szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:565/2080)

Boterkoek, czyli przepyszne ciasto maślane rodem z Holandii 108

mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać, a następnie szybko i delikatnie zagnieść za pomocą dłoni. (Mogą pozostać niewielkie grudki.) Powstałą masę przełożyć (lekko dociskając) do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem lub mlekiem połączonym z żółtkiem i widelcem zrobić kratkę. Na końcu powierzchnię ciasta posypać odrobiną płatków migdałowych. Boterkoek wstawić do rozgrzanego piekarnika(...)piec około 30 minut w 180 stopniach. (Ciasto powinno lekko podrosnąć i być odrobinę zarumienione.) Kroić po całkowitym ostudzeniu. (*) Można użyć cukru białego, ale brązowy tak szybko nie karmelizuje się i sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne, nie twarde i nie wyschnie

Di gotuje
Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną 90

przypadkowo z tego co akurat było w lodówce. Okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę, bo koszyczki były naprawdę przepyszne. Zniknęły tak szybko, że w sumie udało mi się dorwać tylko dwa Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną Składniki: 400 g szynki wieprzowej opakowanie ciasta filo 2 małe papryki (żółta i czerwona) 5 średnich pieczarek łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka(...)minut, aż pozostała woda odparuje. Masło roztapiamy w rondelku. Jeśli używamy mrożonego ciasta filo, należy je uprzednio rozmrozić. Najlepiej zajmować się każdym pojedynczym płatem ciasto osobno, resztę zostawić w opakowaniu, bo lubi ono szybko wysychać. Każdy płat dzielimy na pół, dokładnie smarujemy roztopionym masłem, składamy dwa razy i wykładamy do wysmarowanej wcześniej masłem formy na muffinki. Następnie w każdym

PatiGotuje
Muffinki zebra. 58

Szybkie do zrobienia, łatwe, niedrogie i smaczne muffinki zebra. Idealne do kawy. Posmakują rodzinie i gościom. SKŁADNIKI: 3 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju 200 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki kefiru łyżka cukru z wanilia 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki kakao Zapraszam do obejrzenia filmu WYKONANIE: Jajka utrzeć z cukrem(...)masę. Do utartych jajek, kolejno i powoli dodawać olej oraz kefir, cały czas mieszając. Następnie dodać przesiana mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, Całość dobrze wymieszać. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej dodać dwie łyżki maki pszennej, a do drugiej kakao. Obie masy dobrze wymieszać do polaczenia składników. Formę do wypieku muffinek wyłożyć

Pani M - kuchnia smakowita
Jabłecznik z budyniem i ananasami 189

Pyszny Wykonanie ciasta – do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać zimne masło i jajka. Posiekać nożem następnie szybko zagnieść na gładką masę. Podzielić ciasto na dwie równe części i włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ananasy odcedzić, pokroić drobno i wrzucić

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówka z kruszonką 417

drożdżówką jest jeden problem - wyrabianie. Mam przepis na szybką drożdżówkę sypaną z niezwykle delikatną kruszonką. Osobiście robię taką zawsze, gdy najdzie ochota na coś drożdżowego. 10 dag świeżych drożdży 22 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 20 dag masła 4 jajka 64 dag mąki pszennej szczypta soli Mleko podgrzać (ma być letnie), masło stopić, jajka roztrzepać. Przygotować(...)małe kawałeczki. Porcja pozwala upiec 2 małe drożdżówki ( 12 x 25 i 10 x 28) lub 1 dużą (23 x 33). Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą. Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości ( w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni

Kuchcik gotuje
Przepis na ptysie z bezą włoską 105

ptysie, z kremem, po którym przez tydzień nie ruszycie słodkości — zapewniam. Zaczynajmy więc. Course Desery Cuisine Beza włoska, ptysie Keyword beza cytrynowa, beza włoska, ciasto karpatkowe, deser, karpatka, najlepsze ptysie, przepis na ptysie, ptysie, szybki przepis na ptysie, ulep, ulep do nitki, zaparzane białka, zaparzane ciasto Prep Time 30 min. Cook Time 30 min. Czas pieczenia dwóch porcji

Zufi.pl
Kakaowe ciasteczka z orzechami i bitą śmietaną 114

Witam Kochani dziś chcę Wam zaproponować bardzo dobre ciasteczka kakaowe z orzechami i bitą śmietaną. Wyglądają bardzo ładnie, świetnie smakują i są szybkie i łatwe w przygotowaniu :) CIASTO  150g mąki pszennej tortowej 2 żółtka 60g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120g masła 40g mąki ziemniaczanej DODATKOWO 100g zmielonych orzechów włoskich 150ml śmietany

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą 67

Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą to szybki i prosty poczęstunek dla każdego łasucha. Potrzebne są dwa gotowe produkty, trochę mleka i już można zabierać się za przygotowanie słodkich rogalików. Cały etap można sobie ułatwić, smarując cały płat ciasta francuskiego nutellą, a dopiero później go dzielić, ale wtedy podczas pieczenia duża część czekolady może wydostać się na zewnątrz. Rogaliki

niecodziennikpary
Przepis na bajaderki 156

Dzisiaj robimy bajaderki. Bajaderki zrobiłam z ciast, które upiekłam w tym tygodniu, z ciasta drożdżowego i babki kakaowej. Szybkie, tanie i łatwe do zrobienia. Przepis na polewę 1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Składniki na bajaderki ok 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, suchych bez owoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe

Kurnikowo
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 144

/stolnicę/dużą deskę. Przesiej mąkę i dodaj sól. 2. Do goracej wody w szklance dodaj olej. Zamieszaj. 3. Wlej wodę z olejem do mąki. Mieszaj szybko łyżką. 4. Następnie wyrabiaj ciasto (około 5 minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu

U Fiolki
Palmiery cynamonowe i makowe 182

Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Jeszcze jeden mazur dzisiaj...z kokosową pianką 134

wysyp mąkę, cukier, dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki - wszystko przesiekaj ze sobą nożem do uzyskania "okruchów". 2. Do ciastowych okruchów dodaj jajko i płatki owsiane i szybko zagnieć całość. 3. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20min. 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi formy do ciasta wyłożonej papierem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekoladowe brownie z wiśniami 122

delikatnie wilgotne, mocno czekoladowe z dodatkiem soczystych wiśni po prostu rozpływa się w ustach :D a plus tego wszystkiego jest taki, że przygotowuje się go naprawdę szybko ;)  Składniki (blaszka 21x21 cm) ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao szklanka mleka 2 jajka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki wydrylowanych wiśni (mogą

Kulinarna (nie)codzienność
Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 169

czekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku.  Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie

maniapieczenia
Kakaowe tartaletki z czekoladowym budyniem i bananem 125

mąki pełnoziarnistej 2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao 50 g cukru pudru 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli będzie zbyt wilgotne - dodać odrobinę więcej mąki. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. czekoladowy budyń 2 szklanki

Kuchnia Ellie
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 134

/stolnicę/dużą deskę. Przesiej mąkę i dodaj sól. 2. Do goracej wody w szklance dodaj olej. Zamieszaj. 3. Wlej wodę z olejem do mąki. Mieszaj szybko łyżką. 4. Następnie wyrabiaj ciasto (około 5 minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu

Fiolka w kuchni
Tarta z łososiem i pomidorami 147

żółtka 125 g masła  3 łyżki zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Wszystkie składniki włożyć do miski (zimne masło ścieram na tarce o grubych oczkach) i szybko zagnieść. Uformować kulkę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1-2  godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na formę o średnicy 26 cm i wyłożyć ciastem

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka z ciasta francuskiego. 145

prostszego w pieczeniu niż ciasteczka z ciasta francuskiego. Do tego są szybkie do przygotowania. Więc gdy dostaniesz telefon od gości, że tego samego dnia Cię odwiedzą, nie martw się, że nic nie masz do kawy. Wystarczy mieć w lodówce w zapasie gotowe ciasto francuskie i jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania