szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:602/2080)

Ciasteczka francuskie z karmelizowaną dynią 135

Sezonowe ciasteczka na szybko, gdy nagle najdzie ochota na słodkie. Wystarczy mieć pod ręką kawałek dyni i ciasto francuskie, by już za kilkanaście minut cieszyć się smakiem pysznych, chrupiących, świeżych ciasteczek z jesiennym akcentem. Składniki (ok. 8-10 ciastek) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli

Słodkie inspiracje
Pomarańczowiec – bez pieczenia 713

Lubię ciasta bez pieczenia. Są proste, szybko się je przygotowuje i raczej zawsze dobrze smakują. Tak samo jest i z tym deserem. Jest słodko-kwaśny. Orzeźwiający. Mojemu synkowi szczególnie przypadła do gustu śmietanowa pianka. Dobre na lato, ale smakuje też i zimową porą:) Masa budyniowa: 750 ml soku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 łyżka mąki(...)galaretkę. Miksujemy do połączenia. Przekładamy na blaszkę. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Sparzoną i obraną pomarańczę „filetujemy” – pozbawiamy białych błonek. Cząsteczki pomarańczy rozkładamy na wierzchu ciasta. Pozostałe galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy. Odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na piankę śmietankowo-pomarańczową. Źródło

Smaki Na Talerzu
Tarta z cukinią i pomidorkami 135

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.   Przepis na farsz autorski (mój). Pyszna propozycja na szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację.  Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu. (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu(...)pieprz Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut). Następnie ciasto ponakłuwać widelcem

Di gotuje
Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim 120

Taki obiad zrobicie szybko i szybko zniknie z talerzy. Tarta jest widowiskowa i bardzo smaczna. W dni krótkie - jeszcze krótkie i chłodne taki obiad dobrze zrobi każdemu zmarzluchowi. Polecam serdecznie. Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Moja Historia 174

były trudne czasy, ale nie powstrzymały mojej mamy od tego aby czarować w kuchni. Była niesamowita. rzadko używała przepisów, potrafiła otworzyć lodówkę i się zaczynało. Dania, szybkie i wykwintne, desery , torty, ciasta, nie stanowiły dla niej problemu. Stało się dla mnie oczywiste, że ciasta piecze się w domu, jada się w domu, wtedy wiadomo co jemy. Bardzo brakuje(...)przepis, a nie urazić Doroty, nie zostać posądzona o kradzież o plagiat. Jak czegoś nie wiem, pytam. Napisałam do autorek tych blogów. Jak to zrobić? Ucieszyłam się, bo dostałam szybkie odpowiedzi. Że mogę, że im to nie przeszkadza, ale żeby było to fair. Czyli lista składników może być taka sama, ale nie wolno kopiować opisów przygotowania, że trzeba napisać swoje

Blondynka Gotuje
Napoleonka na cieście francuskim 2534

zwane napoleonki.  Napoleonka na cieście francuskim, mój przepis na deser jest  prosty. Blaty są z gotowego ciasta francuskiego, a maślany krem na bazie budyniu. Można już kupić dobre jakościowo ciasto francuskie. Przy wyborze ciasta patrzymy na skład, krótka lista i masło w składzie. Jak zrobić napoleonkę? Jak się robi napoleonkę na cieście francuskim? Przepis na napoleonkę / kremówkę(...)przed pieczeniem jeden płat ciasta lekko ponacinać czubkiem noża. Rozmierzamy ciasto ( wierzchni blat) na równą kostkę. Wielkość kostki taka  jakie chcemy mieć porcje. Nacinamy ciasto francuskie czubkiem ostrego noża do 3/4 głębokości i dopiero wstawiamy do piekarnika.  Zazwyczaj ciasto nawet to nakłuwane wyrasta. Na takie ciasto francuskie kładziemy deskę i równomiernie naciskamy, aż ciasto nam się ''sprasuje

Dieta moja pasja
Ciasto drożdżowe z truskawkami 84

ciasto na średnich obrotach przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę zaczynamy dolewać roztopione masło, ciągle miksując. Ciasto wyrabiać przez 5 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do potrojenia objętości. Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na ćwiartki. W niedużej misce wymieszać składniki na kruszonkę, powinno powstać ciasto(...)całość posypać przygotowaną kruszonką. Formę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto po około 25 minut można wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut z opcją grzałki góra-dół. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, po delikatnym przestudzeniu można zacząć delektować się pysznym ciastem. 📦 Pamiętaj o odpowiednim przechowaniu Ciasto drożdżowe po upieczeniu jest bardzo delikatne

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z lemon curd i cytrynową bezą 154

zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. By miało jak najmniejszą styczność z ciepłymi rękami trzeba to robić szybko lub pomóc sobie mikserem. Schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, tworząc z boku ranty z ciasta. Ja użyłam formy do keksówki o wymiarach 12x35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenie i nałożyć na niego obciążenie

Mania Wypiekania
Jabłecznik w wersji light :) 133

jednej ze stron internetowych. Spodobał mi się, ale jak to ja lubię dodać coś od siebie :) I tak oto powstała moja własna wersja tego jakże powszechnego ciasta :D Przygotowanie jest bardzo szybkie, a efekt jak najbardziej zdrowy :) Nie używałam mąki, masła czy margaryny ani też cukru :) SKŁADNIKI: Na spód potrzebujemy: * 100g otrębów owsianych * 100g otrębów żytnich * 100g otrębów pszennych * pół(...)minut na 180 stopni. Czas zależy od tego, by wierzchnia warstwa się nie przypaliła :D I gotowe ;D Aby warstwa białkowa była chrupiąca nie należy wyciągać ciasta po upieczeniu, tylko zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Ja wyciągam od razu, gdyż u mnie wszyscy lubią ją w postaci takiej ciągnącej się, gumowatej warstwy

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka serowe z jabłkiem 110

Szybkie… łatwe… smaczne… Proste ciasteczka z twarogowego ciasta półfrancuskiego. Przepis podejrzałam w „Kuchnia cerkiew” ( filmik ) z tą różnicą, że dodałam jeszcze dwie łyżki cukru, by były nieco słodsze. W yglądają apetycznie i bardzo łatwo się je robi. Do pomocy w przygotowaniu możesz zaprosić także maluchy – gniecenie ciasta, wykrawanie kółek i formowanie ciasteczek na pewno

Kulinarne S.O.S.
Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem 253

Wiadomo czasem, a nawet często musimy zrobić coś na szybko. U mnie wtedy rewelacyjnie sprawdza się ciasto francuskie. Dodać możemy co lubimy i na słono i na słodko rewelacja. Tym razem w formie tarty z brokułem, pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami, indykiem i mozzarellą. Pycha :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 brokuł kilka pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów starta

kruche babeczki
Szarlotka z kisielem 205

Łatwa szarlotka z kisielem , bardzo prosta i dosyć szybka do przygotowania, z pysznym, chrupiącym kruchym ciastem. Tą szarlotką upiecze każdy, nawet początkujący kucharz. Taką szarlotkę piekę, gdy mąż zawraca mi główę, że ma ochotę na coś słodkiego a ja mam tylko 3 jabłka, kostkę masła, jajka, mąkę i cukier. Aby przygotować składniki i upiec szarlotkę potrzebuję tylko 1 godziny, więc

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki z kefirem 544

już można się domyśleć, niestety coraz bliżej święta. Nie mam żalu, że się zbliżają hehe tylko o to, że tak szybko czas ucieka. A co to oznacza  - to, że za chwilę będziemy mieli tłusty czwartek. A jak tłusty czwartek to pączki 😁 Postanowiłam i w tym roku wypróbować kilka przepisów. w zeszłym roku były pączki z jogurtem(...)dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól - wymieszaj  powoli dodaj suche składniki do mokrych w niedużym garnku podgrzej olej łyżeczką nakładaj niewielkie porcje (niewielką ilość ciasta wrzuć delikatnie na olej , jeśli szybko odejdzie od dna to oznacza że temperatura jest odpowiednia ) smażymy pączki na złoty kolor z obu stron dokładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym tak aby odsączyć tłuszcz

Gotowanie z pasją
Truskawkowa rolada bezowa 495

Truskawkowa rolada bezowa Słodka i chrupiąca beza wypełniona pysznym kremem śmietankowo-truskawkowym. Niebo w ustach! Ciasto jest dość proste i szybkie w wykonaniu, bezę pieczemy krótko, dzięki czemu jest ona chrupiąca z zewnątrz i elastyczna w środku, co sprawia, że bez problemu można ją zwinąć.     Składniki: Beza: 5 białek jaj 280g cukru 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)najmniejszym ogniu, tylko do momentu rozpuszczenia. Dodajemy mus truskawkowy i dokładnie mieszamy *** *** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mus z truskawek i dokładnie mieszamy. Dwie łyżki musu odkładamy do ozdobienia ciasta. Gotową piankę wkładamy na chwilę do lodówki aby zaczęła tężeć *** *** Krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie

Blog z Apetytem
Chlebek bananowy 122

dodać jajka, mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak ja zrobiłam) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić

Cakes By Kejt

Proponowane wyszukiwania