mnie na Wielkanocnym stole zawsze oprócz ciast muszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo pyszne i bardzo kruche. Co prawda są też słodkie, no ale cóż ciasteczka muszą takie być. Ja je uwielbiam z filiżanką aromatycznej i gorzkiej kawy
IzabelawkuchniJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach i cud, że w ogóle mi się udało. Przyznaję, że wyszedł trochę twardy. Dlaczego? Za dużo żelatyny. Początkowo nie wiedziałam, ile mi będzie potrzebne, bo proporcje(...)uzyskać lżejsze pianki. Tort będzie wtedy też nieco wyższy, bo mas będzie więcej. Twardsze ciasto jednak również świetnie smakują i kroi się je bardzo łatwo. Jeśli galaretka z tak małej ilości wody zaczęła zbyt szybko tężeć lub już stężała, wystarczy podgrzać ją na malutkim ogniu. Podgrzewaj tylko do momentu, kiedy większość galaretki stanie się z powrotem płynna. Cały czas mieszaj
Anioszek w kuchnidumna! Wyszły mi prze, przepyszne pączki, w smaku są o dużo lepsze od takich tradycyjnych pączków i nie zsychają się szybko, na drugi dzień są równie dobre! I smak, smak jest całkowicie inny bo oprócz masła czy jajek do ciasta dodałam serek mascarpone, dzięki czemu ciasto zyskało ten nawet trudny do opisania smak, ale taki śmietankowy jakby. Polecam Wam bardzo
SMYKWKUCHNIznaleźć wszędzie, a tu taki psikus. Długo nie myślałam, jak tylko drożdże są to zawsze coś można na szybko ukręcić, a ukręciłam strucla, może wizualnie nie wyszedł tak jak bym chciała ale w smaku idealny i czekoladowy. Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru nadzienie
Niezły Młynekokazję. Prosta w przygotowaniu i co najważniejsze pyszna. U mnie w domu uwielbia się takie wypieki. Znikają tak szybko, że zostają tylko słodkie okruszki… Wszystkim, którzy do słodkich wypieków nigdy nie dodawali majonezu serdecznie polecam tą opcję. Zmienia on strukturę ciasta, babka może dłużej stać. Przygotowując świąteczne potrawy na pewno znajdziecie w domu majonez. Na moich półkach nigdy
Słodkie okruszkiprzyrządzać jak szpinak – na maśle i z dodatkiem czosnku, ale w odróżnieniu od szpinaku jarmuż pozostaje chrupki i jędrny. Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników. 1 ciasto francuskie 2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć) 3 ząbki czosnku kilka oliwek 4 łyżki masła(...)łyżkach masła odparować. Ściągnąć z patelni. Jarmuż pokroić w krótkie paski i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Jarmuż szybko się przypala, więc trzeba robić to krótko pod koniec dodając czosnek – drobno posiekany lub zmiażdżony. Formę do pieczenia tarty wyłożyć ciastem francuskim i dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra
Trzeci talerzPiekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym(...)wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej rutyny… choć naprawdę się staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła (200 g) 4 jajka 1 saszetka
UgotujmyTo.plchcecie wersję na bogato, to polecam udekorować je kremem z bitej śmietany i mascarpone. Z ciasta na babeczki możecie też przygotować pyszną, wilgotną cytrynową babkę . Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Sprawdź też inne przepisy na pyszne słodkości: Sernik Oreo na zimno Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami Deser z musem kajmakowym i jagodami Tarta rustykalna ze śliwkami i morelami(...)babeczki cytrynowe są idealne – wilgotne, mięciutkie, lekkie i super cytrusowe! Posiłek deser Kuchnia europejska Słowo kluczowe babeczki, babeczki cytrynowe, ciasta, cytryna, deser, deser na święta, letni deser, lukier, muffiny, muffiny cytrynowe, na słodko, prosty deser, szybki deser Całkowity czas przygotowania 1 hour Porcje 24 babeczki Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 350 g mąki pszennej
Na-talerzu.plNie wiem kim jest Joanna Tołłoczko, jednak to jej książka "Ciasta bez pieczenia" zasiliła moje książkowe zbiory. Książkę dostałam więc nie mogłam wcześniej jej
Moje Małe Czarowanietylko jeść, dziś lubię też lepić. Kiedyś myślałam, że to robota na pół dnia, dziś robię na szybki obiad. Aby było to jedna danie szybkie, jeden warunek musi zostać spełniony. A mianowicie - musimy mieć przygotowany farsz. Wtedy idzie raz dwa :) Ciasto chwaliłam tu już wielokrotnie i ma ono swoją wierną rzeszę fanów. Wróć. Fanek. Dziewczyny piszą i mówią
bistro mamaktóra przed krojeniem wędruje najpierw do lodówki. U mnie w domu jest tak ciepło, że masło szybko osiąga temperaturę pokojową, mało się nie rozpuszcza. Dlatego musiałam dosyć szybko pracować aby jak najszybciej wstawić roladę do lodówki. Bazując na tym doświadczeniu polecam przed rozwałkowaniem ciasta włożyć je do lodówki przynajmniej na pół godziny… Mądry człowiek po… Mimo wszystko rolada
codojedzeniabanany, dodaj olej i ektrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Wsyp m ą kę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól i szybko, ale delikatnie wymieszaj. Nie za długo. Jeśli mieszanka wydaje się za sucha użyj mleka. Przelej ciasto do foremki i piecz okolice 50 minut (zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać), lub do suchego patyczka. Wyjmij w foremce na kratkę
Lejdi of the housemożna je jeszcze spotkać ale to już rzadkość. Smakują doskonale z domową konfiturą , świeżym masełkiem lub jajkami na miękko. Znikają dość szybko i będziecie do nich wracać nie jeden raz. Przepis dość prosty, potrzeba trochę czasu aby ciasto wyrosło a wtedy sukces gwarantowany. Warto się potrudzić, rodzina będzie zadowolona. Zapraszam do przepisu i szczerze polecam:) Składniki 550 g mąki pszennej
gotuj ze mną