wkawiarence.pl Szarlotka sypana to idealny wypiek dla każdego, kto nie czuje się mistrzem pieczenia, ma bardzo mało wolnego czasu, jednak lubi małe co nieco. Poza tym
W KawiarenceNa zakończenie sezonu truskawkowego proponuję Wam lekkie ciasto kokosowe z galaretką i truskawkami. Delikatny olejowy spód, rozpływająca się w ustach masa z mleczka kokosowego i niezawodne
babka w formieDelikatny biszkopt połączony z lekką waniliową masą i galaretką z dużą ilością truskawek. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Pyszny, orzeźwiający i zdrowy. *** Dieta lekkostrawna zaleca ograniczenie tłuszczu
babka w formiePyszny, bardzo lekki sernik na zimno z musem truskawkowym. Ciasto możecie przygotować na gotowych biszkoptach albo herbatnikach, wtedy będzie miało jeszcze jedną zaletę - bez pieczenia. Ja
babka w formiePrzepis na pyszne ciasto bez pieczenia pewnie zna większość z Was. W mojej rodzinie mistrzynią w jego przygotowywaniu jest mama - robi je dla nas co
babka w formiePolecam Wam dzisiaj pyszne i delikatne ciasto - sernik na zimno przygotowany z domowego twarogu* przypominającego włoską ricottę. Całość na lekkim, olejowym spodzie, z przecieraną galaretką
babka w formiePyszna, wilgotna odmiana makowca, nie tylko dla wielbicieli maku i bakali. To ciasto z dnia na dzień robi się coraz pyszniejsze, ale gwarantuję - nie poleży zbyt
peggiwkuchniNiedawno w moje progi zawitał nowy sprzęt - Termomix. Podeszłam do niego dość krytycznie i ze sporą rezerwą. Po pierwszych testach można powiedzieć, że przekonał mnie do
peggiwkuchniBiszkopt czekoladowy z gruszkami Okrągła foremka o średnicy 26 cm 230g miękkiego masła 80% 200g brązowego cukru 4 jaja 225g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do
peggiwkuchniPrzy takiej pogodzie, niech przynajmniej nasze talerze będą kolorowe i smaczne:) Byle do wiosny!!!:-) Chciałam zaprezentować wam moją ulubioną sałatkę. Zdecydowanie jest to sałaty element mojej
Kuchnia Pełna PasjiUfff nareszcie wracam po krótkiej przerwie:) Brak czasu zmusza mnie do organizowania szybkich, za to pysznych posiłków:) Tym razem sos brokułowy, stały element mojej książki kucharskiej
Kuchnia Pełna PasjiPonieważ bardzo długo w mojej lodówce zalegały borówki postanowiłam wykorzystać je do tej tarty. A, że nie chciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam
Bon Appetit Małgorzaty500 g mąki pszennej typ 500 250 g margaryny Kasia 3/4 szk drobnego brązowego cukru 2 żółtka ( z dużych wiejskich jajek ) 5 łyżek jogurtu typu greckiego
Ewa w kuchniSkładniki: 2 szklanki mąki tortowej*, 100 g margaryny, 3/4 szklanki cukru*, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 1
Aga w kuchniSkładniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 - 4 średnie jabłka Przygotowanie : Jabłka obrać
Proste PotrawySałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 3. Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem konserwowym 4. Sałatka ryżowa po węgiersku 5. Tuńczyk w muszelce 6. Sałatka Ananas 7. Szybka sałatka makaronowa w tuńczykiem Słodkości 1. Popękane ciasteczka 2. Kakaowa rolada z jabłkami 3. Tort kakaowo-wiśniowy z rurkami 4. Muffinki(...)Muffiny kajmakowe 20. Piernikowe choineczki 21. Ciasto Czarna Owca 22. Sernik obłędnie kokosowy 23. Szarlotka królewska 24. Seromakowiec 25. Ciasto Prince Polo 26. Aniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik marchewkowy 31. Szybkie pierniczki 32. Pralinki jaglane a'la Rafaello 33. Żurawinowy wieniec drożdżowy 34. Dietetyczny sernik na jogurtach 35. Lekki sernik
Czerwona PorzeczkaRolada... Ciasto i miłe dla oka i miłe dla podniebienia:) Do niedzielnej kawki i nie tylko:) Rozpływa się w ustach i szybko znika:) Polecam:) Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 0,75 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i cukier(...)wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (u mnie ta z kuchenki duża i płaska) wyłożyć papierem pergaminowym, wylać ciasto biszkoptowe, delikatnie wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st.C około 12 minut do leciutkiego zrumienienia. Ciasta na roladę nie można "przesuszyć" zbyt długim pieczeniem, bo przy rolowaniu
In my kitchenCiasto kinder country bez pieczenia. Bardzo popularne w internecie. postanowiłam i ja spróbować. Strzał w dziesiątkę. Mega smaczne, szybko się go przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerza. Polecam Wam koniecznie spróbujcie i zróbcie. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Mile również widziane Wasze zdjęcia potraw. Składniki 250 g serka mascarpone(...)ostudzić. Ubić na sztywno 200 g śmietany kremówki i dodawać stopniowo rozpuszczone czekolady. Wyłożyć na herbatniki i posypać płatkami (pszenica miodem) Odstawić w chłodne miejsce. kinder country ciasto bez pieczenia
O kuchni z uczuciemrozgrzewamy piekarnik na 175 C Pieczemy przez ok 40-50 minut. Jeżeli bułeczki z góry się szybki przyrumienią, przykrywamy je z góry folią aluminiową. Sprawdzamy wykałaczką czy cisto się nie przykleja, jeżeli nie to jest gotowe i możemy je wyciągnąć do ostudzenia. Ostudzone ciasto przekładamy na tortownicę tak aby spód znalazł się na górze. Smacznego
Niezły MłynekPrzepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę(...)puszystą i jasną masę. Dodać sól, olej i cały czas ucierając na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Posypać równą warstwą kokosu a następnie owocami. Ciasto piec ok 45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach. Ostudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem
Smakołyki AsiRewelacyjne ciasto bez pieczenia banoffee z bananami, masą kajmakową i bitą śmietaną na spodzie herbatnikowym, doskonałe na każdą okazję, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. To bardzo słodki i smaczny deser idealny dla wszystkich łasuchów słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 300 g herbatników 200 g masła 3 dojrzałe banany 400 g masy kajmakowej ( toffi ) przepis tutaj 500 ml śmietany(...)koniec ubijania wsypujemy cukier puder. Na warstwie bananów rozprowadzamy bitą śmietanę ( należy pamiętać aby spód ciasteczkowy był dobrze wystudzony). Wierzch posypujemy startą na tarce o małych oczkach gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smakowite Danianiż wygląd, z resztą.. oceńcie sami. Ciastka są przepyszne, nie wymagają wiele pracy. Do wypieku użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław , która idealnie nadaje się na ciasta typu francuskiego, czyli takiego jak to, które w piekarniku pięknie się rozwarstwia. Potrzebujemy: 450 g mąki pszennej, ja użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław 450 g zimnego masła(...)mąką, ważne żeby nie ocieplać masła rękoma. Następnie dodajemy resztę zimnych składników i ponownie siekamy nożem. Zagniatamy szybko kulkę i wkładamy zawinięte w folię do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na blat wysypujemy sporo mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo
MamaOskarkaniech ktoś trzyma za mnie kciuki, żeby ten miesiąc skończył się dla mnie pomyślnie. Poniżej fajny przepis na szybki obiad, ale ostatnio to nawet na zrobienie takiego nie mam czasu. Pozdrowienia i oby do lutego! :) Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim Składniki (forma o śr. 30 cm): - opakowanie ciasta francuskiego 275 g - 10 pieczarek - 1 wędzony filet z kurczaka
Corner With RecipesZaczynamy wakacje! Miałam plan na pierogi z ciasta z dodatkiem ciemnego kakao w tym ostatnim dniu szkoły, ale w lodówce leżał twaróg z ostatnim dniem przydatności. Nastąpiła więc szybka zmiana planów, ale mam jeszcze truskawki, bo zrobiłam niezły zapas i być może jutro polepię pierogi. Truskawki w tym roku na działce marne, choć krzaczków mamy całkiem sporo. Za dużo(...)dość, że covid, to jeszcze jakby pogoda wyczuwa nastroje. Mam nadzieję, że te letnie wakacyjne miesiące wynagrodzą wszystkim pierwszą połowę tego roku. Do tej pory najczęściej robiłam ciasto na knedle z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Tym razem nie miałam, więc sprawdziłam tylko czy można z samym serem. Wujek google powiedział, że można. I tak oto, w ten deszczowo-słoneczny dzień
bistro mamazrobionym w wersji na słono to nie mogłabym zdecydować. Uwiebiam wszelakie jego warjacje. Tak naprawdę ciasta francuskiego używam wtedy kiedy zależy mi na czasie. Wiem, że będę mieć gości i muszę zrobić “coś na ząb” ale szybko. Sięgam po nie też kiedy mam chandrę i potrzebę zjedzenia czegoś a sama nie wiem co bym zjadła. Tarta z przepisu(...)zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na tartę z salami i cukinią. 30 dkg ciasta francuskiego 2 małe białe cebule 10 dkg salami 15 dkg sera Cheddar 12 dkg cukinii 4 łyżki kwaśnej śmietany Tarta z salami i cukinią Jak przygotować tartę z ciasta francuskiego
mecooksCiasto powinno być gładkie i nie kleić się do ręki. Wyrabianie ciasta wymaga trochę czasu, minimum które trzeba na tę czynność poświęcić to około 15 minut intensywnego wyrabiania. Gotowe ciasto odstałem pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotowałem sos. W garnku rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po minucie dodałem(...)małym ogniu przez 40 minut, aby sos zrobił się gęsty, a pomidory rozpadły się. Sosu nie należy gotować zbyt szybko, gdyż wówczas pomidory nie zdążą się rozgotować, a smaki należycie połączyć. Pod koniec gotowania sosu doprawiłem go do smaku solą. Ciasto op wyrośnięciu podzieliłem na trzy części (przygotowana ilość wystarczy na przygotowanie trzech średnich pizzy). Każdą część przez chwilę wyrabiałem
Wyprawy kulinarnepowoli wsypywać mąkę. Miksować, aż do połączenia się składników (aby nie było grudek). Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, nalać porcję ciasta, rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na płaskim talerzu. Przygotować nadzienie. Jaja szybko polać wrzątkiem. Następnie oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę(...)oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 10 (patelnia o średnicy 25 cm) do 12 naleśników (patelnia o średnicy 26 cm). W przypadku wyrabiania ciasta do naleśników mikserem należy miksować tylko do połączenia składników, aby ciasto nie było zbyt napowietrzone, bo będą się w nim robić dziurki podczas smażenia. Każdorazowo, przed nalaniem ciasta naleśnikowego, patelnię
Gospodyni Miejska