starszej córki Zuzi. Zrobione od początku do końca samodzielnie, po za zdjęciem. No cóż rośnie mi konkurencja:) Muffinki są pyszne z dużymi kawałkami czekolady o smaku bananów. Zniknęły bardzo szybko i krótko przed świętami pojawią się znów:) Polecam i zapraszam do przepisu. Składniki 3 dojrzałe banany 225 ml oleju 2 jajka 250 g przesianej mąki 7 łyżek cukru 1/2 łyżeczki(...)dodać masę bananową i kawałki czekolady. Wymieszać łyżką. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej, do 3/4 wysokości nałożyć ciasta. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Gotowe można posypać cukrem pudrem. Smacznego:) Artykuł Muffinki bananowo-czekoladowe pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąokazje. Wyrazisty aromat trufli doskonale komponuje się z delikatnym i kremowym serkiem mascarpone, tworząc niepowtarzalny smak. Danie można oczywiście przygotować z gotowym, kupnym makaronem tagliatelle, wtedy jest ono bardzo szybkie w wykonaniu, ale to nie to samo! Smak domowego, świeżego makaron nie da się porównać z tym ze sklepowej półki. Wbrew pozorom taki makaron nie jest trudny w wykonaniu, jedynie(...)dostępne w sklepie Kuchnia Włoska ) 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Makaron: Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i wbijamy jajka. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy
Kuchnia MagdaLenyBiszkoptowe, pieczone omlety z bitą śmietaną, zwane również biskwitami. Lekki deser, bardzo prosty do przygotowania, który posmakuje nie tylko dzieciom. Zrobicie je szybko i zapewniam Was, że równie szybko znikną z talerza. W sezonie koniecznie podajcie je ze świeżymi owocami. składniki: 3 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas miksując. Do gęstej masy dodałam żółtka, wymieszałam na niskich obrotach. Na koniec dodałam wymieszane i przesiane mąki, całość delikatnie połączyłam łyżką. Gotowe ciasto wyłożyłam na okręgi (mniej więcej dwie pełne łyżki ciasta na każdy). Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 6 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zdjęłam
babka w formieWszyscy pieką pierniczki, a ja przekornie proponuję ciasteczka maślane;) Jakoś nigdy nie byłam fanem piernikowych smaków, za to maślane pyszności uwielbiam od zawsze. Przepis ten jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, można je dosłownie zrobić 30 minut razem z pieczeniem! Skorzystałam z przepisu Ani Starmach , i jak zwykle nie zawiodłam się na jej recepturze. Moje ciasteczka nie wyszły(...)obtoczenia ciasteczek Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 190°C. W misce miksera umieść cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę i miksuj (końcówką typu hak) do uzyskania jednolitego ciasta. Opcjonalnie możesz zagnieść je też rękami. Z powstałego ciasta uformuj kulki o średnicy ok. 2 cm i obtocz je w drobnym cukrze. Ułóż kulki lekko spłaszczając na blaszce do pieczenia
karmelowywszyscy mogą truskawkę jeść, bowiem te owoce często uczulają. Najczęściej alergia pokarmowa na truskawki objawia się różnego rodzaju pokrzywkami. Kupując truskawki trzeba dość szybko spożyć lub przetworzyć, bowiem szybko fermentują i pleśnieją. Truskawki powinny być nieuszkodzone, bez śladów pleśni. Unikajmy owoców pozgniatanych i puszczających sok. Najlepiej przenosić je do domu w łubiance, w której je kupiliśmy. Jak najrzadziej przesypujmy(...)DUKAT - to odmiana średnio późna. Owoce są duże i średnie. Owoce smaczne i jędrne o barwie intensywnie czerwonej z silnym połyskiem, aromatyczne i soczyste. doskonale nadają się do ciast, na kompoty i mrożonki, ale nie na soki, gdyż są mało soczyste. Jest to odmiana polska, raczej przemysłowa niż deserowa. ELKAT - to krzyżówka Dukata i Elsanty, odmiana uniwersalna. Owoce duże, bardzo
Ciastka - domowe słodkościWitajcie :) Co powiecie na pyszne babeczki z kaszą jaglaną i kremem kawowo- malinowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Do babeczek użyłam kaszy jaglanej firmy Cenos . Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 2,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki nutelli 1/2 szklanki oleju 50 g ugotowanej kaszy jaglanej(...)mogel, następnie ciągle mieszając dodajemy ugotowaną kaszę, nutellę i olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Foremkę do babeczek natłuszczamy olejem, łyżką do lodów nakładamy porcję ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje piekły się około 20 minut. Upieczone babeczki wyciągamy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia. Zmiksowane
Sama słodycz i szczypta chilismażenia (można użyć masła) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zblendować. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Naczynia, które widzicie na zdjęciach(...)składa się z 4 elementów: miseczki, talerzyka, kubka oraz kieliszka na jajko, które zawierają zabawne i trwałe nadruki. Naczynia można myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej. Natalka szybko rośnie, więc niedługo taki zestawik sprawdzi się idealnie
Di gotujePączusie serowe Nie znam pączków, które są tak proste i szybkie w przygotowaniu, może do prawdziwych pączków im daleko, ale jak dla mnie są równie smaczne i z pewnością ładnie mogą prezentować się wśród karnawałowych przekąsek. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru 3 jajka szczypta(...)pieczenia i dokładnie połączyć wszystkie składniki. W szerokim rondlu rozgrzać olej (musi go być dość sporo, by pączusie mogły być w nim zanurzone). Łyżeczką (bądź dwoma) nakładać kuleczki ciasta na rozgrzany olej. Przed każdym nakładaniem należy łyżeczkę maczać w rozgrzanym oleju, by ciasto lepiej odchodziło. Pączusie w trakcie pieczenia powinny same się odwracać, jednak lepiej kontrolować ten proces
My sweet a lifewstępna. 1,5 godziny w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto przykryć folią spożywczą. Składanie. Po 45 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje, lekko zaokrąglić i pozostawić na powierzchni lekko posypanej mąką złączeniami do góry. Przykryć folią spożywczą o odstawić na około 10-20 minut. Po upływie tego(...)pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 40 minut w 230 ºC. Jeśli chleb będzie się zbyt szybko rumienił można zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10-20 ºC. Chleb musi się piec dość długo ze względu na wilgoć ziemniaków. Chlebki http://chlebki.pl/ Artykuł Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem pochodzi
Chlebki.plKolejny chleb z grupy tych nieskomplikowanych a więc prosty i szybki w wykonaniu,nasycony pełnowartościową mąką,płatkami i nasionami ostropestu. Ostropest jest rośliną o właściwościach silnie wspomagających oczyszczanie i odtruwanie organizmu dlatego warto go dodawać do wypieków. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)rozkruszyć drożdże,dodać miód,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać obie mąki,ostropest i słonecznik,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni
Kolorowa kuchnia Elkiuzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie(...)minut. Po tym czasie na zagotować masę cały czas ją mieszając, jeśli użyty został agar masę należy dodatkowo 2-3 minuty gotować na małym ogniu. Można zrobić szybki test: 3 łyżki masy wlać do szklanki i wstawić do zamrażarki i po chwili zobaczyć czy jej trwałość jest wystarczająca. Całość w tym czasie trzymać w ciepłym garnku pod przykryciem. Pierwszy blat
Candy PandasChcemy pokazać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety, połączonej z aktywnym trybem życia. Wszystko jest dla ludzi." Wybaczcie, ale nie wyobrażam sobie niedzielnego ciasta bez dodatku cukru, lodów niesłodkich, czy budyniu nieosłodzonego cukrem. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę „słodkiego szaleństwa” :) A do czego jeszcze nadaje się cukier? Wynalazłam takie oto intrygujące zastosowania :) Tłumienie(...)nałóż na ugryzione miejsce. Pozostaw na 20 minut. Działa fantastycznie. Chłodzenie poparzonego języka - Gorąca kawa? Skwiercząca pizza? Następnym razem, kiedy poparzysz sobie język, lub zjesz coś bardzo ostrego, zacznij szybko ssać cukier, a uśmierzysz kłujący ból niemal natychmiast. Wertując informację o cukrze, posiłkowałam się takimi źródłami jak: portal.abczdrowie.pl ; tipy.interia.pl ; rozmiar.com ; uczymyjakslodzic.pl i wiele, wiele innych :) Składniki na 1 porcję
Grunt to przepis!głównych. Bardzo lubię ziemniaki i wszelkiego rodzaju dodatki, które można z nich przygotować. W tradycyjnej formie oczywiście są świetnym dodatkiem do mięs typowych dla kuchni polskiej, ale mogą się szybko znudzić. Kuleczki ziemniaczane inspirowane były tymi mrożonymi, sklepowymi kuleczkami. Postanowiłam jedne nie panierować ich w bułce tartej, tak jak to jest w większości przepisów, a do ich wykonania użyłam zwykłej(...)gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przeciskamy je przez praskę, dodajemy masło i mleko. Dokładnie mieszamy aż masło się rozpuści. Pozostawiamy do przestudzenia. Podajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki i każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące. Smażymy partiami na głębokim tłuszczu. Ja użyłam do tego frytkownicy ustawionej na temperaturę 180°C. Smażymy kilka minut na złoty
PatiGotujesłodko, idealne na podwieczorek, na przyjęcie i w sam raz na piknik. W środku są bardzo puszyste, z kawałkami czekolady, która cudownie rozpuszcza się w ustach. Uwaga! Bardzo szybko znikają z talerza :) Przepis na te muffinki podpatrzyłam na stronie kotlet.tv i oto co wyszło... --------------------------------------- Liczba porcji: 12 Czas przygotowania: 35 - 40 minut --------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej (przesianej(...)rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko; -w drugiej łączymy składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Krok 3. Przesypujemy składniki suche do mokrych - mieszamy. Krok 4. Do ciasta wsypujemy pokrojoną czekoladę - mieszamy. *część czekolady możemy drobniej pokroić i takimi kawałeczkami obsypać wierzch muffinek (jeszcze przed włożeniem ich do piekarnika) Krok 5. Wlewamy ciasto do papilotek, mniej więcej
Moja Książka Kucharskaszybko. Bardzo lubię zarówno owoce morza, jak wszelkiego rodzaju kluseczki. Zanim okazało się, że nie mogę jeść glutenu, robiłam je bardzo często, później musiałam z nich zrezygnować, ale dość szybko zorientowałam się, że z mąk bezglutenowych też da się je przyrządzić i zaczęłam eksperymentować. To jest właśnie bardzo smaczny efekt jednego z takich eksperymentów. Z kolei owoce morza staram się(...)cenie, więc czasem sięgam po mrożone owoce morza. Kluseczki kładzione zrobiłam z jajek, kremowego serka o smaku pomidorów i bazylii, mąki z quinoy i mąki z tapioki. Dodałam do ciasta ugotowaną czarną quinoę, siekane zioła, trochę spiruliny, żeby nadać zielonkawy odcień i doprawiłam solą. Małże z kolei są duszone w białym winie z moim ukochanym fenkułem, czosnkiem, pomidorkami
Quinoa Raz!suszonymi pomidorami, dla mojej ma ł ej kucharki focaccia. Jak kto woli, tak możemy nazwać moje danie :) jedno jest pewne, bardzo nam smakuje i szybko znika z talerza. Smacznego :) SKŁADNIKI 450 gr mąki pszennej 200 gr ricotty 100 gr suszonych pomidorów 1 czerwona papryka 1 żółta papryka(...)oregano. W środek wlewamy drożdże, całość zagniatamy. Dodajemy ricottę i 1 łyżeczkę soli miałkiej. Na koniec do ciasta dodajemy pokrojone pomidory i paprykę. Ciasto dokładnie wyrabiamy ok. 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 2 godziny. Formę do pieczenia (średnica
La grande e la piccola cuocadany placek osiągnie odpowiednią suchość lub gdy zabraknie nam miejsca, zabieramy go, dość grubo posypujemy mąką i zwijamy w rulon. Rulon nie może być zawinięty ciasno bo ciasto może się posklejać przy krojeniu. Skrojony makaron rozsypujemy palcami aby nam się nie posklejał. Taki makaron możemy od razu gotować lub ususzyć. Ja ususzyłam sobie na święta:) Do tego celu(...)przesiewamy z mąki i wkładamy do papierowych torebek. Pozostanie nam naprawdę spora ilość mąki:) Z 1 kg mąki wyszło mi 2 kg makaronu:) I to tyle:) Gotuje się bardzo szybko:) Do wody sypiemy sól - wedle uznania
Ukojenie Podniebieniakolorowymi paprykami), ponieważ nie jest tłusta, jak te smażone. Możecie ją pokroić w kwadraty lub trójkąty i zapakować do pudełka. Sałatki Z sałatkami jest taki problem, że pokrojone warzywa szybko podchodzą wodą, a jak zmieszamy je jeszcze z sosem, to po kilku godzinach przemienią się w nieapatyczne koszmarki. Lepiej więc nie mieszać ze sobą składników, tylko ułożyć je warstwowo(...)farro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe menu urozmaicą wytrawne tarty na cieśnie francuskim lub kruchym. Bardzo lubię tę z botwinką, gorgonzolą i jajkiem . Ciasto francuskie podzielone jest na kwadraty, więc tarty nie trzeba kroić. Owińcie poszczególne kawałki w papier śniadaniowy i włóżcie na płasko do pudełka lub papierowej torby, a z pewnością dojadą
Chilli Czosnek i Oliwasobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne muffinki bakaliowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. To doskonały deser dla całej rodziny. Muffinki z powodzeniem mogą zastąpić małe wielkanocne babeczki i stanowić piękną ozdobę koszyczka wielkanocnego. SKŁADNIKI: 200 ml mleka, 2 jajka, 100ml mleka, 250g mąki, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki keksowej(...)Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka mieszam trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodaję do suchych składników. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą
Tradycyjna kuchnia Kasinosić torby treningowej do biura postaw ja zaraz przy wejściu do mieszkania, daleko od kanapy:) Rozpisz sobie wszystkie posiłki i najlepiej noś je ze sobą w pudełkach, aby uniknąć szybkiego „czegokolwiek” na mieście. Zamiast na burgera lub kawę umów się ze znajomymi na wspólny trening. Tak też można porozmawiać , a przy okazji miło spędzić wspólny czas. Ustaw sobie budzik przypominający(...)coś co sprawia Ci radość. Możliwości jest wiele: basen, sztuki walki, joga…. co tylko przyjdzie Ci do głowy. Nagradzaj się za osiągnięcia. Proponuje żeby nie był to wielki kawałek ciasta, albo tabliczka czekolady raz w tygodniu. Może coś nie związanego z jedzeniem np. teatr, spacer, masaż, jakiś drobiazg? To tylko kilka sposób dzięki którym możesz wprowadzać skuteczne zmiany. Pamiętaj
Wypieki i Rumieńcetrwało to 1,5 godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia. Trwa(...)specjalnej tylki lub za pomocą strzykawki Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Moja rada: Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą się zbyt szybko smażyć z wierzchu, a w środku będą surowe. klasyczne pączki
O kuchni z uczuciemdaniami. Pozostaniemy przez chwilę w wigilijnym klimacie i pokażemy świetną przystawkę, która równie dobrze nada się na wigilijny stół, jak i na co dzień. Naleśniki z nadzieniem są bardzo szybkimi i prostymi daniami. Często przygotowujemy zapiekane naleśniki z wytrawnymi farszami, dzisiaj będą naleśniki na zimno, ale starczy tego gadania. Przepis Składniki: Naleśniki: 40 g masła + trochę masła do smażenia(...)innego jak majonez z przyprawami, jednak śmiało można ją zastąpić zwykłym majonezem. Przygotowanie: Naleśniki: Roztapiamy w garnku masło i dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami na naleśniki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, co czasami się zdarza i zależy w dużej mierze od mąki to dodajemy trochę wody. Ciasto musi być jak gęsta śmietana. Smażymy naleśniki na średniej wielkości patelni, powinny być
KasiaiKrzysiu.plCiasto Shrek piekłam dawno temu ale zdj są! I to najważniejsze jakość nie powala wręcz doprowadza mnie do depresji ale wstawiam. Skladniki: Biszkopt 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa zielona: 1 l Zielonego soku kubuś pysio lub inny budyń śmietankowy 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany(...)biszkopt. Następnie nawilżyć go zimna przegotowaną wodą. Na soku ugotować budyń tak samo jak napisane jest na opakowaniu lecz z większą ilością cukru no i mleko trzeba zastąpić sokiem. Szybko wylać na biszkopt. Gdy masa shrekowa będzie już przestudzona ułożyć na niej delicje. Ubić śmietanę na sztywno wraz z dodatkiem galaretki rozprowadzonej w ciepłej wodzie lekko przestudzonej. Śmietanę wylać
PychotkaaaMuffiny idealne gdy ja lub których z moich domowników ma ochotę na coś słodkiego, szybkie, banalnie proste, składniki zawsze się znajdą bez wychodzenia do sklepu i przede wszystkim smaczne. Tym razem wykorzystałam gotową masę kajmakową, która już od jakiegoś czasu czekała na swoją kolej :) Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)nich mieszamy składniki suche, tj. mąka, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mleko, jajko i olej, następnie łączymy składniki z obu misek i mieszamy łyżką, ciasto dzielimy na pół. Do jednej miski dodajmy 2 łyżki kakao. Do foremek od muffinek łyżką nakładamy masę białą, łyżkę masy toffi a na górę masę ciemną z kakao
Słodka Kraina Wypiekówkawałek tej krajanki i jeszcze jestem pod wrażeniem smaku i prostoty tego wypieku. Całość wyszła w miarę dietetycznie i naprawdę smacznie. Na dalszym zdjęciu widać brakujące kawałki, znika bardzo szybko, więc nie zostawiajcie nikogo sam na sam z tym ciastkiem ;) Krajanka owsiana z truskawkami Składniki: - 2-3 szklanki truskawek - 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej - 2 łyżki cukru - opcjonalnie(...)mąką kukurydzianą i ewentualnie cukrem. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąką, płatki, cukier, proszek, sól). Dodaj jajko, ekstrakt i chłodne masło. Wymieszaj wszystko rękami, aż powstanie ciasto jak na kruszonkę. Standardową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Na blaszkę wyłóż ciasto, jak najbardziej równomiernie. Na to połóż truskawki. Piecz ok. 30 minut. Pokrój
Corner With Recipesbyć domowe - koniecznie takie, jakie robiła moja Mama! Czyli pulchne, nie za suche, nie za tłuste, nie za słodkie - idealne :) wiele razy jadłam takie "restauracyjne" i - to nie to! Szybko nauczyłam się je przyrządzać tak samo, teraz często goszczą u mnie, ale nie tylko na śniadanie :) mój Mąż też je lubi i mówi, że nie jadł nigdy lepszych - punkt(...)może być potrzeba mniej lub ciut więcej), mieszamy delikatnie do połączenia, następnie ponownie miksujemy (jeśli od razu włączymy mikser mąka nam się rozpyli po kuchni:)). Na koniec dodajemy do ciasta 2 łyżki oleju - dzięki temu nie trzeba natłuszczać patelni, a naleśniki będą miękkie, lekko wilgotne i puszyste. Patelnię teflonową rozgrzewamy, za pomocą nabierki nalewamy porcję ciasta i obracając patelnią rozlewamy
Kolorowy Przepisownikbardziej, że obowiązków ci u mnie dostatek. Tak więc, poszłam na łatwiznę i zrobiłam placek drożdżowy:) Czy łatwizna? Można by polemizować na ten temat, w każdym bądź razie szybko i bez wysiłku upiekłam "drożdżówkę" z dżemem. I przy okazji miałam czas na inne zajęcia, gdy moje ciacho sobie spokojnie wyrastało Składniki: 3 szklanki mąki 10 dag drożdży 1 1/2 szklanki(...)pozostała mąkę. Wszystko energicznie wyrabiam dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Gotowe ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na ok 1 godz w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładam połowę ciasta na blachę wysmarowaną masłem, rozsmarowuję dżem i przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200'C, potem zmniejszam do 180'C i wstawiam ciasto na jakieś
Ciasteczkowy Potwórmacie pomysłu jak osłodzić sobie dzień? A może znudziły się Wam już ciasta i tradycyjne desery? Dziś przygotowałam dla Was słodką propozycję na Kakaowe bezy z kremem czekoladowym.Wykonanie nie jest trudne, ale nie ukrywam, trochę czasu zajmuje, dlatego jest to fajna propozycja do zrobienia w weekend. Ale zdecydowanie efekt jest wart zachodu, polecam! *Jeżeli nie lubicie przerobionej czekolady(...)wanilii) 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g czekolady 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Przygotowujemy bezy kakaowe - klik . Do garnuszka wlewamy mleko i podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i szybko mieszamy do momentu rozpuszczenia się całej tabliczki.. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy, gdy masa się połączy dodajemy mąkę i mieszamy, tak aby nie powstały grudki następnie
Słodkie Przyjemnościtygodniu doprowadzam do perfekcji szybkie obiady. W głowie mam mentalną kolejkę rzeczy, które powinnam niezwłocznie zrobić. I ta kolejka coraz bardziej rośnie- a dni się jesiennie coraz bardziej kurczą. Podobno dobrym trikiem na poprawę samopoczucia jest odpowiednie odhaczanie elementów na liście rzeczy do zrobienia. Otóż nie stawiamy krzyżyków ani minusów, tylko tiki albo plusy- taka forma mini nagrody(...)takie przepisy, które towarzyszą nam od naszej kuchennej kołyski. Pewniaki, które robiliśmy jako pierwsze kulinarne eksperymenty i od tej pory zawsze wychodzą. Dla mnie jednymi z takich przepisów są: ciasto z owocami czy sos z tuńczykiem . Dziś kolejny z nich- sos curry na bazie beszamelu. Przepis na ten sos poznałam na jednej z pierwszych randek w moim życiu
les mirabellesktórego lepimy niewielkie kuleczki, w środek wbijamy migdał i od razu obtaczamy w wiórkach kokosowych (czynność tę należy wykonywać szybko, ponieważ pralinki w połączeniu z ciepłem rąk będą szybko się rozpuszczać). Gotowe pralinki warto przełożyć do mini papilotek. Czekoladki koniecznie przechowujemy w lodówce do momentu podania. Uwagi: Pralinki mają bardzo delikatną, wręcz "lejącą" konsystencje - szczególnie jeśli dłużej poleżą poza(...)gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne. Dobrej jakości belgijską czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka StronaJestem zabiegana. Dni mijają szybko, kartek w kalendarzu niepokojąco mało, a na karku czuję już oddech świąt. Aby nie obudzić się zbyt późno każdą wolną chwilę przeznaczam na przygotowania. Właśnie dlatego wczoraj polukrowałam pierwsze w tym roku pierniki. Suszą się teraz w cieple grzejników i swoim zapachem wyczarowują magiczną atmosferę... Pierniczki choinkowe II 1kg mąki 250g cuku 250g miodu 300g(...)cukier podgrzałam do rozpuszczenia. Dodałam przyprawę do piernika i ostudziłam do temperatury pokojowej. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam sodę, kakao i jaja. Wlałam przestudzoną masę miodową i zagniotłam ciasto. Odstawiłam na noc do lodówki. Następnie wałkowałam ciasto na obsypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm. Piekłam w 180 stopniach przez około 15minut. Jak upiec pierniczki
Zapiski Młodej ŻonyMuffinki mała słodka przyjemność, którą można bardzo szybko zrobić na mnóstwo sposobów. Moim ulubionym połączeniem jest cynamon i pomarańcze i taki też przepis zamieszczam. PRZEPIS NA 12 SZTUK: 1 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1 mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)miski z suchymi składnikami wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy (użycie miksera jest niepotrzebne, najlepiej zrobić to ręcznie trzepaczką).Do powstałej masy dodajemy skórkę pomarańczową.i cynamon. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Moje muffinki ozdobiłam bitą śmietaną połączoną z serkiem mascarpone i odrobiną
Kuchnia w opałachbardziej słodki to daj cukru około 1 szklanki śliwki umyte bez pestek udusić z masłem, cukrem - po zagotowaniu z 5 minut lekko mieszając - do śliwek wsypać suchy kisiel i szybko mieszając zagęścić ubić na sztywno pianę z 4 białek żółtka, cukier, wanilię mieloną dobrze ubić mikserem na puszysto dodać 2 opakowania po 440ml gęsty jogurt naturalny, budynie, olej i dobrze(...)wierzchu można dodać śliwki piec w 200C około 50-60 minut po upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!! inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem wanilia
W Mojej Kuchni LubięSmalczykowe paluchy. Smalczykowe paluchy ,to domowa przegryzka ,łatwa ,szybka i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do czystych lub kremowych zup ,nie wspominając o piwie. Zdecydowałem się na wykorzystanie ,jako składnika smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi ,ze względu na jego smak, aromat i dużą zawartość tłuszczy nienasyconych. Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne(...)ziołami ogrodowymi 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Jajko do posmarowania Ziarna do posypania paluchów. Wykonanie dziecinnie proste. Wszystkie składniki zagnieść ,odstawić na 30 min do lodówki. Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem ,papryką, orzechami itp. Smakowita
Kulinarny karnet ChristopheraProsty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g mąki razowej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 300 ml ciepłej wody olej roślinny 2-3 łyżki mleka do posmarowania(...)sicie po przesianiu mąki razowej. Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce. Folię do żywności spryskać olejem i przykryć nią szczelnie blaszkę z chlebkiem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około
wyzwania kuchenneszklanki mąki szczypta soli masło do smażenia Farsz: 500g sera białego 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego duża puszka brzoskwiń 2 opakowania cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki ciasta i odstawiamy na 20-30 min. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i smażymy na maśle cienkie naleśniki (z podanej porcji ok.12-14 sztuk na średniej patelni). Twaróg rozgniatamy(...)Szybko i smacznie
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy(...)owoce z konfitury Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ziarenka wanilii. Serek mascarpone zmiksować kilka sekund w osobnej misce i dodawać go po łyżce do śmietanki i szybko zmiksować. Na koniec dodać startą czekoladę. Galaretkę rozpuścić i pozwolić stężeć. Czekoladę rozpuścić na parze, przelać do woreczka i na papier do pieczenia wycisnąć np. serduszka, następnie włożyć do lodówki
Blondynka GotujeCiasteczka zaraz po upieczeniu znikają. I chyba mają właściwości przyciągające, bo mój syn tylko chodził z kuchni do pokoju:) Upiekłam je z przepisu Ani Starmach. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatkowym atutem jest to, że przy wykonaniu ich spokojnie mogą pomagać nam dzieci. Mój syn osobiście lepił kuleczki i układał cukierki, a potem ze smakiem pałaszował swoje dzieło:) Składniki(...)wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier i miksujemy razem. Potem stopniowo w częściach dodajemy do masła mąkę z sodą i mieszamy dalej. Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, które następnie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta lepimy małe kuleczki, które spłaszczamy dłonią. Na powstałe ciasteczka układamy
Blondynka Gotujerano, gdy z porannej mgły niewiele już zostało, a słonko wesoło informowało, że pora wstawać. Ale kto to słyszał, żeby tak wcześnie wstawać w sobotę! Babkę upiekłam prostą i szybką, intensywnie waniliową i wilgotną. Dodatek jogurtu sprawia, że nie jest mdła, pięknie pachnie i prezentuje się bardzo elegancko otulona grubą warstwą jogurtowego lukru i obsypana zmieloną laską wanilii. C. kiedyś(...)Piec w 175 st. C. przez 45 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Cukier puder przesiać, wymieszać z jogurtem i wodą. Polać ciasto, posypać wanilią. Smacznego! Przepis przygotowałam z myślą o akcji Mirabelki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHalloween już się zbliża, nie wiem jak jest u Was ale ja jakoś nie traktuję tego jako zabawy. Jednak wiem, że wielu z Was uwielbia ten
Niezły Młyneksię gorsze. Ja robię je od kilku lat i na stałe wpisały się u nas w okres Adwentu. Robię je zwykle kilka razy w tym czasie, bo znikają tak szybko, a często dzielę się nimi ze znajomymi. W internecie znajdziecie kilka przepisów na orzeszkowe skorupki. Jedne przepisy na orzeszki z kremem zawierają dodatek mąki ziemniaczanej, inne robione są z mąki(...)mleka 1 szkl. mleka w proszku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao 200 g siekanych orzeszków ziemnych (dałam granolę) 100 g masła Wykonanie Orzeszki Z podanych składników zagniatamy ciasto. Nagrzewamy patelnię. Patelnię smarujemy olejem i we wgłębieniach układamy kuleczki z ciasta. Pieczemy skorupki z obu stron. Skorupki wyjmujemy i obkrawamy nadmiar ciasta. Krem Mleko, masło, cukier i kakao zagotowujemy
Mieszam w GarnkuCzas czytania: 2 min Rillettes, trudna nazwa? Nic nie szkodzi, w naszym języku można powiedzieć, po prostu pasta lub smarowidło. Dodatek ten pochodzi ze znakomitej kuchni
SprawdzonaKuchnia.plGotowanie nie musi być nudnym i uciążliwym obowiązkiem! Korzystając z nowoczesnych produktów firmy Ambition, można przygotowywać posiłki szybko i przyjemnie, a dodatkowo odkryć w sobie zacięcie szefa kuchni. Na jakie patelnie i garnki Ambition warto zwrócić uwagę? Czytaj dalej! Patelnie Ambition – idealne do smażenia i grillowania Do przygotowania wielu smacznych potraw warto wykorzystać naczynia Ambition – garnki i patelnie dobrej jakości(...)posiłków – soczystego mięsa i warzyw. Płytkie patelnie do naleśników to z kolei obowiązkowy zakup dla wszystkich miłośników cienkich placków w różnych odsłonach. Materiał użyty do ich produkcji zapobiega przywieraniu ciasta do dna i ułatwia odwracanie naleśników. Patelnia Ambition do smażenia ryb wyposażona w dzióbki do zlewania tłuszczu to jedna z ciekawszych propozycji, jakie oferuje swoim klientom firma. Naczynia oferowane przez
Smaki Na TalerzuBardzo prosty i szybki do zdrobienia chlebek. Nie wymaga ani żmudnego wyrabiania, ani dużego nakładu czasu. Jeśli zaczynacie dopiero swoją przygodę z wypiekiem pieczywa zachęcam do próbowania właśnie takich prostych przepisów. Chleb jest pyszny w smaku, i rozwiewa wszystkie mity o tym, że dobry chleb musi być na zakwasie, a jego zrobienie musi zająć nam 2 dni 😂 Wcale(...)środka możemy dorzucić nie tylko słonecznik, ale i inne ulubione ziarna. Jeśli nie mamy prażonej cebulki - pomińmy ten składnik, albo przesmażmy 1 cebulę na maśle i dodajmy do ciasta w takiej postaci. Cebulka fajnie podkręca tutaj smak chleba. Składniki: 450g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 450 ml ciepłej wody 1/2 szkl
Walijskie PichcenieOstatnio na moim blogu królują przepisy na placuszki, które są proste i szybkie do przyrządzenia. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania placków ze startym jabłkiem, które są smażone na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Jeżeli poniższe placki chcecie podać starszym dzieciom to jabłka pokrójcie w cienkie plasterki (wersję ze startym jabłkiem polecam dla niemowlaków). Składniki: 2 jabłka(...)posypania Jabłka, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać olej oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Placki smażyć na mniejszym ogniu na suchej patelni. Uwaga : 1 placek = 1/2 łyżki ciasta . Ewentualnie, gotowe placki posypać cukrem pudrem. Składniki na placki przed
UgotowaćPralinki Rafaello robione w domu to prawdziwy rarytas:) Znikają tak szybko, że trzeba się nastawić od razu na zrobienie podwójnej porcji. Ja osobiście mam słabość do czekoladek domowej roboty. To jest jedno z moich ulubionych rzeczy, które robię w zaciszu mojej kuchni:) Pięknie zapakowane w ozdobne pudełeczko mogą być fantastycznym upominkiem. Pracy nie ma dużo a efekt robi wrażenie. Zapraszam(...)całości Wafle zmielić, cukier rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć, na dłoni formować kulki wielkości znanego nam Rafaello, robić w środku wgłębienie do którego wkładamy 1 migdał. Zlepiamy i formujemy kulkę. Gotowe obtaczamy obficie w wiórkach kokosowych. Odstawiamy na kilka
gotuj ze mnąbawić się w smażenie pączków. Rano zmieniłam zdanie, bo od stania w kolejce, wolę jednak stanie przy garach. I tak w czeluściach internetu znalazłam przepis na pączki, które są szybkie i proste w wykonaniu. Nie przypuszczałam, że do tego będą tak pyszne! Robi się je naprawdę w try miga, więc jeśli w waszej ulubionej piekarni zabrakło dziś pączków, albo(...)proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy (lub smalec) do temperatury 175 stopni C. Za pomocą dwóch małych łyżeczek formujemy małe kulki z ciasta (nie muszą być idealnie okrągłe, chodzi o oddzielenie porcji ciasta) i zanurzając łyżeczkę w rozgrzanym oleju przekładamy porcję ciasta do smażenia. Pączki w gorącym oleju same się obracają. Gdy osiągną
Smakowity Blog KulinarnyZachciało mi się wczoraj oponek :) Zagniotłam, usmażyłam i mogliśmy zajadać. Oponki nie są pracochłonne, także jeśli macie składniki, to szybko je przygotujecie. Od razu Wam powiem, że świeże były pyszne, kilka zostało na dziś, ale to już nie to samo. Najlepsze są od razu po wystudzeniu. Z tej porcji zrobiłam 25 oponek. Składniki: 250 g. sera twarogowego(...)składników. Ja od razu wszystko wyłożyłam na stolnicę, ale jeśli wolicie to można składniki wsypać do miski, zagnieść i dopiero wyłożyć na stolnicę. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować i wykrawać szklanką koła, w środku każdego koła zrobić dziurkę kieliszkiem. Skrawki ciasta które pozostaną, ponownie zagnieść i wykrawać oponki, aż do wykończenia ciasta. Tak przygotowane oponki smażyć
Agusiowe smakołykimniam mniam tartę z borowikami sobie przyrządziłam. Wspaniała :-) Rewelacyjny pomysł na obiad, drugie śniadanie jak również stanowi idealną przekąskę na imprezę . Podam szybko przepis, bo jestem zabiegana, zalatana i jeszcze na egzamin muszę się uczyć :-( Nie mam w ogóle czasu dla Was nad czym bardzo ubolewam ale tak to jest jak się łapie sto srok za ogon. Jednak walczę(...)runa leśnego , jeszcze dobrze w drzewa nie wejdzie i już cały koszyk prawdziwków i innych cudów nazbiera. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej ale wybór należy do was. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 kostki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1 żółtko szczypta soli Składniki na farsz : 250 g borowików 4 wsiowe jajka
pieprzny smaczekUwielbiam słodkie placuszki nie ważne czy na śniadanie czy na kolację . Robi się je szybko a smakują chyba zawsze zwłaszcza do porannej kawy. Tym razem zrobiłam placuszki z polskim chudym twarogiem. Wyszło ok 20 sztuk . Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga(...)miski przekładamy chudy twaróg, mąkę,jajka,cukier,cukier cynamonowy lub inny oraz mleko. Całość dokładnie łącze za pomocą widelca. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Za pomocą łyżki nakładam ciasto twarogowe na patelnię a następnie rozprowadzamy na kształt placuszków (wielkość i grubość zależy od nas). Smażę na rumiano ze wszystkich stron. Podaję z ulubioną konfiturą
Gotowanie PatkiOstatnio wpadły mi w ręce suszone owoce i tak kombinowałam od paru dni, jak by ich tu wykorzystać. Użyć je, jako dodatek do deseru było dla
Zdrowie i pysznie na talerzuFermentacja wstępna. 2 godziny w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto przykryć folią spożywczą. Składanie. Po 1 godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje, lekko zaokrąglić i pozostawić na powierzchni lekko posypanej mąką złączeniami do góry. Przykryć folią spożywczą o odstawić na około 10-20 minut. Po upływie tego(...)pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 40 minut w 230 ºC. Jeśli chleb będzie się zbyt szybko rumienił można zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10-20 ºC. Chlebki http://chlebki.pl/ Artykuł Chleb pszenny razowy pochodzi z serwisu Chlebki
Chlebki.plsprawą dodatku puree z dynii. Klasyczne z dodatkiem piany z białek (po przepis zapraszam tutaj ) wymagają więcej czasu do przygotowania, dzisiejsze to idelna propozycja na bardzo szybki obiad, pod warunkiem, że w lodówce czeka dyniowe puree. Składniki na 2 porcje: 200 g twarogu (u mnie serek z wiaderka) 100 g puree z dynii 1 jajko 80 g mąki(...)dłużej mieszana jeszcze bardziej kleić. Starać się jak najmniej dodać mąki do środka, a kluseczki będa delikatne i mięciutkie. Gdy używasz twarogu warto przetrzeć go przez sito ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 2 części i uformowacć wałki podsypując mąką. Spłaszczyć i odkrawać skośne kluseczki. Gotowe kluseczki ukladaj na podsypce z mąki gotować w dużej ilości osolonej wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mogą być wiosenne mogą być na świątecznym stole. Takie fajne do pochrupania koszyczki z nadzieniem z łososia. A robi się je naprawdę szybko. koszyczki: 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka wody szczypta soli 125 ml oleju rzepakowego 4 jajka wielkość M nadzienie: 100 g łososia wędzonego 150 g serka śmietankowego 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu(...)masa zacznie sama odchodzić od ścianek garnka, i stanie się szkliste. Odstawiam do przestudzenia. Następnie wbijam po jednym jajku stopniowo i łączę mikserem, i dopiero potem kolejne jajko. Ciasto przekładam do rękawa i wyciskam za pomocą szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia koła. Osobno wyciskam rączki. Wyszło mi sześć koszyczków. Nadzienie : Do wysokiego pojemnika przekładam łososia wędzonego, dodaję serek
wesoła kuchniaKolejna propozycja z jagodami. Tym razem wilgotne racuszki na jogurcie. Szybkie w wykonaniu, lekko słodkie, mięciutkie. Można je smażyć bez tłuszczu, lub na lekko natłuszczonej patelni. Można je podawać z miodem, jogurtem naturalnym lub obsypane cukrem pudrem. Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku . Polecam! Racuchy jogurtowe z jagodami Składniki: 250g jogurtu naturalnego szklanka(...)wanilii oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i lekko mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę tłuszczu, wykładamy ciasto formując okrągłe racuszki. Smażymy po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne mini pączki o smaku pomarańczowym. Pączki są szybkie w przygotowaniu i pachną pomarańczą. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pączków będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 25 szt pączków 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 130 g sera ricotta lub innego sera kremowego 70 g cukru pudru 1 jajko (użyłam(...)smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1 Link do filmu z przygotowania: Mini pączki o smaku pomarańczowym Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, na początku mieszam łyżką a następnie wyrabiam przez chwilę dłonią (ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest luźne), tak żeby składniki dobrze się wymieszały. Następnie w misce ciasto nakrywam folią spożywczą
Uwaga Babcia Gotujeciągnie Cię za rękę lub płacze), a Ty nie masz ochoty kompletnie wstać? Leniwie podnosisz się z łóżka i ogarniasz towarzystwo, bo przecież nie siebie i szukasz czegoś na szybko, co możesz zjeść z pełną świadomością tego, że nie jest to kanapka z pasztetową czy szynką, która w lodówce leży już któryś dzień... Znacie to? Bo ja aż nadto(...)Basta! Przygotuję nam fajne śniadanie jeszcze dziś... jak tylko chłopcy zasną :) Na rano będzie jak znalazł. Tak mniej więcej narodził się pomysł na śniadaniową pizzę. Nie znajdziecie tu grama ciasta, ciężkich sosów czy mało wartościowych dodatków, które może i wyglądają ładnie, ale prócz pustych kalorii, nie dostarczają nam nic wi ęcej . Na dodatek to śniadanie jest bardziej na słodko
Kuchnia w czekoladzieWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie ciasteczka. Do ciasteczek użyłam migdałów i rodzynek ze Swojskiej Piwniczki , wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową https://swojskapiwniczka.pl/ . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 100 g miękkiego masła 50 g cukru 1 cukier waniliowy 2 żóltka 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta proszku do pieczenia 125 g mąki 50 g rodzynek Swojska(...)ucieramy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, następnie dodajemy bakalie oraz musli, wszystko dobrze mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ręce maczamy w wodzie i nabieramy porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego. Układamy w odstępach na blaszce i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10/15 minut na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPostanowiłam więc zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie frużeliny wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można ją długo przechowywać. 1 kg. wiśni (bez pestek) 0,5 kg cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki zimnej(...)ognia, wlać wodę z mąką ziemniaczaną, dokładnie rozmieszać i ponownie zagotować, ok 3-5 minut (jeśli frużelina jest zbyt rzadka można dolać jeszcze mąki z wodą). Gorącą frużelinę wkładać szybko do wyparzonych słoiczków i ustawiać do dnem do góry. Nie należy już pasteryzować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNo i kolejny deser w słoiczku! Tym razem będzie czekoladowo ( tak, tak, wiem, że wielu z Was na to czekało! ). Mam dla Was przepis na
Ostra na Słodkogrilla oraz ciasteczka, które przygotowałam dzisiaj :) 4. Kilka słów od producenta Wyjmowana płyta odporna na mycie w zmywarce Nieprzywierająca powłoka Łatwy w użyciu Wbudowany element grzewczy Szybkie nagrzewanie Regulowany wskaźnik temperatury dla maksymalnej kontroli Odłączany przewód i tacka ociekowa 2400W Przepis na walijskie ciasteczka : Składniki : 1 czubata szklanka mąki orkiszowej typu 1000 1/4 kostki masła klarowanego(...)masa się nie trzyma) Przygotowanie : Masło siekamy i umieszczamy do miski razem z innymi składnikami, wyrabiamy masę jeśli się nie trzyma dodajemy odrobinę mleka, następnie rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru na grubość ok 5mm i wkładamy ciasteczka na patelnie/grill i smażmy ok 3 minuty z każdej strony na odrobinie oleju, pilnujcie żeby nie były surowe w środku
zdrowa vege kuchniaTeoretycznie sięgając po "słodkie" grzeszymy (i o Boga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy
Wypisz WymalujDynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym
SMYKWKUCHNISuperłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, cynamonu... cokolwiek lubimy;) Składniki: (na około 8-10 szt) 2 łyżki masła pół szklanki cukru pudru jajko szklanka tłustego mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g(...)następnie dodawać kolejno nie przerywając miksowania masło, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta. Do każdej foremki włożyć kostkę czekolady i przykryć ciastem tak aby foremki były napełnione w ¾ wysokości. Wierzch posypać drobno posiekaną czekoladą. Piec około 18-20 minut w piecu nagrzanym
Pyry na GazProste i szybkie danie - w wigilię obowiązkowo pojawiały się pod koniec pośniku, to był taki słodki akcent, bo ciastek i słodyczy tego dnia nie jedliśmy. Racuchy smażone na patelni, posypane cukrem pudrem, raz większe, raz mniejsze (zależy kto smażył) zawsze były pyszne. Przepis ilustrowany tego dania znajdziecie tutaj . 0,5 kg mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży(...)rozpuścić w ciepłym mleku lub wodzie, następnie dodać resztę składników, wszystko wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Na patelni rozgrzać olej, nabierać dużą łyżką po trochu ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDługo nie wrzucałam żadnych pyszności dlatego dziś pochwale się moimi ciasteczkami ze słonecznikiem. W sam raz na pogodę ! Składniki: 200 gr. margaryny 3 szklanki mąki 7
W Moim Magicznym Domujeszcze te owoce i nie zastanawiając się długo kupiłam je :) Dopiero w domu zaczełam myśleć co by tu z nich zrobić...Dżem był, nalewka była...Może muffiny! O tak! Szybkie, proste i najważniejsze - smaczne. Żeby było ciekawiej dodałam do nich kardamon, który w dzemie wiśniowym sprawdził się doskonale - w tym przypadku było tak samo. Muffiny najlepiej smakują pierwszego dnia. BEZGLUTENOWE(...)proszkiem i sodą. W oddzielnej misce łączymy jogurt, olej i żółtka. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych" i mieszamy krótko, ale dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy wiśnie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy
chili & sugarChleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny. Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach". Ostatecznie udał się taki oto wypiek ;) Do upieczenia bochenka potrzebujemy: 50 g ziarna prosa (mielimy w urządzeniu Thermomix 30s/obr 10) 40 g drożdży 30 g miodu 300 g mleka Z tych składników robimy zaczyn(...)dodajemy po kolei składniki i ustawiamy 37st/2,5min/obr 1. Następnie do zaczynu wsypujemy: 450 g mąki pół łyżeczki soli i wlewamy 20 g oleju rzepakowego. Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się trochę kleić, można dosypać nieco mąki. W przypadku Thermomixa dodajemy kolejno składniki do misy, bez oczekiwania, aż urośnie zaczyn i ustawiamy 3min/zamknięta pokrywa/kłos Przekładamy ciasto
MamaOskarkaNiesamowicie smaczne , ale też obłędnie słodkie ciasto bez pieczenia. Złożone z warstw herbatników … ciągnącego karmelu i puszystej śmietanki posypanej czekoladowymi wiórkami. Ja , by przełamać ten słodki smak do ciasta dodaję warstwę krakersów – ich słony smak jest absolutnie niewyczuwalny , natomiast przyjemnie się komponuje z pozostałymi smakami. UWAGA : PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ. ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA BUDYNIOWA : 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z żółtkami i przesianą mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy , uważając by nie powstały grudki. Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta. Zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy
Ostra na Słodko