Sernik zazwyczaj przyjmowany jest u mnie w domu z entuzjazmem i dość szybko znika :D Piekę lekkie wersje, staram się unikać masła i zbędnych dodatków lub redukować ich zawartość. Od jakiegoś czasu zamieniam też cukier na coś innego, mimo że nie zawsze wychodzi tak, jak powinno (czasami ciasto jest mało słodkie). Tym razem wykorzystałam do posłodzenia ksylitol, który świetnie się
FitKotCiasto wydaje się pracochłonne, ale starałam się tak rozpisać przepis i kolejność wykonania, żebyście szybko się z nim uporali, bo warto. Przepis jest na blachę 28 x 36 cm. Co potrzeba: Biszkopt delikatny upieczony według TEGO przepisu 2 galaretki -niebieska i fioletowa, które na opakowaniu mają napisane na 500 ml wody 4 galaretki –żółta, zielona, niebieska, fioletowa, które na opakowaniu(...)lekko dociskamy. Na wierzch dajemy pozostałą część bitej śmietany odłożonej do miseczki, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy jagodami, zalewamy tężejącą niebieską galaretką. Gdyby okazało się, że macie już bitą śmietanę na cieście, a niebieska galaretka jeszcze jest za bardzo płynna, nie wysypujcie jeszcze jagód, włóżcie ciasto do lodówki, żeby śmietana nie spłynęła i poczekajcie, aż galaretka zacznie tężeć. Gotowe ciasto trzymamy
Bułka z Chlebemcałkiem sporo, zatem zdążycie zrobić to pyszne ciasto z orzeźwiającym musem truskawkowym i słodkim kremem na bazie kaszy manny. Wbrew pozorom to ciasto wcale nie jest takie skomplikowane na jakie wygląda i robi je się dość szybko, a jest genialne w smaku, także zróbcie koniecznie póki są ostatnie truskawki. Biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej(...)gotujących się truskawek, cały czas mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość, by żelatyna się rozpuściła. Dodatek żelatyny nie jest niezbędny, ale dzięki niej ciasto zdecydowanie ładniej się kroi. Dodatkowo: ok 50 sztuk herbatników Złożenie ciasta: na rozsmarowanym na biszkopcie kremie układamy warstwę herbatników, na herbatnikach rozprowadzamy ostudzony mus truskawkowy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy
Cynamonowe szczęścieDziś dla odmiany trochę słodkości. Bardzo smaczne i szybkie dwukolorowe ciasteczka ślimaczki. Czyż nie wyglądają uroczo? Ale najlepiej oceńcie sami. U mnie zniknęły jeszcze świeże :) Składniki: 120g margaryny lub masła 210g mąki (w trakcie można dosypać jeśli ciasto będzie zbyt klejące) 60g cukru lub cukru pudru 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mleka łyżka kakao Z mżki, margaryny, cukru
kuchnia doskirozpuszczony w mleku,śmietanę,kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły. Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką. Karmelizowane jabłka: Jabłka oskrobać wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając. Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć na wierzchu sernika,posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego
Wanilia i Kardamonpiekarniku na złoty kolor ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej
kuchcikowniakosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać tylko palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Formę na tartę o średnicy 26 cm dokładnie posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i tak przenieść je do formy,odwracając do górey dnem... Ciastem
w mojej kuchniZrobiłam ten torcik rodzicom z okazji 30 rocznicy ślubu. Szukałam przepisu szybkiego, gdyż musiałam go wykonać w dniu imprezy. Ten okazał się bardzo szybki i pyszny :) Dekorację zrobiłam z takich samych składników, ale ułożyłam z nich ukrytą dedykację :) A przepis pochodzi od Ewy z bloga Z cukrem pudrem . Składniki: Biszkopt (należy upiec 2 sztuki): 2 jaja 2 łyżki mąki(...)cukier i cukier z wanilią, miksować około minuty, następnie dodać żółtka, połączyć, wsypać resztę składników, zmiksować na średnich obrotach. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec do suchego patyczka (u mnie około 17 minut). Wyjąc z foremki wraz z papierem, czynność powtórzyć, czyli upiec dwa takie blaty
Na Ciasteczkowych PapierachNajpierw przygotujmy wcześniej wszystkie składniki poszczególnych warstw i tak je pogrupujmy, aby nam się nie pomieszały. Potem to już idzie bardzo szybko. Przy robieniu drugiej warstwy można już włączyć piekarnik. Na spokojnie i bez większego pośpiechu. Jedna warstwa ciasta podzielona na dwie części i rozlana do foremek, spokojnie poczeka na przyjęcie warstwy drugiej, a druga na warstwę trzecią, czyli ostatnią
Leśny Zakątekmasła Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu najlepiej z kwaśnych owoców (u mnie jagodowy) pól szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść. Uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 30 min. Beza: Jeśli
My sweet a lifeWitam Kochani dziś będzie szybko,łatwo i pysznie :) Chcę Wam przedstawić świetny przepis na kruchutkie ciasteczka półksiężyce z dodatkiem budyniu czekoladowego (proszku),który nadaje im bardzo fajny smak. Ciasteczka można przechowywać w pudełku wiele dni. Są idealne do kawki czy herbatki. Ich przygotowanie polega na zmiksowaniu składników,zagnieceniu ciasta ,formowaniu ciasteczek i upieczeniu ich :) Banalne-zapraszam SKŁADNIKI
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułączmy jajka, śmietanę, olej, cukier i skórkę pomarańczy - mieszamy krótko, jedynie do połączenia się składników. Do mokrych składników dodajemy suche i całość szybko mieszamy. Na końcu dodajemy maliny i pokrojoną na kawałki czekoladę i mieszamy masę. Ciasto wykładamy w foremkach na muffiny - wykładamy do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 25 minut
psgotujemyDomowe ciasto ptasie mleczko bez pieczenia kusi dwukolorową pianką oraz pyszną czekoladową polewą. To wyjątkowo prosty w przygotowaniu przepis na ptasie mleczko z białek i śmietany bez galaretki. Pyszne, delikatne ciasto bez spodu z puszystą śmietankowo – kakaową pianką. Tylko 5 głównych składników na masę, którą wykonasz w kilkanaście minut. Jeśli szukasz pomysłu na nieskomplikowany deser na zimno, ten przepis(...)wyłożysz spód formy ulubionymi ciastkami. Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia to oczywiście jedna z wielu wersji przygotowania tego popularnego deseru. Ptasie mleczko bez jajek, czy też ptasie mleczko z galaretką lub z mleka skondensowanego to kolejne odsłony tego popularnego ciasta. My stawiamy na klasyczny sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Proste składniki oraz szybkie wykonanie, to najważniejsze zalety tego przepisu
Kuchnia Na Wypasiegęstej kwaśnej śmietany, sól do smaku, prażone jabłka lub świeże. Masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Użyłam tortownicy o średnicy 21cm i małej kokilki do zapiekania o średnicy 11cm. Ciasto rozwałkowałam na 2 odpowiednie placki. Wyłożyłam obie foremki po brzegi, nadmiar ciasta pozostawiłam do dekoracji. Zapiekałam w temperaturze(...)wykładamy na ciasto, wyrównujemy, ozdabiamy ciastem w/g własnego pomysłu, albo ściągamy wzór ode mnie:). Dopiekamy w temperaturze 180-190st do zrumienienia. Prażone jabłka do ciasta, możemy usmażyć lub użyć z zimowych przetworów. Około 2kg jabłek, najlepszych na szarlotkę, cukier do smaku, cynamon. Jabłka obieramy, wydrążamy środek, kroimy w ósemki. Wkładamy do garnka. Wlewamy tyle
Leśny Zakątek