cytrynowy z musem truskawkowym i wiśniowym Zawijany Tort z Powidłem Śliwkowym Tort Napoleon Tort Czekoladowo-Owocowy Tort z Frużeliną Wiśniową Tort Orzechowy Brzoskwiniowy Puch Truskawkowa Bomba w Lustrzanej Glazurze Tort Mocno Truskawkowy Tort Truskawkowy z Lemon Curd Tort Brzoskwiniowy Kwiat Owocowe "Tiramisu" Tarta z Owocami Sernik z Wiśniową Niespodzianką Sernik z Borówkami Wiśniowy sero jabłecznik Tort
Kulinarna (nie)codziennośćwszystko na wolnych obrotach. Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam cukrową posypką. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać
Monia miesza i gotujeskładniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. Gotowy piernik wystudzić, następnie przekroić wzdłuż na pół i posmarować powidłami. Wierzch polać polewą czekoladową. Ja posypałam jeszcze płatkami migdałów. Mój piernik wyrósł z górką więc trochę go ścięłam
Agusiowe smakołykimoże jeść swoją ulubioną wersję owsianki – u nas Tomek je na mleku z tartą czekoladą, Milena kakaową, a ja na wodzie z owocami. Ale wciąż łączy nas owsianka. Dodaj coś, co uwielbia Twoje dziecko. Mile je zaskocz – na przykład zaproponuj owsiankę czekoladową . I wcale nie polecam zetrzeć do owsianki gorzką czekoladę – dosyp do owsianki
DietologCzekoladowy AL'A Tiramisu Tort OREO Zawijany Tort z Powidłem Śliwkowym Tort Napoleon Tort Czekoladowo-Owocowy Tort z Frużeliną Wiśniową Tort Orzechowy Brzoskwiniowy Puch Truskawkowa Bomba w Lustrzanej Glazurze Tort Mocno Truskawkowy Tort Truskawkowy z Lemon Curd Tort Brzoskwiniowy Kwiat Owocowe "Tiramisu" Tarta z Owocami Sernik z Wiśniową Niespodzianką Sernik z Borówkami Wiśniowy sero jabłecznik Tort
Kulinarna (nie)codziennośćprzed sobą), bo znikają stanowczo za szybko. Sięgając po jedno ciasteczko, sięga się po drugie, trzecie i tak, aż pozostanie pusta salaterka. Są miękkie w środku i delikatnie chrupiące z zewnątrz, a ten zapach... Zresztą sami spróbujcie!!! Dla przypomnienia również smakowite ciasteczka czekoladowo-chałwowe ( klik ). (12 sztuk - dość dużych) 50g ulubionej chałwy 70g masła/margaryny 100-110g szklanki
Di gotujeprzychodzi taki moment, że zaczyna się myśleć i tworzyć nowe dania i ciasta. Tarta z borówkami to mój autorski pomysł. Wykorzystałam to, co miałam w lodówce i szafkach. Ciasto bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Słodka masa rewelacyjnie łączy się z czekoladowym spodem. Ciasto bardzo smakowało mężowi a to dla mnie najlepsza opinia. Składniki: - 3/4 puszki
Pan i Pani Smith w kuchnikropli aromatu rumowego. Okrągłą formę (ok 20 cm śr.) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu całkowitego wykorzystania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 40 minut, po upieczeniu można polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem (ale muszę powiedzieć, że bez niczego na wierzchu równie dobrze smakuje
Motylkowa KuchniaWyszło! Pyszne, dietetyczne i chrupiące ciasto do tarty :D Składniki: - 200 g mąki żytniej - 100 ml mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2 - 3 łyżki miodu z cynamonem Masa budyniowa: - 2 budynie czekoladowe - 750 ml mleka - coś do posłodzenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć
Zdrowie na języku :Pmojej mięty - robiła ze dekorację na urodzinowym torcie C., znalazła miejsce na pysznej tarcie z truskawkami i wylądowała w kilku koktajlach. W końcu postanowiłam się przemóc, i zrobić z niej gwiazdę . Długo szukałam, aż w końcu na blogu Pyszne jedzonko znalazłam czekoladowe ciastka ze świeżą miętą. Od razu mi się spodobały, a kiedy przeczytałam, że mają konsystencję
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymiarach dna 21×32. Ciasto czekoladowe z bezą Biszkopt czekoladowy 5 jajek 3/4 szkl drobnego cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl kakao 50 g gorzkiej czekolady Beza czekoladowa 4 białka 200 g drobnego cukru 1 kopiasta łyżka kakao 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem 500 ml śmietanki 30/% 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru(...)upieczeniu. Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez 35-40 minut. Kiedy boki biszkopta odejdą od blaszki i patyczek wbity w ciasto jest suchy tzn że biszkopt jest upieczony. Ciasto przełożyć na kratkę i wystudzić. Beza czekoladowa : białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier i ubijaż
Pieguskowa Kuchniamasła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku
moj przepis naIdealna na dziecięce przyjęcie. Krucha, podzielna, a do tego wypełniona pysznościami: czekoladowymi groszkami, orzechami pekan i uwielbianymi przez dzieci M&M'sami. Dla kogo: dla
Mania Wypiekania„Uchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest
Wiem co jemTarta, w której rozsmakował się mój mąż ;) Słodka, ale nie przesłodzona. Bez pieczenia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Mnóstwo pysznych warstw, które tworzą wspaniałą, niebanalną całość. Kusi smakiem i wyglądam :) Polecam wszystkim łasuchom :D Składniki na spód: 200 g czekoladowych ciastek 50 g gorzkiej czekolady 35 g masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ciasteczka, masło i przestudzoną(...)plasterki. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, na wierzch poukładać banany. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na tartę. Wyrównać. Udekorować pozostałą masą kajmakową. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyjajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki Masa: 120 g. orzechów włoskich 15 dag. cukru 5 łyżek dżemu ( morelowego) Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka, cukier(...)obsypaną bułką tartą) i rozprowadzić ciasto. Orzechy włoskie należy zmielić w maszynce lub blenderem (można również pokruszyć bardzo dokładnie wałkiem). Ciasto posmarować dżemem, posypać orzechami wymieszanymi z cukrem a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy wodę w garnku. Czekoladę
Smaczne Potrawyzrobić, gdy zaczniemy pieczenie bez uprzedniego sprawdzenia czy mamy wszystkie składniki ? - Biec do sklepu albo kombinować ;) Deszcz padał, więc postanowiłam kombinować. I tak klasyczna tarta cytrynowa zyskała nową odsłonę. Też smacznie :) Składniki ( na formę średnicy około 25 cm ) CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru(...)wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BITA ŚMIETANA: 300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok ) 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę namoczyć, namoczoną rozpuścić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę. Bitą śmietaną udekorować wierzch tarty
kolorowotorcikowobudyniowego (waniliowego) lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego cukier do smaku kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) 1.5 łyżki słodzonego kakao (ewentualnie) DO DEKORACJI: ulubiona polewa czekoladowa płatki kokosa Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg dobrze miksujemy, dodajemy jajko, mleko, budyń, cukry i ewentualnie aromat. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odkładamy(...)Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować), wykładamy masę serową (ja wyłożyłam najpierw połowę masy serowej, posypałam kakao słodzonym i na nim rozsmarowałam resztę sera
Rozpustne gotowaniedodać odłożoną mą, do drugiej przesiewamy kakao i mieszamy. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 15*10 cm. Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową
słodki bratekszczególności kruche tartaletki. Pamiętajcie, że możecie je dowolnie nadziewać np. truskawkami i polać czekoladową polewą. Coś wspaniałego Proste tartaletki z konfiturą jagodową i kremem (zamiast kremu możecie je np. nadziać budyniem waniliowym) Korzenne ciasto pomarańczowe Proste, pyszne, idealne na każdą okazję. Prosta tarta z serem Możecie również użyć innego sera, a na wierzch wyłożyć inne owoce np. borówki
Słodkie okruszkirodzynek, wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki. Podłużną keksówkę wysmarować tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić czy ciasto jest dopieczone za pomocą patyczka. Przestudzone ciasto wyjąc z foremki. Można polać polewą czekoladową przygotowana z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem śmietanki
Kuchenne aromatydodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady parę łyżek słodkiej śmietanki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Mia Cucina Sofietawiśniowy), czekoladowe cukiereczki, świeże wiśnie (lub czereśnie ;)) do dekoracji Przed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy na bok. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki(...)słoika. Krem przygotowujemy według przepisu . Gotowy krem budyniowy przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach (krem powinien w całości przykryć wiśnie). Babeczki dekorujemy czekoladowymi koralikami i świeżymi wiśniami/czereśniami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercytego alkoholu w jedzeniu jest, jak dla mnie, wspaniały. Pamiętacie - śledzie w zalewie z whisky - moje ulubione, lepszych nie ma - spróbujcie koniecznie na święta zarówno ciasta jak i śledzi... Czekoladowy chlebek bananowy jest typowo amerykańskim wypiekiem - ciężki, wilgotny, o intensywnym smaku i zapachu. Jakby zakalcowaty... Takie ciasta trzeba lubić bo nie każdemu posmakują - jak dla mnie są genialne Chlebek bananowy(...)keksowej o pojemności ok 900 g wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką i pieczemy przez 1 h 15 minut w 170 stopniach . Chlebek bananowy studzimy w formie i kroimy gdy będzie już dobrze schłodzony. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!!! Moje sugestie : Ciasto ma bardzo intensywny czekoladowy smak więc jeśli nie przepadamy na gorzką czekoladą można spróbować upiec
sierotka maRysia w kuchni