szynka domowa - 1986 przepisów (strona:97/133)

Tortille na imprezę! 434

Rolowane tortille na imprezkę, to zawsze sprawdzony i bardzo szybki sposób na domowe przekąski, sprawdzą się też jako przekąski do alkoholowych drinków. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Dzisiaj podzielę się z Wami moimi ulubionymi i szybkimi sposobami na imprezowe tortille. To czego potrzebujemy w pierwszej kolejności to przede wszystkim tortilli, najlepiej kupić gotowe, oczywiście można je też przygotować(...)paprykę czy sałatę, sprawdzą się również suszone pomidory ( bo kto ich nie lubi?) i oliwki.  ROLOWANE TORTILLE Z SERKIEM CZOSNKOWYM: - 1-2 tortille szpinakowe - 6 plastrów dobrej szynki - po 3 łyżki serka czosnkowego na tortille - ser żółty w plastrach - posiekane oliwki - pomidory suszone w oleju Tortille posmaruj serkiem, ułóż szynkę, ser i pozostałe składniki, zroluj mocno, kroimy na paseczki

SMYKWKUCHNI
Pasztet Wiosenny. 168

Pasztet jest chudy, dietetyczny i co tu dużo mówić - przepyszny. W Dniu Kobiet mój małżonek sprezentował mi swoją nieocenioną pomoc w przygotowaniu i produkcji

IzaGotuje
Burgery wołowe = BułoweLoveKrowe 168

Tym razem wpis nie będzie posiadał konkretnego zestawu składników i metodyki przyrządzania "krok po kroku". W przypadku burgerów, chyba jest to zdecydowanie element zbędny. Najpierw musimy

Karczma Honorietty
Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa 263

Od lat nie jadam kupnych wędlin. Nie podoba mi się ich smak, konsystencja, skład, to że po kilku dniach robią się obślizgłe... Czasem jedynie skuszę się

chwile dla mnie
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 573

   Po kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest

Smaczne Zdrowe
Pizza 364

Uwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :) Składniki (na 3 średnie pizze): * na ciasto: pół(...)szczypta ostrej papryki     - na wierzch: 10 pieczarek pokrojonych w plasterki jedna papryka pokrojona w kostkę kula mozzarelli pokrojona w półplasterki 10 plastrów sera gouda 10 plastrów szynki, pokrojonych w kwadraciki jedna cebula, pokrojona w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże wymieszałam z wodą, cukrem i łyżką mąki i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie do mąki wymieszanej z solą

Kulinarny Pamiętnik
KOTLETY MIELONE , KLOPSIKI 248

niekiedy zmienia się tylko ich wielkość ale i to rzadko , bo moja rodzinka uwielbia małe klopsiki. Niekiedy przygotowuję większą ilość , smażę wówczas część większych i mamy do obkładu, pyszną domową wędlinkę. Kiedyś dodawałam do nich trochę bułki tartej lub czerstwej moczonej w wodzie ale od kilku lat już tego nie praktykujemy. Gdy użyjemy do ich przygotowania część mięsa z łopatki(...)przygotowujemy, jeżeli komuś to nie odpowiada może oczywiście zmniejszyć ilość majeranku, czosnku, cebuli. Ilości są dowolne. Ja podaję tylko orientacyjne składniki.Składniki:- 1 kg mięsa mielonego ( łopatka, karkówka, szynka)- 1-2 jajka- 1 mała cebula- 1/2-3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- świeżo mielony czarny pieprz- 3-4 łyżki dobrej , aromatycznej majeranki- mielony czosnek ( lub świeży)Do miski z mielonym

Smaczne Zdrowe
Pasztetowa (i trochę o podrobach) 132

Podroby. Niezbyt popularny w Polsce temat. Tak zwana „piąta ćwiartka”, czyli takie jakby odpady po podzieleniu na ćwiartki tuszy zwierzęcej. Źle się kojarzą, mają zdecydowanie pejoratywny

Marder&Marder Manufacture
kabanos z domowej wędzarni 242

Kabanosy wędzone w domowej wędzarni Upłynęło sporo czasu od mego ostatniego wędzenia ( jak również i od ostatniego wpisu na blogu), bowiem jak to zwykle w życiu bywa nie wszystko możemy sobie  zaplanować tak jak byśmy chcieli. Ale w końcu udało mi się wygospodarować odrobinę czasu i zrobiłem wędlinę której smak "chodził za mną(...)pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita barane sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra

Miód i pieprz
Kiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana 198

Kiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana Kolejne wyroby masarskie ..to było nieuniknione , co jak ,co ale wyrób własnych wędlin wciąga lepiej niż odkurzacz " class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Party time - eleganckie mini kanapki / Party time - elegant mini sandwiches 204

Karnawał wszystkim nam kojarzy się z zabawą i niezliczonymi imprezami od domówek począwszy a na balach kończąc. Większość z nas zapewne będzie bawić się na domowych imprezach. Część z nas zapewne pokusi się o zorganizowanie domówki samemu. U mnie pierwszą karnawałową domówką były 25 urodziny brata. Przy tego typu imprezach osobiście preferuję stół szwedzki zaopatrzony w wiele przekąsek i sałatek(...)siostrzeniec z lubością zlizywał z jajek kawior.SKŁADNIKI2 chleby (takie jak lubicie u mnie były to chleby tostowe graham)1 opakowanie serka typu Almette150 gram wędzonego łososia100 gram szynki prosciutto100 gram ostrego guacamole16 jajek przepiórczych200 gram ostrego żółtego sera (u mnie ser dojrzewający z Biedronki)1 opakowanie kawioru1 opakowanie zielonych oliwek PRZYGOTOWANIEJajka gotuję na twardo, przelewam zimną woda i zaraz

Magiczna kuchnia Darii
Szynka w doskonałej marynacie 199

Przepis na marynatę, którą podaję doskonale nadaje się do pieczenia wszelakich mięs, a tak naprawdę jest marynatą do wędzenia drobiu. Zarówno do pieczenia , jak i wędzenia

W kuchennym oknie Ewy
Sos tatarski 199

dodatków w wielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips . Możemy go stosować także do wędlin(...)Nasz przepis widoczny poniżej jest więc tylko jedną z wielu możliwości i zachęcamy do własnych eksperymentów Ponieważ sos tatarski bazuje na majonezie, naszym zwyczajem polecamy użycie własnej roboty majonezu domowego. Wprawdzie zarówno jeden jak i drugi produkt możemy kupić w sklepie, ale nie oszukujmy się – ich skład kojarzy się wówczas bardziej z fabryką chemiczną, aniżeli czymkolwiek do jedzenia. Zresztą

Kulinarna Pokusa
Tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską 171

tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską . Proste i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Idealne od tak lub z ulubionym sosem, ketchupem itd. Zamiast kiełbasy krakowskiej możecie dodać np. ulubioną szynkę lub wzbogacić „farsz” dodając podsmażone pieczarki. Spróbujcie. Składniki: 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki sera topionego do tostów 4 cienkie plasterki kiełbasy krakowskiej około 4 małe szczypty Ziół(...)kromkę rolujemy, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażmy na oleju z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami np. ketchupem lub domowym sosem czosnkowym . Smacznego

Słodkie okruszki
Schabowe zawijaki z aromatycznym pesto 159

Dawno, dawno temu, choć pewnie raptem kilka miesięcy, w formie prezentu, przyjechał do mnie z Włoch słoiczek z pesto. Wstawiony do szafki, lekko zapomniany, czekał na

Pichceniomania
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA 179

zawsze jestem twierdzenia, że swojskie, domowe jest najlepsze, bo wiemy co jemy. Kiedyś ludzie robili sami i żyli bardzo długo. Teraz czasy się zmieniły i na sklepowych pułkach możemy znaleźć wszystko, co tylko chcemy. Każdy wie jednak, że takie ze sklepu to nie to samo. Większość produktów jest sztucznie przetwarzana, zawierają konserwanty i inne złe składniki. Gdy znajdziemy coś lepszego(...)Wielkanocnych, bynajmniej u mnie w domu. Jest także dodawana do zup.  Aromatyczna, majerankowa, czosnkowa i nietłusta. Jest to kiełbasa, którą trzeba 20 minut sparzyć.  SKŁADNIKI: łopatka lub szynka wieprzowa 2 kg.  kulinarne wieprzowe lub boczek 0.5 kg. czosnek 3 duże ząbki sól 1 łyżka peklosól 1 łyżka 1/2 opakowania majeranku pieprz mielony 1 łyżka jelita do nadziewania

Kuchnia Paulettes