ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, słodką paprykę.  Mieszamy całość. Kiedy ciasto mamy już schłodzone,wyjmujemy je z lodówki i  rozwałkowujemy nadając mu okrągły kształt. Następnie przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wylepiamy całość ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Walijskie Pichcenie
FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi 216

zapachu. Delikatna, kremowa masa; słodka, ale nie przesłodzona. Smak ciekawy, orzeźwiający, wywołujący tęsknotę za latem. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to żelatyna i jej nieudolne rozpuszczenie. Tsaaa, gruuudki... Nie wiem czemu, ale zawsze miałam z tym kłopot. Mimo wszystko masa jest dość zbita,  tylko  przy rozkrajaniu należy zachować szczególną ostrożność.   Pamiętajcie, by tartę dekorować przed samym podaniem(...)sekund. Przestudzić.  Jogurt zmiksować z serkiem wiejskim i miodem, następnie zagęścić mąką oraz wiórkami kokosowymi. Wymieszać z żelatyną.  Owsianym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Forma powinna być wcześniej delikatnie natłuszczona i oprószona np. otrębami lub mąką. Ja tego nie zrobiłam i później miałam małe problemy z krojeniem. Następnie ponakłuwać spód ciasta widelcem. Piec

Kuchnia Ellie
Gołąbki bez zawijania 182

cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 1 jajko • tarta bułka • olej • przyprawa do hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie mąki • ok 300 ml wody • sól • pieprz • tymianek • 1 czubata łyżka papryki słodkiej • ząbek czosnku Sposób przygotowania 1,Kapustę poszatkować drobno Do kapusty dodać(...)masę aż będzie kleista jakby była zbyt rzadka dosypać   łyżkę bułki tartej ale nie zawsze jest to konieczne 2.  Z masy formować gołąbki obsypać każdy tartą bułką Smażyć na oleju  z obu stron na rumiano uważać lubią się przyklejać Usmażone gołąbki  przełożyć do naczynia żaroodpornego wstawić do nagrzanego  piekarnika 180 stopni

W królestwie smaków Beaty
Pyszny Pasztet z Cukinii 279

ciepło. Będziemy potrzebować: około 600 g cukinii 200 g sera żółtego 1 1/2 szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule (300 g) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy vegeta 1 łyżeczka papryki słodkiej sól , pieprz do smaku zamiast vegety możemy użyć ziół jakie lubimy foremki Link do filmu(...)pietruszki drobno siekam. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Końcowe przygotowanie pasztetu z cukinii: Do dużej miski daję wszystkie składniki pasztetu – ser żółty, cukinię, olej, żółtka, bułkę tartą, cebulę, natkę pietruszki - oprócz białek które najpierw ubiję a następnie dodam do wymieszanej masy . Doprawiam przyprawami i całość dokładnie mieszam. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche ciasto mleczno czekoladowe z nutą pomarańczy 204

poszukiwaniu inspiracji do zrobienia słodkiego podwieczorku natrafiłem na  ten  przepis. Przedstawiam tutaj własną wersję - lekko zmodyfikowaną poprzez wzbogacenie o nutę pomarańczy, ale również smaczną i bardzo, bardzo słodką. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki pszennej (typ 450), 2 opakowań (po 16 gram) cukru wanilinowego, 200 gram masła śmietankowego, 1 jajka, 500 gram masy krówkowej (kajmaku), 200 gram(...)które zawinąłem szczelnie w folię plastikową w celu zapobieżenia jego wysychaniu i umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciastem wykleiłem wysmarowaną delikatnie masłem formę do tarty, łącznie z rantami. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim ciasto przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i pozostawiłem

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka cukiniowa z kuskusem a la lazania 159

chwilę zalewamy osolonym wrzątkiem i odcedzamy. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i vegetą. W naczyniu do zapiekania układamy kolejno warstwę cukinii, pomidory które lekko solimy i przyprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem. W dalszej kolejności układamy kaszę kuskus, mięso mielone i cebulę. Całość powtarzamy. Na koniec posypujemy tartym serem i zapiekamy przez godzinę w 180 o C. Podajemy

Smaki Ewy
zapiekane pulpety w sosie pomidorowym z kaszą bulgur 217

wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki wody * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * sól do smaku * 4 ząbki czosnku * warzywa: marchewka, brokuł, kalafior I oczywiście

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto ze słonecznymi śliwkami 178

elegancją. Dlatego moje słonecznie kuleczki, jeszcze z Polski przywiezione, połączyłam z migdałami. Tarte w cieście i płatki na wierzchu, które razem z cukrem tworzą cudownie chrupiącą skorupkę. Moje śliwki były bardzo soczyste; na zdjęciu widać, że sok się skarmelizował na brzegach. Całość wyszła obłędnie pyszna - słodko-kwaśna, miękko-chrupiąca, cudownie soczysta. Spróbujcie, póki jeszcze można znaleźć mirabelki! Przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze