słodko: z cukrem, a nawet z musem jabłkowym. Kosztowałam, ale to nie są moje smakowe klimaty. Zdecydowanie lubię je na wytrawnie. Tym razem Piotrek wpadł na pomysł by do startego ciasta dodać trochę startego sera, placki ziemniaczane zdecydowanie zyskały. Ja podsunęłam myśl, aby po odwróceniu na patelni dodatkowo posypać placki ziemniaczane tartym serem, który delikatnie rozpływał się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Bezglutenowe Bez mleka zwięrzęcego Bez jajek Bez cukru Bez kakao Bez orzechów Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak
moj przepis namój dodatek);2 gruszki;1/4 szkl. soku jabłkowego;szczypta cynamonu (w książce: 1 łyżeczka ekstraktu cynamonowego);opcjonalnie: miód, syrop klonowy. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko i wsypujemy ryż. Gotujemy wraz z korą cynamonu, kardamonem i cukrem waniliowym. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 20 min., często mieszając.Obrane gruszki trzemy na tarce. Gotujemy sok i dodajemy gruszki
Miksturownikbabeczek/muffinek posmarować olejem, posypać tartą bułką, napełniać ziemniaczanym ciastem.Piec około 50-60 minut - do zrumienienia.Podawać z sosem koperkowym:pęczek koperku1 szkl. sosu tatarskiego OCETIXDo babeczki serwować, np paluszki z kurczaka.Paluszki z kurczaka:1 filet z kurczakaMięso kroimy w grubsze paski. Zalewamy 3 łyżkami oleju rzepakowego, 1 łyżką octu jabłkowego, 1 łyżką sosu sojowego. Odstawiamy
kolorowotorcikowoduży banan 200 g zimnego masła/oleju kokosowego (najlepiej, aby był rafinowany, czyli bez aromatu kokosa) 150 g curku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g bułki tartej około 2,5 kg jabłek (użyłam 2 kg jabłek i pół kg gruszek, bo rzucili na promocji w biedrze, więc dlaczego by nie 2 łyżki cynamonu 50 ml soku(...)ciasta wylep dno i schowaj do lodówki na 30 minut, a z reszty ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj masę jabłkową, czyli obierz jabłka ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w półplasterki. Wrzuaj do dużej miski do chwila skrapiając sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Gdy pokroisz wszystko to dodaj cynamon
greenscarfjabłkowy) · 1 szklanka odszypułkowanych i umytych truskawek Sposób wykonania: Całe jajka ubić z cukrem ok. 5 – 10 minut, następnie dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych a na końcu mąkę i proszek. Wszystko dokładnie zmiksować. Przygotować formę ( u mnie z kominem) , wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą
Na słodko lub wytrawnieSkładniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte,4 duże pieczarki portobello,4 okrągłe cukinie,20 g suszonych borowików,700 ml bulionu,100 g śmietany 30%,2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),1 szalotka,1 ząbek czosnku,2 łyżki masła,3 łyżki białego wytrawnego wina,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka octu jabłkowego,kilka gałązek macierzanki (lub tymianku),sól
SzczyptaSmaQłyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa -2 kg jabłek -1 galaretka pomarańczowa -5 łyżek cukru -5 białek -1 cukier waniliowy -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -sok z połowy cytryny kruszonka -1 łyżka masła -1 łyżka cukru -3 łyżki mąki Z podanych składników zagniatamy ciasto,dajemy je do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce lub rozdrabniamy(...)łyżki cukru, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, studzimy. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy budyń-proszek Do ubitych białek dodajemy zimne jabłka. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. połowę ciasta wałkujemy i dajemy na dno blaszki, następnie wykładamy jabłka, resztę ciasta trzemy na tarce lub urywamy kawałeczki i dajemy na jabłka. kruszonka Masło rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucukru 3 łyżki octu jabłkowego ok. 15 dag oscypka Gruszki obrać i skroić w ósemki (część pokroiłam w ćwiartki, bo miałam nie za duże te gruszki). Na patelnię wlać ocet i wsypać cukier (u mnie widać w kostkach). Rozpuścić. Włożyć gruszki i karmelizować powoli, aż staną się półtwarde. Pod koniec obsypać tartym oscypkiem i przykryć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaposypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać porojone bardzo drobno jabłka ,by powstała „galaretkowata masa jabłkowa” ostudzoną wyłożyć powoli na biszkopt
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: ciasto 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru kryształu 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg mąki
Gorący kąsekniebieskim sosem , przetwory - konfitura jabłkowo-dyniowa , - dżem z dyni z pomarańczami gulasze - gulasz warzywny , - gulasz wieprzowy ze szpinakiem , - południowy kurczak na ostro, - dynia z wołowiną , - wieprzowina z dynią , faszerowane - faszerowana kaszą gryczaną , - faszerowana mięsem indyka , zapiekanki - zapiekanka dyniowo-ryżowa , - zapiekanka dyniowo-makaronowa , - pasztet z soczewicy z dynią , - zapiekanka dyniowo-ziemniaczana , - tarta z dyni , - dynia zapiekana z białymi kiełbaskami
Eksperyment sobotnidodać jajka ugotowane na twardo na kratce do jajek rozdrobnione, dodać posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, wbić jajko wszystko dobrze łyżką wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać ciut mąki i bułki tartej formować owalne ok 1 cm grubości kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony usmażone(...)odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu SAŁATA: umytą sałatę i osuszoną z wody porwać na kawałeczki, polać jogurtem naturalnym wymieszanym do smaku z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym - kotlety są pyszne smakowo, delikatne i syte na obiad.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjabłkowo-dyniowa , - dżem z dyni z pomarańczami - gulasz warzywny , - faszerowana kaszą gryczaną , - faszerowana mięsem indyka , - gulasz wieprzowy ze szpinakiem , - południowy kurczak na ostro, - dynia z wołowiną , - wieprzowina z dynią , - zapiekanka dyniowo-ryżowa , - gnocchi z dyni z pesto z rucoli , - pasztet z soczewicy z dynią , - zapiekanka dyniowo-ziemniaczana , - tarta
Eksperyment sobotnipachnące mega jabłkowe wnętrze - mmm... poezja :) Górzysta szarlotka Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag masła lub margaryny (ewentualnie można wymieszać) 1/2 szklanki cukru 1 jajko awaryjnie odrobina kwaśnej śmietany tłuszcz do wysmarowania blachy jabłka – u mnie wyszło 8 małych sztuk, które razem ważyły 90 dag 10 dag rodzynek 4 łyżki bułki tartej (w wersji luksusowej – tartych migdałów(...)drzeć) przełożyłam do formy. Palcami ułożyłam ciasto i docisnęłam je do brzegów blachy tworząc rancik. Dżem roztarłam w miseczce na gładką masę, rozsmarowałam go na cieście. Posypałam najpierw bułką tartą, a następnie rodzynkami. Rodzynek nie ma potrzeby wcześniej namaczać, ponieważ wchłoną wilgoć z jabłek. Na wierzchu ułożyłam jabłka zaokrągloną stroną do góry. Mniejszą porcję ciasta rozwałkowałam również przy
Kuchenne zapiski Edyty