łyżką zimnej wody. Ciągle ucierając, do utartych żółtek dodajemy: 100 g cukru, mąkę, cukier, sól i proszek. Ucieramy na niskich obrotach do całkowitego połączenia. Do utartego ciasta dodajemy zimne masło i szybko zagniatamy, rozcierając masło w dłoniach. W zależności od temperatury masła i długości zagniatania wyjdzie konsystencja zbitej kruszonki lub sztywnej plasteliny. Pokrojony rabarbar zasypujemy 50 g cukru i odstawiamy
ladykitchenłyżki cukru kokosowego 3/4 kostki zimnego masła starta skórka z pomarańczy WYKONANIE: na stolnice wysypuję mąkę układam na niej resztę składników siekam wszystko nożem i ugniatam szybko do połączenia składników owijam ciasto folią i wkładam do lodówki na ok. 2 godziny po tym czasie dzielę ciasto na dwie części, rozwałkowuję na papierze do pieczenia, wykrawam prostokąt, z odciętego ciasta
Upiecz sobie babeczkęmasła 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka śmietany 18% 4 żółtka Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, całość szybko posiekać do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól i śmietanę, energicznie zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Formę
Domowa cukiernia Ewymąka krupczatka) 2 łyżki gorzkiego kakao 350 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 równe części, jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą
Czerwień i błękitszczęśliwe, mogąc uczestniczyć w przedświątecznych przygotowaniach. Podstawą mazurka wielkanocnego jest kruche ciasto . Polecam zrobić klasyczne na maśle, bez dodatku spulchniaczy. Będzie idealnie kruche. Mazurek malinowy z białą czekoladą idealnie równoważy smaki. Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest skomplikowane i bardzo pracochłonne. Kolejne etapy wykonanie niezwykle szybko, a sama dekoracja nie będzie koniecznie potrzebna, gdyż artystyczny wzór, który powstaje(...)śmietanki 30% Przygotowanie mazurka z malinami i białą czekoladą: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy średnicy około
kolorowotorcikowoPrzepis na ciasto dostałam od koleżanki, jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, tak jak w prawie każdym placku, bo zawsze wydaje mi się, że jest go w przepisie za dużo i przeważnie dobrze mi się wydaje, bo ciasto i tak wychodzi słodkie i zawsze mówię, że jeszcze i tak było go za dużo ;) Jeśli jabłka
kruche babeczkiszklanki mąki pszennej - 4 łyżki kakao - 250 g zimnej margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 żółtek - 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzielimy na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę
Kulinarne życieczęść z Was też zna ten przepis. Ale z pewnością są też takie osoby, które jeszcze nie poznały smaku tego ciacha a warto zapisać taki tani i szybki przepis na czarną godzinę :) Ciasto jest banalnie łatwe i tak naprawdę z banalnych składników. Każdy z nas jadł kiedyś kaszę mannę. Tutaj dodaje się do niej kilka dodatków i powstaje świetny krem
Poezja Smaków - blog kulinarnyjeszcze bardziej nic się nie chce. Lodówka jakoś wieje pustkami więc postanowiłam dnia wczorajszego ją wypełnić. Powstała moja ulubiona sałatka z ryży i tuńczyka oraz ciasto które robi się niesamowicie szybko i łatwo a jest przy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam, że aż tak dobre Czarno biały placek kokosowy łatwe duża blacha 23/33 pieczenie 1 h, reszta
sierotka maRysia w kuchniresztę płynu – ja to zrobiłam. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagnieść i rozwałkować dość cienko. Do miseczki dodać przecier pomidorowy, oliwę lub olej - wymieszać. Sos doprawić ziołami (bazylią i oregano oraz dodać posiekane ząbki czosnku. Składniki
Fabryka pomysłówPyszny i szybki deser na zimno bez pieczenia , który z pewnością zaskoczy gości ! Ja użyłam jagód ale spokojnie można użyć innych owoców np. malin, truskawek, jeżyn :) Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 300 g podłużnych biszkoptów 900 g serka homogenizowanego lub jogurtu gęstego typu Greckiego 270 g jagód (mogą być mrożone) 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)krótko miksujemy, a następnie partiami dodajemy mus jagodowy. Dokładnie miksujemy. 5. Połowę masy wylewamy na ułożone biszkopty. Wyrównujemy wierzch . Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i ponownie zalewamy musem. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. 6. Śnieżkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dekorujemy nią ciasto przed podaniem SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaRogaliki z ciasta francuskiego z dżemem to słodka przekąska, którą przygotujecie w niecałe 30 minut. Podobnie jak faworki z ciasta francuskiego mogą Was uratować przed wizytą
Kuchnia BazyliiPomysł na weekendowe ciasto - podwójnie czekoladowe. Proste, tanie i szybkie do przygotowania. Dodatkowo przyrządzicie je z niewielkiej ilości składników. Jeśli chcecie uzyskać efekt mocno czekoladowego ciasta to do wypieku użyjcie tylko gorzką czekoladę. Poniższe ciasto długo zachowuje swoją świeżość. Zachęcam do pieczenia. Składniki na formę (tortownicę) o średnicy 18-21 cm*: ciasto czekoladowe 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
UgotowaćDziś mam coś dla miłośników czekolady i kokosa.To ciasto ma same zalety - jest proste, szybkie w przygotowaniu, pyszne i do tego wygląda bardzo efektownie. Wydaje się pracochłonne ale wystarczy przygotować ciasto i ugotować masę, wylać do blaszki i upiec. Już kiedyś było na blogu, ale zmieniłam nieco proporcje, a przy okazji zmniejszyłam ilość cukru i teraz wychodzi wyższe
Cynamonowe szczęściedorsz to smak lata i morza, wspomnienie pysznych ryb w cieście naleśnikowym prosto ze smażalni. Taką rybkę (gdyby nie cena) mogłabym jeść codziennie. Zapraszam na pyszny, szybki i prosty obiad. Dorsza w cieście naleśnikowym. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik