jajka. Ciasto wyrobić, można dodać jeszcze trochę mąki ale ciasto powinno być w miarę rzadkie. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je szybko zagnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki zostawić je w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie uformować gruby
Mama GotujeMoje pierwsze w życiu ciasto do góry nogami. Dzisiaj padło na ananasowo-waniliowe. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy godzinka i mamy ciasto gotowe. Ciasto jest słodkie i wilgotne od karmelu i ananasa. Długo utrzymuje swoją świeżość. Plusem tego ciasta jest również, to, że nie potrzebujemy do niego miksera. Wystarczy dobra trzepaczka i ciasto gotowe. Ciasto pieczemy, najlepiej
CookYourselfTarta Snickers... Kruche, maślane ciasto. Słodki krem kajmakowy ze słonymi orzeszkami. A całość oblana gorzką czekoladą. Proste, szybkie i pyszne. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej; 200 g zimnego masła; 50 g cukru pudru; 2 żółtka jaj. Krem: Puszka gotowej masy krówkowej (400 g); 400 g solonych orzeszków ziemnych; 100 g miękkiego masła. Dodatkowo
Gospodyni Miejskaczęści i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko i bezproblemowo, poza tym Pavlova robi olbrzymie wrażenie na gościach. Jest nieprzesłodzona, czyli smakuje każdemu, jest lekka jak piórko. Mój
moj przepis natemperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko i bezproblemowo, poza tym Pavlova robi olbrzymie wrażenie na gościach. Jest nieprzesłodzona, czyli smakuje każdemu, jest lekka jak piórko. Mój mąż mówi że to deser dietetyczny
moj przepis naZapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz niż nic ! Taki też smaczny :) Składniki: * 30 dag miodu * 20 dag cukru * 1 jajo * 3 torebki herbaty Earl Grey ( u mnie Teekanne ) * 1 łyżeczka sody * 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( możecie zrobić sami - przepis tutaj(...)utrzeć do białości. Dodać esencję herbacianą z sodą, przyprawę do piernika, jajko - dokładnie utrzeć. Obie mąki połączyć, wysypać na stolnicę. Zrobić gniazdo. Na środek, wyłożyć masę miodową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nadal jest rzadkie - dodać więcej mąki. Ciasto powinno być lekkie, niezbyt gęste, na tyle spójne,ażeby dało się je rozwałkować. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i wstawić
kolorowotorcikowoDziś proponuję was pyszne i zjawiskowe ciasto Dakłas. Jest to przepyszny przekładaniec z kakaowym biszkoptem, kruchutką bezą i delikatnym kremem kajmakowo śmietanowym z orzeszkami i daktylami, który sam rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom to ciasto jest łatwe w przygotowaniu. Proste, szybkie i smaczne. Świetnie sprawdzi się na różne rodzaju przyjęciach. Wypróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Składniki na spód
Olcia gotuje!ciasto warstwowe robi się je dosyć szybko. Dlatego też najczęściej gości na naszym stole. Jest pyszne, aromatyczne i efektowne. Po prostu rozchodzi się w mig :)Ciasto:3 szklanki mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 kostki margaryny4 żółtka1 łyżka śmietany 18%1 niepełna szklanka cukruKrem:400 ml śmietany 30%2 śmietan-fixyWierzch:mała puszka masy krówkowejorzechy lub migdały
Krokusowy DomDzisiaj bardziej tradycyjnie, to ulubione ciasto mojej mamy. Trochę je urozmaiciliśmy i wyszło rewelacyjnie. W brew pozorom ciasto robi się łatwo i dość szybko. Nie ma czego się bać, tylko brać za wykonanie tego cudeńka i do porannej kawy jak znalazł :) Składniki: ciasto 9 jajek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 torebeczka
Niezły Młyneksię nowym daniem ze śledzącymi moje poczynania kulinarne czytelnikami. I tak oto dzis przedstawiam tartę figową z serem gorgonzola. Przyjemny, szybki i niezbyt ciężki obiad, idealny szczególnie teraz gdy temperatura na zewnątrz rośnie z dnia na dzień. Potrzebujemy: - płat ciasta francuskiego - 100g sera gorgonzola - 3-4 figi - mió d - oliwę z oliwek - mieszankę sałat do przybrania Piekarnik nastawiamy
W mojej holenderskiej kuchniŁatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne danie :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 rolka gotowego ciasta francuskiego przyprawy wedle uznania (ja użyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie
My Culinary ArtParówki zapiekane w cieście francuskim to pomysł na szybką przekąskę na duży głód. Można najeść się do syta i to z prawdziwym smakiem. To jest mój pierwszy wpis w kategorii „kuchnia studencka”. Pomysł na taki dział podsunęła mi moja córka, która jest już w takim właśnie wieku. Sama też zaczęła podsuwać mi pomysły i zamierzam … Czytaj dalej
Pieprzyć z Fantazjąciepło jak i zimno. Przepis na bułeczki ala pizza: Składniki Składniki: Ser mozzarella Salami Oliwa z oliwek Oregano Ciasto na bułeczki: Drożdże – 20 g Mąka typ 450 – 300 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia Sól i pieprz Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej(...)oliwek i łączymy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ciasto na blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut. Aby przygotować szybki sos pomidorowy wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na małe kulki, a następnie rozwałkowujemy
ale Pyszniezarumienią. Udało mi się zrobić 20 ciasteczek, z czego kilka ostatnich było już trochę mniejszych. Jedno ciasteczko to około 90 kcal, czyli można zgrzeszyć Szybki i prosty deser Ciasteczka jak „pierożki” z ciasta francuskiego Świdośliwa – zdrowy i bardzo smaczny owoc Źródło wpisu: ciastkożercy.pl Smacznego Justyna Zapisz Zapisz Zapisz
Relaxtimedeser na niedzielę. Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w moim menu. Jest pyszna i szybko ją się piecze. Kruche ciasto na spód tarty zawsze mam zamrażalce. Więc jeśli mam ochotę na coś słodkiego to pozostaje mi jedynie rozmrozić ciasto i przygotować nadzienie. Tarta cytrynowa ma bardzo wyraźny
codojedzenia