tarta jabłkowa wg - 500 przepisów (strona:20/34)

Górzysta szarlotka, czyli ciacho dla amatorów pieczonych jabłek 124

pachnące mega jabłkowe wnętrze - mmm... poezja :) Górzysta szarlotka Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag masła lub margaryny (ewentualnie można wymieszać) 1/2 szklanki cukru 1 jajko awaryjnie odrobina kwaśnej śmietany tłuszcz do wysmarowania blachy jabłka – u mnie wyszło 8 małych sztuk, które razem ważyły 90 dag 10 dag rodzynek 4 łyżki bułki tartej (w wersji luksusowej – tartych migdałów(...)drzeć) przełożyłam do formy. Palcami ułożyłam ciasto i docisnęłam je do brzegów blachy tworząc rancik. Dżem roztarłam w miseczce na gładką masę, rozsmarowałam go na cieście. Posypałam najpierw bułką tartą, a następnie rodzynkami. Rodzynek nie ma potrzeby wcześniej namaczać, ponieważ wchłoną wilgoć z jabłek. Na wierzchu ułożyłam jabłka zaokrągloną stroną do góry. Mniejszą porcję ciasta rozwałkowałam również przy

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 152

drobnego cukru do wypieków 175 g zimnego masła lub margaryny o dużej zawartości tłuszczu (>80%) 2 jajka  5 ml ekstraktu waniliowego  szczypta soli  Na masę jabłkowo-serową: 1 kg jabłek ( u mnie kwaskowa antonówka) sok z połowy cytryny 200 g frużeliny żurawinowej ( z tego przepisu ) lub kupnej 300 g twarogu co najmniej 2-krotnie zmielonego(...)cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Wierzch migdałowy : 75 g masła 75 g cukru 75 g kremówki  200 g migdałów w płatkach Ponadto:  2 łyżki bułki tartej  szczypta cynamonu do posypania Wykonanie :  1. Tortownicę natłuścić. N tym etapie nie wysypujemy tortownicy bułką ponieważ ciasto nam się nie przylepi do brzegów 2. Mąkę przesiewamy

vaniliowoczekoladowa
Domowa granola 122

jest niezbędna do tarty, a jak pysznie smakuje z jogurtem, mniaaaammmm. nie będę się uzewnętrzniać i przejdę od razu do przepisów ;) Składniki: 200 g płatków owsianych 50g płatków żytnich 100 g słonecznika 50 g sezamu 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki 0,5 szklanki soku jabłkowego (100% sok bez cukru

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto bawarskie 268

się co upiec...szperałam w przepisach i  w sumie nic nie znalazłam co by mi pasowało....potem wpadło w oko kilka przepisów i w planach było inne ciasto-tarta z winogronami..ale może jeszcze zrobię..ba..na pewno zrobię.. znając możliwości moich smakoszy ha ha...a teraz zapraszam na ciasto bawarskie, które zrobiłam także z powodu(...)szkl. mąki 1/3 szkl. cukru trzcinowego [ dałam zwykły cukier] 1 łyżka cukru wanilinowego Masa serowa: 225 g serka śmietankowego 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 4 jabłka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu [dałam przyprawę do kawy i deserów ] 4 łyżki płatków migdałowych Nagrzać piekarnik do 180 °C. Tortownicę o średnicy

Moje domowe kucharzenie
ORZECHOWIEC 178

kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika   Bakalie do ciasta: ok 100 g rodzynek cukinia konserwowa  tzw ananas z cukinii  ( ewent pokrojony ananas z puszki)   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe ponadto orzechy włoskie grubo posiekane do posypania na wierzch oraz czekolada biała i mleczna Wykonanie:   Najpierw przygotować mąkę,czyli zmieszać(...)koniec dodać cukier,żółtka.Do jajecznej masy wlewać powoli olej,miksując na wolnych obrotach,następnie dodać zmielone orzechy oraz mąkę z dodatkami. Do odsączonej cukinii wsypać  bułkę tartą ok 2 łyżki,dokładnie wymieszać,obtoczyć w tej bułce i dodać do ciasta razem z rodzynkami - dokładnie wymieszać dużą łyżką. Ciasto przełożyć na przygotowaną blaszkę, u mnie to była

Niespełnione zdolności kulinarne
Rustykalna tarta owsiana z jabłkami i cynamonem 157

cynamonem z jabłkami. <3 Oczywiście, musiałam co nieco pozmieniać tradycyjny przepis, tak więc pominęłam zwykłą mąkę i zastąpiłam ją... zmielonymi płatkami owsianymi. Nie chciałam używać specjalnej formy do tarty, więc sama zrobiłam taki oto rustykalny placek. Ciasto jest pyszne, prawie idealnie kruche i wspaniale komponuje się z jabłkami, cynamonem oraz miodem. Kwintesencja jesieni! Składniki : owsiane ciasto(...)schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. warstwa jogurtowa  mały jogurt naturalny 1 jajko  1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki połączyć przy pomocy rózgi kuchennej. warstwa jabłkowa 3-4 średniej wielkości jabłka 1/2 cytryny 2 łyżki płynnego miodu łyżeczka cynamonu Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki

Kuchnia Ellie
37 najlepszych przepisów na listopad 136

brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti(...)Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z egzotycznych owoców Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Prażone jabłka babci Małgosi

Moja smaczna kuchnia
Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem 109

obieramy ze skórki. Trzemy je na tarce na grubych oczkach. Do mleka dodajemy płatki ryżowe błyskawiczne i starte jabłko, mieszamy. Gotujemy całość na małym ogniu, cały czas mieszając około 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy na chwilę, aby płatki ryżowe dobrze napęczniały i "przeszły smakami". Na dno naczynka do zapiekania wykładamy połowę jabłkowych płatków ryżowych. Następnie układamy(...)warstwę ugotowanego makaronu kokardki (zostawiając kilka do ozdoby). I znów kładziemy warstwę jabłkowo-ryżową (lekko ją wgniatając w makaron). Wierzch zapiekanki zdobimy kilkoma ugotowanymi kokardkami makaronowymi i posypujemy ozdobnie odrobiną cynamonu. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Zapiekamy 18 minut. Podajemy od razu. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein

Słodkie okruszki
Pasta z jajek i kukurydzy 125

łyżeczka octu jabłkowego/winnego 3-4 łyżki gęstego jogurtu pół pęczka szczypiorku sól, pieprz Jajka ugotować na twardo z łyżeczką soli. Po ugotowaniu zalać szybko zimną wodą i natłuc, by łatwiej było je obrać. Obrane jajka zetrzeć na grubej tarce, dodać odcedzoną kukurydzę, posiekany szczypiorek i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pastę można również wzbogacić tartym żółtym serem i zaostrzyć

Czerwień i błękit
CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 703

jabłkowe:   300g mąki pszennej,  50g masła,  2 jajka,  1/2 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1 kg jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą

Z miłości do słodkości
Tarta z malinowym curdem i bezą 101

mąką ziemniaczaną. Tarta jest dość słodka, ale zawsze można zjeść nieco mniejszy kawałek :) Ciasto: ok. 300 g mąki, 150 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru,w 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Nadzienie: malinowy curd z tego przepisu , 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli

Czerwień i błękit
Sosy i inne dodatki do steków 137

śmietany 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku ¼ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: W małej misce wymieszać wszystkie składniki, podawać z ulubionym stekiem Karmelizowana Cebula Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie plasterki 2 gałązki świeżego tymianku ½ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka brązowego

naRuszcie
Szarlotka z bezą 236

bardzo kruchej bezy.  Zdradzę Wam jeszcze szarlotkowy sekret mojej mamy. Aby kruche ciasto zbyt szybko nie wilgotniało, przed nałożeniem owoców, należy posypać je warstwą posiekanych orzechów lub tartą bułką. Można również posmarować spód ciasta białkiem, albo położyć warstwę marcepanu.  Beza natomiast będzie idealnie krucha jeśli upieczecie ją osobno i ułożycie na jabłkach tuż przed podaniem(...)pieczenia 60 g cukru pudru 120 g masła, zimnego 3 żółtka (białka zachować do bezy) Beza: 3 białka duże  150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek 60 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki wody Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania