Zapraszam na przepis na pyszny bogracz z polskim akcentem, czyli ogórkiem kiszonym. A po przepisie zajrzyjcie na fotki z moich ukochanych Bieszczadów :) Składniki: 70 dag mięsa
Kuchnia domowa AniBrokuł to jedno z moich ulubionych warzyw. Tym razem wylądował na domowej pizzy. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej wody 4 g suchych drożdży 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Dodatki: 1/2 brokułu kilka plasterków szynki 1 mała biała lub czerwona cebula kilka pomidorków koktajlowych koncentrat pomidorowy + przyprawa do pizzy ser żółty (mozzarella) oliwa
Kuchnia domowa Aniskładniki: 135 g mąki orkiszowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno żółtka i białka) 20 g masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2
Domowy Smak Jedzenia2 podwójne filety z kurczaka średnie kilka plastrów boczku wędzonego (pokrojone w kostkę) 3 małe ogórki konserwowe (pokrojone w grubsze plasterki) cebulka perłowa marynowana 2
Świat Domowej KuchniDomowa mielonka to alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka! Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy
Ugotowaćmoich domowych zapasach znalazłam ostatnio puszkę z kiełkami fasoli mung początkowo myślałam żeby wykorzystać je do obiadu ale ostatecznie została głównym składnikiem mojej sałatki. Składniki:- 1 puszka groszku konserwowego- 30 dag szynki konserwowej- 1 puszka kiełków fasoli mung- 4 ogórki konserwowe- 5 jajek- 1 puszka kukurydzy- 2 opakowania makaronu ryżowego- majonez- przyprawy: sól, pieprz, curryPrzygotowanie:Jajka gotujemy
Zainspirowana w kuchniPizzerinki na wieczór w gronie przyjaciół. Myślę, że z tego zestawu każdy znajdzie coś dla siebie. Proponowane smaki to: I. Peperoni (ostra
KuchniaWeDwoje.plroboty! Składniki: 1 pita (akurat mi została z domowych kebabów) 1 kulka mozzarelli (i jakie było moje zdziwienie, zawsze twierdziłam, ze mozzarelli w zalewie nie można zapiekać bo nie wyjdzie z tego nic dobrego, a tutaj niespodzianka! i to jaka miła) ketchup pikantny pudliszki 4 plasterki sera żółtego 2 plasterki szynki pesto Oczywiście dobór składników jest dowolny ja miałam takie
Brzuszki ŁakomczuszkiDziś w cyklu "poniedziałek na wytrawnie" szakszuka, czyli tunezyjska bardzo prosta potrawa, której nazwa dokładnie oznacza "bałagan". Najczęściej jadana jest na śniadanie i podawana z grzanką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCoś szybkiego i pysznego na obiad :) Dość często jadamy drób na obiad, więc trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można
Kuchnia domowa AniMini pizza w 4 smakach (wersja III) to wielka uczta, czyli przepisy na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:) Tym razem do wyboru: I. Z
KuchniaWeDwoje.plSkładniki : 1 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 szklanki kaszy wiejskiej -średniej 1 średnia kapusta biała kawałek wędzonego boczku – około 0,30 kg 2 cebule 100 ml słodkiej śmietanki ( 1/2 szklanki ) pieprz , sól do smaku 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 1 jajko 0,5 kg pieczarek 1 łyżka – płaska domowego warzywka ( tu przepis ) lub innego suszu warzywnego
Ogrodnik w podróżyZbliżają się święta dużymi krokami.... można więc testować przepisy na domową wędlinkę... To nie lada rarytas, Taka wędlina nie jest trudna do wykonania, ale wymaga cierpliwości.. Peklowanie wędliny to sztuka którą może opanować każdy. Ja swoich proporcji nauczyłam się z biegiem lat.. Testowałam wiele przypraw i wiem, że prostota w smaku jest najważniejsza. Pamiętajmy, aby nie zabić samego(...)Mama wyjmowała szynkę z pekli i delikatnie ją parzyła. Zasada jest jedna - każdy kilogram mięsa parzymy 60 minut w maksymalnie 75-80' C. Jak to realnie wygląda w garze? Na wrzątek wkładamy zapeklowane mięso, skręcamy moc ognia na minimum, woda ma delikatnie "pykać" i kręcić wirki. Tak parzymy wg wagi mięsa. Dziś proponuję Wam moją domową klasykę - baleron parzony
kawawszklancekolorowymi pierożkami tortellini, świeżym ogórkiem i papryką, kolorowa, sycąca, doskonała na różne domowe przyjęcia, a także na garden party w ogrodzie , nie wymaga zbyt wiele pracy , robi ją się szybko a to chyba atut. Składniki na jeden półmisek: 25 dag kolorowych tortellini z szynką prosciutto 2-3 krótkie świeże ogórki 1 czerwona papryka 50 g ostrego sera żółtego ½ cebuli
Wanilia i KardamonLubicie szynkę? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu. Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc wspomagać się piekarnikiem lub szynkowarem. Przygotowanie domowej wędliny zaczynamy od zapeklowania mięsa. Można to zrobić na sucho lub na mokro. Ja pokażę wam jak to zrobić tą drugą metodą
Polska Zupakoperekzioła do sałatekPrzygotowanie:Tortellini ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą i wystudzić.Szynkę, ogórka, pomidora, paprykę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać majonez i doprawić.Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.Podawać samą lub z pieczywem. Ja zrobiłam do niej domowe bułeczki czosnkowe
Lawendowe Niebo