mąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego 5 ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)kostkę rosołową. Zalewamy 1 -2 szklankami wody tak aby mięso było przykryte. Dusimy około 30 40 minut, kiedy płyny się zredukują dolewamy resztę wody, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy sos solą, odrobiną ostrej papryki, pieprzem oraz odrobiną magi. Mięso podpieczone w mące już zagęszcza sos ale czasami to nie wystarczy więc zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą ( opcjonalnie
Bon Appetit MałgorzatyKolejny szybki przepis w cyklu DIETA NISKOKALORYCZNA Składniki: - połowa cukinii - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 120 g łososia - sos rybny - sól Warzywa nadziewamy na szpikulce i smażymy bez dodatku tłuszczu na grillu elektrycznym. Kaloryczność dania poniżej 300 kcal ;-) Zamieszczam też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po 4 lub 5 posiłków, tak aby każdy(...)kromka chleba słonecznikowego , 50 g chudego twarogu, pomidor Dzień 3 - jajko na miękko, kromka chleba razowego - kawa z mlekiem, mały owocowy jogurt 120 g - krem pomidorowy z szynką parmeńską (przepis na blogu) - banan - 2 wafle ryżowe, 3 plasterki polędwicy sopockiej, kiszony ogórek, 1/2 pomidora Dzień 4 - jajecznica z 1 jajka robiona na parze z dymką, 2 wafle ryżowe - kawa
SMYKWKUCHNIwieprzową szynką i kiełbasą, wyśmienicie smakuje z gotowanym na sypko ryżem lub kaszą, potrawą ze względu na dostępność składników można delektować się cały rok. Polecam! Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 30 dag kiełbasy ze wsi Buczkowice Hańderek 1 marchewka 1 pietruszka ½ papryki 1 duża cebula 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki ramy do smażenia lub olej 2 ziela(...)momentu aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania dodaję kiełbasę i musztardę, doprawiam białym pieprzem do smaku, z mąki i małej ilości wody robię zawiesinę, zagęszczam sos, chwilę gotując. Zestawiam z ognia. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą. http://handerek.com.pl/ Smacznego
Wanilia i Kardamonszynki z dzika, maślanka – około 1 litra, sól gruboziarnista, 400 g boczku wędzonego parzonego, 3 gałązki rozmarynu, 6 jagód jałowca, 10 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, sznurek do pieczenia, Mięso zalać maślanką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mięso wyjąć z maślanki, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Boczek pokroić(...)Można podać na ciepło, ale wspaniałe jest też na zimno. Przed pokrojeniem zdjąć z mięsa boczek (nie wyrzucać go, jest świetnym dodatkiem do kaszy). 300 ml kaszy gryczanej, Zlać sos z pieczenia mięsa, zmierzyć objętość. Uzupełnić wodą do objętości 450 ml. Boczek pokroić, wrzucić do garnka. Wsypać kaszę, wlać płyn, zamieszać. Przykryć. Postawić na dużym ogniu aż do zagotowania. Zmniejszyć
królestwo garówDo zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry
Stare Garyzieloną. Najbardziej lubię takie sałatki z octem, z olejem nie bardzo mi odpowiadają, Po moich zmianach sałatka smakuje pysznie i idealnie nadaje się do obiadu lub do grzanek z szynką, pycha. Spróbujcie mojej wersji tej sałatki. Pozdrawiam i życzę Wam radosnego dnia! PIKANTNA SAŁATKA MARCHEWKOWA. Składniki: około 700 g marchewki około 250 g selera (bulwa) po 1 strąku czerwonej(...)chłodnym miejscu. Po tym czasie przerzucić wszystko do dużego garnka i powoli zagotować, gotować 3 minuty od zawrzenia. Można jeszcze doprawić. Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać wytworzonym sosem, zakręcić i postawić słoiki do góry dnem. Przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychPrzepis podany przez Mario Batali na tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny.składniki:2 perliczki, podzielone na 4 części6 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka białego wina1 szklanka octu balsamicznego2 łyżki kaparów3/4 szklanki oliwek bez pestek4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski3 fileciki anchovies2 łyżki pasty pomidorowej2 szklanki bulionu z kurczakasól , pieprz(...)tłuszcz mocno pryska. Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem
Stare Garyjego wielki kawałek podgrzewa się na specjalnym, rozgrzanym urządzeniu "grillu", a gdy ser się rozpuści, ściera się go drewnianą łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :) Diot (wymowa: dźo :D) to regionalna kiełbasa regionu Savoie, gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję(...)kiełbasy Diots pokrojone w plastry (można zastąpić inną!)1/2 słoik pieczarek1/2 słoik czarnych oliwek z pestką250g (1 opakowanie) sera Raclette (można zamienić na mozarellę, goudę, emmentaler lub inny) Sos: 2 puszki pomidorów2 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonej bazyliiszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180'C.Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie.Kroimy czosnek, podsmażamy go w garnku
Kitchens Alphabetstałe do swojego jesiennego menu. Przepis stanowi także, mam nadzieję, doskonałą alternatywę dla wykorzystania aronii nie tylko do wykonania konfitur, soków, syropów itp. Składniki: 6 sznycli z szynki 0,5 kg aronii 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml wina różowego półsłodkiego 2 łyżki stołowe miodu 1-2 łyżki stołowe cukru 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka(...)wino z marynaty oraz miód. Wymieszaj, odparuj alkohol. Następnie zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryła mięso. Przykryj pokrywką i duś mięso do miękkości. Wyjmij mięso z garnka, sos przelej przez sitko, przetrzyj. Następnie dodaj masło i zredukuj sos (jeśli jest taka potrzeba), aż zrobi się gęsty i zawiesisty. Podawaj najlepiej z kaszą gryczaną prażoną. Smacznego
Garniec Magalietylko Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Spaghetti Bolognese Gotowe spaghetti życzę smacznego Składniki : 30 dag mięsa wieprzowego mielonego (np. z szynki) 3 średniej wielkości cebule 2 koncentraty pomidorowe po 500 ml (lub pomidory krojone w puszce) 3 ząbki czosnku zioła prowanslaskie oregano papryka słodka i ostra sól i pieprz bazylia najlepiej świeża olej(...)połączą się składniki. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Jeżeli całość się już podgotowała dodajemy soli i pieprzu do smaku. Rozkładamy makaron z serem na talerzu i zalewamy sosem - GOTOWE. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wygniatamy praską lub bardzo drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę Dodajemy mięso i przyprawy Gdy mięso już dojdzie dodajemy bazylię mieszamy całość
Sprawdzone przepisy kulinarnesamym mięsie można otrzymać : wałeczki , kuleczki , placki . Krótko mówiąc do koloru do wyboru . Dzisiaj chciałabym przedstawić mielone mięso z przemyconym brokułem . Składniki 6 szt 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynki) 1/2 brokuła 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wkładka 6 ogórków kiszonych ( jeśli są grube(...)strony na rumiano . Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę wody lib rosołu i poddusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Można je podawać na ciepło np. z sosem grzybowym ale również smakują na zimno
Eli Gotowaniemojemu zdziwieniu po usmażeniu wcale nie są tłuste, ale i tak wytarłam je ręcznikiem papierowym. Długo utrzymują swój kształt, ciasto nie zapada się. Składniki: 8 kiełbasek z szynki 8 drewnianych patyczków (miałam tylko metalowe) 100g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 150ml mleka woda gazowana olej do smażenia Jajko roztrzepujemy z 150ml mleka(...)kiełbaski i wkładamy je ostrożnie na olej. Smażymy na złoto. Usmażone wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym, smażymy kolejną porcję. Usmażone kiełbaski nadziewamy na patyczki i układamy razem z sosem pomidorowym
Gotowanie i blogowaniesię w ustach, aromatyczną szynkę. Jeśli ktoś spróbuje jej chociaż raz, od razu się zakocha !:)Przepis znaleziony na Wielkim Żarciu i trochę zmodyfikowany. Składniki: Mięso: 0,5kg szynki (ewentualnie karkówki) 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka słodka i ostra odrobina oleju Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka papryki czerwonej(...)Wszystko zalewamy sosem.Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkakaloryczną przekąską w ręku? Polecamy klasyczne tosty, które potrafi przygotować każdy:) 25 min 4 tosty składniki: 8 kromek chleba tostowego masło 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 4 kawałki szynki (nam najbardziej smakuje konserwowa) 8 kawałków żółtego sera sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie ketchup majonez wykonanie: Pieczarki kroimy w paski, a cebulkę w piórka. Dusimy razem na łyżce masła(...)masłem ku górze. Przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach, gdy ser zacznie się rozpuszczać, obracamy tosta na drugą stronę. Mieszamy majonez z ketchupem w proporcjach 1:1 i podajemy, jako sos. To bardzo fajny sposób na urozmaicenie naszej kolacji:) SMACZNEGO Ania i Marcin
Ania i Marcin gotująMniam,mniam kotleciki ! Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,szynka surowa ) Propozycja podania. 2 średnie marchewki 1 całe jajko 1 średnia cebula 1 mała czerstwa bułka 3 ząbki czosnku(...)jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem. Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne i zdrowe. Warto je zrobić od czasu do czasu dla swojej rodziny czy bliskich i pokazać im że potrafimy zrobić
Przepisy i porady kulinarne