Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z pora to taka sałatka, która kilka lat temu robiona była w każdym chyba domu. Sałatka z pora Sałatka ta jest kolejnym przykładem dania, które
mecooksMakaron z sardynkami to wariacja na temat kuchni Sycylijskiej. Nie znając przepisu, zaczęłam wyjmować rzeczy z lodówki i spiżarni, dobierając jednocześnie na sos coś z warzyw
Karo in the KitchenPierogi po raz pierwszy z życiu ulepiłam na ostatnią wigilię, wspólnie z mamą. Wcześniej jakoś się obawiałam ciasta pierogowego, ale sama nie wiem czemu. Przecież
Szybko Tanio SmacznieCzy gotując leczo dodajecie do niego fasolkę szparagową? Dotąd nie dodawałam - jednak w wyniku debaty społecznej realizowanej w miejscu pracy a podnoszącej tak ważną kwestię egzystencjalnego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZawsze staramy się zachęcać do jedzenia warzyw i popierać te słowa przepisami, które powinny zasmakować nawet zatwardziałym mięsożercom. Nie inaczej jest i tym razem – proponujemy chrupiące
Nerds Kitchenwięcej o tym? W takim razie kliknij, bo jak ja się o tym rozpiszę, to zamiast postu spod moich palców wyjdzie opowiadanie ;) Tu masz link jak kupić LUCCA 50% taniej ! UWAGA promocja trwa do 31 maja! Czyli w przypadku tego rondelka, zamiast 125 zł zapłacicie 62,50 zł! Nieźle! Połowa ceny za taką jakość, kto by pomyślał(...)Używam codziennie, mało tego, często nawet kilka razy dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam, bo wiem, że nic nie przypalę
Blondynka Gotujemożna przygotować na wiele sposobów. Idealny sposób na wyczyszczenie lodówki z resztek jedzenia, gdyż może powstać praktycznie „z niczego”. Pozwala na pełną improwizację w kuchni. Świetnie sprawdzą się na obiad, kolację czy imprezę ze znajomymi. Zapiekanki można również podzielić na porcje i zapakować na lunch do pracy, o ile mamy dostęp do mikrofalówki, gdyż najlepiej smakują na ciepło. Potrawa(...)ugotować makaron al dente, wrzucić do niego dodatki i całość zapiec w piekarniku. Nawet osobom rzadko zaglądającym do kuchni, nie powinno sprawić to najmniejszego problemu. Taki posiłek też jest tani w przygotowaniu, a potrafi zaspokoić głód nawet dużej rodziny. Można wykorzystać różne rodzaje makaronu: penne, świderki, kokardki, tortellini a nawet spaghetti; a także przeróżne dodatki, gdyż do zapiekanek z makaronem
e-PrzepisyKulinarneMarchewka nie musi być tylko składnikiem lub dodatkiem do obiadu. Już w średniowieczu stosowaną ją do wypieków. Ponieważ cukier był wówczas bardzo drogi, do słodzenia wypieków używano właśnie marchwi, w której zawartość cukru jest o wiele większa, niż w innych warzywach. Renesans ciasta marchewkowego nastąpił w połowie XX wieku, w Wielkiej Brytanii na skutek racjonowania żywności w czasie II Wojny(...)Światowej. Fala emigracji przeniosła ten popularny deser na teren USA. Jako niezwykle smaczne i tanie ciasto stało się szybko ulubionym deserem anglosaskim a organizacja Food Network uznała ten deser za jedno z pięciu najpopularniejszych ciast. W każdym kraju, w jakim to ciasto się wypieka przepisy się nieco różnią. W Polsce popularna jest wersja „piernikowa” z dodatkiem przypraw korzennych
Jacob TastesDobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Świetnie smakują polane sosem lub jako dodatek do mięsnych potraw. Lekkie i zdrowe, bez panierki i smażenia w
zdrowo i aktywnieDobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Świetnie smakują polane sosem lub jako dodatek do mięsnych potraw. Lekkie i zdrowe, bez panierki i smażenia w
Zdrowie i pysznie na talerzurodziny i przyjaciół kojarzą się Wam ze zmęczoną i wściekłą matką i kłótniami o polityce? Ale przecież wcale nie musi tak być. Przecież w domu czujemy się swobodniej, jest taniej, mamy większą kontrolę nad jakością składników i możemy jeść zdrowiej. Ta wyjątkowa książka opowiada właśnie nie tylko o pasji do jedzenia, ale tez pasji do gotowania dla innych i urządzania(...)niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę. Autorka ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty. Każdy zestaw jest dobrany, żeby tworzyć zbilansowaną całość, jest prosty, często można go przygotować poprzedniego dnia lub na kilka godzin przed wizytą gości, żeby nie musieć
Ugotowane pozamiataneJak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Lunch do pracy ! Jak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Ostatnio, kilka razy jedząc sałatkę w pracy na obiad
Kuchnia na wzgórzuPodczas karnawału jemy dość dużo i tłusto, a do tego jeszcze jakiś drineczek i czujemy się jak klocki. Ja powoli mam dość, chociaż kocham jeść i
Niezły Młynek