Proste ciasto z jabłkami, robi się je szybko i łatwo. Zamiast jabłek można użyć śliwek, brzoskwiń czy gruszek. Jeśli owoce są słodkie, nie trzeba dodawać dużo cukru. Zachęcam do pieczenia, smacznego :) 4 szklanki mąki pszennej 25 dag miękkiej margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 jajek (M) 240 ml mleka 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo; 4 duże, słodkie jabłka(...)cynamon Margarynę, cukier i mąkę mieszam w mikserze ( widełkami) do uzyskania kruszonki. Odsypuję szklankę ( zostanie na wierzch ciasta) Mleko mieszam z proszkiem do pieczenia, wbijam jajka i chwile miksuję. Taką mieszankę wlewam do „kruszonki” i mieszam chwilkę łyżką, niedokładnie ( zostają grudki) Jabłka obieram, i kroję, każde na 12 kawałków. Ciasto przekładam na blaszkę 38x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję
Takie tam pichcenieWspaniały sernik, bez pieczenia, szybki, prosty, spójrzcie, jaki apetyczny, prawda?, z galaretką i owocami, jakie tylko mamy pod ręką doskonale się nadaje jako alternatywa każdego ciasta... Składniki: 4 jaja 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie
kgwjanczewoznajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko podbiło cały świat – właśnie dzięki swojej wszechstronności. Podstawą taco jest ciasto – placek, który łatwo nadziać, wygodnie wziąć w rękę i zjeść na 4-5 kęsów. Dzisiaj przepis na muszle tacos z mąki pszennej i kukurydzianej(...)szybkie, wygodne i chrupiące! Zapisz Skorupki do tacos można przygotować na kilka mniej lub bardziej skomplikowanych sposobów – jedno z kukurydzianych ciast szykuje się jak naleśniki, następnie usmażone placki jeszcze raz smaży i formuje w głębokim tłuszczu. Mój przepis jest mało skomplikowany, nie wymaga smażenia ani specjalnych przyrządów do formowania a co najważniejsze – smażenia w głębokim tłuszczu. O mące kukurydzianej
Karo in the KitchenSkładniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej 0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób
Luźna KuchniaBardzo dobre ciasto, dosłownie jak puszek. Nic suche, szybko się je robi. Polecam mocno Użyłam tu „Dalkowski Advocaat Starotoruński” 16 % alkoholu, ponieważ jest bardziej gęsty jak zwykły ajerkoniak, smak ten sam . Tylko bardziej mocny smak alkoholowy. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, powoli wsypywać cukier puder,cukier waniliowy. Dokładnie ubić, następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijać. Podczas(...)ubijania powoli wlewać olej, a potem advocat. Mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do ciasta, ale mieszać ciągle mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na górę rozłożyć maliny. Blaszka o wymiarach 38 x 24 cm.Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180, góra i dół. Piec 40-45 minut. Ciasto musi się
Kuchnia Pokoleńdruga połowa kremu - ciasto jasne - polewa czekoladowa Ciast wkładamy na kilka godzin do lodówki :-) Smacznego :-))) #beko #ciastojakzobrazka Poniżej filmik, który pokaże nam jak sprytnie i szybko na dodatek bez użycia noża pokroić równo ciasto. Powiem Wam tylko, że wystarczy do tego nić. Sposób możecie wypróbować, jak będziecie kroić biszkopt na moje pyszne ciacho :-) Polecam, bo to naprawdę działa
kruche babeczkiDziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na jednym kawałku się nie skończy :) Uwielbiam ciasta cytrynowe i napewno jeszcze nieraz będą się pojawiać na blogu :) Gorąco polecam! Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jaj 1 szklanka
kuchnia doskiPora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D Składniki: 3 szklanki krupczatki(...)zalać wodą (po 400 ml) i odstawić do wystudzenia. Krupczatkę przesiać dodać cukier i cukier waniliowy, przemieszać. Następnie dodać masło i posiekać. Amoniak wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta. Dokładnie zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą dokładnie wylepić dno prostokątnej formy (średniej), wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut (aż nabierze koloru). Następnie wszystkie
Moje pyszne gotowaniebyła płynna. Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1/2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła. Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą połową polewy czekoladowej. ciasto
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść na stolnicy na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około 1/2 cm i powycinać kształty ciasteczek foremkami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury
kuchnia doskiprostokątnej blaszce o wymiarach 35×24 cm. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych (ja dałam cynamon i mielone(...)szklanka cukru (dajcie nieco więcej jeśli Wasze jabłka nie są zbyt słodkie) 1 szklanka oleju 2 jajka 200 g bakalii (u mnie rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, żurawina) Ciasto jabłkowe – jak to zrobić? Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 600 g potartych jabłek to 5 średniej wielkości sztuk, nie trzeba tego ważyć co do grama
CiastkozercyMoże być w cieście naleśnikowym, w panierce orzechowej, sezamowej, w chrupiącej panierce itp. A dzisiaj mam dla Was pierś z kurczaka w cieście sezamowym. Polecam na smaczny i szybki obiad. Można podać z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Czas przygotowania to około 20 minut. A tutaj znajdziecie inne przepisy na kurczaka. Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka 1/2 szklanki(...)kurczaka pokroić na kotlety i lekko rozbić. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mąkę, sezam i mleko i posolić. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć w cieście i smażyć na rumiano z dwóch stron na wolnym ogniu. kurczak w cieście sezamowym
O kuchni z uczuciemDelikatne i lekki pączki na serku – szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnych pączków przygotowywanych z ciasta drożdżowego. Pączki na serku bardzo łatwo formuje się łyżeczką, a po smażeniu najlepiej po prostu szybko obtoczyć je w drobnym cukrze lub drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem (taką wersję uwielbiamy najbardziej). Delikatne i lekki pączki na serku smakują oczywiście najlepiej na ciepło(...)można użyć widelca. W szerokim garnku lub rondelku rozgrzać olej – powinien mieć temperaturę ok. 175 stopni C. Łyżką lub łyżeczką (Zależy jaką chcecie uzyskać wielkość pączków) nabierać ciasto i na rozgrzany olej. Jeśli ciasto za bardzo klei się Wam do łyżki, możecie ją co jakiś czas moczyć w oleju – ciasto będzie z niej ładniej odchodzić. Pączki smażymy
Pociąg Do Kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy i szybki przepis na zupę ogórkową. Będzie idealnym pomysłem na obiad, kiedy macie ochotę zjeść coś ciepłego, a czas nie pozwala Wam
Przepiski.plBardzo lubię to ciasto na jogurcie. Jest bardzo elastyczne, mięciutkie i smaczne. Bułeczki z ciasta na jogurcie robią się bardzo szybko, a znikają ekspresowo. Najlepiej podawać je na ciepło, ale na zimno smakują równie dobrze. Spróbujcie Składniki: – 150g jogurtu typu greckiego + 2 łyżki na posmarowanie bułeczek – 210g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 15g masła + 10g na posmarowanie(...)twardego sera żółtego (u mnie gouda) Masło roztopić i wystudzić, dodać jogurt, wymieszać. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości około 0,3cm, równomiernie posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach. Zawinąć w roladę i pokroić na bułeczki
Smaki Armine