Cześć! Stęskniłam się za jej smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować :) Fasolka po bretońsku. Fasolki nie gotuję na wywarze z mięsa. Dodaję później do niej
Pieprzyć z Fantazjąpojemników i zamroziłam. Mam bazę na trzy zupy! Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu) 2 listki laurowe(...)małym garnuszku. Gdy mięso przestygnie, zmielić je w maszynce do mielenia mięsa razem ze słoniną, jedną marchewką, wątróbką z cebulką i odsączoną bułką. Powstałą masę zmielić ponownie. (Tak jak domowy mak mielimy dwa razy). Miska, do której mielimy mięso powinna być obszerna, żeby później łatwo było mieszać. Do masy dodać jajka, pieprz i sól. Pieprz i sól dodajemy wg uznania
Posadzone i zjedzoneNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso
Domowe ciastaWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo pysznym, łatwym i sycącym :) Mowa o pizzy calzone, która charakteryzuje się oryginalnym kształtem pieroga. Ja przygotowuje
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJak wiemy fast food nie należy do grupy dobrego i zdrowego jedzenia. Ale czasami mamy ogromną chęć na pizzę i co wtedy ? Czy musimy zrezygnować z
Magiczne Życie MartyPrawie każdy uwielbia domową pizzę, robiłam ją już na różne możliwe sposoby, na jej wzór powstały wytrawne muffinki, dodatki do takich babeczek możemy dobierać wg swoich upodobań, choć są czasochłonne - wyrastanie ciasta, wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się(...)drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 7 sztuk dużych pieczarek 1 duża cebula ½ puszki kukurydzy 15 dag szynki gotowanej ½ papryki czerwonej 15 dag startego żółtego sera 1 łyżeczka masła Zioła prowansalskie do smaku Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać
Wanilia i Kardamonbloga Ósmy kolor tęczy. Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli morskiej(...)blogów które brały udział w wspólnym pieczeniu: Gosia z bloga: Smaki AlzacjiMonika z bloga: Matka WariatkaJoanna z bloga: Różowa KuchniaDobrawa z bloga: Bona ApetitaBożenka z bloga: Moje domowe kucharzenie...Łucja z bloga: Fabryka Kulinarnych InspiracjiEwelina z bloga: Przy kubku kawyDorota z bloga: Moje Małe CzarowanieGrażyna z bloga: Grażyna gotujeJustyna z bloga: Mama i PomocnicyOlimpia z bloga: Pomysłowe PieczenieKarolina
Ala piecze i gotujeprzesianą mąkę,oliwę i sól,zagniatamy ciasto.Wałkujemy na 1 cm. placek i układamy na dużą ,płaską blachę,smarujemy sosem lub keczupem i posypujemy czosnkiem i oregano.Następnie układamy szynkę pociętą w paseczki,plasterki pomidora,oliwek i pieczarek,paski papryki oraz starte sery.Pieczemy w 180 st.ok.20-30 min.Smacznego. Komentarze: Musiała być pyszna skoro tak szybko znikała. :) napisał: optimdent(...)jeden z najbliższych piątkowych wieczorów spędzanych przed telewizorem będę zajadał się pizzą według Twojego przepisu. napisał: cieleckimikolaj 2014/12/28 23:38:35 Jestem łasuchem i bardzo lubię pizzę, zwłaszcza tę domowego wyrobu. Jednak jakoś nie jestem do końca przekonany do oliwek. Po prostu mi nie smakują. Chyba, że może nieodpowiednio je podaję :p napisał: Gość: Mobile, *.centertel.pl 2014/12/29
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczteroosobowej. :) 1kg ładnej szynki wieprzowej (może być też schab) sól czarny pieprz mielony mąka pszenna kilka sztuk ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu smalec do smażenia Szynkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy w poprzek włókien, w plastry grubości około 1 centymetra lub, jeśli się uda, cieńsze. Każdy z plastrów ubijamy tłuczkiem do mięsa na grubość(...)powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi
Kuchenna KontrrewolucyaPyszne chrupiące domowe ciastka wytrawne serowe z nasionami. Tak szybko jak je zrobimy tak szybko je zjemy. Pachną parmezanem, a podane z pastą pomidorową i prosciutto rozpływają się w ustach. Polecam na imprezę sylwestrową. Na pewno zachwycicie domowników i gości. składniki na ciastka: 50 g masła 70 g mąki pszennej 70 g sera startego parmezan papryka ostra szczypta 1/2 łyżeczki(...)papierze do pieczenia. Wstawiam i piekę około 12 minut aż się zrumienią trochę. Pasta: Do miski przekładam ser, pomidory i miksuję blenderem. Pastę wyciskam szprycą na ciastkach. Dekoruję szynką, oliwkami, natką, pomidorem
wesoła kuchniajaja (u mnie rozm M) 120 g odsączonego tuńczyka w sosie własnym/w wodzie 30 g czerwonej lub żółtej papryki 30 g ogórka kiszonego 30 g (2 łyżki) majonezu domowego lub dobrej jakości (patrz na skład!) 3 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie inne przyprawy jak papryka, bazylia, zioła prowansalskie(...)kcal, B 11 g, T 11 g, W 1 g. Jeśli lubicie jajka faszerowane to polecam także przepisy na inne wersje: faszerowane awokado jajka faszerowane łososiem z szynką, papryką i ogórkiem Artykuł JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFtortilla czy pita do kebaba - ostatecznie padło na drugą opcję. Upieczone chrupkie mięsko , surówka według przepisu mojej teściowej, chlebek pita i sos czosnkowy - OTO MOJA WERSJA KEBABA :) Składniki: 700g szynki wieprzowej w kawałku 6 małych chlebków pita słodka papryka, ostra papryka zioła prowansalskie, czosnek granulowany sól, pieprz Surówka: pół główki kapusty białej 1 marchew świeży koperek - garść 3 łyżki oleju(...)bułę i na chwile do opiekacza - jeśli takowego nie mamy to można gotową bułę z farszem na chwile do piekarnika aby sie buła opiekła. Troszkę zachodu jest - ale taki domowy kebab smakuje o niebo lepiej od tego ,,barowego,, a dodatkowo wiesz co jesz :) Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Kebab: Sos czosnkowy: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie KalorycznieDomowe wędliny stają się coraz bardziej popularne. Ja również coraz częściej je robię. Staram się wymyślać różne kombinacje smakowe. Tym razem posmarowałam musztardą francuską z całymi ziarnami gorczycy. Składniki: 1-1,2 kg mięso wieprzowe z kulki Zalewa 1,5 litra wody 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 5 kulek jałowca 10 kulek kolendry 5 kulek czerwonego pieprzu(...)pieczenia, wlać pół szklanki bulionu i szczelnie związać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 50-60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by szynka się zrumieniła
Ala piecze i gotuje