Pierś z kurczaka w cieście koperkowym to świetny pomysł na szybki obiad. Fajna odmiana od tradycyjnego panierowanego filetu. Kotleciki wychodzą soczyste i mięciutkie, z apetytem zajadała się nimi cała rodzina :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pęczek świeżego koperku ulubiona przyprawa do drobiu( u mnie przyprawa(...)miski wbijamy jajka, wsypujemy większą szczyptę soli i pieprzu, dodajemy posiekany koperek i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dokładnie mieszamy całość aż powstanie jednolita zawiesina/ciasto, kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLsłodko kwaśne połączenie konfitury z czarnej porzeczki z migdałami lub orzechami włoskimi (wersja z nimi bardziej mi odpowiada) oraz ciastem kruchym i bezą. Choć to ciasto kilkuwarstwowe to robi się je stosunkowo szybko. Nie jest trudne w wykonaniu. Przy okazji zachęcam Was także do zajrzenia do naszej zakładki Coolinarnie gdzie znajdziecie wiele innych przepisów na święta i nie tylko. Składniki
ArbuziakiProste w wykonaniu ciasto, które zrobicie bez użycia miksera, wystarczy szybko wymieszać składniki trzepaczką lub łyżką. Pasują do niego wszystkie owoce sezonowe. Mnie skusiły śliwki i był to bardzo dobry wybór. Ale równie dobrze mogłyby być jabłka, gruszki czy morele. Ciasto jest gęste, nie ma obawy, że owoce opadną na dno. Smakuje doskonale! Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej
Smakowity Blog KulinarnyGdyby tylko dało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z najlepszymi jesiennymi jabłkami, z kruchymi ciasteczkami pełnymi cynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka
Mienta blogpożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek. Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku(...)czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Zamiast foremek można użyć papieru do pieczenia i łyżką nakładać
prawdziwe jedzenieWitajcie :) Dzisiaj miałam ochotę na jakieś ciasto no i zrobiłam tak na szybko ucierane maślane ze śmietaną i jabłkami,mięciutkie i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam :) Składniki : 3 jabłka 2 kopiaste szklanki mąki tortowej 210 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 100 g kwaśnej śmietany 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka blaszka(...)ucieramy na gładki krem , następnie dodajemy ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku i śmietanę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz mieszamy na niskich obrotach. Do ciasta dodajemy starte jabłko i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto na wierzchu układamy pokrojone w kostkę jabłka. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka
Sama słodycz i szczypta chilizakupionego w promocyjnej cenie serka quark, okazały się hitem wśród dzieci. Daniel zjadł 4 i jeszcze rzucał łakome spojrzenia w stronę stojacej na blacie tacy... Mnie denerwowała jedna rzecz - ciasto jest dość mokre i mało tłuste, więc jest trudno odkleić papierowe papilotki. Sytuacja poprawia się nieco po przesuszeniu - do następnego dnia zostały może ze 2-3 sztuki i te były(...)Przygotuj blaszkę z 12 papilotkami. W sporej misce rozgnieć banana. Wmieszaj jajko, cukier, wanilię, quark, olej i mleko. Wsyp makę i proszek do pieczenia i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i piecz przez około 25 minut. Wyjmij na kratkę do ostudzenia. Ewentualnie posyp cukrem pudrem przed jedzeniem
Lejdi of the housedrugie. I z bardzo prostej przyczyny - wiśnie sa bardzo trudne do znalezienia na Wyspach. I nastawiłam się na te słodkie. Tymczasem niemiecki Lidl spłatał mi figla i do ciasta dostały się kwaśne wisienki... Przepis z wycinka zachowanego ze starego magazynu lokalnego supermarketu. Składniki: (na 6 większych, lub 8-9 mniejszych sztuk) 150g maki z proszkiem(...)sodę i cukier. Zrób wgłębienie w środku. W osobnej misce rozgnieć banana. Wmieszaj jogurt, olej i białko. Wlej mokre składniki do suchych, dorzuć owoce i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki i piecz przez 18-20 minut, aż będa wyrośnięte i złotawe. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia
Lejdi of the housegrubości wałeczki, które dzielimy na ok. 6-7 centymetrowe części. 8. Każdą z części formujemy w kształt półksiężyca, grubszego na środku i cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało do podłoża, można posypać blat niewielką ilością mąki ryżowej. 9. Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut(...)rozpływające się w ustach, że na jednym może się nie skończyć Smacznego! A jeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne wypieki, polecam moje przepisy: Świąteczne pierniczki bezglutenowe Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Artykuł Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondigrubości wałeczki, które dzielimy na ok. 6-7 centymetrowe części. 8. Każdą z części formujemy w kształt półksiężyca, grubszego na środku i cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało do podłoża, można posypać blat niewielką ilością mąki ryżowej. 9. Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut(...)rozpływające się w ustach, że na jednym może się nie skończyć Smacznego! A jeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne wypieki, polecam moje przepisy: Świąteczne pierniczki bezglutenowe Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Artykuł Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiCiasto z niewielkiej ilości składników. Do szybkiego przygotowanie. Idealne dla niespodziewanych gości i gdy najdzie nas ochota na "coś słodkiego" :) Polecam jest bardzo smaczne! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)trzepaczki lub miksera. Kolejno dodajemy olej. Wlewamy partiami cały czas mieszając. Na koniec dodaje partiami mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy 30-35 minut do tzw. suchego patyczka ( bez termoobiegu). Przestudzone możemy dodatkowo posypać cukrem
Kulinarne przygodyPiernik..bardzo szybki do zrobienia..nawet bez użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio .. 2 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1 szkl.śmietany 1/2 szkl.oleju 3 jajka 2 czubate łyżki masy kajmakowej Helio dodatki: orzechy włoskie Helio orzechy laskowe Helio polewa biała Helio polewa mleczna Helio żurawina suszona Helio daktyle(...)misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne i wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut
Moje domowe kucharzenieDeser szybki w przygotowaniu, tani i TYLKO 2-SKŁADNIKOWY :) Niezawodny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a za oknem prawdziwe upały, które nie zachęcają do włączania piekarnika :D Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5% 3 galaretki w różnych kolorach + 3 szklanki wrzątku Dekoracja: wiórki czekoladowe, pokruszone ciasteczka, kolorowe cukierki, polewa z białej lub ciemnej czekolady Przygotowanie(...)koniec tężejącą galaretkę. Tortownicę lub inne naczynie o średnicy 22-24 cm wyłożyć folią spożywczą i przekładać do niej po łyżce kolorowej masy tworząc w ten sposób kolorowe plamki. Ciasto wstawić do ldówki do całkowitego stężenia. Gotowy deser przed podaniem można posypać wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi ciasteczkami, kolorowymi cukierkami lub polewą z bałej lub ciemnej czekolady. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniWreszcie mam możliwość nadrobienia zaległości na blogu:) Dzisiaj pokażę Wam sposób na szybką przekąskę. Co tu więcej pisać, zobaczcie sami! Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej około 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej natka pietruszki 10 dag sera żółtego rolka ciasta francuskiego jajko Ja kupiłam gotowe ciasto francuskie, ale można samemu przygotować. Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego, lekko wałkujemy
Kuchnia moimi oczamitartę. Łatwa tarta, bez pieczenia. Udaje się każdemu. Połączenie czekolady i słonego masła orzechowego w jednym cieście to mój HIT ! Uwielbiam masło orzechowe i wszelkie słodkości, w których się ono znajduje. Pomysł na tartę zrodził się z potrzeby...potrzeby zaspokojenia chęci na słodkie. Szybki przegląd szafek i lodówki i zapaliła się żaróweczka niczym, u Pomysłowego Dobromira. Efekt przeszedł moje najśmielsze(...)wielkich zdolności przy przygotowaniu tarty z masłem orzechowym mieć nie trzeba. Przepis na tartę jest naprawdę prosty i wymaga jedynie zmieszania poszczególnych składników. Ciasta bez pieczenia są o tyle fajne, że przygotowuje się je naprawdę szybko. A często w efekcie końcowym ciacho wygląda jak z najlepszej cukierni. Polecam bardzo ! PRZEPIS NA TARTĘ "REESE'S" Składniki: Ciasteczkowy spód: 200 g biszkoptów
kolorowotorcikowo