Barszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybko Składniki: barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula
Z Majeczką w kuchniczyli sos grzybowy plus kremowe pure z ziemniaków troszkę się nam przejadło :-). Postanowiłam więc po prostu zrobić najłatwiejszą tartę, czyli tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego. Robi się ją łatwo, szybko i przyjemnie. Najlepsza na gorąco, ale na zimno też mi smakowała. Najprostsza tarta grzybowa Proporcje na formę o wymiarach 36 x 13 cm Czas przygotowania: 50 minut
Kulinarne przygody Gatityłyżki zimnej wody (w razie potrzeby) Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz starty parmezan. Masło kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Kilkoma szybkimi ruchami miksera mieszamy całość, by powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Następnie wbijamy jajko i całość ponownie miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki, jeśli natomiast zbyt suche to ok. 1-2 łyżki zimnej
Cooking MonsterJedno z najprostszych ciast do przygotowanie, a do tego pyszne! W tym roku śliwek u mnie nie brakuje,a ciasto przynajmniej raz w tygodniu ląduje na stole i bardzo szybko znika. Zachęcam do przygotowania. Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka szklanka cukru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 cukier(...)Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj po jednym jajku nie wyłączając miksera. Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon całość wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wylej do natłuszczonej foremki. Śliwki przekrój na pół i obłóż dokładnie śliwkami. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka. Smacznego
Kukuleczkipiernikowe bajaderki. Takie małe piernikowe kule w czekoladzie są nie tylko doskonałym pomysłem na deser, ale też sposobem na wykorzystanie połamanych lub zapomnianych kawałków ciastek, pierniczków, ciast, muffinek, wafli itd. Spróbujcie. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na każdą okazję Nic tylko robić i… jeść Piernikowe bajaderki – prosty deser bez pieczenia Składniki: 180 g pierniczków bez lukru(...)wówczas należy dostosować ilość alkoholu) czekolada na polewę – u mnie około 180 g czekolady Stracciatella zmielone orzechy laskowe do posypania kulek #WspierajmyNasze Rada: Można użyć różnych kawałków ciast np. muffinki, biszkopta itd Ale w wersji piernikowej powinny przeważać pierniczki lub piernik Przygotowanie: Pierniczki i wafle wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Dodajemy suszoną żurawinę, jeszcze chwilę miksujemy
Słodkie okruszkiWielkanocna Baba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady. Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni. Składniki: 150 g cukru brązowego 150 ml oleju 350 g mąki łyżeczka proszki do pieczenia sok z połowy
Niezły Młynekpszennej, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 5 żółtek, mąka do podsypywaniu przy wałkowaniu, masło do wysmarowania foremek, nadzienie: 500 g jagód, 4 łyżki cukru, Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować, wyjąć, zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie. Ja używam malaksera ponieważ ciasto
królestwo garówodchodzącego od ręki ciasta. Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Robimy kruszonkę, czyli ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną grudki. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy kruszonką. Ja jeszcze na wierzch posypałam nieco porzeczek, po upieczeniu były czarne niech Was to nie zdziwi, spiekły się. Pieczemy niecałą godzinę
Zasmakuj Kuchniherbatniki a pomiędzy nimi czekoladowy krem. Postanowiłam zrobić domowe ciasto bez pieczenia zainspirowane markizami HIT. Wyszło naprawdę dobre a wykonanie zajęło mi niecałe 30 min.! Polecam-szybki i prosty przepis na domowe markizy 😉 Ciasto to jest też znane pod nazwami Stefanka, Kaszaczek... Składniki: 2 op. herbatników 1 litr mleka 200 g masła + 1 łyżka 150-200 g czekolady mlecznej
Kuchnia MagdaLenyprzez ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w tortownicy do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielamy brzegi ciasta od tortownicy, do ciasta przykładamy paterę lub duży talerz i szybko przewracamy je spodem do góry, tak aby rabarbar był u góry a kruszonka u dołu. Przed podaniem ciasto oprószmy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu mojewypieki.com
Domowy Smak JedzeniaCudowny, delikatny i rozpływający się w ustach deser, którego przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze jest to ciasto bez pieczenia. Owocowe tiramisu na bazie śmietanki kremówki, włoskiego mascarpone i biszkoptów do deser idealny na letnie dni i myślę, że zasmakuje nawet tym którzy za tradycyjnym kawowym tiramisu nie przepadają. Tiramisu Truskawkowe - Składniki: Masa: 600 ml śmietany kremówki
Słodka StronaGdy znudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to
Ana Mari's worlddodać cukier, wiórki kokosowe, szczyptę soli i pokrojone na kawałki zimne masło. Całość posiekać dużym nożem, następnie zrobić wgłębienie i wlać w nie żółtka oraz wodę. Szybko zagnieść składniki na jednolitą masę, ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłkowe nadzienie: Jabłkowe nadzienie przygotować dopiero wtedy, gdy ciasto będzie już podpieczone. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć
niecodziennikparyTradycyjny farsz do pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym, jak i na zimno jako przystawki. Sprawdzą się idealnie jako jedna w dwunastu potraw na wigilijnym stole 😉 Składniki na ciasto (6 mini tart): 100 g mąki kokosowej 30 g łupin babki jajowatej
Ola la LCHFdobrze brzegi i wrzucajcie na osolony wrzątek na kilka minut do gotowania. Uwaga: skrawki, które Wam zostają po wycinaniu kółek szybko schną, więc w miarę szybko wkładajcie je z powrotem do ciasta i wałkujcie. Mam nadzieję, że ciasto Wam podpasuje:) Życzę smacznych pierogów
Zasmakuj Kuchni