Drożdżówki są fenomenalne i podbiły podniebienia mojej rodziny. Robiłam je już kilka razy i za każdym razem znikały w oka mgnieniu! Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dłużej wyrasta ciasto, niż samo jego robienie. Następnego dnia drożdżówki nadal są świeże i pyszne! 0,5 kg mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru (70 g) 27 g świeżych drożdży
VioletoweKucharzenieKruche ciasteczka cytrynowe Pyszne, niebiańsko kruche i aromatyczne ciasteczka świąteczne z dżemem malinowym i cytrynową nutką. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 30dkg masła (lub margaryny) 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder dżem malinowy (lub inny, najlepiej kwaskowy
Blog z ApetytemPopełniłam ostatnio kolejne ciasto bez pieczenia. Takie na szybko, jak to u mnie zazwyczaj bywa. Nawet nie czekałam zbytnio aż każda warstwa odpowiednio się schłodzi. Jedyne co wymaga czasu, to krem. Ale nie dlatego, że trzeba przy nim stać godzinami ;) Z nim to tak jak z drożdżowym ciastem, że powinien być wyrośnięty zaczyn i dopiero cała reszta
Kuchnia w czekoladziewypoczywacie ?? My w domu, dziś w Rzeszowie wieje, zimno, ale pojawia się słoneczko. Może w końcu zrobi się ciepło :-). U mnie dziś szybka propozycja na obiad/kolację. Ciasto francuskie zapieczone ze szparagami, czerwoną papryką, cukinią, kukurydzą i startą mozzarellą. Nam smakowało bardzo :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów 1 czerwona papryka 1/2 cukinii kukurydza starta
kruche babeczkipokrojone w kawałki. Wyrobić kruszonkę (krótko zmiksować w malakserze lub rozetrzeć palcami zimnych rąk, lub przy pomocy mieszadła w robocie). Następnie dodać żółtko i 1 łyżkę śmietany. Szybko zagnieść ręcznie kulę (jeżeli ciasto będzie zbyt kruche i nie będzie się łączyć, można dolać 1 łyżkę zimnej wody) , spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki
Moja Delicjałyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Płatki owsiane wraz z otrębami zmielić w malakserze na mąkę. Zimne masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. warstwa jogurtowa mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżka mąki
Kuchnia Ellieminut. Podawać z sosem z czekoladowego masła orzechowego lub ulubionymi dodatkami. ~czubata łyżka czekoladowego masła orzechowego ~łyżka mleka sojowego Mleko podgrzać (musi być gorące), dodać masło i szybko wymieszać. Polać sosem upieczone ciasto. Smacznego
breakfast of dreamsrzepakowego Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż się połączą. Smażymy na głębokim oleju, do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Uwaga: oddzielamy porcje ciasta przy pomocy dwóch małych łyżeczek. Łyżeczki wcześniej zanurzamy w zimnym oleju. Szybkie pączki Wykonanie w TM5: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - 4 min / interwał. Smażymy na głębokim oleju, do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Uwaga: oddzielamy porcje(...)ciasta przy pomocy dwóch małych łyżeczek. Łyżeczki wcześniej zanurzamy w zimnym oleju. Szybkie pączki SMACZNEGO :-) PS. Zastanawiacie się czy kontynuuję moją przygodę z bieganiem? Oczywiście że tak! W lutym mija właśnie trzeci rok odkąd wyszłam pobiegać, i po ciężkim 2016 r. powoli wracam do formy. W tym roku mogę pochwalić się już trzema medalami 😌 a na pewno będzie ich więcej
peggiwkuchnisosu Raita patrz tu http://kuchniapokolen.pl/sos-jogurtowy-indyjski-raita/ Wykonanie ciasta na pierogi – do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Smalec pokroić na drobne kawałeczki, wlać wodę i szybko zagnieść. Masa musi być gładka. Ciasto jak na nasze pierogi. Ciasto rozwałkować cienko. Następnie pokroić na duże kwadraty 8×8 cm Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać mąkę, pokrojony drobno
Kuchnia PokoleńCiasto francuskie to sprawdzona baza do wszelkiego rodzaju przekąsek czy deserów. Dania z jego użyciem są proste, szybkie i smaczne. Inne przepisy z ciastem francuskim: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami Parówki w cieście francuskim Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki na około 10 ślimaczków: opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy
Kuchnia BazyliiProsto, szybko, smacznie i przede wszystkim owocowo! - oto założenia dzisiejszego wypieku :) Tym razem w ramach wspólnego wypiekania z Ciastem na niedzielę panuje Owocowe szaleństwo ! Truskawki, porzeczki, czereśnie, arbuz ..i wiele innych owoców mamy teraz do wyboru, więc szalejmy w kuchni i wykorzystujmy je jak tylko się da! U mnie króluje rabarbar ! Ostatki sezonu jeszcze trwają i nie mogłam się
Grunt to przepis!ilością dodatków, żeby nie przeciążyć i nie przemoczyć ciasta. Jeśli dajemy pieczarki, to najlepiej lekko podsmażone, a świeże pomidory, najlepiej położyć już na ser, żeby szybko się zapiekły i nie przemoczyły ciasta. Całość przyprawiłam dużą ilością oregano, bazylią, czarnym pieprzem i odrobiną majeranku. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190°C na dolnym poziomie ok. 20 minut. Pyszne z sosem czosnkowym
Kuchnia PrezydentowejJest bardzo analogiczne do prezentowanego już wcześniej na blogu ciasta "Wiewiórka" ( klik ). Zwiększyłam tylko ilość cynamonu, jabłka zamieniałam na brzoskwinie i zrezygnowałam z bakalii. Efekt? Bardzo szybki i aromatyczny wypiek do kawki/herbatki :) Ciasto na małą blachę. Składniki: 4jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4-5 brzoskwiń
My simple kitchenrazem szybki przepis na biszkopt. Nie raz musimy się uporać z jego pieczeniem przy okazji robienia tortu lub ciasta z masami. Ten przepis jest niezawodny – zaczerpnięty z moich ukochanych Moich wypieków – które chyba zna każdy, kto lubi piec. Jeszcze nigdy mnie ten przepis nie zawiódł. Równie często robię biszkopt z przepisu na „metrowca”. Ten z Moich
kuchcikownia