szynka domowa - 1986 przepisów (strona:63/133)

Szynka wieprzowa pieczona 206

Jestem zwolenniczką domowych pieczeni , wędlin, dlatego często coś piekę.  Potwierdzam w ten sposób powiedzenie, że wiem, co jem. Prezentuję dzisiaj szyneczkę pieczoną ,soczystą  i pyszną w smaku. SKŁADNIKI: ok 1kg. szynki wieprzowej olej do obsmażenia szynki na marynatę: pół szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz , papryka słodka,  tymianek majeranek, czosnek ok 4 ząbki, liść laurowy , ziele angielskie

W kuchennym oknie Ewy
Rolada z indyka 375

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plRolada z piersi z indyka nadziewana szpinakiem z serem feta i suszonymi pomidorami. Można podawać ją na ciepło

Marta Gotuje
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 169

innych). Były to: - pasztet z dziczyzny, - pasztet odświętny z żurawiną, - swoja ze słoja, - szynka długodojrzewająca - Brawuś z kómory, - zadek po pańsku, - parówki cielęce (cysorskie paluszki cielęce), - pierogi swojskie. Wędliny i garmażerka produkowane są we własnej masarni Bacówki , w miejscowości Rajbot w Małopolsce. Wędliny z tradycyjnej wędzarni, domowe, ręcznie robione pierogi, krokiety, naleśniki i przetwory prosto ze spiżarni, to znak rozpoznawczy(...)porównania. Swoja ze słoja jest pyszna. Plus za zamknięcie tak dobrego smaku w słoiku, dzięki czemu możemy wziąć ją na wycieczkę. Do tego świeża bułka i przekąska gotowa. * szynka długodojrzewająca - na początku się jej trochę bałam i nie potrzebnie! Jest pyszna! Jest subtelna i niepowtarzalna w smaku. Musicie spróbować! Nie zawiedziecie się. Jest lekkostrawna oraz zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka

CookYourself
Tarta z kiszką ziemniaczaną 149

ciasto upieczone, plastry szynki zostały położone, następnie kiszką ziemniaczaną wypełnione, na niej talarki z ziemniaków położone. Masą śmietanowo –jajeczną zalane i serem żółtym posypane. Po 40 min pieczenia, tarta gotowa była do jedzenia. 🍴Kiszka ziemniaczana Gzella idealnie miedzy kruche ciasto i talarki się wkomponowała, smaku i delikatności całej tarcie nadała. Danie smaczne, wyjątkowe, takie babcine, domowe.😉 Składniki: ciasto (okrągła forma(...)podsypania, masa śmietanowo - jajeczna: 2 jajka, 1 łyżka posiekanego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, ½ łyżeczka soli, 100 ml śmietany 18%, ponadto: 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 6 plastrów szynki wieprzowej wędzonej, surowej, dojrzewającej, 0k. 3-4 ziemniaki, 10 -15 g startego sera grana padano. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajek, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciastem

Moniki Smakołyki
Schab pieczony 152

Kolejny sprawdzony sposób na mięso które idealnie nadaje się na obiad jak i później do kanapek. Sposób podobny jak przy szynce wieprzowej ale jednak inny. Składniki 1,2-1,5 kg schaba wieprzowego  1 l wody (jeśli mamy duży garnek to wody tak żeby przykryła mięso) 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 3 łyżki soli peklowej olej papryka słodka(...)Gotowe mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Pozostałym po pieczeniu sosem możemy polać schab po wyłożeniu na talerz, najlepiej pieczone mięsa smakują z ziemniakami i jakąś domową surówką np. colesław

Piekielna Kuchnia Pati
Makaron z grzybami i chrupką szynką babci Basi 275

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz.. . Spodziewacie się gości … a nie macie czasu na zrobienie kolacji , przygotujcie tę potrawę. Jest gotowa w kwadrans i zawiera łatwo dostępne składniki(...)makaron z grzybami i chrupką szynką parmeńską(szwarcwaldzką lub boczkiem ). Składniki : 160 g szynki parmeńskiej, ( ja miałam Szwarcwaldzką ), możemy zastąpić boczkiem , ale z szynką ta potrawa jest dużo smaczniejsza. 350 g makaronu rurka, 250 g pieczarek . 100 g sera parmezan ( ja dodałam CHEDDAR ) 200 g kwaśnej śmietany, natka pietruszki, Sposób przygotowania : Szynkę kroimy na paski. Pieczarki obieramy z skórki

Pysznosci Babci Basi
Pyszna domowa szynka wędzona 209

Od sierpnia nie kupuję wędliny w sklepach, sama robię.Dotychczas robiłam szynki, jak nazwa wskazuje z szynki tylnej.Tym razem do przygotowania szynki użyłam łopatkę. Pojawiły się

Kulinarne pyszności Molki
Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto 232

Po przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny , panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Terrina z golonki 195

Dzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki. Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast

Kulinarne przygody Gatity
Shoarma drobiowa 134

Co myślicie o lżejszej wersji shoarmy ? Dzisiaj u mnie ta z kurczaka, choć z szynki wieprzowej smakuje mi najbardziej. Ale skoro idzie wiosna i czas trochę

Magiczne Życie Marty
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 168

niekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także dobroczynne działanie na zdrowie. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze(...)plasterku drobiowej szynki i żółtego sera. Całość zwijamy w roladkę i przebijamy szpikulcem lub obwiązujemy nitką i smażymy na patelni, aż do lekkiego zarumienienia mięsa. Tekst ze strony:   http://www.tipy.pl/artykul_6843,dlaczego-warto-jesc-mieso-z-indyka.html Bazylia (Ocimum L.) W kuchni  bazylia  poprawia smak, a jako zioło leczy. Poznaj bazylię praktycznie i zastosuj ją w uprawianiu domowej medycyny. Basilicum znaczy z łaciny

ClauditteMissCooking
Sos szparagowy babci Basi 152

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję przepis na sos szparagowy, który jest idealny zarówno na co dzień jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Możemy go przyrządzać cały rok , ponieważ(...)robiony jest z szparagów konserwowych. Składniki : 1 słoik szparag, 1 puszka groszku, 15 – 20 dag szynki, 2 serki śmietankowe Hochland, 1 serek ziołowy Hochland, śmietana 30 % , ja dałam 18 %, cebula, czosnek, zielona pietruszka, masło klarowane, sól,pieprz , (opcjonalnie ) Sposób przygotowania : Cebulę i szynkę zeszklić na maśle. Do tego dodać serki, pokrojone szparagi, groszek, sól, pieprz. Dodać też wodę

Pysznosci Babci Basi
jajka faszerowane rzodkiewką i szynką 750

składniki: 5 jajek 5-6 rzodkiewek 100 g szynki 2-3 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i

Domowy Smak Jedzenia
Jak zrobić włoską piadinę? Piadiny z ricottą, figami, prosciutto i rukolą 137

pyszna propozycja na ciepłą kolację. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak ciepłych placuszków z ulubionymi dodatkami wynagradza wysiłek. Dodatki mogą być dowolne. Ja proponuję zestaw jesienny - ricotta, figi, szynka prosicutto oraz rukola. Pod koniec wpisu znajdziecie także inne smakowite propozycje.  Ciasto na tradycyjną piadinę składa się z mąki, soli, wody lub mleka oraz smalcu. Powiem Wam szczerze(...)mojego Tadzia niemal codziennie. Oliwa o delikatnym smaku, jak Nettare di'Oliva nadaje się do tego idealnie, nie nadaje ona potrawom nietypowego posmaku. Jest też świetna do produkcji domowego majonezu. Kupicie ją w sklepach sieci Biedronka. ➤ Zobacz także - Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii Włoska piadina - z czym ją podać? Piadiny we Włoszech podawane są z różnego rodzaju serami

Chilli Czosnek i Oliwa
Szynka gotowana i zapiekana z glazurą. 134

domowe wędliny  nie mają sobie równych, nie podlega dyskusji. Dziś chciałam przedstawić propozycję dla tych, co nie mogą ( ze względów zdrowotnych) lub nie lubią, takich długo wypiekanych wędlin. Moja szynka jest gotowana, a później przez 10 minut tylko zapiekana, aby złapała ładny kolorek i zyskała innego smaku, niż taka wprost wyjęta z wody. 1,5 - 1,8 kg szynka

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania