szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:595/2080)

KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA 164

Bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasteczka,  o których  smaku decyduje jakość masła.   Wyrabianie ciasta zajmie nam chwilę, a do wykrawania różnych kształtów możemy zatrudnić nasze dzieciaki, mnóstwo zabawy i wiele chwil spędzonych razem. SKŁADNIKI: 200 g masła 2 szklanki mąki pół szklanki cukru(...)pudru 2 żółtka 2 łyżeczki cukru z wanilią skorka otarta z jednej pomarańczy PRZEPIS: siekam  zimne masło, dodaje do niego mąkę i szybko rozcieram palcami, aż powstaną grudki dodaje resztę składników i zagniatam jednolite ciasto ciasto dzielę na pół i owinięte w folią spożywczą wkładam do lodówki na około jedną godzinę rozwałkowuję po kolei każdą połówkę ciasta na około

Upiecz sobie babeczkę
Zebra z keksówki 222

Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu i szybkie. W sam raz do popołudniowej kawki.   Składniki na dwie keksówki dł. ok 20cm lub tortownicę o śr 25cm: 5 jajek 1.5 szklanki cukru kryształu 2 sztuki cukru waniliowego 2 szklanki mąki tortowej szklanka wody zimnej szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki tortowej Sposób przygotowania: Jajka(...)cukier kryształ i cukier waniliowy ucieramy do białości. Do powstałej masy wlać szklankę wody, oleju i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać na środek keksówki. Najpierw 2 łyżki ciasta ciemnego, później jasnego- naprzemiennie. Wkładamy do nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Słoneczne ciasto cytrynowe 112

ciastem chciałam zatrzymać uciekające powoli słoneczne lato. Intensywna barwa jajek sprawiła, że kolor ciasta był niesamowity! Ciasto ma charakter babki lub keksa. Robi się je bardzo szybko. Za sprawą sporej ilości otartej skórki cytrynowej pachnie świeżo, a smakuje mocno cytusowo. Jeżeli nie przepadcie za takimi smakami, to zawsze można zmniejszyć ilość skórki i soku cytrynowego na rzecz np. esencji waniliowej(...)suche”. Do masy jajecznej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, następnie dodaj olej i jogurt. Zmiksuj szybko, ale tylko do połączenia się składników. Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45-50 min. Smacznego!   Artykuł Słoneczne ciasto cytrynowe pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA (DLA POCZĄTKUJĄCYCH) 209

połaczenia się: drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Tym razem moją drożdżówkę zrobiłam z prażonymi jabłkami, które wyłożyłam na ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką. No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki:  (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj szczypta soli 3/4 szkl. oleju 1 szkl. zimnego mleka 1 szkl(...)wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny (mozna na dłużej - ja często przygotowuję składniki w misce wieczorem, i zostawiam do rana. Ciasto nie musi stać w ciepłym!). Po tym czasie ciasto  wyrobić (ja zrobiłam to przy użyciu drewnianej łyżki. (Wyrabiałam ok. 5 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączyły sie i otrzymałam

Walijskie Pichcenie
Sernik cytrynowy bez pieczenia 190

Delikatny serniczek, lekko kwaskowaty, pyszny. Szybko się go robi i nie sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ciasta rozkruszyć, masło roztopić i lekko przestudzić. Masło połączyć z rozkruszonymi ciastkami i wyłożyć nimi dno formy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek. Śmietanę

Kuchnia Pokoleń
Marcepanowe talarki 135

sztuk: 150 g mąki 75 g margaryny 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 150 g marcepanu 40 g zmielonych migdałów 30 g grubego cukru Mąkę szybko zagnieść z margaryną i z cukrem. Ciasto owinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Oddzielić białko od żółtka. Żółtka zagnieść z marcepanem, a następnie z masy uformować wałek o średnicy około

Świat Ciasta
Marchewkowe ciasto z borówkami- przepis 156

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne i proste ciasto marchewkowe z borówkami.Proste i szybkie w przygotowaniu. Nie za słodkie idealne do kawy i herbaty. Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia    2 szklanki startej marchewki na średnich oczkach (około 3 sztuki) 2 szklanki mąki tortowej(...)Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie ciągle mieszając dodajemy olej, marchewkę, cynamon i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto,  na wierzchu układamy borówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.  Ostudzone ciasto można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub polukrować, co kto lubi. Życzę

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z gruszkami i budyniem 221

Witajcie :) dzisiaj coś na szybko :)             Zapraszam na tartę gruszkową z budyniem , może z wyglądu nie jest za piękna :) ale w smaku             naprawdę przepyszna :) Składniki na kruche ciasto : 250 g  mąki 100 g cukru 1 cukier waniliowy Skworcu

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb z naczynia żaroodpornego 277

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką, pieczony w naczyniu żaroodpornym, a ciasto wyrabiamy zaledwie w 3 minuty. Szybki i pyszny- tak można określić ten chlebek, u mnie na pewno będzie gościł dość często :) Składniki: 650 g mąki (u mnie 500 g pszennej i 150 g orkiszowej), 25 g świeżych drożdży, 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju(...)Przygotowanie: Odlewamy 1/2 szklanki letniej wody i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Do mąki dodajemy sól, słonecznik i sezam. Wlewamy rozpuszczone drożdże, pozostałą część letniej wody i olej. Ciasto zagniatamy ręcznie, można trochę podsypać mąką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozgrzewamy naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe) w piekarniku do 250 stopni. Przez rękawice zdejmujemy pokrywkę

Aga w kuchni
Rurki z kremem truskawkowym 214

Pierwszy raz upiekłam takie rurki.  Mając ciasto francuskie piecze się takie rurki bardzo szybko. Krem też jest eksperymentalny. Rurki były smaczne, jednak krem jak dla mnie zbyt mało truskawkowy - czuło się zaledwie truskawkową nutę. Wymaga dopracowania :) Rurki z kremem truskawkowym Płat ciasta francuskiego 1 szklanka musu z truskawek 250 g serka mascarpone 50 g masła cukier puder truskawki

Gotuj Sam!
Dwukolorowy Sernik z Jogurtów Greckich z dodatkiem gruszki 199

Wczoraj był przepis na  smaczne i szybkie mięsko do chlebka , a dzisiaj pora na świąteczny deser delikatne, lekkie ciasto którego przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a efekt będzie bardzo zadowalający ;) Polecam wszystkim którzy jeszcze nie maja pomysłu co upiec na ten weekend ! Składniki na tortownice o śred. 24 2 jogurty po 400 ml ( razem 800ml ) 4 jajka

Gotowanie...to proste !
Czesterki francuskie z salami 263

przygotowania to zaledwie 10 minut Przed imprezą wkładacie je na 30 minut do piekarnika i gotowe ! Zastanawiacie się co przygotować na sylwestra? Szukacie pomysłu na szybkie przekąski? Dzisiaj propozycja na tzw. czesterki z ciasta francuskiego. Czas przygotowania 10 minut a przed imprezą wkładacie na 30 minut do piekarnika i gotowe ! Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200 g pikantnego

I LOVE LIFE
Świąteczne pierniczki 402

łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki      Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością miski. Przekładamy ciasto(...)stopni i przygotowujemy dwie blachy, przez co zminimalizujemy prawdopodobieństwo poparzenia się lub zestresowania, kiedy będziemy musieli na szybko zrzucić jedną partię pierniczków, żeby kolejna mogła trafić do piekarnika.      Z naszej kulki w lodówce odcinamy 1/4 ciasta, którą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy pierniczki foremkami lub od biedy kubkiem o cienkim brzegu i pieczemy przez 15 minut

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania