Dziś na śniadanie proponuje niezwykłe tosty – bez sera i bez pieczywa!! 6 łyżek otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych 3 łyżki twarożku wiejskiego 2 jajka 6 pomidorków koktajlowych ¼ małej czerwonej papryki 5 plasterków krakowskiej drobiowej sól, pieprz, oregano lub inne przyprawy do smaku ewentualnie pół małej cebuli, ogórek koszony lub korniszony, pieczarki(...)mnie tym razem bez tych dodatków Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki. Do miski wrzucamy otręby, jajka, twarożek, przyprawy. Szynkę kroimy w kostkę, paski jak nam wygodniej. Pomidorki kroimy na cztery dorzucamy do miski. Paprykę kroimy w drobna kostkę dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do rozgrzanego sandwicza do tostów. Pieczemy na rumiano około
Humanistka w kuchnijajko kilka ziaren słonecznik łuskany Ciasto francuskie rozwijamy, na połowie smarujemy serek, na niego układamy plastry szynki. Przykrywamy drugą połową ciasta, dzielimy na sześć prostokątnych pasków, dociskamy boki, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy ziarnami słonecznika i skręcamy formując świderki.Wkładamy na 15-20 minut do nagrzanego(...)ciasto francuskie 20 dkg ser żółty (gouda) do smaku majonez 3 szt ogórek konserwowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagruszka olej lniany Semco 2 łyżki mieszanki ZIELONO MI z Ziarenkowa Wykonanie: Na talerz wykładamy rukolę, na nią układamy połowki winogron, pokrojony na mniejsze kawałki camemberta, kawałki obranej gruszki. Szynkę parmeńską kroimy w wąskie paseczki. Również wykładamy na rukolę. Susz mieszamy ze sobą razem z pestkami. Posypujemy nim sałatkę, polewamy olejem. Do przygotowania sałatki uzyłam oleju lnianego.Jest to olej roślinny(...)omega -6 ca 67%, które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka tego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty
Z Majeczką w kuchniO szpinaku już pisałam. Pora roku sprzyja do jedzenia jego jak najwięcej. A na inne roladki zapraszam poniżej: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z
potrawyregionalnektórą bardzo gorąco polecam! Daktyle z migdałami Daktyle pozbawić pestek. W ich miejsce wcisnąć po 2 obrane ze skórki i blanszowane migdały. Każdy daktyl owinąć cieniutkim plasterkiem suszonej szynki. Spiąć wykałaczką, posypać rozmarynem. Kuskus z figami Szklankę kaszy kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć o odstawić by napęczniała. Przemieszać i wystudzić. Opłukać i namoczyć 5 suszonych fig i moreli. Odsączyć(...)garść pistacji. Kaszę wymieszać z bakaliami, wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy. Orzechowe kule 20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach
Magiczne Życie Martymięsa, przyprawy też daję na oko i wg siebie ...ale przepis podaję wg autorki . 300 g zielonej fasolki szparagowej [ u mnie zielona i żółta] 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 400 g pomidorów z puszki 200 ml bulionu -najlepiej wieprzowego 100 ml mleka 1 jajko 80 g startego parmezanu [ nie dałam] 3 łyżki bułki tartej 1 cebula(...)łyżka słodkiej papryki sól, pieprz kilka łyżek mąki olej do smażenia Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować al dente.Odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, mlekiem , startym serem i solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego , obtoczyć w mące i usmażyć z każdej strony.Dodać posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zrumienią wlać bulion i gotować
Moje domowe kucharzeniestraganach można spotkać coraz to inne zioła. Ja dzisiaj przyniosłam do domu między innymi lubczyk czy jak kto woli magi.To przepyszne i aromatyczne ziółko smakuje wybornie niemal ze wszystkim...serem białym, wędliną, pomidorami. Ja dzisiaj sporo dodałam go do pasty, dzięki czemu dużo zyskała ona na smaku i aromacie...polecam. Składniki: 1 wędzone udko kurczaka 3 jajka garść lubczyku(...)sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo,Udko z kurczaka obrać ze skóry i drobno pokroić, dodać posiekane jajka i pokrojoną w kostkę szynkę, dodać zioła, majonez i przyprawy. Wymieszać i podawać na ulubionym pieczywie. Smacznego
Gosia gotujegotującą się wodą, gotować pod przykryciem ok 4 minut. Przełożyć do naczynia z zimną wodą. Ostudzone szparagi osuszyć, zawijać po 3 - 4 sztuki w plaster szynki parmeńskiej i układać w naczyniu do zapiekania przygotować sos: Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka(...)ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, wymieszać z serem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą. Takim sosem polać szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać ok 20 minut. Smacznego
Stare Garyczasem aromatom wiśni, czarnej porzeczki i ciemnej gorzkiej czekolady. Taniny ładnie wtopione. Dorze zbalansowane. Dekantować przed podaniem. Dobrze będzie smakować w towarzystwie dań z wieprzowiny, wołowiny oraz z serami. Château Andron Blanquet Saint-Estephe 2008 (59,99 zł) Kolejne typowe Bordeaux. Dominują aromaty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni, ciemnej czekolady, suszonych śliwek. „ Poważne wino” podawać do dań z wołowiny a nawet(...)cabernet sauvignon i merlot. Dominują w nim aromaty dojrzałych wiśni, czereśni, śliwek i czarnej porzeczki. Długi przyjemny finisz i ładnie zaokrąglone taniny. Wino polecane do dostępnej w ofercie Deluxe szynki Bresaola della Valtellina ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) Najwcześniejsze zapisy dotyczące jej produkcji pochodzą z XV wieku. Mięso wołowe jest solone (sól i przyprawy) i pozostawiane na okres około
królestwo garów10zł . Zastanawiałem się przez weekend co będzie pożywne, tanie, a zarazem smaczne. Postawiłem na zapiekankę dla całej rodziny. Czego będziemy potrzebować i ile za to zapłacimy? -mięso mielone z szynki wieprzowej; kupiłem 500 gram mięsa w markecie za 7,50zł użyjemy 250 gram, koszt 3,75zł -1,5 kg ziemniaków, koszt 0,90zł -1 i 1/2 cebuli, koszt 0,43zł(...)29zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,68zł -1/4 małej główki kapusty włoskiej; koszt 0,84zł -garść bułki tartej; koszt 0,08zł -jajko 0,29zł -ser edamski starty 150 gram; koszt 2,63zł Łączny koszt oparty o ceny marketowe wyniesie 10,10zł. Posiekaną cebule szklimy na maśle (z w/w ilości zostawiamy trochę do posmarowania naczynia), solimy
BaRepasmiski, dodaj podduszony groszek, dużą łyżkę majonezu, odrobinę pieprzu. Zblenduj wszystko na jednolitą masę. Teraz wypełnij białka jajek dowolnie dekorując.Farsz z fetą:Zblenduj lub zmiksuj 100 g sera feta z żółtkami z 5 jaj. Dodaj pieprz grubo zmielony. Masa jest dosyć miękka, wstaw ją do lodówki na około 30 minut, a po tym czasie udekoruj tą masą jaja(...)twarogu , żółtka z 6 jaj, dwa ząbki czosnku, pieprz , odrobinę soli oraz łyżkę majonezu zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw w w razie potrzeby. Ja dodatkowo wyściełałam każdą połówkę szynką parmeńską, bardzo cienko pokrojoną, więc nie posoliłam nazbyt mocno masy twarogowej, gdyż szynka jest słona.Udekoruj ponownie, według własnej fantazji i potrzeb. SMACZNEGO.CMOK
Pasje Jolkikubeczek ricotty- kto mieszka w miejscu gdzie ma dostęp do ricotty na wagę lub „pod drzwi od owczarza” ten wie, że taka ricotta ma smak niezapomniany i żaden inny ser nie jest w stanie jej zastąpić! Jeśli nie macie dostępu do takowej, wystarczy i jest bardzo dobra ricotta w kubeczku , sprzedawana w Polsce – Galbani. Wymieszaj ricottę z odrobiną sosu , który(...)szpinaku , wymieszaj. Upewnij się, że wszystko jest idealnie popieprzone, i posolone. Nakładaj do indywidualnych, „jednoosobowych naczynek”- mogą być kokilki i obficie posyp ziarnami. Podawaj z grissini i parmeńską szynką, nie zapomnij o winie. Podczas gdy goście będą zajęci taką przystawką Ty możesz wymknąć się do kuchni i zająć daniem głownym... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitłuszcz, następnie schłodzone mięso (oba na średnim sitku ok. 5-6mm). Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 6-8 minut. Całość(...)tymi samymi dodatkami będzie super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny (waga bez skórki) jelita wieprzowe ( zużyłam dokładnie 2,5m) 100ml wody + 4 łyżki octu winnego z czerwonego
Karo in the Kitchenjajko do posmarowania Ciasto francuskie rozłożyć, dociąć na długość plasterka szynki. Jeżeli używacie, ciasto posmarować pesto (ja robię połowę z pesto, połowę bez). Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki szynki. Nożem oprószonym mąką pociąć na paski. Chwycić za końce i skręcać w przeciwne strony. Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C przez 15-20 minut(...)połowie pieczenia dobrze zamienić je miejscami, przynajmniej w moim piekarniku. Pesto 6-8 połówek suszonych pomidorów 25 g migdałów , obranych i uprażonych 2 łyżki startego lub pokruszonego sera pecorino 1 mały ząbek czosnku 4-6 oliwy lub oleju, może być ze słoiczka z pomidorami sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki przełożyć do niewielkiego pojemniczka, zblendować na gładką masę. Doprawić
Pełny talerzWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jeżeli szukacie pomysłu na obiad z wykorzystaniem piersi z kurczaka to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pyszne roladki z
Marta GotujeNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basi