wstępie przyznaję się od razu, że prawdziwego Boeuf Stroganowa nie robiłam nigdy. To znaczy robiłam danie mięsne a'la Stroganow/Strogonow ale nie z polędwicy wołowej, tylko delikatniejszą wersję z szynki. Tak, wiem, profanacja oryginalnego przepisu ale dziś bardziej nie do pomyślenia jest dla mnie jedzenie mięsa w ogóle, w imię tradycji... No więc właśnie taki już lekko zmieniony Strogonow był(...)zmniejszyły za bardzo swojej objętości. No i jeszcze papryka i ogórki. Właściwie ile kuchni, tyle wersji Strogonowa, z papryką albo bez, z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi, z sosem śmietanowym albo pomidorowym... Ja robię z ogórkami konserwowymi , pokrojonymi, jak wszystko, w paseczki oraz z papryką czerwoną również pokrojoną w paski ale uwaga! na razie tylko kroję wszystko i zostawiam na desce
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzdań na jej temat. Ugotowane ziarna według mnie są mało wyjściowe i w smaku takie neutralne, ale w sałatce nabrały charakteru, a w połączeniu z filetem ze szpinakiem w szynce parmeńskiej to już dla mnie była tak zwana petarda. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego polecam ją jako dodatek do obiadu, ale także jako jedzenie(...)cytryny, dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze doprawiłam solą i pierzem, a następnie wszystko energicznie wymieszałam widelcem. Ugotowaną komosę wyłożyłam do miski, wsypałam warzywa, wymieszałam i zalałam sosem vinegret, wymieszałam ponownie aby sos pokrył wszystkie składniki sałatki. To tyle. Prawda, że prosto? Czas jaki potrzebujemy do przygotowania sałatki to czas gotowania komosy, czyli jakieś 15 minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeDanie, które pojawia się u nas "od zawsze". Jest to tradycja, którą przejęłam od mojej Mamy: na Wielkanoc co roku pojawia się szynka pieczona w chlebie, a na Boże Narodzenie jest indyk z nadzieniem. Przygotowuję go już od kilku lat a dopiero w tym roku dowiedziałam się, że tradycja ta sięga jeszcze kilku pokoleń wstecz. A mianowicie przepis ten pochodzi(...)apetycznie ale zapewniam Was, że w smaku jest boskie. Moja rodzinka je po prostu uwielbia. I tylko żal , że zbyt rzadko pojawia się na naszym stole. Bardzo rzadko przygotowuję sosy ale do takiego dania to mus. W tym celu odlewam nadmiar tłuszczu a samą esencję ( czyli to podpieczone) zalewam wodą wówczas lepiej się rozpuszcza i zagęszczam skrobią kukurydzianą. Powstanie pyszny
Smaczne Zdrowe