składniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa mleko do namoczenia bułki 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła a następnie dobrze odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek(...)Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 4 bułki do hamburgerów zielona sałatka np. karbowana 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 2 cebule biała bądź czerwona w plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej patelni aby środek był był chrupiący. Następnie na dolnej połówce bułki rozsmarowujemy warstwę sosu, kładziemy liścia sałaty
Domowy Smak Jedzeniazesterem. Pomarańczę po starciu skórki wyciskamy. Zachowujemy sok. W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Do gorącego wrzucamy pokrojoną w cienkie pasy prosciutto. Mieszamy i smażymy około 2-3 minut, aż szynka zbrązowieje. Wrzucamy połowę skórki startej z pomarańczy, wlewamy śmietanę. Dodajemy sok z pomarańczy i czekamy aż sos zacznie się gotować. Gdy zacznie bulgotać — wrzucamy starty parmezan, dodajemy świeży, grubo mielony(...)łyżki masła, najlepiej klarowanego sok wyciśnięty ze średniej pomarańczy (uwaga-musi być słodka!) skórka z całej średniej pomarańczy 150ml śmietanki 30% świeżo mielony pieprz 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera Grana Padano sól porcja świeżego makaronu tagliatelle dla dwóch osób, np. z TEGO przepisu
Karo in the KitchenSkładniki: (na 2 duże pizze) CIASTO: -500 g mąki -20 g drożdży -0,5 szklanki mleka -0,5 szklanki wody -szczypta soli -2 łyżki oliwy DODATKI: -300 g szynki (pokrojonej i podsmażonej) -1 papryka (sparzona i pokrojona w kostkę) -300 g ziołowej mozzarella (pokrojonej w plastry) -500 g pieczarek (pokrojonych, podsmażonych i odsączonych) -opcjonalnie: 1 puszka kukurydzy SOS POMIDOROWY(...)smaku. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (powstaną z niego dwie pizze). Ciasto wykładamy na dużą blachę, smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser mozzarella (jeśli ktoś lubi pomidory, można na samą górę położyć kilka plastrów). Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego! przepis bierze udział w akcji
KasiekGotujetylko Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Spaghetti Bolognese Gotowe spaghetti życzę smacznego Składniki : 30 dag mięsa wieprzowego mielonego (np. z szynki) 3 średniej wielkości cebule 2 koncentraty pomidorowe po 500 ml (lub pomidory krojone w puszce) 3 ząbki czosnku zioła prowanslaskie oregano papryka słodka i ostra sól i pieprz bazylia najlepiej świeża olej(...)bazylię całość mieszamy i czekamy aż połączą się składniki. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Jeżeli całość się już podgotowała dodajemy soli i pieprzu do smaku. Rozkładamy makaron z serem na talerzu i zalewamy sosem - GOTOWE. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wygniatamy praską lub bardzo drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę Dodajemy mięso i przyprawy Gdy mięso
Sprawdzone przepisy kulinarne"Niedziela! Wolne (poza stosem notatek). Cała Warszawa i okolice całkowicie zasypane. Wczoraj drogowcy nie dawali sobie rady ze śniegiem, jadąc do pracy i wracając z niej
Słodkie Przyjemnościzupy to musisz koniecznie wypróbować. To chyba jedyna zupa, po której nie jestem głodna pięć minut po zjedzeniu. Składniki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) 4 marchewki 2 pietruszki 1/2selera 5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie przyprawy (pieprz, sól himalajska, papryka słodka) otręby, mąka Przepis na najlepszą zupę klopsową Do garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę(...)zupę śmietaną lub dodać jogurt naturalny. Warzywa należy wyciągnąć i pokroić. II Danie 16:00 Zupa klopsowa jest bardzo syta, dlatego na drugie danie zrobiłyśmy lekkie naleśniki nadziane serem. Ciasto zrobiłam na mleku owsianym, a sos to truskawki i jogurt naturalny. Podwieczorek 17:30 Budyń czekoladowy. Najlepszy - domowy. Przepis znajdziesz tutaj>>> Kolacja 19:00 Nie zdążyłam
lady-och-mistrzyni.blogspot.compierożki z ciasta praśnego (jak na pierogi ruskie) z nadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka idealnego! Spróbowałam dwóch ciast(...)przepyszne - aromatyczne i delikatne. Czebureki idealne dość łatwe niecałe 2 h ok 6 sztuk składniki * pół szklanki gorącej wody * szczypta soli * maki ile wejdzie nadzienie (u mnie) * 40 dag szynki wieprzowej zmielonej lub drobno pokrojonej - w oryginale baranina * pół cebuli * duża szczypta majeranku * 3 ząbki czosnku * pól szklanki kefiru * szczypta cayenne * pół łyżeczki papryki słodkiej * sól, pieprz Do dzieła!!! Zagniatamy
sierotka maRysia w kuchniugotowanej świeżej lub mrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy 1 kulka mozzarelli Pulpeciki: 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 ząbek czosnku 1 jajko Garść bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie: Makaron ugotować(...)stron na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pomidorowym z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu pulpeciki. Posypać startą mozzarella. Zapiekać do rozpuszczenia sera ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpodkręcenia smaku możemy dodać p ó ł szklanki wytrawnego białego wina lub szklankę brandy. Smacznego! SKŁADNIKI 1 kg cebuli 100 g wędzonej szynki typu speck 50 g masła 1 litr wywaru mięsnego 1 łyżka m ą ki 2 listki szałwii 3 liście laurowe 3 gałązki tymianku(...)podgrzewamy jeszcze 5 minut. Dodajemy gorący wywar, gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut. Zupę podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem ementalera, gruyere lub innego sera. **** PREPARAZIONE Sbucciate le cipolle e affettatele al velo. In una casseruola riscaldate il burro, aggiungete le cipolle. Fatele ammorbidire a fuoco moderato per circa 10 minuti. Unite lo speck tagliato
La grande e la piccola cuocaciepło - jak i po ostygnięciu. (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu) 1 cukinia (około 250-300g) 1 cebula 3-4 pomidorki cherry 1 pęczek szczypiorku 2 jajka 150ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być(...)posypać suchą fasolą lub grochem.) W międzyczasie przygotować farsz. Umytą cukinię pokroić w kostkę (ze skórką). Mięso tak samo. Cebulę i szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić solą z pieprzem. Nadzienie przelać na podpieczone ciasto, ułożyć plasterki pomidorków i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 20-30 minut w 180 stopniach
Di gotujeprzyjaciół dostałem kilka dorodnych kabaczków i teraz one królują w kuchni. Kabaczki bezkonkurencyjne pod względem wszechstronności ,dopasowują się swoją delikatnością do wszystkiego .Doskonale komponują się z innymi warzywami ,mięsem ,serem i owocami. Kabaczek przypomina duży ,pękaty ogórek. Najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny miąższ mają niezupełnie dojrzałe o długości 20-25cm .Skóra zawsze jest twarda i raczej niejadalna ,natomiast miąższ delikatny(...)także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielony majeranek maggi zioła prowansalskie Wykonanie: Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować. Przydadzą się do innych wspaniałych
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 100 g serka śmietankowego, 200 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka), 4 średnie papryki czerwone z płaskim dnem, 4 jajka, ½ papryczki chili, 1 łyżka posiekanych listków mięty, 100 g kaszy gryczanej, 1 mała czerwona cebula, olej do smażenia, pęczek świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzechów piniowych, 2 łyżki startego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, sól(...)każdej papryczki wbijamy po jednym jajku i pieczemy kolejne 15 min. Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe, czosnek i miksujemy. Dolewamy oliwę, dodajemy sera, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi być
Moniki Smakołykiteż na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej rzepakowy do smażeni sól pieprz mielona kolendra(...)wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Podawać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem danie posypać tartym serem lub siekaną świeżą kolendrą. Smacznego ! Zapraszam na zakupy
kolorowotorcikowoświeży, kiszony) czerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść grzybów suszonych, namoczonych cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki S&P, cząber, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka Zaczynamy. Namaczamy kajzerkę w wodzie(...)piekarnika aż zrobią się kruche. Wyciągamy z piekarnika i układamy wedle upodobań. Sałata, kotlet ( jeżeli są dość grube to pół, dlatego napisałam 3 szt, ale jak kto lubi), ser, sos, pomidor, ogórki itd. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/misce Tupperware].Ciasto rozwałkować za pomocą wałka na około 0,5 cm grubości.Pociąć na prostokąty lub kwadraty o wymiarach długości kiełbaski. Na środku każdego kawałka posypać starty ser żółty , położyć kiełbaskę.Naciąć ciasto po bokach i zawijać kiełbaski paseczkami ciasta tak jak warkocz, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec około 20-25 minut(...)czasów Ludwika Pasteura. Wykazał, że wywołują go drobnoustroje. W wyniku tych badań opracował metodę konserwacji pożywienia poprzez obróbkę termiczną (proces też zwany jest od nazwiska uczonego pasteryzacją).Kiełbaski z szynki mini (93% mięsa). Kiełbasa wieprzowa średniorozdrobniona wędzona parzona.Najlepsza część mięsa wieprzowego dająca doskonały i subtelny smak kiełbasek. Starannie dobrane przyprawy podkreślają delikatność i walory smakowe
Moje domowe kucharzenie