SKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy(...)owoce z konfitury Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ziarenka wanilii. Serek mascarpone zmiksować kilka sekund w osobnej misce i dodawać go po łyżce do śmietanki i szybko zmiksować. Na koniec dodać startą czekoladę. Galaretkę rozpuścić i pozwolić stężeć. Czekoladę rozpuścić na parze, przelać do woreczka i na papier do pieczenia wycisnąć np. serduszka, następnie włożyć do lodówki
Blondynka GotujeCiasteczka zaraz po upieczeniu znikają. I chyba mają właściwości przyciągające, bo mój syn tylko chodził z kuchni do pokoju:) Upiekłam je z przepisu Ani Starmach. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatkowym atutem jest to, że przy wykonaniu ich spokojnie mogą pomagać nam dzieci. Mój syn osobiście lepił kuleczki i układał cukierki, a potem ze smakiem pałaszował swoje dzieło:) Składniki(...)wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier i miksujemy razem. Potem stopniowo w częściach dodajemy do masła mąkę z sodą i mieszamy dalej. Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, które następnie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta lepimy małe kuleczki, które spłaszczamy dłonią. Na powstałe ciasteczka układamy
Blondynka Gotujerano, gdy z porannej mgły niewiele już zostało, a słonko wesoło informowało, że pora wstawać. Ale kto to słyszał, żeby tak wcześnie wstawać w sobotę! Babkę upiekłam prostą i szybką, intensywnie waniliową i wilgotną. Dodatek jogurtu sprawia, że nie jest mdła, pięknie pachnie i prezentuje się bardzo elegancko otulona grubą warstwą jogurtowego lukru i obsypana zmieloną laską wanilii. C. kiedyś(...)Piec w 175 st. C. przez 45 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Cukier puder przesiać, wymieszać z jogurtem i wodą. Polać ciasto, posypać wanilią. Smacznego! Przepis przygotowałam z myślą o akcji Mirabelki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHalloween już się zbliża, nie wiem jak jest u Was ale ja jakoś nie traktuję tego jako zabawy. Jednak wiem, że wielu z Was uwielbia ten
Niezły Młyneksię gorsze. Ja robię je od kilku lat i na stałe wpisały się u nas w okres Adwentu. Robię je zwykle kilka razy w tym czasie, bo znikają tak szybko, a często dzielę się nimi ze znajomymi. W internecie znajdziecie kilka przepisów na orzeszkowe skorupki. Jedne przepisy na orzeszki z kremem zawierają dodatek mąki ziemniaczanej, inne robione są z mąki(...)mleka 1 szkl. mleka w proszku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao 200 g siekanych orzeszków ziemnych (dałam granolę) 100 g masła Wykonanie Orzeszki Z podanych składników zagniatamy ciasto. Nagrzewamy patelnię. Patelnię smarujemy olejem i we wgłębieniach układamy kuleczki z ciasta. Pieczemy skorupki z obu stron. Skorupki wyjmujemy i obkrawamy nadmiar ciasta. Krem Mleko, masło, cukier i kakao zagotowujemy
Mieszam w GarnkuCzas czytania: 2 min Rillettes, trudna nazwa? Nic nie szkodzi, w naszym języku można powiedzieć, po prostu pasta lub smarowidło. Dodatek ten pochodzi ze znakomitej kuchni
SprawdzonaKuchnia.plGotowanie nie musi być nudnym i uciążliwym obowiązkiem! Korzystając z nowoczesnych produktów firmy Ambition, można przygotowywać posiłki szybko i przyjemnie, a dodatkowo odkryć w sobie zacięcie szefa kuchni. Na jakie patelnie i garnki Ambition warto zwrócić uwagę? Czytaj dalej! Patelnie Ambition – idealne do smażenia i grillowania Do przygotowania wielu smacznych potraw warto wykorzystać naczynia Ambition – garnki i patelnie dobrej jakości(...)posiłków – soczystego mięsa i warzyw. Płytkie patelnie do naleśników to z kolei obowiązkowy zakup dla wszystkich miłośników cienkich placków w różnych odsłonach. Materiał użyty do ich produkcji zapobiega przywieraniu ciasta do dna i ułatwia odwracanie naleśników. Patelnia Ambition do smażenia ryb wyposażona w dzióbki do zlewania tłuszczu to jedna z ciekawszych propozycji, jakie oferuje swoim klientom firma. Naczynia oferowane przez
Smaki Na TalerzuBardzo prosty i szybki do zdrobienia chlebek. Nie wymaga ani żmudnego wyrabiania, ani dużego nakładu czasu. Jeśli zaczynacie dopiero swoją przygodę z wypiekiem pieczywa zachęcam do próbowania właśnie takich prostych przepisów. Chleb jest pyszny w smaku, i rozwiewa wszystkie mity o tym, że dobry chleb musi być na zakwasie, a jego zrobienie musi zająć nam 2 dni 😂 Wcale(...)środka możemy dorzucić nie tylko słonecznik, ale i inne ulubione ziarna. Jeśli nie mamy prażonej cebulki - pomińmy ten składnik, albo przesmażmy 1 cebulę na maśle i dodajmy do ciasta w takiej postaci. Cebulka fajnie podkręca tutaj smak chleba. Składniki: 450g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 450 ml ciepłej wody 1/2 szkl
Walijskie PichcenieOstatnio na moim blogu królują przepisy na placuszki, które są proste i szybkie do przyrządzenia. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania placków ze startym jabłkiem, które są smażone na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Jeżeli poniższe placki chcecie podać starszym dzieciom to jabłka pokrójcie w cienkie plasterki (wersję ze startym jabłkiem polecam dla niemowlaków). Składniki: 2 jabłka(...)posypania Jabłka, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać olej oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Placki smażyć na mniejszym ogniu na suchej patelni. Uwaga : 1 placek = 1/2 łyżki ciasta . Ewentualnie, gotowe placki posypać cukrem pudrem. Składniki na placki przed
UgotowaćPralinki Rafaello robione w domu to prawdziwy rarytas:) Znikają tak szybko, że trzeba się nastawić od razu na zrobienie podwójnej porcji. Ja osobiście mam słabość do czekoladek domowej roboty. To jest jedno z moich ulubionych rzeczy, które robię w zaciszu mojej kuchni:) Pięknie zapakowane w ozdobne pudełeczko mogą być fantastycznym upominkiem. Pracy nie ma dużo a efekt robi wrażenie. Zapraszam(...)całości Wafle zmielić, cukier rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć, na dłoni formować kulki wielkości znanego nam Rafaello, robić w środku wgłębienie do którego wkładamy 1 migdał. Zlepiamy i formujemy kulkę. Gotowe obtaczamy obficie w wiórkach kokosowych. Odstawiamy na kilka
gotuj ze mnąbawić się w smażenie pączków. Rano zmieniłam zdanie, bo od stania w kolejce, wolę jednak stanie przy garach. I tak w czeluściach internetu znalazłam przepis na pączki, które są szybkie i proste w wykonaniu. Nie przypuszczałam, że do tego będą tak pyszne! Robi się je naprawdę w try miga, więc jeśli w waszej ulubionej piekarni zabrakło dziś pączków, albo(...)proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy (lub smalec) do temperatury 175 stopni C. Za pomocą dwóch małych łyżeczek formujemy małe kulki z ciasta (nie muszą być idealnie okrągłe, chodzi o oddzielenie porcji ciasta) i zanurzając łyżeczkę w rozgrzanym oleju przekładamy porcję ciasta do smażenia. Pączki w gorącym oleju same się obracają. Gdy osiągną
Smakowity Blog KulinarnyZachciało mi się wczoraj oponek :) Zagniotłam, usmażyłam i mogliśmy zajadać. Oponki nie są pracochłonne, także jeśli macie składniki, to szybko je przygotujecie. Od razu Wam powiem, że świeże były pyszne, kilka zostało na dziś, ale to już nie to samo. Najlepsze są od razu po wystudzeniu. Z tej porcji zrobiłam 25 oponek. Składniki: 250 g. sera twarogowego(...)składników. Ja od razu wszystko wyłożyłam na stolnicę, ale jeśli wolicie to można składniki wsypać do miski, zagnieść i dopiero wyłożyć na stolnicę. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować i wykrawać szklanką koła, w środku każdego koła zrobić dziurkę kieliszkiem. Skrawki ciasta które pozostaną, ponownie zagnieść i wykrawać oponki, aż do wykończenia ciasta. Tak przygotowane oponki smażyć
Agusiowe smakołykimniam mniam tartę z borowikami sobie przyrządziłam. Wspaniała :-) Rewelacyjny pomysł na obiad, drugie śniadanie jak również stanowi idealną przekąskę na imprezę . Podam szybko przepis, bo jestem zabiegana, zalatana i jeszcze na egzamin muszę się uczyć :-( Nie mam w ogóle czasu dla Was nad czym bardzo ubolewam ale tak to jest jak się łapie sto srok za ogon. Jednak walczę(...)runa leśnego , jeszcze dobrze w drzewa nie wejdzie i już cały koszyk prawdziwków i innych cudów nazbiera. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej ale wybór należy do was. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 kostki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1 żółtko szczypta soli Składniki na farsz : 250 g borowików 4 wsiowe jajka
pieprzny smaczekUwielbiam słodkie placuszki nie ważne czy na śniadanie czy na kolację . Robi się je szybko a smakują chyba zawsze zwłaszcza do porannej kawy. Tym razem zrobiłam placuszki z polskim chudym twarogiem. Wyszło ok 20 sztuk . Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga(...)miski przekładamy chudy twaróg, mąkę,jajka,cukier,cukier cynamonowy lub inny oraz mleko. Całość dokładnie łącze za pomocą widelca. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Za pomocą łyżki nakładam ciasto twarogowe na patelnię a następnie rozprowadzamy na kształt placuszków (wielkość i grubość zależy od nas). Smażę na rumiano ze wszystkich stron. Podaję z ulubioną konfiturą
Gotowanie Patki