polepszacz pieczywa. W piwie przyśpieszają proces scukrzania zacieru oraz poprawiają jego parametry odfermentowania. W piekarnictwie natomiast przyspieszają rozbijanie skrobi na cukry, które z kolei drożdże mogą szybko i efektywnie wykorzystać w procesie fermentacji ciasta. Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo(...)Każda próba użycia tartego sera lub mocno rozdrobnionej mozzarelli skończy się jej przypaleniem. Pizzę wsuwamy do piekarnika na kamień, szybko spryskujemy ranty pizzy wodą ze spryskiwacza i pieczemy przez 2,5-3,5 minuty, aż brzeg się podniesie, ciasto zmieni kolor i lekko się przypali. Piekarnik przestawiamy z powrotem na funkcję pieczenia góra-dół, już bez grilla i dopiekamy pizzę
Karo in the KitchenTaniec. Lubicie? Ja uwielbiam. Skłony, piruety, obroty, unoszenia na palcach. Szybko, wolno. W przód, do tyłu. Dwa kroki w prawo, jeden w lewo. I obrót. I rama. Rama. Tak, trzymam ramę. Czasami nachodzi mnie nawet odważna myśl, że ja tą ramę mam we krwi. I taniec. I zawsze trzymam wysoko uniesioną głowę, gdy z zamkniętymi oczyma chłonę zapach tego tańca(...)odkrył pomyłkę, zdenerwował się, ale po spróbowaniu zrozumiał, że stworzył nowy rodzaj pieczywa.* Przepis i inspiracja do nadziewanych precli pochodzi z tej strony - klik . Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, rośnie szybko i jest bardzo elastyczne. Precle smakują po prostu cudownie. Wiem, że nie zabrzmi to skromnie, ale nigdy nie jadłam lepszych! Ciasto jest wyjątkowo delikatne, puszyste, skórka taka, jak należy
KUCHARNIAhomo, świeżymi borówkami oraz ziołami dla ozdoby. Porady Do przewracania placuszków przygotujcie sobie dwie szpatułki, aby było Wam łatwiej. Borówki podczas przewracania na drugą stronę "uciekają z ciasta", dlatego placuszki trzeba dość szybko i umiejętnie przewracać na drugą stronę. Artykuł Pełnoziarniste placuszki z borówkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiciasto to kwintesencja letnich wypieków. Szybkie i proste w przygotowaniu. Lekkie i nie bardzo słodkie. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 16 łyżek oleju 8 łyżek wody 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g malin cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Maliny umyć i zostawić na sicie żeby odciekły. Mąkę
Anioły w kuchnioczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest najbardziej popularny, U mnie podany z sosem czosnkowym – smakuje rewelacyjnie! A do tego niezwykle szybko się go robi ;) SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 2 szklanki - duże jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - jogurt naturalny – 2 łyżki - letnia woda – ok. 30-50ml - olej
Ostra na Słodkonagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jaiś czas sprawdzamy aby się nam nie przypalił spód. Jeśli wierzch zarumieni się za szybko wtedy zmniejszamy temperaturę piekarnika. Ciasto studzimy najlepiej całą noc, następnie polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi cukierkami. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Czekamy aż lekko przestygnie i polewamy ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.patent na braki jajeczne w lodówce :) Jest spokojne, letnie popołudnie. Obiad już dawno za pasem. Należałoby pomyśleć o przyjemnym, słodkim podwieczorku. Nabrałam ochoty na własnoręczny wypiek. Jakieś szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto. Sięgnęłam na półkę po miskę, wydobyłam z szafki mąkę, wyciągnęłam cukier, przygotowałam tortownicę do pieczenia. Zaglądam do lodówki po resztę składników, a tu zonk! Brak jajek
Grunt to przepis!Szybko przed świętami jeszcze chcemy Wam zaproponować słodycz, która tak naprawdę jest mało słodka a robi wrażenie deseru. My uwielbiamy ciasto parzone czyli ptysie/eklerki nawet bez nadzienia. Tak po prostu smakuje nam samo upieczone ciasto. Zrobiłyśmy je w okrągłej formie a do środka włożyłyśmy pastę z prażonych migdałów Nutura , która według nas jest naturalnie, delikatnie słodka. Do gniazdka włożyłyśmy(...)PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąkę i skrobie wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluskę", którą nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. 3. Ciasto wyłożyć płasko do dowolnego naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. 4. Następnie miksować ciasto wraz z jajkami (my po prostu
Candy PandasKiedy w końcu je upiekłam i po kilku godzinach chciałam spróbować… zonk ! masa zaczęła mi spływać i rozjeżdżać się na boki. Pierwsza myśl? Oczywiście trzeba na szybko wymyśleć jakiś zamiennik, bo ciasto nie wyszło jak powinno. Kiedy jednak ciasto przeleżało noc w lodówce, a wszystkie masy zastygły, okazało się wielkim hitem. Poważnie, jest przepyszne. Przeplatają się tutaj wyraźnie adwokatowe
Smaki Na Talerzuzimnej wody Mąkę przesiewamy z solą i cukrem do miski, dodajemy masło i miksujemy, aż ze składników otrzymamy "kruszonkę". Teraz dolewamy łyżkę wody i szybko zagniatamy okruchy w jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zlepić, dodajemy kolejną łyżkę wody, do skutku). Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. NADZIENIE
Rozpustne gotowaniełyżki cukru brązowego (może być też tradycyjny) 1/4 kostki masła SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i tłuszczem, szybko zagniatamy, aby zbyt mocno nie ocieplić ciasta. Ciasto dzielimy na dwie kule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Między czasie przygotowujemy jabłka, obieramy, kroimy na wąskie paski (robię(...)trę ją na tarce do warzyw. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Gdy jest upieczone i już wystudzone ciasto możemy posypać je cukrem pudrem. Jabłecznik pod taką postacią jest przepyszny i gwarantuję, że szybko znika. Smacznego Basia
Basia w kuchniPyszne, szybkie do zrobienia i tanie ciasteczka kokosowe. Male co nieco na osłodę. SKŁADNIKI: 200 G WIÓRKÓW KOKOSOWYCH 50 G MASŁA 1/2 SZKLANKI CUKRU 2 BIAŁKA ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: W GARNUSZKU ROZPUŚCIĆ MASŁO. ROZPUSZCZONE MASŁO ZDJĄĆ Z GRZANIA I DODAĆ DO NIEGO WIORKI KOKOSOWE, DOBRZE WYMIESZAĆ. ODSTAWIĆ DO PRZESTYGNIĘCIA. W MISCE ZA POMOCĄ MIKSERA LUB TRZEPACZKI UBIĆ BIAŁKA. POWOLI(...)UBIĆ NA SZTYWNA, LŚNIĄCA PIANE. DO UBITYCH BIAŁEK DODAĆ OSTUDZONA MASĘ KOKOSOWA I DOBRZE WYMIESZAĆ. BLACHĘ DO PIECZENIA WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA I ŁYŻECZKĄ WYKŁADAĆ NA NIĄ MALE PORCJE CIASTA. FORMOWAĆ MALE CIASTECZKA, MOŻNA IM NADAĆ LEKKO STOŻKOWATY KSZTAŁT. PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C. PRZEZ 10 – 15 MINUT. CIASTECZKA MAJA SIĘ ZARUMIENIĆ, BYĆ Z WIERZCHU
Pani M - kuchnia smakowitaPierwszy wolny weekend tego roku zaowocował spacerem fotograficznym i ciastem :-) Placek, który Wam dziś przedstawiam jest słodki i puszysty, a owoce dodają mu charakteru. Polecam serdecznie - robi się szybko,a owoce można użyć praktycznie każde dostępne. Ja użyłam śliwek ze słoika, ale równie dobrze mogą być świeże. Zapraszam :-) Placek czarno-biały ze śliwkami PLACEK CZARNO-BIAŁY ZE ŚLIWKAMI(...)ubijamy pianę. Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając stopniowo dodajemy żółtka. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia - ucieramy aż składniki się połączą (uzyskamy dość gęste ciasto). Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto dzielimy na dwie połowy - do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blachę (24x24) wykładamy papierem. Najpierw wylewamy masę kakaową
peggiwkuchni