tarta jabłkowa wg - 500 przepisów (strona:12/34)

Pierogi z jabłkami 203

Dzisiaj moja propozycja do pierogów na słodko. Jako że uwielbiam szarlotkę, jabłeczną tartę i wszystko z jabłkami posypanymi cynamonem przyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu  szybkie ciasto na pierogi .  Jako(...)przykryciem często mieszając. Pod koniec dodajemy cynamon i jeśli chcemy łyżeczkę cukru waniliowego. Jest  jeszcze inny sposób na jabłkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i cynamonem można przysmażyć na łyżce masła z łyżką bułki tartej ale są wtedy mniej "musowate" bo nie puszczają soku i ciężej nabijać - no cóż można rozgnieść trochę widelcem ;p. ja preferuje

Lubczyk i Wanilia
Kotlety z boczniaka z nowalijkową sałatą 142

dużych i płaskich boczniaków (liczba zależna od apetytu) jajko 2 łyżki mleka sól ok. 200 ml bułki tartej olej Sałata sałata odmiany "Królowa lata" 4 duże liście mięty omszonej szczypiorek z cebuli 3 rzodkiewek malutka cebula czerwona łyżka octu jabłkowego 2 łyżki oliwy ciut soli Boczniaki opłukać i osuszyć. W głębokim talerzu rozbełtać jajko z odrobiną soli i mlekiem(...)pokroić na plastry. Rozdrobnić szczypiorek, a cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Wymieszać sałatę, miętę, rzodkiewki, szczypiorek i cebulę. Boczniaki obtaczać dokłądnie w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. Smażyć kotlety na ciemno złoty kolor na rozgrzanym oleju po obu stronach po 2 razy. Wykładać kotlety na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Tuż przed podaniem dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Szarlotka z budyniem 120

mleka 2 budynie śmietankowe (takie na 0,5 l mleka każdy) 2 żółtka 4 łyżki cukru 50 g masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier do smaku cynamon 4 - 5 łyżek wody Dodatkowo: 3 - 4 łyżki bułki tartej Suche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozcieramy w dłoniach aż ze składników powstanie kruszonka. Następnie(...)dnem, dolewamy wodę i rozsmażamy. Doprawiamy cukrem i cynamonem.  2/3 ciasta rozwałkowujemy na dnie blaszki (22 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy je równomiernie bułką tartą (wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia). Na tak przygotowane ciasto wykładamy warstwę jabłek, a na nią warstwę budyniu. Na wierzch ścieramy pozostawioną 1/3 część ciasta. wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Czary - gary w kuchni
Szarlotka z bezą 163

cukier wanilinowy 2 jajka 2 żółtka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche składniki ciasta mieszamy razem (na stolnicy lub  w dużej misce), a następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej

Czary - gary w kuchni
Łaciata babka z karobem (wegańska) 167

sody 1 łyżka karobu miąższ z 1/4 laski wanilii 250 ml wody 50 ml oliwy z oliwek 4 łyżki octu jabłkowego Wymieszać suche składniki (bez karobu!), dodać mokre, ubić mikserem. Połowę masy wylać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (lub do formy z powłoką nieprzywierającą), do drugiej połowy dodać karob i zmiksować. Ciemne ciasto wylać na jasne

FitKot
Jabłecznik (Szarlotka) 182

ciasta, włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Blachę (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować i wysypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blachy lub wylepić dno blachy, jak komu wygodniej. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek (najlepsza antonówka lub szara reneta) 1/2 szklanka cukru ok. 3 łyżek kaszy manny

talerz przyjemności
chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym 92

worcestershire, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 5 liści bazylii, 1 jajko, sól i pieprz, trochę bułki tartej, 4-5 liści sałaty, 4-5 plastrów żółtego sera, 4-5 bułek aioli (majonez czosnkowy) 2 żółtka, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżka musztardy gruboziarnistej, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, 0,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki

Eksperyment sobotni
Topniki jabłkowe 138

Ostatnio przesiaduję dużo w internecie w poszukiwaniu nie tylko prostych przepisów na ciasta, ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam język

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka z różową pianką 339

łyżeczki proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 3 łyżki białego cukru; 1 łyżeczka cynamonu. Różowa pianka: 5 białek jaj; Kisiel wiśniowy (u mnie opakowanie o wadze 40 g); 1/2 szklanki białego cukru. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania blachy; Bułka tarta do obsypania blachy; Cukier puder do oprószenia po wierzchu - opcjonalnie(...)użycia robota kuchennego ) lub końcówką do ciasta (w przypadku malaksera).  Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) wrzucić starte jabłka i podsmażać przez około 10 minut

Gospodyni Miejska
Szarlotka z bezą i złotą rosą 150

momentu, kiedy ciasto się zrumieniło. Jabłka starłam na tarce, przesypałam do garnka z grubym dnem. Wstawiłam na mały gaz. Dodałam masło i czekałam, żeby się prażyło. Kiedy masa jabłkowa była już gorąca wsypałam do niej galaretkę. Wymieszałam i zdjęłam z gazu. Białka ubiłam na małych obrotach miksera z dodatkiem soli. Zwiększyłam obroty i ubijałam w dalszym ciągu. Kiedy piana(...)miałam piękną sztywną i lśniącą pianę.     Podpieczony spód ciasta można lekko obsypać bułką tartą, żeby nie nabrał zbyt dużo wilgoci z jabłek. Ja tego nie zrobiłam celowo, dzięki czemu moja szarlotka była cała wilgotna. Właśnie taką chciałam, Wyłożyłam masę jabłkową na spód ciasta, a na wierzchu rozłożyłam ubitą sztywną pianę. Blaszkę wstawiłam ponownie do piekarnika

Kuchnia u Krysi
Piknik Smakoszy – spotkanie blogerów nr II 150

podana w makaronie Conchiglioni tzn dużych muszlach - idealna na przystawkę na ,,jednego gryza" Piernik bez jajek pieczony na musie jabłkowym który jest idealną propozycją dla ludzi chorych na serce i jednocześnie leniwych... on naprawdę ZAWSZE wychodzi pyszny Tarta migdałowa z gruszkami - aromatyczna i przepyszna tarta która prezentuje się super a nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych razem

sierotka maRysia w kuchni
Wielka Brytania: Dyniowo-orzechowe muffiny 157

prezentowała po wydrążeniu, a także co też udało mi się z niej przyrządzić. Do dzisiaj uważam, że muffiny dyniowo-jabłkowe są jednymi z lepszych jakie jadłam, a naleśniki dyniowe wysadziły mojej kubki smakowe w kosmos. Co prawda tarta dyniowa wyszła fatalnie i rzeczywiście bardzo mdło, ale przypuszczam, że to kwestia innego doboru przypraw, muszę więc znaleźć lepszy przepis

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka 102

łyżki bułki tartej bądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj je. Zagnieć ciasto. Im szybciej je wyrobisz tym będzie lepsze. Ciasto kruche/półkruche nie lubi ciepła. W razie problemów dodaj łyżkę bądź dwie śmietany 2.Uformuj kulę i wstaw na godzinkę do lodówki. w tym czasie zajmij się masą Masa jabłkowa 1. Obierz jabłka(...)2.Zetrzyj około 2/3 przygotowanego, schłodzonego wcześniej ciasta kruchego/półkruchego i uformuj z nich spód szarlotki. 3. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz 10 minut. 4. Wyciągnij z piekarnika, posyp bułką tartą/kaszą manną. 5. Wyłóż jabłka. *jeśli Ci się nudzi zmiksuj 4-5 białek z cukrem pudrem i zrób warstwę bezową, ale o tym w innym odcinku

Fiolka w kuchni
kotlet drobiowy z pieczarkami i kapustą zasmażaną... 159

kurczaka podwójna 1 większa, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, kapusta biała 1 mała, boczek surowy 20 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, pieczarki(...)wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienia piersi rozkroić na cztery porcje, delikatnie je rozbić, jajka roztrzepać z kucharkiem, pieprzem i włożyć piersi na 30 minut, piersi obtoczyć w tartej bułce, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety cebulę na maśle zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i na większym ogniu smażyć mieszając, na koniec dodać kucharka i pieprz do ugotowanych ziemniaków

W Mojej Kuchni Lubię
Buraczki do słoika na 4 sposoby 193

gotowałam je w trzech turach. Po ugotowaniu należy zetrzeć je na tarce ( oczka jakie lubimy - u mnie jabłkowe). Zaprawa na cały sort: - 1,5 szkl. octu - 1,5 szkl. cukru - 2 łyżki soli Do zalewy nie dodaję wody - gdyż buraczki podczas tarcia wydzielają dużo soku, który dopełni w odpowiedni sposób roztwór. Zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy starte buraczki. Odstawiamy(...)trzemy na tych samych oczkach co buraczki. Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę. Chili tniemy w krążki. Cebulę, buraczki, paprykę i papryczkę umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dusimy do miękkości papryki ( ok. 10 minut). Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw. ................................................................................................................................................................... 3. Buraczki z dodatkiem chrzanu - czyli a'la ćwikła Na 2 kg zaprawionych buraków: - słoiczek ostrego chrzanu tartego

kawawszklance

Proponowane wyszukiwania