szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:930/2080)

Bułeczkowe miseczki 165

mieszamy w nim drożdże z odrobiną mąki, szczyptą cukru i soli - konsystencją ma przypominać śmietanę - odstawiamy aby wyrosło - taka mieszanka powinna bardzo szybko urosnąć. Mieszamy wyrośnięte drożdże z resztą mąki, wodą, solą, oliwą - dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 h aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto

sierotka maRysia w kuchni
Rurki z kremem budyniowym 211

mąki pszennej 125 g zimnego masła 125 g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Masło posiekać, dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości

Domowa cukiernia Ewy
Lasagne na domowym cieście 140

czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min. Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 . Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę(...)dodać przyprawy do smaku (sos można zmiksować przy pomocy blendera gdyby powstały grudki)  Po zdjęciu z ognia dodać jajko i szybko energicznie rozmieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód natłuścić oliwą. Ułożyć 1 płat ciasta , na nim 1/3 sosu bolońskiego, przykryć drugim płatem ciasta, rozsmarować 3-4 łyżki sosu beszamelowego, położyć 3 płat , znów 1/3 sosu bolońskiego

Gotowanie jest łatwe
Tarta cebulowa 195

powiedzenie juz nie raz sprawdzilo sie w mojej kuchni. Tak bylo i tym razem. Potrzebowalam zrobic cos na szybko z tego co akurat bylo pod reka. I oto powstala bardzo dobra i bardzo prosta tarta z cebula. skladniki: ciasto francuskie pokrojone w kwadraty 15x15cm cebula sol, pieprz oregano ser gouda wykonanie: Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni

Przysmaki Karolki
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 167

myślałam! Przygotowując go bowiem po raz pierwszy, nie sposób odmówić sobie obaw o to, czy ciasto po ponad miesięcznym leżakowaniu będzie się jeszcze do czegoś nadawało. Czegokolwiek . Na szczęście ciasto wyszło. A ten smak... Moi drodzy, tego nie da się opisać! Piernik jest idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet(...)wybredny chłopak pochwalili. Słodka, kremowa, delikatna masa serowa w kontraście z kwaśną żurawiną i chrupiącą, pierniczkową kruszonką nie pozwoliła zbyt szybko oderwać się od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką Składniki: (na tortownicę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik straciatella z truskawkami na zimno 222

małym przylepcem u nogi ;) Wracając z zakupów mijam przydrożne stoiska z ostatnimi truskawkami. Szybko w tym roku się zaczęły, i szybko skończyły. Dlatego kupuję ostatnią kobiałkę by rozkoszować się jeszcze smakiem początku lata i z przeznaczeniem na jakieś ciasto. M na szczęście zażyczył sobie sernik na zimno, więc nie musiałam długo myśleć, co upiec. Ten sernik nie różni się zbytnio

My simple kitchen
Truskawkowy puch (bez pieczenia) 177

Ciasto bez pieczenia, a raczej deser. Nie ma  to znaczenia, bo jest naprawdę bardzo smaczne. Szybko znika , a na jednym kawałku się nie kończy. Kończy się już sezon truskawkowy i  korzystajmy z tych smacznych owoców, kiedy jeszcze możemy. Składniki: 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów 500 g truskawek + 3/4 szklanki truskawek 1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru(...)sztywno dodać zmiksowane truskawki i żelatynę cały czas miksując. Wlać do tortownicy na biszkopty. Odstawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Pozostałe truskawki zmiksować z cukrem i  udekorować ciasto. Podawać  kawałki ciasta polane musem. truskawkowy puch

O kuchni z uczuciem
Bułki codzienne 169

maślanki czy nasion. Dziś zapraszam Was na super smaczne bułki codzienne, które przygotujecie bardzo szybko i to z podstawowych składników. Jest to pieczywo mało wymagające, ale w efekcie bardzo smaczne. Chrupiąca skórka i miękki sycący środek czy może być coś lepszego? Z zaproponowanej ilości ciasta przygotowałam 10 sporych bułek, ale jeśli wolicie mniejsze, to możecie upiec ich nawet 15. Zmniejszając(...)podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz z olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć je na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując

SprawdzonaKuchnia.pl
Mini szarlotki z rabarbarem 167

jabłek 50 g cukru łodyga rabarbaru Sposób przygotowania Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ziarenka wanilii. Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie. Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę. Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika

Słodkie Przyjemności
Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniowym 161

Babeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i aromatyczne truskawki to niezwykle smaczne mini wypieki, które szybko i prosto przygotujemy w naszych domach.   Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Składniki: spody do babeczek: 300 g mąki(...)masła cukier waniliowy ok. 300 g truskawek Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.  Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez

Słodka Strona
Szarlotka z bezą 116

Warszawy do Poznania przez Częstochowę), ale finał zawsze jest osiągany. Więc kobiet rozumieć nie ma potrzeby, trzeba po prostu cieszyć się, że są :) A jeśli chodzi o ciasto to potrzebujemy: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki śmietany 1 laska wanilii 1,5 kg jabłek 0,5 szklanki bułki tartej Jabłka(...)studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i łączymy siekając nożem. Dodajemy 1 szklankę cukru, żółtka, śmietanę i resztę ziaren z wanilii. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę ciasta. Posypujemy bułka tartą i wykładamy masą jabłkową. Kładziemy

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu 166

potraw. I to był genialny pomysł! Nie dość że zdrowy (sam ugotowany ryż+jajko), to w dodatku ,,ciasto" nie wymaga ani użycia drożdży, ani tym bardziej wyrabiania. Przygotowanie takiej pizzy zajmuje, bo ja wiem... max 20 minut? W czasie gotowania ryżu wystarczy szybko przygotować sos, nastawić piekarnik + dokroić ulubione dodatki. Później pizza spędza w piekarniku do ok. 15 minut

Kuchnia Ellie
Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie 189

Makaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta ze szpinakiem i "Łopatą do serca" 189

dworze coraz więcej, więc u mnie na talerzu też się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna od trzech tygodni, to czas czyścić zamrażarkę z zapasów, by robić miejsce na nowe warzywne mrożonki.  Składniki : ciasto francuskie opakowanie mrożonego szpinaku ok. 80 g sera z niebieską pleśnią sól pieprz ziołowy Rozmrozić szpinak i wycisnąć

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania