różnych względów, zarówno smaku jak i podstawowej kulinarnej przyzwoitości, nie da się użyć kostki i po prostu trzeba ugotować bulion. Np. w prezentowanym na tym blogu przepisie na szynkę w galarecie – zakładającym użycie kilku składników dobrej jakości oraz dużą staranność wykonania. Gdybyśmy zalali to wszystko roztworem kostki, popełnilibyśmy wręcz kulinarną zbrodnię i zniweczyli własną pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion(...)przez kilka, a nawet kilkanaście dni w zamkniętym słoiku w lodówce. Teoretycznie możemy również wypełnić nim woreczki do lodu i schować w zamrażalniku. W efekcie otrzymamy... mrożoną kostkę bulionową domowej roboty. Zaletą tej metody jest możliwość przechowywania naszego bulionu nawet przez wiele tygodni. Opcjonalnym dodatkiem nadającym naszemu bulionowi bardzo ciekawe nuty smakowe jest kilka łodyżek świeżego lubczyku. Przez Krystian Kulinarna
Kulinarna PokusaPodobną potrawę jedli już starożytni Grecy, ale to w 1889 r. w Neapolu powstała w formie znanej współcześnie. O co może chodzić? Właściwa odpowiedź jest tylko
Ratunku obiadZero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem Zapraszam do przeczytania relacji z warsztatów kulinarnych. Zero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem Zacznijmy
Kuchnia na wzgórzuprzełom w moich śniadaniach. Opiekacz w moim domu pojawił się gdy miałam kilkanaście lat i kanapki z niego chciałam jeść niemal codziennie. Niemal zawsze mój sandwicz wyglądał identycznie: chleb, szynka, ser . Uwielbiam to zestawienie, jednak szybko się ono nudzi. Po kolejnej sandwiczowej uczcie chowam opiekacz głęboko w szafce i zapominam o nim na co najmniej rok. Kilka lat temu dotarło(...)BTK5011 także posiadam od dłuższego czasu i służy świetnie – jego moc (800W) wystarcza nawet na pokruszenie lodu (co wykorzystuję w letnich smoothies). Wiążą się z nim nawet domowe historie – blender się zepsuł. Próbowałam w panice sterować mocą, wyjmować i zdejmować szklany kielich, ale bez skutku… Tymczasem mąż spokojnie podszedł i włożył wtyczkę do prądu. Z tego wynika
Poezja smakujest to moje pierwsze spotkanie z tym lokalem. Byłam tu na śniadaniu prasowym zorganizowanym tuż po otwarciu restauracji w grudniu. Wtedy uraczono nas boskim ciastem marchewkowym z domowymi lodami pistacjowymi, teraz wróciłam, żeby spróbować czegoś więcej. Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku Z końcem listopada na warszawskim Żoliborzu przy ulicy Rydygiera w zaadaptowanych dawnych(...)stole, jako czekadełko dostajemy chrupiące przygotowane na miejscu grissini w dwóch smakach, a do maczania tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Zupa z parmezanu z włoskim piwem, chrupiącymi grzankami, szynką parmeńską i białą fasolką (16 zł), to nowość w tutejszym menu. Zupa jest gorąca, sycąca i bardzo smaczna. Idealna na zimowy dzień. Następnie na naszym stole pojawiają się tortellini
Kulinarne przygody Gatitydomowe śniadanie, przygotowane przez rodziców, prawda? W dodatku można je przygotować wieczorem, a rano tylko zapakować do plecaka! Kto wie, być może i dorośli skorzystają na tym i zabiorą domowe śniadanie także do pracy? Polecam z całego serca, tylko sprawdzone przepisy! Startujemy! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Ciasto czekoladowe(...)cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielony koktajl z kokosem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami
Moja smaczna kuchniażywności ? Oznacza to, że wyrzucamy do kosza 1/3 wyprodukowanej żywności ! W Polsce natomiast marnujemy 9 milionów ton żywności, z czego ponad 2 miliony ton pochodzą z gospodarstw domowych. Muszę przyznać, że te cyfry przerażają. Co najczęściej wyrzucamy do kosza ? Według badania zrealizowanego na zlecenie Banków Żywności są to: pieczywo 62% owoce 47% wędliny 46% warzywa(...)wędliny ? Został kawałek sera ? Oto przepis na pyszny obiad czy ciepłą kolację z produktów, których nie zjedliśmy wcześniej i pewnie wylądowałyby w koszu. Resztkowa zapiekanka makaronowa z szynką Czas przygotowania : 45 minut Składniki: 3 szklanki ugotowanego makaronu, u mnie rurki 200 g dobrej wędzonej szynki 150 g starego żółtego sera 200 g jogurtu typu greckiego
Kulinarne przygody Gatitysmaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób(...)temperaturze. Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Ostatnie danie z naszego tygodniowego menu było szybkie jak fast food, ale bardzo zdrowe, niskokaloryczne i odświeżające. Amerykańskie gospodynie i gospodarze domowi (housewives i housebands) uwielbiają jedzenie w stylu comfort food – łatwe do zdobienia, szybkie i pożywne. Fast food – tylko zdrowy. W Polsce jakoś nie ma jeszcze mody na takie gotowanie
Niedzielny kucharzsmaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób(...)Stir fry z krewetkami i pomidorami Ostatnie danie z naszego menu na cały tydzień było szybkie jak fast food, ale bardzo zdrowe, niskokaloryczne i odświeżające. Amerykańskie gospodynie i gospodarze domowi (housewives i housebands) uwielbiają jedzenie w stylu comfort food – łatwe do zdobienia, szybkie i pożywne. Fast food – tylko zdrowy. W Polsce jakoś nie ma jeszcze mody na takie gotowanie
Niedzielny kucharzrespektowani jak w Polsce ;) 4) Rezerwując hotel warto wybrać opcję ze śniadaniami. W tajskich sklepach ciężko wybrać coś konkretnego na śniadanie- chyba że lubicie słodkie drożdżówki z parówką lub szynką albo krakersy o smaku ryby :D 5) Koniecznie wybierzcie się na lokalny targ z owocami. Ceny są bajecznie niskie, można spróbować wielu egzotycznych owoców, które w Polsce są dosyć drogie(...)prostota jest zaskakująca, to specjalna, dosyć klejąca odmiana ryżu, gotowana na mleku kokosowym o słodko-słonym smaku z dodatkiem świeżego mango. Po lewej na dole obłędne lody kokosowe domowej roboty! <3 Tak wyglądała nasza uczta na koniec warsztatów w Kati Culinary Cooking school and Restaurant. Wszystkie zdjęcia, które przedstawiają przygotowanie potraw pochodzą z warsztatów. Od lewej pad thai
Czerwona Porzeczkawynikające z raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności . W całej Unii Europejskiej rocznie marnuje się ponad 88mln ton produktów. Badania wykazały, że największym źródłem marnotrawienia jedzenia są gospodarstwa domowe (53 proc.), przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.) i produkcja (11 proc.). Według danych opublikowanych w 2010 roku w Polsce wyrzuca się blisko 9mln ton żywności, czyli statystyczny Polak(...)coś niebanalnego do przekąszenia dla niezapowiedzianych gości. Zapiekane bagietki Składniki: 2 półbagietki ćwiartka czerwonej papryki ząbek czosnku 2-3 plasterki sera 1 łyżka kukurydzy z puszki 50g wędliny (szynki, kiełbasy) kawałek brokułów 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% sól pieprz ulubione zioła Bagietki ściąć z góry i wydrążyć miękisz. Wędlinę, ser i paprykę pokroić w kostkę, brokuły podzielić
Obiad gotowyKlops to takie „mielone dla leniwych” – nie trzeba lepić pojedynczych kotletów, smażyć ich ani dopiekać – w klopsie wykorzystujemy samo mielone mięso i dodatki smakowe, piekąc je
Karo in the Kitchenktóry razem z sokami z patelni tworzy apetyczny sos. Saltimboccę z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Zamiast włoskiego prosciutto możecie wykorzystać szynkę szwarcwaldzką. ➤Kliknij - Przepis na saltimboccę z kurczaka Środa - Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Spolszczona frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniakiem i koperkiem. Oryginalna, ale uwierzcie mi - przepyszna! Smakuje(...)który pozostał po zrobieniu makaronu w czwartek. Niedziela - Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów Po tradycyjnym sobotnim obiedzie z mięsem i surówką, na niedzielę zaplanowałam zdrowy, domowy fast food. Kotlety zmiksujecie w robocie kuchennym w dosłownie kilka chwil. Polecam podać je w pełnoziarnistych bułkach z dodatkiem rukoli, pomidora, ogórka konserwowego oraz sosu przygotowanego z jogurtu naturalnego z czosnkiem
Chilli Czosnek i Oliwa