delikatnie wilgotne, mocno czekoladowe z dodatkiem soczystych wiśni po prostu rozpływa się w ustach :D a plus tego wszystkiego jest taki, że przygotowuje się go naprawdę szybko ;) Składniki (blaszka 21x21 cm) ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao szklanka mleka 2 jajka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki wydrylowanych wiśni (mogą
Kulinarna (nie)codziennośćczekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie
maniapieczeniamąki pełnoziarnistej 2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao 50 g cukru pudru 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli będzie zbyt wilgotne - dodać odrobinę więcej mąki. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. czekoladowy budyń 2 szklanki
Kuchnia Ellie/stolnicę/dużą deskę. Przesiej mąkę i dodaj sól. 2. Do goracej wody w szklance dodaj olej. Zamieszaj. 3. Wlej wodę z olejem do mąki. Mieszaj szybko łyżką. 4. Następnie wyrabiaj ciasto (około 5 minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu
Fiolka w kuchniżółtka 125 g masła 3 łyżki zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Wszystkie składniki włożyć do miski (zimne masło ścieram na tarce o grubych oczkach) i szybko zagnieść. Uformować kulkę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1-2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na formę o średnicy 26 cm i wyłożyć ciastem
O kuchni z uczuciemprostszego w pieczeniu niż ciasteczka z ciasta francuskiego. Do tego są szybkie do przygotowania. Więc gdy dostaniesz telefon od gości, że tego samego dnia Cię odwiedzą, nie martw się, że nic nie masz do kawy. Wystarczy mieć w lodówce w zapasie gotowe ciasto francuskie i jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie
W kuchni u MonikiJajko sadzone to zaskakujące ciasto bez pieczenia na wielkanocny stół. Efektowny wygląd zawdzięcza sernikowi na zimno z mascarpone, rolę żółtek pełnią brzoskwinie. Całość zalana jest przeźroczystą galaretką. Porcja ciasta do złudzenia przypomina jajko sadzone. Jest pyszne, lekkie jak ptasie mleczko i oczywiście szybkie do zrobienia. Składniki: Podane składniki są na dużą blachę. Szklanka to pojemność 250ml. Masa serowa(...)łyżeczki soku z cytryny (ewentualnie możesz zastąpić kroplami aromatu cytrynowego) Wierzch ciasta: brzoskwinie lub morele z puszki (2 puszki około 800g owoców po odsączeniu) 2 galaretki winogronowe (przeźroczyste) 700 ml wrzątku Sposób wykonania ciasta jajko sadzone. Ciasto popularne jest na wielu blogach kulinarnych. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z kilku składników. Uda się każdemu :-). Święta Wielkanocne
Ania gotujeSzybkie w wykonaniu twarogowe bułeczki, które nie zawierają żadnego masła, margaryny czy też oleju. Jeśli mamy więc w domu biały ser, który chcielibyśmy wykorzystać w trochę inny sposób, niż nadzienie do naleśników czy też dodatek do chleba, to koniecznie musimy wypróbować te smaczne bułeczki! SKŁADNIKI: (na 13 średnich bułeczek) - 400 gram twarogu półtłustego - 2,5 szklanki mąki pszennej - 2 jajka(...)dokładnie mieszam twaróg, wbijam do niego 2 jajka. Łączę ze sobą, dodając cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Stopniowo dosypuję mąkę, starannie mieszając. Pod koniec wyrabiam ciasto dłońmi, sprawdzając przy okazji jego konsystencję. Nie może być zbyt gęsta - ma być taka, aby dało się uformować lekkie bułeczki :-) Tworzę małe bułeczki, wykładam na blaszkę, posypuję niewielką ilością cukru
WielopokoleniowoBułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe to pierwszy z wypróbowanych przepisów z książki "Pieczywo siostry Marii", którą sprezentował mi Mikołaj :) Szybkie w przygotowaniu - wystarczy zarobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia, potem uformować bułeczki. Smakowity wypiek np. na weekendowe śniadanie. Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu pieczenia, potem czerstwieją, choć na drugi dzień lekkie podgrzanie w mikrofali pomaga odzyskać im świeżość. Przepis lekko zmodyfikowałam, gdyż
Moje Qulinarianaleśników lub ma zły przepis na ciasto, bo przywierają one do patelni i nie da się ich nawet przewrócić na drugą stronę (znam ten ból). Mogę w tym miejscu rozwiać Wasze wątpliwości! Na 95% to nie jest kwestia ciasta tylko złej patelni. Dobra patelnia z nieprzywierającą powierzchnią da sobie radę naprawdę z każdym ciastem. Długo zwlekałam z zakupem droższej patelni(...)ciasta, tak by nie mieć problemów z jego smażeniem – w zależności od tego czy jest za rzadkie czy za gęste należy dodać odpowiednio więcej mąki lub wody; Ciasto powinno „odpocząć” przed przygotowaniem przynajmniej parę minut, a najlepiej 30 minut – dzięki temu naleśniki będą miały lepszą strukturę; Nakładanie ciasta na naleśniki na patelnię wymaga wprawy, ale szybko
rabarbarowomiksujemy na sztywno.. Ubitą śmietankę wykładamy na ciasto i ładnie wyrównujemy . Wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni, trzeba pilnować i mieszać bo szybko mogą się przypalić. Studzimy i posypujemy wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin-najlepiej na noc :) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaSzybka i smaczna babeczka biszkoptowa Nadmieniam że to jest przepis na małą foremkę średnica: 16,0 cm. Bo są 20 i 24 cm. Więc jeżeli ktoś ma większą formę to trzeba zwiększyć proporcje składników., czyli na 24 cm, będzie to 6 jajek i po 6 łyżek cukru i mąki. Babka biszkoptowa SKŁADNIKI: jajka duże - 4 szt mąka - 4 łyżki(...)sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy, włożyć do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiCzas czytania: 2 min Ciasto ucierane z rabarbarem, jedno z moich ulubionych wiosennych ciast, każdej wiosny z niecierpliwością czekam na pierwsze soczyste łodygi rabarbaru. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze jest bardzo, bardzo smaczne. Puszyste i wilgotne ze wspaniałym smakiem rabarbaru, który idealnie komponuje się z imbirem i ta wspaniała imbirowa kruszonka zapieczona na wierzchu
SprawdzonaKuchnia.ploprószenia Sposób przygotowania: Foremkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Mąkę krupczatkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodać jajka oraz żółtko i posiekane zimne masło, całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto. Przełożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przełożyć
Wanilia i KardamonOstatnio miałam straszną ochotę na coś słodkiego. W lodówce miałam pozostałe po serniczku dyniowym surowe schłodzone ciasto kakaowe, które użyłam do szybkiego deseru. Lubicie owoce pod kruszonką? Najlepiej smakują gorące jeszcze z lodami :) Czytaj więcej
Ana Mari's world