szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:589/2080)

"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 115

czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie go poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich(...)słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem tortownicy, moja ma 28cm.  Siekam mąkę z zimnym masłem, wodą i solą. Kiedy wygląda jak drobna kruszonka, zagniatam szybko rękami, by uzyskać jednolite ciasto.  Rozwałkowuję dość cienko i wykładam nim tortownicę. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło

I tu będę miała takie te
Top 7 lipca - najpopularniejsze przepisy 159

malinowe - bez maszynki, bez jajek A teraz czas na podium: 3. Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata 2. Trójwarstwowy deser kawowo-bananowy 1. Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Dziękuję Wam za każdy komentarz, mail, wiadomości na fanpage. Dziękuję, że jesteście, gotujecie razem ze mną, czytacie, komentujecie, rozmawiacie. Dziękuję i zapraszam

Słodkie okruszki
Ciasto z budyniową pianką i śliwkami 362

Ciasto, które opanowało blogosferę, w wersji ze śliwkami, przygotowałam na urodziny mojego 13-latka. Kwaśne śliwki wspaniale komponują się ze słodkim ciastem i budyniową pianką. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka(...)śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: ok. 650 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki) Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić

Czerwień i błękit
Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką 117

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek   Delikatna budyniowa(...)śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: 500 g truskawek cukier puder do oprószenia Sposób wykonania:  Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię

Smaki Natalii
Ciasto ucierane z wiśniami 142

Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie, możemy je przygotować z dowolnymi owocami. Idealne na deser do kawy. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 250 gram margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 300 gram wiśni Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy i odsączamy na sicie z nadmiaru soku. Z białek ubijamy pianę,dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na końcu wlewamy ciepłą rozpuszczoną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dużą formę do keksówki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy wiśnie, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Ciasto krówka 294

uroczystościach. Jest bardzo, bardzo dobre i myślę, że też wygląda reprezentacyjnie. Jak to jednak z ciastami miodowymi bywa, najlepiej smakuje po 1-2 dniach, kiedy blaty miodowe zmiękną. Polecam. Ciasto: 3 szklanki mąki 100 g masła 3-4 łyżki płynnego miodu 1 op. cukru wanilinowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka sody Masa: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki(...)puszki masy krówkowej 100 g orzechów włoskich, posiekanych Mąkę przesiewamy wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz sodą. Dodajemy masło i wyrabiamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy miód i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wykładamy do formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem

Smaki Na Talerzu
Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) 149

www.facebook.com/Di.gotuje      http://digotuje.blogspot.com   Przepis z blogu: Poezja smaku. Są to pączki (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) z ciasta ptysiowego - moje ulubione!  Bardzo szybko znikają, ale i wbrew pozorom - są bardzo proste w przygotowaniu .   (około 50 sztuk) 500 ml wody 150g masła 300g mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)rondelku zagotować wodę z masłem i solą.   Rondel zdjąć z ognia i wsypać mąkę - energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ponownie postawić na palnik i ucierać do uzyskania jednolitej masy (ciasto ma odstawać od ścianek garnuszka). Ostudzić. W międzyczasie - arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem.   Masę utrzeć (najlepiej mikserem) z jajkami (dodając je pojedynczo). Na końcu dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Di gotuje
WIELKANOCNE MARCHEWKOWE BABECZKI 113

Chyba nie przesadzę stwierdzając, że są to moje ulubione babeczki, to właśnie od nich zaczęła się moja miłość do wciskania ciasta w malutkie papierowe papilotki. Szybkie w wykonaniu, puszyste, wilgotne, leciutkie babeczki ozdobione kremem z białej czekolady i serka białego. Polecam spróbować!! SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki tartej marchewki ( na drobnych oczkach) 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody(...)cukru z wanilią tabliczka czekolady 1/2 szklanki rodzynek PRZYGOTOWANIE: nagrzewam piekarnik na 180 stopni C. mieszam trzepaczką olej, cukier, jajka, dodaję marchewkę mieszam mąkę z sodą dosypuję mąkę do ciasta dosypuję pokrojoną czekoladę i rodzynki piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni C. SKŁADNIKI NA KREM: dwie tabliczki białej czekolady serek twarogowy np. Mój ulubiony PRZYGOTOWANIE: czekolade rozpuszczam w kąpieli

Upiecz sobie babeczkę
Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste! 853

dodajemy zimny smalec pokrojony w kostkę *** *** Całość zagniatamy palcami, aż powstanie coś na kształt kruszonki *** *** Dodajemy kwaśną śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na 4 części *** *** Jedną część ciasta zostawiamy na blacie, a pozostałe chowamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta układamy kawałek czekolady (każdy kawałek rozcięłam na pół(...)posypać cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***       Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste! pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Placek czekoladowy babci Basi 90

Ciasto czekoladowe z efektownym lukrem ! Ciasto to uwielbiają i mali i duzi. Ciasto czekoladowe z polewą z mlecznej czekolady i lukrem w fantazyjne wzorki, podbije łasuchy w każdym wieku. Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm. Składniki : 50 gramów kakao, woda – 8 łyżek, 175 g mąki, 275 gramów cukru drobnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć(...)wody wsypujemy 50 gramów kakao i ucieramy na gładką pastę ( żeby nie było grudek )   Dodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Przelewamy masę czekoladową na blaszkę i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st. C. i pieczemy przez

Pysznosci Babci Basi
Sernik cappuccino z żurawiną 171

Ostatnio polubiłam pieczenie serników. Ten jest iście świąteczny, delikatny, żurawinowy. Słodycz masy serowej równoważy kwaskowata konfitura żurawinowa. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina  Monte Santi . Idealne i miłe chwile z winem i kawałkiem pysznego sernika. Spód: 5 łyżek mąki pszennej 50 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 1 jajko Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g tłustego zmielonego(...)łyżka cappuccino orzechowego 1 łyżka budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka ¼ szklanki śmietany 30% 4 łyżki suszonej żurawiny 250 g konfitury żurawinowej Spód: Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Musimy uzyskać gładkie ciasto. Formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm. Masa serowa

VioletoweKucharzenie
Kruche ciasto z gruszkami i rozmarynem 127

się tu brzoskwinie, nektarynki a nawet jabłka, wystarczy je tylko pokroić w cieniutkie plasterki i rozłożyć na cieście przed pieczeniem, które zajmuje maksymalnie 40 minut. Sukcesem udanego ciasta kruchego jest jego bardzo szybkie wyrabiane, tak aby nie dopuść do zbytniego ogrzania się składników. Składniki wystarczą na formę o średnicy 26 cm: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego oleju kokosowego(...)konieczność     Przygotowanie: Na blat przesiej mąkę i sól, dodaj zimny olej kokosowy i cukier. Dużym nożem siekaj wszystkie składniki zagarniając je do środka. Możliwe jak najrzadziej dotykaj ciasto. Gdy zauważysz, że ciasto zaczyna się sklejać i jest jednolite, co zajmie około 10 minut siekania zagnieć ciasto w kulę. Standardowo kruche ciasto owija się teraz folią spożywczą i chłodzi

greenscarf
Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem 90

Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem. To kolejny przepis na wykorzystanie ciasta francuskiego w wersji wytrawnej. Bardzo lubię połączenie szparagów z szynką Masło, parmezan, muślinowe sosy holenderskie – kontrastują z ich słodkawym, nieco siarkowym smakiem, który nawet dodatkowo jest wzmacniany. W sezonie dobrze mieć w lodówce kilka takich składników, z których szybko można wyczarować coś efektownego, gdy idą goście(...)własny głód). Maślane ciasto francuskie, mocno wytrawny ser kozi i aromatyczne pesto z parmezanem to kombinacja tak rozkosznie pyszna, prosta i szybka, że wręcz nieprzyzwoita. Najlepsze przepisy ze szparagami znajdziecie TUTAJ. W zeszłym roku robiłam też szparagi marynowane. Przepis na Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem. składniki na 3-4 porcje szparagów w cieście francuskim z szynka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym 58

Marchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatek ananasa sprawi, że wypiek zyska na smaku i wilgotności, a puder z marchewki w polewie podkreśli marchewkowy charakter ciasta. Do wypieku wykorzystałam foremki silikonowe w kształcie mini babeczek. Możemy to ciasto upiec w większej blaszce, wtedy jednak czas pieczenia wydłużamy do około

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania