niezwykle dumna, bo udało mi się przekroić go na 3 części, jak nigdy. Przez to był wysoki, a dodatkowo ozdobiłam go polewą czekoladową, domową masą cukrową i czekoladowymi serduszkami. Duma mnie rozpiera i powoli odżywam po imprezie. ;) Proporcje na blaszkę o średnicy 26cm. 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)tartą lub wyłożyć dno papierem do pieczenia a tylko boki nasmarować. Przełożyć ciasto biszkoptowe do blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut, do suchego patyczka, ale nie nakłuwać zbyt wcześnie. Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Gotować przez kilka minut ciągle mieszając, następnie schłodzić.Masło dobrze rozetrzeć i partiami dodawać sos czekoladowy delikatnie
Czerwony GupikDziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do jej przygotowania możecie wykorzystać swoją ulubioną czekoladę, dzięki temu będzie smakować dokładnie tak, jak lubicie. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat. Z dodatkami można zaszaleć, ale mi właśnie takie połączenie najbardziej pasowało :) Deser przygotowałam w małych słoiczkach o pojemności(...)tartę makową , zimową tartę z jabłkami , piernik lub pyszne kruche ciasteczka imbirowe . Składniki: 600 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 100 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki żelatyny 1 laska wanilii 1 laska cynamonu (lub zmielony cynamon) + do dekoracji: 50 g czekolady, granat, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa ( tu przepis na domową ) Czekoladowa Panna Cotta
Ciastkozercymojprzepisna.pl | Ciasto Nutella dla dorosłych Dziś upiekłam ciasto czekoladowe z orzechami, jako że pogoda się robi jesienna, potrzebowaliśmy odrobiny czekolady żeby poprawić sobie nastój. Wy też
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort podwójnie czekoladowy z owocami Tort stworzony specjalnie na urodziny moich bratanków. Tort jest zrobiony na bazie biszkoptu. W środku podzielony jest na dwie części
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-figowy z wiśniami Witam, po króciutkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na Tort czekoladowo-figowy z wiśniami. Tort upieczony z okazji urodzin
moj przepis nawiosenne pszczółki Wiosna zbliża się wielkimi krokami dlatego mam dla Was stosowną wiosenną propozycję. Babeczki z pszczółkami spodobają się pewnie szczególnie maluchom. Waniliowe ciasto z bananem i nadzieniem czekoladowym ozdobione czekoladkami. Żółte czekoladki kupiłam na stoisku ze słodyczami Karmello, na pszczółki nadadzą się jednak także okrągłe owocowe żelki lub drażetki np. M&Msy. Składniki: 2 szklanki mąki(...)tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej babeczki dodajemy czekoladę i lekko popychamy, żeby nie wystawała. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób. Z masy cukrowej wycinamy listki. Rozpuszczamy czekoladę (lub podgrzewamy gotową polewę czekoladową
Ciastkozercymini pianki czekoladowe dropsy żółta cukrowa posypka ( zobacz jak ją robić ) Składniki na lukier Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem(...)ostygły. Na każdą babeczkę nakładamy lukier i "maczamy" w cukrowej posypce. Po obydwu stronach babeczki robimy lukrem dwa kleksy na skrzydełka kurczaczka i posypujemy cukrem. Oczy można zrobić z czekoladowych dropsów, namalować polewą czekoladową lub wybrać wariant szalony i użyć małych pianek ;) Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymałym i tym dużym, życzę uśmiechu, szczęścia i spełnienia marzeń... SKŁADNIKI: ciasto 140 g mąki pszennej 75 g masła 1 żółtko 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka śmietany mus czekoladowy 250 g mascarpone 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową (lub bez) krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru truskawki świeża mięta(...)śmietanę. Zagnieść, aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Zawinąć na wałek i przenieść na formę. Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut
Kuchnia w opałachzwykłych foremek, to smarujemy je tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej a olej do ciasta dodawany był bardzo wolno. Wtedy zapobiegnie to ewentualnemu zwarzeniu się ciasta czy też zakalcowi. Babkę cytrynową ozdabiamy jak lubimy – cukrem pudrem, polewą czekoladową czy lukrem Przepis pochodzi z włoskiego bloga Laddicted . Co jest
Mieszam w Garnkułyżką wyrównujemy masę , ( możemy też delikatnie potrząsnąć blaszką ) 10 .Na wierzch trzemy drugą schłodzoną kakaową część ciasta. 11.Pieczemy w temperaturze 180 st . C przez ok. godzinę. Przypominam ! Po upieczeniu ciasta , pozostawiamy go w piekarniku 5 min przy uchylonych drzwiczkach. . 12. Po upieczeniu schodzony placek dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową . Smacznego
Pysznosci Babci Basikurczaka Agnieszka Budyń czekoladowy z kalafiora Marzena Owsianka pieczona z karmelizowanymi jabłkami Gosia Sałatka z patisonów na zimę Ania Omlet pieczony z karmelizowanymi węgierkami, kardamonem i kwiatami lawendy Bożena Fasolka szparagowa z parówką i pomidorkami Magda Fasolka szparagowa z bułką tartą Diana Chałwowe ciasteczka
Magiczne Życie Martykompotu ( ze słoika o poj. 900ml) duży budyń czekoladowy z cukrem przyrządzony według przepisu na opakowaniu ( na 750 ml mleka) Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C (termoobieg 150 stopni C). Blachę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą. Wiśnie odcedzić z kompotu. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć
Maślane ciasteczkomikserem . Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub kasza manną Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka . Po przestygnięciu babkę polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową . Pyszna , prosta :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimąki 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 gotowa polewa czekoladowa ( lub domowej roboty ) Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. 2. Ciasto
A Ty Smakuj MnieSkładniki na masę cukrową +świeże maliny, Nutella (lub inny krem czekoladowy) Owoce myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Parzymy kawę i odstawiamy, żeby ostygła. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając
Ciastkozercy