bagażu. Po wakacjach byliśmy rozleniwieni, a zarazem przerażeni ilością wydanej kasy! Zrobiliśmy sobie zatem trzy założenia: miało być tanio, zdrowo i prosto. Plan posiłków na tydzień – ma być tanio Pierwszy punkt jest dla nas szalenie ważny. Dlaczego? Podczas wakacji zrobiliśmy bardzo dokładny przegląd naszych domowych wydatków. Bardzo dokładnie spisaliśmy wszystkie rozchody i okazało się, że w czasie(...)temat oszczędzania kasy i skrupulatnie pilnować, na co i ile wydajemy. Do tej pory, w zależności od tego jaki był plan posiłków, udawało nam się zamykać wydatki na obiady na 5 dni dla dwojga w 120-160 zł tygodniowo . Na śniadania jadamy zazwyczaj płatki więc uważaliśmy, że plan nie jest nam tu potrzebny. Na kolacje zjadaliśmy natomiast
Niedzielny kucharzProste do przygotowania danie ze składników, które możemy wykorzystać w kuchni tak by ich nie marnować i nie wyrzucać, taką rozgrzewającą zupę zrobimy w kilka chwil. Smaczna, sycąca i tania. Zero Waste to w dosłownym tłumaczeniu „brak śmieci” lub „brak marnowania”, to styl życia, zgodnie z którym człowiek generuje jak najmniej odpadów. Zero Waste to też ostatnio modny styl życia(...)gulasz, czy danie jednogarnkowe w stylu lubelskiego forszmaku. W tej dzisiejszej zupie jest kurczak z rosołu, kolorowa papryka, pomidory z puszki, trochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola z puszki i zamrożona natka pietruszki. Do przygotowania zupy można wykorzystać również kawałki kiełbasy, szynki, gotowanego lub pieczonego mięsa, czy boczku wędzonego, różne warzywa. Ja dodaję też kiszone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSeler. Niewykorzystane dobrodziejstwo. Wyławiany z zupy i czasami zapomniany, a to błąd. Ruszamy z cyklem pomysłów na selera, a dzisiejszy przepis jest jego początkiem. Wyobraźcie sobie
Bananowe PolePyszna zupa "recycling". Dlaczego? Ponieważ powstała z dodatkiem ziemniaków z wczorajszego obiadu. Pory i cebula to wydatek może 5 zł. Tak więc jak widać, zupa ta na pewno nie zrujnuje Waszego portfela. Czytam książkę pewnego mądrego kucharza i zgadzam się z nim w 100 %, iż "najlepsze potrawy w historii czerpiemy od społeczności żyjących w sytuacji wielkiego obciążenia finansowego." A jakie(...)kupowanie produktów gorszej jakości. Można stworzyć kuchnię smaczną, zdrową, nawet wytworną, nie wydając niepotrzebnie masy pieniędzy na wytworne produkty. Korzystajmy z sezonowych darów natury. Teraz na targu można kupić tanie pory, cebulę, ziemniaki, buraki, marchewki, dynie. Jest na nie czas to korzystajmy z nich. I otwórzmy naszą wyobraźnię, bo to ona jedynie nas ogranicza w kuchni. Dzisiaj proponuje smaczną, gęstą
Naturalna Kuchniazrobiliśmy fotek. Loving Hut ma formę otwartego bufetu, z którego wybieramy interesujące nas potrawy. Cena za 100 g wynosi 24 CZK. Od godziny 18 do 20 jest taniej o 20%. Za pierwszym razem próbowaliśmy prawie wszystkiego w małych porcjach - springrollsy, wegański gulasz, pakorę, sos z tofu, warzywa, makaron itp. Na talerzu jest totalny misz-masz. Nabraliśmy tego na tyle dużo(...)różnych dań w małych ilościach. Zdecydowanie na plus :) Paszko: Wyżerka była wielka, mieliśmy skromnie skosztować za pierwszym razem - bo była to nasza kolacja - nie udało się, był drugi obiad. Wszystkiego po trochę w azjatyckim smaku, więc kto jest spragniony wegańskiej kuchni wschodu, znajdzie coś na siebie. Danie nie były za ostre, to akurat dla mnie minus, były naturalne smakowo
Bananowe Poleobiad i przypadkiem trafiłam na post Edyty (Pyszna Pasja) - przepis na pierś z kurczaka w papirusie. Już wcześniej planowałam zakup gotowej mieszanki, ale gdy przeczytałam, że można się obejść bez niej, nie zastanawiałam się ani chwili dłużej. Mięsa nie trzeba kroić, rozbijać itp itd, więc czas przygotowania skraca się do minimum i wychodzi na pewno dużo taniej niż gotowa(...)widziałam dobrze, jak wygląda mięso, a że zawsze wszystko robię "na oko" muszę mieć podgląd ;P Ale naprawdę jest to fajny pomysł na nie ociekający tłuszczem i bardzo szybki obiad
Kraina Tysiąca Smakówgwara jest moim pierwszym językiem. W górach kasza przez wieki odgrywała szczególne znaczenie, jako podstawowy składnik menu, szczególnie zimą. „Kasa” na śniadania, „kasa” na obiad i „kasa” na kolację. U nas w tym tygodniu kasza będzie od poniedziałku do piątku. Zapraszamy Was na kulinarną podróż po różnych przepisach i stylach przyrządzania kaszy. W menu(...)tuczącego. Kasza idealnie spełnia te warunki. To bardzo zdrowy składnik diety, bogaty w witaminy z grupy B, błonnik, żelazo, cynk, łatwo przyswajalny i – co w sumie też ważne – stosunkowo tani. Z wyjątkiem komosy, za którą trzeba niestety, sporo zapłacić. Na dole wpisu znajdziecie listę zakupową z podsumowaniem wszystkich wydatków. Tytuł menu – dla zestresowanych, nie jest prostym chwytem marketingowym. Kasza
Niedzielny kucharztańszy niż na grubym. W Krakowie zauważyłem dokładnie odwrotną tendencję. Przynajmniej w tych kebabowniach, które zwiedziłem. I ogólnie w Krakowie o jakąś złotówkę droższe kebaby były. Muszą sobie to tanie piwo jakoś odbić, hehe. No i z przykrością stwierdzam, że były paskudne :( Nie wiem, może po prostu na złe lokale trafiałem. Ale pamiętam, że nawet w stanie porządnego upojenia, gdzie(...)nawet jeszcze nie zacząłem. Otóż zjadłem śniadanie i odkryłem, że na kolację chleba nie ma już. A kolacja rzecz ważna. Znaczy się tak samo ważna jak śniadanie, obiad i kilka innych posiłków, które spożywam w trakcie dnia :) Zatem zrobiłem przerwę w tym co robiłem, przeszperałem zawartość kuchennych szafek i stwierdziłem, że mam wszystko co trzeba. Znalazłem też coś czego nigdy
Marder&Marder ManufactureTo ciasto było wielkim hitem w moim domu, przygotowałam je w kilku wersjach z wiśniami, brzoskwiniami i śliwkami. Oceny były przeróżne, jednak mi najbardziej smakowało z
Niezły MłynekLubię mieć w domu ciasto francuskie. Nie robię go sama - jeszcze nie opanowałam tej sztuki - zresztą nie pokusiłam się nawet o próbę, skoro na wyciągnięcie ręki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasię temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego. Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka (w całej mojej kulinarnej karierze to chyba dwóch, albo nawet trzech). Niestety, to nie jest najlepszy sposób na dobre stir fry. Łatwo zawartość przypiec i to dosłownie(...)mgnieniu oka a bałam się, że będę musiała nad nim stać i czekać do czasu, gdy łaskawie złapie odpowiednią temperaturę. Jest szybki i trzyma ciepło, a zrobienie całego obiadu nie zajmuje mi teraz dłużej niż 20 minut. Tak, razem z myciem patelni, bo ona praktycznie myje się sama. Dwa przetarcia gąbką z płynem, płukanie i po sprawie. Nie można już
Karo in the KitchenNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 O tej porze roku nie mamy do wyboru zbyt dużej gamy świeżych warzyw i owoców, a po świętach by
Quinoa Raz!Sezon na cukinię w pełni. Nie wiem jak Wam, ale mnie jeszcze nie zdążyła się przejeść. Wydawać by się mogła mało atrakcyjnym warzywem ze względu na
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasierpniu i wrześniu”. Według nas w listopadzie smakują jednak równie dobrze. Różnica jest tylko taka, że niestety są trochę droższe niż w sezonie. Na szczęście kalafior wciąż jest stosunkowo tani, dostępny i ładnie wygląda. To jedno z najmniej docenianych a przecież pysznych warzyw. Sekret przyrządzania kalafiora polega na tym, że trzeba go naprawdę dobrze przyprawić, wtedy nabiera pełnego smaku. Całe(...)się zrobić wszystko w dwie godziny i jeszcze w międzyczasie wykąpać Miłosza. Pomysł na sześć dań w kolejnych dniach tygodnia opierał się na maksymalnym wykorzystaniu piekarnika podczas przygotowywania niedzielnego obiadu. Za jednym zamachem upiekliśmy: skrzydełka i warzywa na niedzielę, kalafiora i papryki do sosu romesco na poniedziałek, i zupy minestrone na czwartek, filet z kaczki na wtorek i shepard
Niedzielny kucharzKalafior w tym czasie jest wyjątkowo tani, więc czas pomyśleć, aby zatrzymać jego smak na zimę. Proponuję KALAFIOR W ZALEWIE w słoikach. SKŁADNIKI: kalafior sól cukier kwasek cytrynowy, cytryna WYKONANIE: Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki(...)Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też go uzywać do zupy (bez zalewy
Kuchnia Beaty