żółty ser, użyłam morski, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, pizzę piec około 30-35 minut, kroić trochę wystudzoną, podać z z keczupem - na cieście francuskim jest pizza na szybki obiad lub kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Ciasteczka
Słodkie okruszkiWitajcie Kochani! Mam dla Was szybki deser na Walentynki! Połączenie ciasta francuskiego, lodów i owoców. Takie zestawienie już samo w sobie gwarantuje nam sukces, ale skoro okazja jest nad wyraz wyjątkowa, bo mamy Walentynki, to warto pójść o krok dalej i zadbać o to, by nasz Ukochany, bądź Ukochana, pamiętali ten wieczór jeszcze na długo po jego zakończeniu. A więc
NiePieprz.plWczorajsza nasza szybka kolacja. Składniki: zielone szparagi, ciasto francuskie, sól. Przygotowanie: zielone szparagi umyć i obłamać mniej więcej w 1/3 długości. Ciasto francuskie pokroić na paski, posolić, sól docisnąć ręką żeby się przykleiła do ciasta, a nie zleciała podczas zawijania. Szparagi owijamy ciastem francuskim i wkładamy na blachę. Pieczemy ok 15 minut w temp
Państwo Wojtczuk gotująmocno kawowe, ilość kawy można zmniejszyć w zależności od upodobań i mocy kawy Przygotowanie: Wszystkie składniki (za wyjątkiem jogurtu) umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. W przypadku, gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego (ja tak zrobiłam). Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
Słodkie okruszkiczęsto przyrządzam gdy mam nadmiar domowego pasztetu, wystarczy tylko do pasztetu dodać ugotowane jajka oraz natkę pietruszki oraz usmażyć naleśniki. Mają wspaniały smak i w dodatku są szybkie do przyrządzenia, polecam. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka Farsz: 400 gram pasztetu najlepiej domowego 4 jajka
Bajeczna Kuchniadomowego kebaba:) Pity piekłam już kilkakrotnie w zeszłym tygodniu, gdyż jednogłośnie stwierdziliśmy, że bardzo nam odpowiada taki fastfood. No, przyznam, że może nie jest taki szybki, biorąc pod uwagę wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrastanie. Ale bułki spokojnie mogą poleżeć do następnego dnia, a wtedy już na pewno będzie bardzo fast. Ciasto jest proste, podobne do tego
Obiad gotowyBardzo słodki deser do kawy. Pyszny i delikatny zamiennik ciasta. Mus wykonuje się bardzo szybko, jednak przed podaniem należy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce. Czas wykonania: 30 min + minimum 3 h chłodzenia Ilość porcji: 3 Składniki: 100 g czekolady (50 g mlecznej, 50 g gorzkiej) ½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego 70 g mascarpone
KuchniaWeDwoje.plWITAM WAS W NOWYM ROKU :) Rozpoczął się czas karnawału więc mam dla Was pyszną i zarazem bardzo szybką w wykonaniu Przekąskę z ciasta francuskiego z oliwkami i jalapeno a całość dopełnia pyszny SOS KIELECKI CZOSNKOWY SPOŁEM. Sos ten jest delikatny, nie jest mulący. Polecam w 100 %. SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego-jedno opakowanie 1 0 dag sera
Gotowanie Patkiwersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście bardzo smaczna. Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki
Kolorowy PrzepisownikPyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak
Kraina Miodem PłynącaPuszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe które znika bardzo szybko. Przepis zaczerpnięty jest z tego bloga z małymi zmianami. Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne. SKŁADNIKI: - 125 g masła - 250 ml mleka - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanka cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka sody
Kulinarne życiesię za pieczenie. W trakcie tych warsztatów przygotowywaliśmy przepisy właśnie z tej książki i wyszło przepysznie! Warto zbierać te znaczki, żeby ją zdobyć:) Na początek przygotowaliśmy ucierane ciasto z jabłkami i kruszonka, szybkie, łatwe i pyszne. Następnie zrobiliśmy pyszne oponki serowe, chyba wszystko smażone na głębokim tłuszczu jest obłędne:) Później zabraliśmy się piernika z powidłami w marcepanie i glazurze czekoladowej
karmelowyprzepis mojej babci, która robiła w ten sposób pierogi od kiedy pamiętam. Bardzo prosty i szybki a pierogi wychodzą doskonałe. Ciasto jest cienkie i elastyczne i bardzo delikatne - w końcu składa się praktycznie tylko z wody i mąki
Milion Smakówmargaryny 120 g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajka. Na końcu dosypujemy cukier. Całość dość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Gotowa masę rozwałkowujemy na duży placek o grubości około 0,5 mm. Wycinamy dowolne kształty, u mnie były to serca. Wierzch ciastek możemy rozwałkować dekoracyjnym wałkiem
VioletoweKucharzenie