Przepis na tą szyneczkę dostałam od Anety Lipowskiej -dziękuję bardzo bo wyszła przepyszna. Polecam bo naprawdę warto,jest krucha,soczysta i doprawiona idealnie-spróbujcie sami taką zrobić Sposób przyrządzania domowej szyneczki: Do peklowania: na 1 kg mięsa 100ml wody z 25g soli peklującej to wstrzykujemy do mięsa(można zwykłą strzykawką zakupioną w aptece). Po o strzyknięciu wstawiamy
Swojskie jedzonkoDziś tylko szyneczka albo, aż szyneczka z szynkowara . Robiona domowym sposobem, nawet galaretkę ma pyszną. Składniki: szynka 800 g łopatka 300 g peklosól 18 g pieprz biały pół łyżeczki woda 100 ml żelatyna 2 łyżeczki Wykonanie : Mięsko umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je na mniejsze kawałki 5 cm( wykroiłam błonki i tłuszcz) i tłuczkiem rozbiłam,przełożyłam
Różowa kuchniaJestem zwolenniczką domowych pieczeni , wędlin, dlatego często coś piekę. Potwierdzam w ten sposób powiedzenie, że wiem, co jem. Prezentuję dzisiaj szyneczkę pieczoną ,soczystą i pyszną w smaku. SKŁADNIKI: ok 1kg. szynki wieprzowej olej do obsmażenia szynki na marynatę: pół szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz , papryka słodka, tymianek majeranek, czosnek ok 4 ząbki, liść laurowy , ziele angielskie(...)wejdzie do środka mięsa. Szynkę zostawić w marancie przynajmniej na kilka godzin. Przed pieczeniem rozgrzać na patelni olej . Na bardzo gorący położyć szynkę i opiec z obu stron. taki sposób sprawi ,że będzie bardziej soczysta. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i prze godzinę pieczemy w 200 stopniach. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 30 min. Możemy jeść na gorąco
W kuchennym oknie EwyCebulaki / Mini pizze cebulowe... Komu? Komu? Mini pizzą się podzielę. Można je robić na wiele sposobów, można dodać co się lubi, czy pieczarki czy szyneczkę, a może oliwki albo salami. Ile pomysłów tyle przepisów. Składniki na ok. 10 sztuk: 3 szklanki mąki 30 g drożdży lub 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 0,5 szklanki ciepłego mleka
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 1 ćwiartkowy słoiczek selera sałatkowego 1/2 puszki kukurydzy 100 g szynki wieprzowej np. Morliny 100 g sera żółtego sól, pieprz, majonez do smaku Sposób wykonania: Seler i kukurydzę odcedziłam.Dodałam pokrojoną w kosteczkę szyneczkę i żółty ser. Wszystko razem doprawiłam odrobiną soli, pieprzu i majonezu
Darcia w kuchniOstatnimi czasy wielu z nas przygotowuje domowe wędliny. W moim domu już od dawna została przyjęta tradycja, że na wszystkie święta wędzimy własne szyneczki. Tak się złożyło, że poza wędzonkami możemy teraz w przyjemny sposób przygotować domowe wędlinki czy też konserwy przy pomocy szynkowaru. Taki oto zestaw wraz z szynkowarem otrzymałyśmy od sklepu tradismak do przetestowania. Myślę, że warto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigotować w granicach godziny 12:00, drugie gotowanie wieczorem i zostawić do wystygnięcia na całą noc. Dzięki temu wstając rano szyneczka już na nas czeka i możemy od razu pokroić ją na kanapki. Przygotowana w ten sposób szynka gotowana jest soczysta, miękka i nie zawiera żadnej chemii. Składniki Szynka wieprzowa (kulka) ważąca około 1 – 1,3 kg 6 łyżek
Programista w kuchnigotować w granicach godziny 12:00, drugie gotowanie wieczorem i zostawić do wystygnięcia na całą noc. Dzięki temu wstając rano szyneczka już na nas czeka i możemy od razu pokroić ją na kanapki. Przygotowana w ten sposób szynka gotowana jest soczysta, miękka i nie zawiera żadnej chemii. Składniki Szynka wieprzowa (kulka) ważąca około 1 – 1,3 kg 6 łyżek
Programista w kuchnisera goudy w plasterkach 1/2 ogórka świeżego 40-50 szt winogron zielonych 40-50 sztuk wykałaczek 2-3 liście sałaty Sposób przygotowania Chlebek żytni kroimy na kwadraty 2 X 2 cm,smarujemy serkiem ziołowym, ser żółty i szyneczkę kroimy na takie wielkości jak chlebek, ogórka obieramy ze skórki i również pokroić na kwadraty i układamy warstwowo koreczki : na posmarowany serkiem
Wanilia i KardamonJajka. To one zdecydowanie rządzą na świątecznym, wiosennym stole. podane na różne sposoby, nigdy się nie nudzą, zawsze chętnie po nie sięgamy. Pięknie i kolorowo podane mogą być świetną ozdobą stołu. Mi osobiście takie otulone szyneczka smakują wyśmienicie. Składniki: 6 jajek 6 plastrów szynki parmeńskiej kilka gałązek szczypiorku łyżka majonezu sol, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Z wystudzonych ścinamy
Z Majeczką w kuchniJeden sposób wykonania, a możesz podać na trzy różne sposoby. Jeden to jako wędlina na chleb, drugi wersja imprezowa, trzeci na obiadek. Proste w wykonaniu, a sukces murowany, smak super. Jak samemu się zrobi taką szyneczkę to zawsze wiemy co jemy Moja szynka miała skórę z tłuszczykiem, którą odcięłam, ale wykorzystałam ją później. Całą szynkę mocno obwiązać sznurkiem. Jeśli macie
Kuchnia PokoleńŁatwy sposób na przygotowanie szybkiej przekąski , gdy lodówka świeci pustkami a zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można przecież dorzucić jakąś szyneczkę i warzywka. Brak tych dodatków wcale nie umniejszył smaku chrupiących bułeczek z ciągnącym się serem i posypanych moim ulubionym szczypiorkiem.Składniki:bułka kajzerkamasło lub margarynaser żółtyketchupprzyprawa do pizzyszczypiorekBułki przekroić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki
Tradycyjna Kuchniawreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów . Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :) Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Dla nas dwojga kilogramowa porcja byłaby za duża więc przygotowuję w szynkowarze nieco mniejsze domowe szyneczki, ale za to...... częściej :) Składniki /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki* 1,2-1,5 kg szynki surowejmarynata* 1,5 l przegotowanej zimnej wody* 3 łyżki soli peklowej* 3 liście laurowe* 3 ząbki czosnku* 3 rozgniecione
Mix smakuSprawdź inne wyszukiwania: