cudownym weekendzie z dala od domu i późnym powrocie do zostałam „zmuszona” do upieczenia czegoś na szybko. Jedyne co w domu było, bo jak wiadomo jak matki nie ma w domu to głód i echo w lodówce to kilka smutnych jabłkek i przygotowany kilka dni wcześniej sos toffi. Na pierwszy rzut oka jakość tak średnio mi to pasowało(...)minutach powinno zacząć się sklejać. Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem (papier do pieczenia nie zda tu egzaminu, bo ciasto zacznie spływać). Formę z ciastem schłodź przez 15 minut w lodowce. Olej kokosowy szybko twardnieje, w przypadku nnego tłuszczu chłodzenie powinno trwać 30 minut. Wierzch schłodzonego ciasta opnakłuwaj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do piecznia, obciąż np. fasolą
greenscarfcudownym weekendzie z dala od domu i późnym powrocie do zostałam „zmuszona” do upieczenia czegoś na szybko. Jedyne co w domu było, bo jak wiadomo jak matki nie ma w domu to głód i echo w lodówce to kilka smutnych jabłkek i przygotowany kilka dni wcześniej sos toffi. Na pierwszy rzut oka jakość tak średnio mi to pasowało(...)minutach powinno zacząć się sklejać. Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem (papier do pieczenia nie zda tu egzaminu, bo ciasto zacznie spływać). Formę z ciastem schłodź przez 15 minut w lodowce. Olej kokosowy szybko twardnieje, w przypadku nnego tłuszczu chłodzenie powinno trwać 30 minut. Wierzch schłodzonego ciasta opnakłuwaj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do piecznia, obciąż np. fasolą
greenscarfkanapkę z wędliną czy jednak z żółtym serem to w tym wpisie postaram się rozwiać Wasze wątpliwości i zaproponuję coś innego :) Naleśniki owsiane z owocami to na prawdę bardzo szybka opcja na idealne śniadanie. Naleśniki przygotowane z mąki owsianej są bardzo zdrowe, dają poczucie sytości i zapewniają energię na cały poranek. Ich przygotowanie to dosłownie kilka, kilkanaście minut i zwykłe(...)pszennej mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko odrobina wody Naleśniki owsiane z owocami – przepis Oba rodzaje mąki, jajko, mleko i odrobinę wody mieszamy w misce. Konsystencja otrzymanego ciasta powinna być dość płynna, jeśli jest gęsta dodajcie odrobinę wody. Większość przepisów zaleca użycie wody gazowanej , bo świetnie napowietrzy nam ciasto, jednak naleśniki wychodzą również idealne jeśli użyjecie zwykłej wody mineralnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Żurawinki – szybkie ciasteczka z żurawiną Dziś polecam Wam ciasteczka dla wielbicieli żurawiny. Proste i co najważniejsze pyszne żurawinki (bo tak właśnie nazywamy te ciasteczka) możecie przygotować dosłownie w kilka minut (nie licząc czasu chłodzenie w lodówce, ale ten też można przyspieszyć wkładając ciasto do zamrażalnika). Idealne do filiżanki kawy czy herbaty. Możecie je też podać na spotkaniu z przyjaciółmi(...)jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, wstawiamy na około 5 minut do lodówki. Wyciągamy i dodajemy żurawinę (połowę lekko siekam, resztę zostawiam w całości), szybko zagniatamy aby wymieszała się z ciastem. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha
Słodkie okruszkiJest to przepis na bardzo smaczne, szybkie i przede wszystkim bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto. Nie wymaga pieczenia. W smaku jest bardzo dobre. To był mój pierwszy raz w przygotowaniu ciasta z kaszy manny. Na pewno nie raz zagości na rodzinnym stole. Składniki: - 1 litr mleka - 1 szklanka kaszy manny - 1 szklanka cukru - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka
Pan i Pani Smith w kuchniCiasto Minotaur – przepis na pyszne ciasto z kremem, które bez wątpienia jest hitem na święta, urodziny, czy też inne okazje. Można je także zrobić tak po prostu, jako słodkości do popołudniowej kawy. Robi się je dość szybko, a smakuje wyśmieni The post Ciasto Minotaur appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeszklanki mąki pszennej - 1 jajko - 10 dag masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru pudru 1. Zmieszać wszystkie składniki, mało posiekać nożem. Szybko zagnieść. Blat obficie posypać mąką, ciasto rozwałkować. Foremki posmarować tłuszczem i spód i boki napełnić ciastem. Masa makowa - duża gotowa puszka ok. 800 g. Każdą tarteletkę napełnić masą makową. Wstawiamy do nagrzanego
Apetyczna babeczkapieczenia i cukier waniliowy przesiałam do miski. Wymieszałam. Dodałam pokrojone na kawałeczki masło i margarynę. Wymieszałam aż powstała grudkowata masa. Dodałam żółtka, śmietanę i cukier. Znów szybko wymieszałam. Utworzyła się zwarta kula. Ciasto podzieliłam na dwie części ¾ i ¼. Każdą z nich zawinęłam w folię i włożyłam na około 1 godzinę do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Spód tortownicy (średnicy
Kuchnia u KrysiCiasto wyglądem przypominające najlepsze wypieki cukierniane. Szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia, jednym słowem idealne. Zdecydowanie dla fanów kokosowych smaków. A skład? Lepszego być nie mogło :) Zero białego cukru, masła i sztucznych dodatków. Zdecydowanie jedno z najlepszych zdrowych ciast jakie udało mi się zrobić. Koniecznie spróbujcie! Spód : 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka miodu
Chocolate Muffin BlogBarszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybko Składniki: barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula
Z Majeczką w kuchniczyli sos grzybowy plus kremowe pure z ziemniaków troszkę się nam przejadło :-). Postanowiłam więc po prostu zrobić najłatwiejszą tartę, czyli tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego. Robi się ją łatwo, szybko i przyjemnie. Najlepsza na gorąco, ale na zimno też mi smakowała. Najprostsza tarta grzybowa Proporcje na formę o wymiarach 36 x 13 cm Czas przygotowania: 50 minut
Kulinarne przygody Gatityłyżki zimnej wody (w razie potrzeby) Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz starty parmezan. Masło kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Kilkoma szybkimi ruchami miksera mieszamy całość, by powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Następnie wbijamy jajko i całość ponownie miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki, jeśli natomiast zbyt suche to ok. 1-2 łyżki zimnej
Cooking MonsterJedno z najprostszych ciast do przygotowanie, a do tego pyszne! W tym roku śliwek u mnie nie brakuje,a ciasto przynajmniej raz w tygodniu ląduje na stole i bardzo szybko znika. Zachęcam do przygotowania. Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka szklanka cukru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 cukier(...)Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj po jednym jajku nie wyłączając miksera. Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon całość wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wylej do natłuszczonej foremki. Śliwki przekrój na pół i obłóż dokładnie śliwkami. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka. Smacznego
Kukuleczkipiernikowe bajaderki. Takie małe piernikowe kule w czekoladzie są nie tylko doskonałym pomysłem na deser, ale też sposobem na wykorzystanie połamanych lub zapomnianych kawałków ciastek, pierniczków, ciast, muffinek, wafli itd. Spróbujcie. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na każdą okazję Nic tylko robić i… jeść Piernikowe bajaderki – prosty deser bez pieczenia Składniki: 180 g pierniczków bez lukru(...)wówczas należy dostosować ilość alkoholu) czekolada na polewę – u mnie około 180 g czekolady Stracciatella zmielone orzechy laskowe do posypania kulek #WspierajmyNasze Rada: Można użyć różnych kawałków ciast np. muffinki, biszkopta itd Ale w wersji piernikowej powinny przeważać pierniczki lub piernik Przygotowanie: Pierniczki i wafle wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Dodajemy suszoną żurawinę, jeszcze chwilę miksujemy
Słodkie okruszkiWielkanocna Baba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady. Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni. Składniki: 150 g cukru brązowego 150 ml oleju 350 g mąki łyżeczka proszki do pieczenia sok z połowy
Niezły Młynek