Powstała kolejna szyneczka w mojej kuchni tym razem połączyłam łopatkę z golonką. Ta szynka skradła moje serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna.SKŁADNIKI :- łopatki bez kości ok 60 dag- golonkę 1 szt- 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej- 1 płaska łyżeczka soli(...)stopni i tak parzyć go 2 godziny- po wyznaczonym czasie ostudzić i wstawić do lodówki na 8 godzin do całkowitego zgęstnienia - gotowe można spożywać i zajadać na ulubione sposoby
Basia w kuchninapisać te nowe - obiecane (sobie przede wszystkim). Dziś postanowiłam napisać w końcu o bonusie do gulaszu wieprzowego , który robiłam jakiś czas temu. Bonus ten to nic innego jak pieczona szyneczka - doskonały dodatek do kanapek. Tak jak kiedyś pisałam wędliny , które są dostępne w sklepach to nic innego jak chemia. Każą sobie płacić ciężkie pieniądze za 60-70% mięsa (niekoniecznie pierwszej(...)odrobiną wody. Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok godzinę (w zależności od wielkości i grubości kawałka mięsa). Mięsa nie wyjmuję z rękawa dopóki lekko nie przestygnie. W ten sposób zachowuje soczystość mimo wypieczenia. Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość (pod warunkiem, że jest dobrze upieczona i odpowiednio przechowywana - nie zaduszona folią). Z resztą wolę częściej
Kuchnia po mojemuswieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała w ten sposób czy jest dojrzała, bo najlepsze są te bardzo mięciutkie. Trzeba przyznać, ze znała się na rzeczy)) Figi jedzone na surowo po prostu się myje, kroi na polówki, ćwiartki czy ósemki(...)jeszcze moment. Wyjmujemy bruschette z piekarnika, dodajemy chrupiące plasterki szynki, skrapiamy miodem i oliwą extra vergine Monini i posypujemy listkami tymianku i lawendą. Do tego koniecznie zimne prosecco, bo szyneczka jest słonawa i już możemy prosić gości do stołu! Smacznego.Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Z oliwą z oliwek można…” i " Figa z makiem...". Ten przepis polecam
Mia Cucina SofietaOstatnio sporo naczytałam się o szynkowarach i o tym, jak w prosty sposób można, w domowych warunkach, przygotować smaczną i zdrową wędlinę. Uległam tej smakowitej pokusie i nie żałuję. To naprawdę proste, niezbyt czasochłonne i uważam, że nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w kuchni poradzi sobie z tym tematem. Pierwsze wędliny posmakowały całej rodzinie i, co jest chyba najlepszą rekomendacją(...)utrzymując stałą temperaturę parzyłam szynkę 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano na śniadanie jadłam już wspaniałą, domową szyneczkę
babka w formieKrokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym stole. Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką. Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem Składniki (na około 15 porcji)na farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe 3 ziela(...)kolejne nie będą już wymagały natłuszczania patelni :)Przygotowanie : Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika (ok. 3 czubate łyżki farszu), dwa równoległe boki składać do środka w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.Najlepiej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSzynka dojrzewająca w suszonych pomidorach z pończochy Od ubiegłego roku jestem olbrzymią pasjonatką domowego wyrobu wędlin.. Po prostu wraz z całą rodzinką , zakochaliśmy się w zdrowych i pysznych szyneczkach, boczusiach , kiełbachach , tych robionych własnoręcznie z dbałością . Szynka w suszonych pomidorach , to kolejny efekt tej pasji . Wspaniały smak , jak z pod słońca Toskanii , zawdzięcza otoczce z suszonych pomidorków . Jest rewelacyjna(...)dojrzewania , sprawdzamy , czy z mięskiem nie dzieje się nic złego , lub czy nie dobierają się do niego muchy . Jeśli pachnie smakowicie , to wszystko jest w porządku- to naprawdę prosty sposób i na kilkadziesiąt wykonanych wędlin nigdy żadna mi się nie zepsuła – co najwyżej przesuszyłam kabanosy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Ja dojrzewam swoje wyroby
Ogrodnik w podróżySzynka domowa zamiast wędliny ze sklepu. To mój sposób na smaczną wędlinę. Coraz częściej używam nazwy: domowa wędlina. Za każdym razem, kiedy przygotowuję coś nowego do pieczywa, szukam nowych smaków, żeby urozmaicić te domowe wędliny. Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na szynkę peklowaną, pieczoną w piekarniku. Udało mi się kupić ładną, zgrabną szynkę kulkę(...)naszej szynce pikantnego smaku. I najważniejsze, konserwuje mięso. Myślę, że te argumenty przekonają Was, żeby zrobić domową wędlinę w postaci pysznej i pięknie zaróżowionej szyneczki. Zapraszam do przepisu i .... życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysifrancuskiej i amerykańskiej. Z myślą o gościach kilka potraw przygotowaliśmy w rozmiarze XXL, czyli tak żeby wystarczyło i na kolację i na lancze do pracy. To dobry i ergonomiczny sposób organizowania przyjęcia i planowego gotowania w jednym. Na kolację najpierw wspólnie zjedliśmy gigantyczną ilość skrzydełek pieczonych w sosie buffalo, a potem przekąsiliśmy smażonymi sajgonkami. Na śniadanie było quishe(...)dlatego, żeby ich kwaskowością przełamać słodycz papryk. Tu uczciwie musimy przyznać, że Miłosz na widok tarty powiedział „blee”, ale to chyba dlatego że miał do wyboru quishe, albo szyneczkę z ogórkiem świeżym i kiszonym. A dla ogórków dałby się pokroić. Można spokojnie powiedzieć, że ze słodyczy Miłosz najbardziej lubi ogórki. Pozostałym biesiadnikom tarta, podana z lekką sałatką, smakowała bardzo. Zdrowe
Niedzielny kucharzfrancuskiej i amerykańskiej. Z myślą o gościach kilka potraw przygotowaliśmy w rozmiarze XXL, czyli tak żeby wystarczyło i na kolację i na lancze do pracy. To dobry i ergonomiczny sposób organizowania przyjęcia i planowego gotowania w jednym. Na kolację najpierw wspólnie zjedliśmy gigantyczną ilość skrzydełek pieczonych w sosie buffalo, a potem przekąsiliśmy smażonymi sajgonkami. Na śniadanie było quishe(...)dlatego, żeby ich kwaskowością przełamać słodycz papryk. Tu uczciwie musimy przyznać, że Miłosz na widok tarty powiedział „blee”, ale to chyba dlatego że miał do wyboru quishe, albo szyneczkę z ogórkiem świeżym i kiszonym. A dla ogórków dałby się pokroić. Można spokojnie powiedzieć, że ze słodyczy Miłosz najbardziej lubi ogórki. Pozostałym biesiadnikom tarta, podana z lekką sałatką, smakowała bardzo. Zobacz
Niedzielny kucharzSprawdź inne wyszukiwania: