przekrojone na pół truskawki. Piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka) – uważaj jednak, żeby go nie przepiec, bo bardzo szybko robi się suche. Mała podpowiedź Ciasto jogurtowe piekę przeważnie w prostokątnej formie z wyjmowanym dnem , np. takiej ja ta – klik . Kosztuje ona niewiele, a wygoda użytkowania jest nieporównywalna. Naprawdę, gorąco
PatchworkCiasto: Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, żółtka, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm i za pomocą
Nastoletnie WypiekanieŚlimaki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką przystawkę na ciepło. Pachną i smakują jak pizza dlatego dzieciaki je uwielbiają. Idealnie sprawdzają się na wszelkich imprezach. Składniki można zawinąć w ciasto dzień wcześniej, a kiedy przyjdą goście wystarczy pokroić i wstawić do piekarnika. Po piętnastu minutach są gotowe! Przygotowanie: 1 arkusz ciasta francuskiego
Kulinarne Inspiracjeporcjach. I w kilka chwil cieszyć się żółciutkim tiramisu , aromatycznymi scones , albo miniaturowymi pampoen koekies . Lub dodać kilka łyżek do ulubionej zupy-kremu, najlepiej soczewicowej... A dzisiejsze ciasto wyszło pyszne. Puchate, cynamonowe, zjadliwe. Miałam nadzieję ocalić i zamrozić kilka kawałków, ale nawet to się nie udało... :) Przepis z bloga Facet na Talerzu . Składniki: (foremka o średnicy(...)temperatury 180stC. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. W małej misce wymieszaj sypkie składniki. W drugiej, większej, wymieszaj jajka, olej i dynię. Wsyp sypkie składniki do mokrych i szybko zamieszaj w miarę gładkie ciasto. Przelej do formy i piecz około 35-40 minut do "suchego patyczka", a jeśli wierzch zbytnio się rumieni przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Przestudź w foremce
Lejdi of the houseZwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką. 320 g letniego mleka(...)łyżki soku z cytryny. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru pudru Wykonanie. Z podanych składników zagnieść sprężyste miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto urosło na około 1 godzinę Po tym czasie ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką. 320 g letniego mleka(...)łyżki soku z cytryny. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru pudru Wykonanie. Z podanych składników zagnieść sprężyste miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto urosło na około 1 godzinę Po tym czasie ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny tort marchewkowy z kremem jogurtowym. Uwielbiam ciasta marchewkowe , są smaczne i szybko się je przygotowuje :) Zapraszam(...)mieszając mąkę ze sodą . Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 40/ 45 minut do suchego patyczka . Krem jogurtowy ubić z jogurtem i mlekiem . Krem czekoladowy ubić z mlekiem. Ciasto przeciąć na 3 części
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie, z okazji Światowego Dnia Pizzy przygotowałam dla Was pizzę do zrobienia w dosłownie w 5 minut. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a dodatki możecie dodać takie jakie lubicie najbardziej! Ja dodałam tylko ser, pomidora oraz szczypiorek (akurat to znalazłam w lodówce:)). Pizza jest bezglutenowa! Idealnie sprawdzi się na zdrowe świętowanie Dnia Pizzy:) Wartości odżywcze samej pizzy(...)odrobina sody oczyszczonej - łyżeczka natki pietruszki Dodatki To co lubicie najbardziej:) Wykonanie Do miseczki wsypujemy mąkę, sodę oraz paprykę. Wbijamy jajko oraz wlewamy tyle wody by powstało niezbyt rzadkie ciasto. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię (można ją delikatnie polać olejem w zależności od rodzaju patelni). Smażmy z obu stron. Następnie układamy dodatki. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy tak na chwilę już
Health-Fit-Lifedrobnymi zmianami). Jest to ciasto bez pieczenia, na herbatnikach mocno nasączonych kawą, przekładanych ubitą słodką kremówką usztywnioną żelatyną. Brzmi prosto, ale interesującą część stanowi górna cynamonowa warstwa z żółtek. Ciasto do słodkich nie należy, co ciekawe, moich domowników nie zachwyciło, a w Portugalii jest to deser, który można spotkać w wielu restauracjach, jest bardzo lubiany. Najlepiej smakuje na następny dzień(...)Gdyby podczas składania ciasta masą śmietankowa się ścinała, należy ją energicznie wymieszać szpatułką i dopiero wtedy wykładać na nasączone w kawie herbatniki (dlatego tak ważne jest szybkie działanie, nie ociągajcie się ;)). Formę z ciastem przykryć z góry folią aluminiową lub spożywczą i schować do lodówki (dzięki niej ciasto nie będzie wchłaniać zapachów z lodówki). Zabrać się za cynamonową żółtkową warstwę
Nastoletnie Wypiekaniewyjątkowego, mój smak dzieciństwa Sernik Izaura. Deser łączy w sobie wilgotne ciasto czekoladowe, puszysty sernik oraz polewę czekoladową na wierzchu. Sernik możesz piec przez cały rok. Idealnie sprawdzi się na świąteczny stół: Wigilię, Wielkanoc, imieniny, urodziny oraz każde spotkanie w gronie najbliższych. Ciasto smakuje dorosłym oraz dzieciom i szybko znika z talerza. Dlatego piekę go proporcji na dużą blachę. Przepis(...)Dużą blachę ciasta wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w środkowej części piekarnika bez termoobiegu z opcją grzałki góra i dół przez około 65-70 minut. Po upieczeniu, nie otwierając drzwiczek piekarnika, pozostawiam sernik jeszcze na 20 minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika. Krok 8. Po ostudzeniu zdejmuję boki blachy, usuwam papier do pieczenia i kładę ciasto na blachę do dalszego
Ania gotujeSkładniki ciasto: 140 g zimnego masła 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek zimnej wody nadzienie: 3-4 główki czosnku 220 ml wody+ woda do obgotowania czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 niecała łyżka cukru 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku + do posypania 100 g miękkiego sera koziego 100 g twardego sera koziego(...)spód tarty- zimne masło posiekajcie razem z solą i mąką (możecie użyć w tym celu malaksera). Kiedy składniki połączą się dodajcie 4-5 łyżek zimnej wody i szybko (ręcznie lub malakserem) zagniećcie ciasto. Wstawcie na ok 30 minut do lodówki. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Wyciągnijcie ciasto, rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty, włóżcie jeszcze na kwadrans do lodówki
OliveandThymetrochę urosły. Na zdjęciu są jeszcze przed dekoracją. :) Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu Moje wypieki . Kruche cynamonowe gwiazdki w mlecznej czekoladzie Przygotuj miski, wagę kuchenną, wałek do ciasta, płaską blachę, papier do pieczenia, foremki do wykrawania ciastek w kształcie gwiazdek, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, sitko, nóż, folię spożywczą. Przygotuj składniki (na ok. 30-40 sztuk(...)podsypywania. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder, cynamon i sól przesiej na stolnicę. Masło pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na przesianych składnikach. Całość przesiekaj nożem, a następnie szybko wyrób dłońmi. Z kruchego ciasta uformuj kulę, którą owiń w folię i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na części. Każdą część rozwałkuj
blog.moje-pasje.infopuszyste - pyszne ciasto na zimową herbatę z książką w ręku. To jednak nie wszystko, za sprawą marchwi możemy uzupełnić brakujące witaminy w naszym organizmie ;) Same plusy, a ciasto z całego serca polecam. Szybkie w wykonaniu, jedynie do tarcia marchewki potrzeba chętnej duszyczki, chyba że mamy w zanadrzu robot kuchenny ! ;) Składniki : 2 szkl mąki 1 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru(...)sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z olejem - do wykończenia składników. Następnie dodać odsączoną marchewkę i dobrze wymieszać. Wylać na tortownicę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika w temp 180*C. Piec około 40-45 minut - najlepiej sprawdzić suchość ciasta patyczkiem
Garnkowe fanaberiezawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową?;) Kruchy spód: 200 g mąki tortowej 150 g masła, zimnego 4 żółtka 40 g cukru(...)wiórków kokosowych Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder przesiewamy razem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy dość szybko, by niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta. Przygotowanym ciastem wykładamy dno prostokątnej formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy całość widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy
Smaki Na Talerzuciasto zna już chyba każdy, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie :) Tym bardziej, że jest to idealne ciasto na tą porę roku, szybkie, lekkie, nie za słodkie i do tego na zimno :D Składniki: 500 g twarogu sernikowego (np. President) 3 łyżki cukru pudru 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka 2 galaretki (ja używam cytrynowych) Dodatkowo: herbatniki 6 łyżek(...)serowej wlać ostudzoną galaretkę, zmiksować. Formę 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami, wlać masę. Wstawić do lodówki. W garnuszku uprażyć wiórki z masłem i cukrem, posypać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO
Malinowo w kuchni