kolejną łyżkę masła i poddusić na niej pieczarki. W momencie, gdy z pieczarek odparuje woda, dodać pokrojoną szynkę i podsmażać, aż szynka się zarumieni.Usmażone pieczarki wraz z szynką dodać do miski z makaronem, cebulą i czosnkiem i dokładnie wymieszać. Następnie makaron wraz z dodatkami przyprawić solą i pieprz i dokładnie wymieszać.W międzyczasie przygotować sos pomidorowy(...)dolna) i zapiekać przez 15 minut.Po tym czasie zapiekankę posypać startą mozzarellą i zapiekać przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni (3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni.Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka.Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem
Gospodyni Miejskaznajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII(...)PODANIE: > ostrożnie wykładamy łopatką na talerz. Polecamy jeść z sosem majonezowym (wystarczy wymieszać składniki z listy). OM NOM NOM! Post ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenwołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku(...)się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze ziołami oraz przyprawami. Dusimy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do odpowiedniego stopnia miękkości. Podajemy z drobno startym żółtym serem. Bajka. Tamto spaghetti wyszło Siostrze wyjątkowo aromatyczne. Mam nadzieje, że to za które właśnie będę się zabierać uda się podobnie dobrze
Kuchnia po mojemujeszcze w piżamie i trochę zaspani, delek t ując się leniwą atmosferą poranka. Na stole pojawiły s i ę pieczołowicie przygot owywane w iktuały, takie jak domowa szynka, pasztet wypiekany przez mamę, faszerowane jaja , no i przede wszystkim sałatka . Najlepiej kilka jej rodzajów , w tym koniecznie ta tradycyjna, jarzynowa. Co roku udaje mi się przemycić wtedy jaki ś nowy(...)Składniki na 1 średni ą miskę: 1 puszka tuńczyka w kawałkach we własnym sosie - odsączyć z zalewy 2/3 szkl. kuskusu razowego - przyrządzony wg.przepisu na opakowaniu 3 grube plastry żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli - odsączyć z zalewy garść pieczarek marynowanych - kto się czuje specjalistą w przetworach domowych, może wykor zystać własnoręcznie zamarynowane grzybki w occie - u mnie niestety już zjedzone
Grunt to przepis!Sopocka , 2 plasterki - 20 gram - 33 kcal Polędwica Drobiowa , 2 plasterki -20 gram - 18.5 kcal Szynka Wieprzowa , plasterki - 20 gram - 50 kcal Szynka Drobiowa ,plasterek - 20 gram - 24.5 kcal Szynka Wołowa , plasterek - 20 gram - 21.5 kcal Kotlet Schabowy Panierowany , sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry(...)sztuki - 120 gram - 134.5 kcal Łosoś z Rusztu - 100 gram - 283 kcal Makrela Wędzona - 100 gram - 152 kcal Pstrąg Wędzony - 100 gram - 130 kcal MLEKO I JEGO PRZETWORY : ***************************************** Ser Żółty , plasterek - 30 gram - 105 kcal Ser Żółty Laight , plasterek 30 gram - 83 kcal SerTopiony , trójkącik 25 gram - 74.5 kcal Ser Topiony Laight , trójkącik - 25 gram - 47 kcal Ser Biały Tłusty
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiorkiszowym cieście, z cudownym oscypkiem ( no dobra góralskim serkiem, bo o tej porze roku prawdziwyc oscypków niestety się nie dostanie, ale smak i takj jest wspaniały). Oscypek można zastąpić serem brie lub camembert, również będzie bardzo smaczna :) SKŁADNIKI (2 pizze) ciasto 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 7-8 g suchych(...)tartej mozarelli 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 czerwonej cebuli 1-2 gałązki świeżego tymianku (w wersji mięsnej można zrezygnować z suszonej żurawiny i dodać np. podsuszaną kiełbasę lub wędzona szynkę i ogórka kiszonego) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mleko i wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Trwa to około
DefinicjaSmakuPrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem. Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno
Di gotujesklepie: wędzony schab, karczek, boczek oraz szynka. Jeszcze podczas prezentacji Szef kuchni Dominik Moskalenko specjalnie dla nas przygotował dwa rodzaje śniadania z wędlinami Naturrino: jajko sadzone oraz jajecznicę z szynką. Była z nami też dietetyk Agnieszka Piskała, która opowiadała o zrównoważonej diecie i dzienniczku bieżącego notowania, a po prezentacji mieliśmy okazję stanąć na specjalnej wadze, która odczytuje takie parametry(...)się z kilku dań: dwa rodzaje sałatek, pierogi z pasztetem i grzybami, pieczony boczek. Oczywiście całe menu bazowało na produktach Naturrino. Obierałam gruszki na sałatkę, kroiłam łodygi selera, kruszyłam ser, lepiłam pierogi... Wszystkie dania smakowały pysznie! I choć za boczkiem nie przepadam, to z apetytem wykrawałam z niego kawałki chudego mięsa. Jednak moje serce skradły pierogi: nadzienie miały tak smaczne
Obiad gotowysię poznać jako ludzie sympatyczni i pełni pasji.Przystawki to zdecydowanie mocny punkt w menu Karmnika. Carpaccio z buraków (16 zł) było prawdziwą niespodzianką – w towarzystwie rukoli i koziego sera sprawdziło się doskonale w roli startera.Domowej roboty chipsy ziemniaczane podawane z dipami (czosnkowym i z bazylią) były niezwykle smaczne i lekko uzależniające. Także kurczak na patyku (czyli fantazyjne szaszłyki) wzbudził(...)kucharz zaoferował przybyłym gościom pęczotto (24 zł) oraz – jak czytamy w menu – „poliki wołowe pieczone w niskiej temperaturze podane na puree ziemniaczanym przykryte fasolką zieloną owiniętą szynką dojrzewającą i sosem ze zredukowanego porto” (34 zł). Pęczotto było przygotowane wzorowo – kasza idealnie ugotowana, warzywa „jędrne” i smaczne, grzyby niezwykle aromatyczne. Niestety, znowu czegoś zabrakło
karmelowyJajecznica na boczku lub tortilla w tosterze z mozzarellą i szynką to moje śniadaniowe standardy. Gdzieś tam pomiędzy tym czasem pojawiały się pancakes lub wytrawne omlety. Jednak pierwsze dwa dania są u mnie 4-5 razy w tygodniu.. Wstając dziś rano nie miałam ochoty ani na tosty, ani jajecznicę ani nic słodkiego, ale bez śniadania z domu się(...)uszy (śniadanie trzymało mnie ok. 4-5h). Jeść, nie umierać :) Składniki na 2 porcje: 4 jajka 2 pełnoziarniste tortille 1/2 małej cebuli 2 cienkie plastry boczku 40g sera żółtego (u mnie cheddar, dojrzewający 14 miesięcy) 1 łyżeczka masła klarowanego Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: Na maśle smażymy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i boczek aż się zarumienią. Wbijamy
Czarnawisienkapostaci - właśnie - kotletów mielonych, w spaghetti, lasagne, pasztetach, kiełbasach. Czasem faszeruje je "czymś", obsypuję "czymś". I tak jadamy kotlety w sezamie, mące kukurydzianej z mieloną papryką, albo faszerowane serem, ogórkiem, papryką czy pieczarką. Dziś czas na mięso w mięsie. Szaleństwo! Z masy, którą poniżej podaję wyszły mi takie większe kotlety mielone - 9 szt. Jak ze 2 zrobicie mniejsze to wyjdzie(...)można zastąpić indyczym) 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta do panierki około 0,5 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej (jeśli nie macie) 3 parówki, np. Krakusa z szynki lub Berlinki classic przyprawy do smaku wedle uznania: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu zeszklij pokrojoną
Zasmakuj Kuchnisię u mnie obiad z piekarnika. Tym razem zapiekłam zgrillowane plastry bakłażana z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorem. Składniki: 1 średni bakłażan ok. 300 g chudego mięsa mielonego (użyłam szynki wieprzowej) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1,5 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku, słodka papryka, suszony czosnek olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej(...)pieprzem, ziołami do pizzy, suszonym czosnkiem i słodką papryką i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry (tyle ile plastrów bakłażana, tyle sera i pomidorów). Bakłażany ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch wyłożyć sos mięsno-pomidorowy, plaster mozzarelli i plaster pomidora. Zapiekać do stopienia i lekkiego zrumienienia sera. Podawać z ryżem
Czerwień i błękitTakie bułeczki idealnie się sprawdzą jako kolacja, dodatek do zupy lub na imprezę. Do datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi
IMPRESJA SMAKUkosztuje 9 zł. Mi najbardziej smakowała ta ostatnia, grzyby fajnie komponowały się z pieczywem i były odpowiednio doprawione. Jako druga przystawka na stole pojawiły się cykorie zawinięte w szynkę parmeńską, zapiekane pod beszamelem. Tej propozycji nie ma w karcie - została przygotowana specjalnie dla nas. Czy skradła moje serce? Niestety nie do końca, chyba jednak wolę cykorię na świeżo(...)jako, że jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz. Jako ostatnie danie główne otrzymałyśmy makaron z mulami, pomidorami koktajlowymi, szparagami i owczym serem. Lubię owoce morza, ale to połączenie chyba nie zdobędzie mojego serca. Zjadłam większość, ale najbardziej ucieszyła mnie obecność szparagów. Ania w przeciwieństwie do nas postawiła na inne danie i wybrała
Pasja SmakuJesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co
IMPRESJA SMAKU