pszennej, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 5 żółtek, mąka do podsypywaniu przy wałkowaniu, masło do wysmarowania foremek, nadzienie: 500 g jagód, 4 łyżki cukru, Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować, wyjąć, zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie. Ja używam malaksera ponieważ ciasto
królestwo garówodchodzącego od ręki ciasta. Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Robimy kruszonkę, czyli ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną grudki. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy kruszonką. Ja jeszcze na wierzch posypałam nieco porzeczek, po upieczeniu były czarne niech Was to nie zdziwi, spiekły się. Pieczemy niecałą godzinę
Zasmakuj Kuchniherbatniki a pomiędzy nimi czekoladowy krem. Postanowiłam zrobić domowe ciasto bez pieczenia zainspirowane markizami HIT. Wyszło naprawdę dobre a wykonanie zajęło mi niecałe 30 min.! Polecam-szybki i prosty przepis na domowe markizy 😉 Ciasto to jest też znane pod nazwami Stefanka, Kaszaczek... Składniki: 2 op. herbatników 1 litr mleka 200 g masła + 1 łyżka 150-200 g czekolady mlecznej
Kuchnia MagdaLenyprzez ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w tortownicy do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielamy brzegi ciasta od tortownicy, do ciasta przykładamy paterę lub duży talerz i szybko przewracamy je spodem do góry, tak aby rabarbar był u góry a kruszonka u dołu. Przed podaniem ciasto oprószmy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu mojewypieki.com
Domowy Smak JedzeniaCudowny, delikatny i rozpływający się w ustach deser, którego przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze jest to ciasto bez pieczenia. Owocowe tiramisu na bazie śmietanki kremówki, włoskiego mascarpone i biszkoptów do deser idealny na letnie dni i myślę, że zasmakuje nawet tym którzy za tradycyjnym kawowym tiramisu nie przepadają. Tiramisu Truskawkowe - Składniki: Masa: 600 ml śmietany kremówki
Słodka StronaGdy znudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to
Ana Mari's worlddodać cukier, wiórki kokosowe, szczyptę soli i pokrojone na kawałki zimne masło. Całość posiekać dużym nożem, następnie zrobić wgłębienie i wlać w nie żółtka oraz wodę. Szybko zagnieść składniki na jednolitą masę, ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłkowe nadzienie: Jabłkowe nadzienie przygotować dopiero wtedy, gdy ciasto będzie już podpieczone. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć
niecodziennikparyTradycyjny farsz do pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym, jak i na zimno jako przystawki. Sprawdzą się idealnie jako jedna w dwunastu potraw na wigilijnym stole 😉 Składniki na ciasto (6 mini tart): 100 g mąki kokosowej 30 g łupin babki jajowatej
Ola la LCHFdobrze brzegi i wrzucajcie na osolony wrzątek na kilka minut do gotowania. Uwaga: skrawki, które Wam zostają po wycinaniu kółek szybko schną, więc w miarę szybko wkładajcie je z powrotem do ciasta i wałkujcie. Mam nadzieję, że ciasto Wam podpasuje:) Życzę smacznych pierogów
Zasmakuj Kuchnicukier puder do posypania Mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz, żółtko i wyrabiamy za pomocą noża (siekamy aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki), teraz szybko zagniatamy dłońmi i wkładamy do lodówki na godzinkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na 4-5 plastrów (w zależności
Rozpustne gotowanierozpuść we wrzątku w naczyniu do wyrabiania ciasta, odstaw do ostygnięcia. Dodaj drożdże i 50 dag mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę postaw w ciepłym miejscu aby ciasto po dwoiło swoją objętość. Następnie szybko zagnieć, dodaj 700 ml ciepłej wody, dodaj sól, roztopione mało i resztę mąki. Dokładnie wyrób, przełóż do natłuszczonych foremek i zostaw do wyrośnięcia, (ta ilość wystacza
Apetyczna babeczkaNie jest to przykład zdrowego i dietetycznego żywienia, ale cóż poradzić! :) Głód zaatakował w środku nocy, lodówka prawie pusta i powstały szybkie mini pizze. Przygotowanie ich
Brzuszki ŁakomczuszkiSuper szybkie ciacho na weekend. To taka jakby wersja sernika, chociaż nie dokońca. Na pewno bezglutenowa, migdałowa z całą furą migdałów na wierzchu! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 250 g ricotty 4 jajka (żółtka i białka osobno) 100 g cukru (lub więcej) 250 g zmielonych migdałów sok z 1/2 limonki + trochę startej skórki 100 g płatków migdałowych Ricottę i żółtka mieszamy
Szybko Tanio Smaczniedelikatnie masłem. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj, mniej więcej na kształt twojej formy do pieczenia. Na spód blachy wyłóż jedną część ciasta, dociśnij do brzegów i ponakłuwaj widelcem. Potem na spodzie poukładaj czekoladki Kinder, powinny być ułożone dość blisko siebie. Na koniec czekoladki przykryj drugą częścią ciasta. Wierzch również ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika(...)stopni i piecz ok. 30 minut. Po upieczeniu zostaw na ok. godzinę do wystygnięcia. Smacznego Jeśli podobał Ci się ten artykuł, przeczytaj także: Słodka historia nutelli Szybka tarta Kinder Bueno Fit KinderCountry Ciasto Kinder Country Artykuł Ciasto Kinderek pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia
365 dni dookoła kuchni