Okres wiosenno – letni to moja ulubiona część roku. Ciepłe i długie dni, słońce, lekki wakacyjny wietrzyk. No i oczywiście feria wszelkich warzyw i owoców, które
Życie ze smakiemDzisiejszy przepis pochodzi ze słonecznej Hiszpanii. Przygotowywany jest z surowych ziemniaków, masy jajecznej i różnych dodatków. Jednak niejednokrotnie dla przyspieszenia procesu jej przygotowania używa się ugotowanych
PatiGotujeOrient w domu Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje
ClauditteMissCookingDzisiaj prezentuje prostą jak drut, szybką w przygotowaniu sałatkę, która ponadto przy odpowiedniej ekspozycji potrafi także być całkiem efektowna. Polecam przygotowywanie jej dopóki warzywa są jeszcze względnie tanie. Składniki: - 450g brokułów mrożonych lub jeden świeży - 500g pomidorów (4 średniej wielkości) - puszka kukurydzy - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy przez 10 minut a następnie po odcedzeniu zostawiamy przynajmniej(...)dodatkiem gotowanych jajek na twardo umieszczonych pod warstwą brokułów, obficie polana sosem czosnkowym na który przepis ukaże się w następnym poście. Można ją także używać jako dodatek do obiadu, bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla. Dużą jej zaletą jest możliwość przyrządzenia od razu w plastikowym pojemniku i łatwego zabrania na uczelnie lub do pracy jako samodzielne danie
Tanie przepisy studenckielekkie i zdrowe, warto uwzględnić je w swoim codziennym menu, proponuję zrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml zimnej wody 1 łyżeczka mieszanki ziołowej(...)smażymy na wolnym ogniu na złocisto, w trakcie smażenia polewamy dodatkowo ciastem aby panierka była grubsza . Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolną surówką. Zapraszam również do świata aromatycznych i tanich przypraw, warto tam zajrzeć ! Klik
Wanilia i KardamonZdrowy organizm to szczęśliwy organizm, dlatego zaczynajmy dzień zdrowo. Takie koktajle są bardzo zdrowe, sycące i szybkie w wykonaniu. A plusem jest to, że bycie FIT
Niezły MłynekWitam Kochani, dziś zapraszam na specjał kuchni polskiej a mianowicie szare kluski. Swoją wyjątkowość zawdzięczają szaremu kolorowi, który uzyskują dzięki dodaniu do ciasta surowych ziemniaków. zwie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku„Rzymska ” sałatka z cukinii i natki pietruszki, przetwory Sałatka jest wynikiem faktu , że na początku sezonu cukinia cieszy , a w pełni już nie wiadomo
Ogrodnik w podróżyZapiekany deser drożdżowy Prosty i tani sposób na przygotowanie czegoś pysznego z „niczego”. Zamiast wyrzucać resztki ciast, często zeschłych (, a bo to dziecko chciało, a potem jednak nie zjadło, a bo to ktoś zostawił nie przykryty kawałek drożdżówki itd) można je wykorzystać i zjeść naprawdę pyszny deser. Spróbujcie, polecam. Oczywiście możecie zmienić dodatki – np. zamiast kandyzowanych skórek(...)tortilli można przygotować pyszne chipsy paprykowe (przepis znajdziecie tutaj), z ciast drożdżowych lub chałki wspomniany deser (przepis poniżej), nadmiar niektóry dań można zamrozić, nie mając pomysłu na kolację czy obiad można przygotować wyborne hod-dogi (sprawdźcie jakie warzywa macie w lodówce, co Wam się może zmarnować i dodajcie, to do hod-doga, będzie pysznie i oryginalnie), latem nie zapomnijcie
Słodkie okruszkiKaczka duszona w sosie pieczarkowym Kaczka zazwyczaj ląduje na większości polskich stołów jako pieczona w całości . Bywa nadziewana lub podawana z sosem pomarańczowym … Zawsze zastanawiało
Ogrodnik w podróżyCzas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2-3 szklanki Drukuj Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem By Piotr 16 maja 2018 Składniki: jabłka - 2-3
Pogotujmy.pl„Biały” wegetariański gulasz z cukinii z pieczarkami Czasami dobrze zrobić sobie, nawet jednodniową pauzę od mięsa . Biały gulasz jest wtedy jedną z najsmaczniejszych propozycji
Ogrodnik w podróżyOstatnio naszła nas ochota na pierogi "ruskie". Często wegańskie "ruskie" spotyka się w wersji z tofu zamiast białego sera - my chcieliśmy odpocząć od tofu, które ostatnio
Bananowe Pole‘Bread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania
Karo in the Kitchendaniami bez smażenia. Misja polegająca na udowodnieniu, że z Niedzielnym Kucharzem można gotować na co dzień, a nie tylko od święta zakończyła się sukcesem, co zostało przypieczętowane dużym, rodzimym obiadem ze spaghetti pełnym pysznych, pachnących krewetek w sosie maślanym. Świeże krewetki do dania kupiliśmy w lokalnym sklepie, który nasza rodzina też regularnie odwiedza. Wyszło genialnie. Gigantyczna patelnia makaronu zniknęła(...)sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się do dyskontu w Tymbarku, żeby zobaczyć co ciekawego jest w asortymencie. Zwróciliśmy uwagę na stosunkowo taniego świeżego ananasa i świeże krewetki w bardzo atrakcyjnej cenie. Ponieważ wciąż brakuje nam zaufania co do jakości mięsa w dyskontach, ominęliśmy to stoisko, kierując się do ryb. Kupiliśmy dwa świeże pstrągi
Niedzielny kucharzMama do córki (godzina 6:00): - Kochana wstajemy, nocka się skończyła. - Nie chcę!, (kołdra wędruje jeszcze wyżej). - No wstań, proszę Cię, dzisiaj już jest piątek. Słyszysz
zadanie-gotowanie