proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodajemy kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy płatki migdałów i całość chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy nasze ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150°C do tzw. suchego patyczka (u mnie około 1h 20 minut). Gotową babkę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy(...)pomocą pędzelka. Kiedy babka jest wystudzona przygotowujemy polewę. Mleko podgrzewamy z połamaną czekoladą i żelatyną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i zagotowania mleka. Polewę zostawiamy do wystudzenia (uwaga bardzo szybko tężeje i torba jej pilnować ). Wystudzoną babkę polewamy lekko tężejącą polewą. Smacznego Artykuł Babka z daktylami w czekoladowej polewie pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeorzechowe)? Ja bardzo. Jednak w przeciwieństwie do domowników nie smaruje nim kanapek (bynajmniej zdarza mi się, to bardzo rzadko). Ja wolę dodawać taką orzechową pastę do owsianek, deserów lub ciast. Poniżej przypominam Wam jednej z moich ulubionych orzechowych deserów. Niektórzy z Was myślą, że przygotowanie takiej pasty jest trudne. Nic bardziej mylnego. Wystarczą dobre orzechy i mocniejszy sprzęt (choć(...)możecie przygotować w wersji crunchy (z kawałkami), gładkie, a nawet z kokosem lub kakao. Tu ogranicza Was jedynie wyobraźnia i indywidualny gust. Spróbujcie. Przepisy z masłem orzechowym (pastą orzechową): Szybka kokosowo-orzechowa krajanka Składniki: 500 g orzechów ziemnych – u mnie niesolone z Kuchnie Świata sól do smaku Przygotowanie: Orzechy prażymy na suchej patelni aż się zarumienią lub rozsypujemy
Słodkie okruszkiŚniadania, zwłaszcza te weekendowe muszą być królewskie. Genialne puszyste, delikatne i szybkie placuszki z dodatkiem masła Śniadaniowa Gold. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 275 ml mleka 2 łyżki masła Śniadaniowa Gold 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki brązowego cukru szczypta soli dodatkowo: garść truskawek jogurt naturalny Śniadaniową Gold roztopić. Jajka roztrzepać. Dodać mleko i masło(...)Wymieszać do połączenia się składników. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól oraz wymieszać aż powstanie gładka konsystencja. Na rozgrzaną patelnię wylać 2 łyżki ciasta. Dodać 1 łyżeczkę pokrojonych truskawek. Smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Podawać z jogurtem
Kuchnia w oparachDelikatne naleśniki z dodatkiem kakao. Łatwe i szybkie do przygotowania. Najlepsze z waniliowym twarożkiem lub homogenizowanym serkiem i świeżymi owocami (truskawkami, malinami, borówkami). SKŁADNIKI / 10 szt 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki cukru 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę(...)kakao. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy, do połączenia składników w gładkie ciasto bez widocznych grudek mąki. Stopniowo, cały czas miksując dolewamy pozostałe mleko. Odstawiamy na 10 minut. Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko ją natłuszczamy np. papierowym ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Łyżką wazową nabieramy
cool and mintyKrokiety w tej wersji są świetną alternatywą dla nieco pracochłonnych krokietów z ciasta naleśnikowego. Przyrządza się je zdecydowanie szybciej i co najważniejsze odchodzi nam najbardziej czasochłonny etap, który mnie osobiście zniechęca do częstego przyrządzania tej potrawy, a mianowicie - smażenie naleśników. Nie cierpię tego:/ Wolę skupić się na tym co naprawdę ważne w krokiecie, czyli farsz;) Najczęściej sporządzam go z pieczarek(...)smażonych z cebulką, ale wyśmienicie smakują również zwykłe parówki z żółtym serem. Gorąco polecam. Są bardzo apetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek 20 plasterków sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki
Krokusowy Domszybko częstuję Was dziś tartą z jagodowym kremem, którą przygotowałam na ubiegłą niedzielę, a koniec końcem zjadłam tylko kawałek i oddałam w dobre ręce Teściów ;) Wróciła do mnie sama blaszka i to już na następny dzień, więc musiało smakować! Jagody w tym roku tylko raz udało mi się kupić. Część zamroziłam, bo fajnie jest sobie w zimie przygotować coś(...)nimi i poczuć się jak w lecie, a pozostałą część wykorzystałam właśnie do ciasta. Spróbujcie póki jeszcze jest okazja :) Składniki na blaszkę o wym. 11x35cm 150g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru 1 żółtko 1lyżeczka kwaśnej 18% śmietany Szczypta soli Krem: 200g śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 80g jagód leśnych Ponadto: Kilka małych
Kuchnia w czekoladzieśrodę były faworki a w tłusty czwartek nie może zabraknąć pączków . Najprostszy przepis jaki znam na pączki to z serków homogenizowanych :) Szybko się robi i smakują rewelacyjnie . Inspiracja: klik Żeby pączków było więcej to zwiększyłam troszkę ilość składników ;). Składniki : ok. 50 pączusiów - 400 g serków waniliowych ( 2 pudełeczka ) - 3 jajka - 2 szkl. mąki pszennej(...)szerokim rondlu. 2. Serki wymiesza ć z jajkami. 3.Doda ć przesianą mąkę , proszek do pieczenia. Dokładnie wymiesza ć . 4. Łyżką nakłada ć porcje ciasta na rozgrzany olej i smaży ć do czasu jak pączuszki nabiorą pięknego złoto - brązowego koloru . Pychotka
Różne smaki w kuchnisiłownię” . Po kilku dniach używania da się jednak przyzwyczaić. Dla mnie jej waga, to duży plus. Fajnie leży w ręce, ale jeszcze lepiej na kuchence… Oj tak. Szybko się nagrzewa, a co ważne, równomiernie! Świetnie to widać podczas smażenia kotlecików lub placuszków. Z jednej, jak i z drugiej strony patelni placuszki były identycznie zrumienione w tym samym czasie(...)widzicie gdzie ona trafiła. Naleśnik przywarł, nie dało się odczepić. Wiem, że były to naleśniki bezglutenowe, które zazwyczaj ciężej się smaży, ale bez przesady… Wkurzyłem się i resztę ciasta usmażyłem na patelni tytanowej. Wow! Naleśniki nie tylko nie przywarły, ale jak poduszkowiec po niej śmigały. Co prawda, ich rozprowadzenie to była lekka katorga, bo patelnia jest sporych rozmiarów
Blendmanpodwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na kopytka i ucinamy kawałki formując placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia nic nam się nie otwarło. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy grubo cukrem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez(...)około 15 - 25 minut w zależności od wielkości bułeczek. Moje były dość małe i miałam je tylko po 15 minut. Moje jagodzianki rozeszły się w mik! Już ciepłe szybko znikały :) Zamiast jagód można nadziać bułeczki innymi owocami :) czym tylko chcecie
W Moim Magicznym Domupracy. Powróciła energia i chęć do życia, ale nie o tym tu będę pisać. Zapraszam na leniwe w malinach. Pyszne smaki z dzieciństwa, idealne na letni obiad. Szybkie i łatwe w przygotowaniu... SKŁADNIKI: 200 g chudego lub półtłustego twarogu 1/2 szkl mąki 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko szczypta soli maliny 1-2 łyżki jogurtu naturalnego cynamon karmel(...)rozdrobniony widelcem twaróg, cukier waniliowy i żółtko. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie zagnieść, w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki. Ciasto powinno mieć lekko luźną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta, uformować wałeczek, który lekko spłaszczyć i pokroić jak kopytka, czyli w romby. Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia
Kuchnia w opałachktóre są bardzo puszyste :) Zazwyczaj oponki, pączki i chrust pieczemy tylko na karnawał, ale kto powiedział, że w zwykłym tygodniu nie możemy się troszkę rozpieszczać? Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu a dekoracja należy już do naszej wyobraźni. Zapraszam! Oponki z serkiem i gałką muszkatołową Składniki: 1/2kg serka typu twarożek lub Philadelphia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2kg mąki(...)łyżki cukru pudru szczypta soli olej do smażenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić na elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na około 0,5cm. Wycinać krążki a w każdym na środku wyciąć jeszcze mniejsze koła tak, żeby powstała oponka. Kłaść na dobrze rozgrzany olej łyżką cedzakową. Smażyć
Tagebuch po polskuszkoły i musi wytrzymać w temperaturze pokojowej do 16.00... Myślę, może babeczki z jajeczkami, coś jak gniazdka. I wtedy Hania przychodzi z pomocą i mówi: a pamiętasz mamo to ciasto w kształcie wielkiego gniazda? Aaaa i olśnienie! Faktycznie, niedawno widziałam w jakiejś gazecie z zeszłego roku, najprawdopodobniej w "BBC goodfood" Paluszki spełniają swoją rolę, tzn. rolę gałęzi, idealnie! Czekolada zastyga(...)trzeba ich szukać w kilkunastu sklepach :) Do dzieła więc! Pracy z nimi tyle co nic, a mogą być piękną ozdobą świątecznego stołu. Tylko jakoś te święta za szybko w tym roku. Składniki: 150-170g paluszków (mogą być z solone) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła małe czekoladowe jajeczka ew. posypka
bistro mamaDomowe grahamki dużo lepiej smakują niż te ze sklepu, są bardziej sycące. Często piekę takie bułeczki, są szybkie do przygotowania. Do bułeczek użyłam mąki od firmy Młynomag . Składniki: 250 gram mąki pszennej Młynomag 250 gram mąki pszennej graham Młynomag 300 ml. letniej wody 20 gram drożdży 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 jajko papier do pieczenia Sposób(...)niewielkiej ilości mąki, drożdży cukru i letniej wody robimy zaczyn, pozostawiamy do momentu aż zacznie pracować. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, pozostałą wodę oraz zaczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy owalne bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki
Bajeczna KuchniaKarnawał w pełni a u mnie jeszcze przepisu na faworki nie ma...szybko nadrabiam zaległości.Idealnie delikatne i kruche,po prostu doskonałe.Przepisów mam mnóstwo,ale od paru lat tylko te robimy. Składniki: 40 dag mąki pszennej 12 łyżek gęstej,kwaśnej śmietany 6 żółtek 2 łyżki spirytusu szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Mąkę zmieszać(...)żółtkami,solą,spirytusem,śmietaną.Starannie wyrabiając,od czasu do czasu,wybijać wałkiem na stolnicy,aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Wałkować partiami,jak najmniej podsypując mąką,aby ciasto nie wysychało.Radełkiem lub nożem wycinać pasy długości ok 15 cm i szerokości ok 3-4 cm.Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż i przewinąć.Smażyć na tłuszczu na złoty kolor
Niespełnione zdolności kulinarne