mało słodkie to dosypujemy cukru pudru i mamy drugą masę. Blaszkę do tarty wylepiamy ciastem, boki również. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20 minut. Myjemy maliny i suszymy na papierowym ręczniku. Wyciągnięte ciasto studzimy. Pierwsza do posmarowania idzie masa czekoladowa. Jest ona dość gęsta dlatego ja zaczęłam ją nakładać kiedy ciasto było jeszcze leciutko ciepłe
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Po wszystkich słodkościach przekładanych różnymi masami, tymi bardziej słodkimi i mniej słodkimi, postanowiłam upiec ciasto ucierane z dodatkiem tartej czekolady i gruszek. Pyszne, choć bardziej
Ciasteczkowy Potwórkoniec dodać rodzynki i aromat rumowy. Formę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała polewa czekoladowa i kolorowa posypka
Monia miesza i gotujeDelikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: · 100 g gorzkiej czekolady
Mia Cucina SofietaPrzepis powstał przypadkiem - zostałam obdarowana świeżymi malinami wprost z ogrodu podczas rodzinnego spotkania i stwierdziłam, że taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej(...)smaku miętowym * Poza tym: - 250 g świeżych malin - skórka z limonki - cukier puder Przygotowanie: Ciasto zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć nim formę na tartę i po nakłuwać spód widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20-25 minut. Gotowe ostudzić i wyjąć z formy. Śmietanę ubić na puszysto, dodać mascarpone
W poszukiwaniu inspiracjideser czekoladowy jest cudownie nieskomplikowany i bardzo pożywny, a smakuje co najmniej tak dobrze jak najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Czekolada, kokos i truskawka to doskonałe połączenie do tego mleko - coś nieziemskiego. Składniki: 120 g miękkiego masła 200 g cukru 2 duże jajka 225 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 80 g wiórków(...)wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 20 cm. Czas pieczenia: Piekarnik rozgrzany góra i dół 180 C piecz ok 40-50 minut, przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Wykałaczka musi być sucha :) wtedy wyciągnij ciasto i ostudź. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko
Niezły Młynekcontent=''; document.write(" "); Kruche ciasto: Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub błyskawicznie w malakserze. Władamy na 15-20 minut do lodówki. Ciastem wylepiamy formę na tartę o średnicy 23-25 cm (najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i chowamy na kolejne 15 minut do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy(...)lekko roztrzepujemy trzepaczką (nie ubijamy), dodajemy do masy czekoladowej (może być ciepła, ale nie gorąca) i jednocześnie energicznie mieszamy. Dodajemy wiórki i ponownie mieszamy. Nadzienie wlewamy na podpieczony spód. Układamy maliny. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Post Tarta z malinami i białą czekoladą pochodzi
Poezja smakunajbliższym czasie pojawią się także wpisy wielkanocne:) Dzisiaj mam dla Was prawdziwą bombę! Przepyszny tort z dwoma kremami czekoladowym oraz truskawkowym. Całość przykryta kolorowymi drażetkami oraz czekoladowymi wafelkami. Gwarantuję Wam, że dzieci będą zachwycone! tortownica o średnicy 24cm Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku(...)cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem truskawkowy: 250g masła, 500g truskawek (świeże
Z miłości do słodkościciasto marchewkowe. Polecam przygotować ciasto marchewkowe z dodatkiem skórki pomarańczowej i orzechów, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy marchewkę tartą na dużych oczkach. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia unosi się smakowity aromat(...)lubił marchewkę z rosołu, teraz polubił marchewkowe ciasto, gdy je skosztował stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków! Pyszne Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową na blaszkę o śr. 25 x 25 cm. 1,5 szkl. mąki + szczypta soli 1/3 szkl. startych orzechów włoskich + 2 łyżki do obsypania tortownicy 5 łyżek cukru 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięorzechowe (lub inne chrupiące cukierki w czekoladzie) Polewa czekoladowa Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około(...)warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Ciemne babeczki (dwie z większą ilością kakao) kruszymy na małe kawałki. Podgrzewamy gotową polewę czekoladową (lub rozpuszczamy zwyczajną czekoladę w kąpieli wodnej). Przestudzone babeczki polewamy czekoladą przyczepiamy rozkruszone ciasto czekoladowe i listki z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyjaja 1,5 szkl puree z buraka 1,5 szkl mąki bezglutenowej 1 szkl gorzkiego kakao 1 szkl mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Czekoladowy ganache: 200 g czekolady - 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej 200 ml śmietanki kremówki Ugotowane lub upieczone buraki (ok. 350 g) należy zmielić na gładkie puree. Najlepiej kupić buraki ugotowane(...)przelać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mielonymi płatkami kukurydzianymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu, i piec 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w piekarniku jeszcze na kilka minut. Ciasto wyjąć i odstawić do przestudzenia. Zrobić czekoladowy ganache. Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać
Ze smakiem bez glutenutruskawki Nutella lub inny krem czekoladowy Składniki na krem z twarożku: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około(...)zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Na każdą babeczkę nakładamy po łyżeczce kremu czekoladowego. Biały krem z twarożka przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy na babeczki, tak, żeby przykryć czekoladę. Wierzch dekorujemy truskawkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybabeczki waniliowe + polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym(...)wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Babeczki (mogą być jeszcze ciepłe) rozkruszamy do 6 miseczek. Formujemy małe kulki z ciasta mocno ugniatając je w dłoniach. Rozpuszczamy polewę czekoladową, maczamy w niej czubki patyczków do szaszłyków i wbijamy w kolorowe kulki z ciasta. Kiedy czekolada wyschnie przyczepiając mocno patyczek, możemy zanurzyć całego lizaka w polewie. Czekamy chwilę, żeby nadmiar czekolady
CiastkozercyDzięki uprzejmości Doty z bloga Oneginetatopa miałam okazję odwiedzić restaurację Dwie Trzecie i zrecenzować ich menu degustacyjne. Oto moje spostrzeżenia, moja opinia i garść zdjęć: Restauracja Dwie Trzecie na Wilczej, to urocze miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Niepozorne, z zewnątrz zwyczajne i niczym nieróżniące się od tylu knajp w stolicy. Jednak jakże mylne jest to wrażenie! Już od wejścia przywitała(...)dania najbardziej smakowała mi posypka, która łączyła w sobie smak mocno śliwkowy z czekoladowym, a do tego cudownie chrupała. Podsumowując, obiad uznaję za bardzo udany. Kucharze pokazali swoje umiejętności, każdy kolejny kęs wędrował do ust z ogromną przyjemnością. Chętnie powtórzę w przyszłości wizytę w restauracji Dwie Trzecie, ale tym razem zabiorę ze sobą męża. I koniecznie muszę spróbować ponownie śliwki
Cakes By Kejtorzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jajeczna: 1,5 kostki masła w temp. pokojowej 2 jajka 10 dag cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego mała puszka kajmaku polewa czekoladowa zmielone orzechy do posypania Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając
Smakołyki Asi