tarta jabłkowa wg - 500 przepisów (strona:24/34)

Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 109

Czekoladowe ciasto z czereśniami "chodziło za mną" odkąd na straganach zobaczyłam moje ulubione owoce... Początkowo miała powstać tarta czekoladowa z czereśniami, ale kiedy nabrałam ochoty na dodatek budyniu, ciasto nieco urosło. Powstało zatem kruche czekoladowe z budyniem czekoladowym, czereśniami i bezą. Nie będę się rozpisywać jak bardzo mi smakowało, sami się przekonajcie! Przepis poniżej(...)łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka Owoce: 600 g czereśni Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli  Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić. Przygotować budyń: podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki

Czerwień i błękit
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 93

Ciasto marchewkowo-jabłkowe SKŁADNIKI:mąka -2 szkljajka -4 sztmarchewka -3 sztjabłka -3 sztoliwa -1 szklcukier -1 szklproszek do pieczenia -1,5 łyżeczkisoda -1 łyżeczkacynamonbułka tartatłuszczcukier puder do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE:Jabłka i marchewkę obrać,opłukać,zetrzeć na tarce. Do miski wlać oliwę,wsypać cukier kryształ,dobrze utrzeć. Następnie stopniowo dodawać po całym jajku,ciągle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)sodą i cynamonem,dodać do jajek,wymieszać. Do wymieszanej masy dodawać po łyżce jabłek i marchewki,dobrze zmiksować. Blachę o wymiarach 20x35 wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Ciasto wylać na blachę,wstawić do piekarnika,piec 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto,posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Ciasto marchewkowe z wytłoków 166

jabłkowego (który zrobiłam w swojej SANIE ), postanowiłam, że upiekę z nich ciasto i powstało pyszne wilgotne ciasto marchewkowe. Składnik na dużą blachę: - 4 szklanki wytłoków marchewkowych lub marchewkowo – jabłkowych (mogą być też starte na drobnej tarce marchewki) - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka wiórków kokosowych, - 10 łyżek cukru, - 2 łyżki sody, - ¾ szklanki oleju, - 1 łyżeczka cynamonu, - szczypta soli(...)trochu wodę, tak by konsystencja nie była bardzo płynna ale również nie była zbita, ma być gęste ciasto. Blaszkę posmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, przelać ciasto. Wierzch można dodatkowo posypać tarta gorzką czekoladą. Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Ciasto jest wilgotne, mało słodkie i pyszne

Co na wege obiad?
SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ 173

psze nnej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany  1 op. cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 5  winnych jabłek kilka śliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki kaszki manny błyskawicznej Masa migdałowa : 200g płatków migdałowych 200g cukru 200g prawdziwego(...)momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wałkujemy  i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka  kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy na ciasto. Pomiędzy jabłka układamy wydrążone śliwki pokrojone na ćwiartki

Walijskie Pichcenie
Szarlotka z kratką 149

jajko szczypta soli Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść ręcznie. Gdyby ciasto się kleiło dodać odrobinę mąki. Gotowe przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek 1 cytryna 1/3 szklanki cukru waniliowego 2 łyżki wody 20 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka obrać, pokroić na ósemki, polać sokiem wyciśniętym z cytryny(...)smażyć kilka minut, do momentu gdy jabłka zaczną się rozpadać. Mąkę rozpuścić w 4 łyżkach wody, dodać do prażących się jabłek, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar strzepać. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (60% i 40%). Większą rozwałkować podsypując mąką a następnie wyłożyć do formy, docisnąć boki. Przełożyć wystudzone

kulinarnyswiatdomi
Surówka z czerwonej kapusty 265

diecie. Surówka z czerwonej kapusty: pół główki dużej, czerwonej kapusty (lub 1 mała główka) 1 duże jabłko 2 cebule szalotki 1 łyżka oliwy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego szczypta mielonego kminku lub kminu sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści(...)szczyptę soli oraz czubatą łyżeczkę cukru. Mieszamy i mocno ugniatamy dłońmi, ściskając kapustę partiami, aż zacznie puszczać soki. Najlepiej ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawiamy kapustę. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Szalotki siekamy w bardzo drobną kostkę (można zastąpić je czerwoną cebulą). Przygotowujemy sos. Majonez energicznie mieszamy z oliwą i octem. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz

Poezja smaku
Jabłkowa fantazja : Listopadowe Wyzwanie Blogerek 132

jabłkami. Jesteście ciekawi co z tego wyszło ? Jesteście ciekawi jaki przepis wybrałam ? Zapraszam ! Listopadowe   Wyzwanie   Blogerek Wariacje   na   temat   szarlotki Jabłkowa   Fantazja   Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie(...)posypania ciasta  Przygotowanie : kruche ciasto , jabłka , dżem wiśniowy cynamon budyń waniliowy   Zagnieść kruche ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , bądź wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć spód i brzegi blaszki. Jabłka przekroić na pół , wydrążyć gniazda nasienne. Można pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ciasto. Posmarować dżemem wiśniowym i posypać cynamonem. Przygotować budyń i ciepły

Magiczne Życie Marty
Szarlotka z delikatnym budyniem śmietankowym 95

moim blogu już przedstawiałam przepis na szarlotkę. Ciasto to chyba nigdy się nie nudzi, jest tak pyszne, że doczekało się wielu wersji. Tym razem zdecydowałam się na jabłkową kostkę lekko podsmażaną oraz dodatek w postaci budyniu. CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw(...)użyłam śmietankowego. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmniejszymy tylko ilość mleka o 100 ml. PRZYGOTOWANIE Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty), trochę ciasta zostawiamy. Na ciasto wykładamy jabłka, następnie wylewamy budyń. Na budyń układamy paseczki z ciasta, które zostało, tak by ułożyć piękną kratkę. Ciasto pieczemy 40 minut w temp

Mój Smak na Życie
CIASTO SZARLOTKA 118

szklanki mąki tortowej  250g margaryny  5 żółtek  1/2 szklanki cukru kryształu  1 op. cukru waniliowego  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  *masa jabłkowa:  1,5-2kg jabłek  1/2 szklanki cukru  cynamon wg uznania  *pianka:  5 białek  1/4 szklanka cukru kryształu  2 kisiele żurawinowe  Sposób(...)jednolitą masę. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto.  Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem.  Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele i wyłożyć

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 196

mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy

moj przepis na
Sos winegret /vinaigrette/ 193

pierwsze muszę napisać - uwielbiam ten sos! Po drugie - jeszcze bardziej uwielbiam go z dodatkiem miodu. Po trzecie - nie przestaję z nim eksperymentować. Podstawowy winegret przygotowywany jest głównie z oliwy i octu, z dodatkiem musztardy (najlepiej Dijon), a do smaku doprawia się jedynie pieprzem i solą. Ale mnie to nie wystarcza :) W wersji, którą Wam przedstawiam, jest mała modyfikacja. Dodatek miodu(...)mieszam pół na pół olej z oliwą z oliwek. Samej oliwy nie używam, bo nie przepadam za jej charakterystycznym posmakiem.  Dodaję sok z cytryny, ale lubię również ocet jabłkowy albo ocet balsamiczny. W przypadku tego drugiego sos nabiera ciemniejszej barwy. Można dodać drobno posiekaną cebulkę, najlepiej szalotkę. Albo zmiażdżony ząbek czosnku. Wszelkie zioła (tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn....) również mile

bistro mama
Szarlotka z budyniową pianką 99

Składniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej typ 500 5 żółtek masło 250 g szczypta soli 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkową 1.5 kg jabłek kwaskowych 150 g cukru cukier waniliowy garść rodzynek garść orzechów laskowych pół łyżeczki cynamonu Składniki na budyniową piankę budyń śmietankowy (2 małe) 50 g cukru 5 białek(...)misy , zagniatamy na stolnicy. Pianka: Ubijamy białka z odrobiną soli , dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Wsypujemy budyń i jeszcze chwile miksujemy . Jabłka : Jabłka obieramy, wycinamy środki i trzemy na tarce, albo kroimy. Wkładamy do garnka i na małym ogniu przesmażamy, dodajemy rodzynki, orzeszki i cynamon. Jak mamy dużo soku odsączamy na sitku. Zostawiamy do ostudzenia. Wykonanie: Połowę ciasta skruszamy

Kocham Czekoladę
Pagórki jabłkowe 116

Kolejny weekend i wspólne pieczenie ciasta na niedzielę , tym razem piekłyśmy pagórki jabłkowe  korzystając z przepisu Joli lub z innego...Ja skorzystałam z podanego przepisu, tylko, że zrobiłam z połowy porcji na mniejszej blaszce..no i moje nie było tak piękne i zabrakło ciasta na ozdobne ciasteczka...ale to nie ważne.. Razem ze mną ciasto piekły:... Składniki(...)płaskie) Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi. Oprószyć bułką tartą i wyłożyć na nią obrane, przecięte na pół i wydrążone jabłka w odstępach

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe racuchy z jabłkami 112

Dziś w pracy naszła mnie ochota na racuchy z jabłkami, jesiennie na dworze to też zanurzam się w cynamonowo-jabłkowych klimatach :) nie znoszę zimna i wilgoci. Chcę do ciepłych krajów!!!! Tak poza tym to mam nawiedzoną współlokatorkę, nie przygarnąłby mnie ktoś?? Składniki ( na około 10 racuchów): 2 jajka 2 małe jabłka 2 łyżki ksylitolu niecała łyżeczka świeżych drożdży 4 łyżki(...)szklanki letniego mleka, ksylitol i drożdże mieszamy tak aby wszystko się rozpuściło odstawiamy masę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły działać, na około 15 minut jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach do rozczynu drożdżowego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy smażymy racuchy na teflonowej patelni, na małym ogniu, pod przykrywką, dość długo z każdej ze stron, żeby ciasto

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
jabłecznik pospolity 151

cytryny-cukierJabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki.Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem, im bardziej kwaśne owoce tym więcej cukru.Posypujemy cukrem, cynamonem, bułką tartą, dodajemy skórkę z cytryny i 3-4 łyżki rumu. Jak lubimy, dodajemy rodzynki.Wszystko mieszamy.Jeżeli nie mamy alergii dodajemy orzeszki piniowe.Nie podaję tutaj dokładnych ilości, gdyż każdy(...)wałkujemy i wykładamy na blaszce, czy średniejtortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.Nakłuwamy widelcem i wstępnie pieczemy sam spód 10 min/200 st.Po upieczeniu spodu, gdy chwilę przestygnie wykładamy farsz jabłkowy.Wyciągamy z lodówki drugą połowę ciasta, wałkujemy i przykrywamy nasze jabłka.Robimy dziurki widelcem i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 35 minut w 200 st. Po tym czasie konsumujemy z lodami

Pasje Jolki
WYJĄTKOWE CHWILE RAZEM … ( PRZEPISY: Ciasto jogurtowe z żurawiną i białą czekoladą + Kawa Kubusia Puchatka + Pierniczki ) 188

filiżanki wsypujemy szczyptę przyprawy do szarlotki i łyżeczkę brązowego cukru. Zalewamy gorącą kawą i dopełniamy mlekiem skondensowanym. Dekorujemy bitą śmietaną , cynamonem, cukrem oraz odrobiną miodu. Do tego chips jabłkowy i gotowe! ***   CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ: SKŁADNIKI: * gęsty jogurt naturalny – 250 g * stopione masło – 120 g * jajko – 3 szt * skórka pomarańczowa – 1 łyżeczka * mąka pszenna(...)sodą i szczyptą soli – mieszamy. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na gładką masę. Wrzucamy żurawinę , mieszamy łyżką. Całość wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki ( 12x30cm ) i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-65 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku i zajadamy! Świetnym dodatkiem jest polewa z białej czekolady i żurawina

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania