Jak chyba większość lubię serniki. Przepisów jest wiele, ale ten przykuł moją uwagę. Banany uwielbiam, serniki też, więc połączenie musiało się udać. Jak praktycznie każdy
Gotowanie z pasjąLubię desery, których zrobienie nie wymaga dyplomu mistrza cukiernictwa, a mimo to wygladają efektownie. Ten do takich należy, bezwątpienia cieszy oko i zapewne przypadnie do gustu
Fitsweet.meNa weekendowe śniadanie proponuję Wam kolejną wersję pysznych placuszków . Tym razem wykorzystałam ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, do której dodałam ulubione bakalie. składniki: 1/2 szklanki
babka w formieKlasyczny przepis na biszkopt na tort. U mnie w domu, torty piecze się 4 razy w roku, w tym jeden tuż przed świętami. Ten przepis na
Klasyka GotowaniaNie wiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani
FitKotIdealny deser dla wielbicieli połączenia cytrusów i czekolady oraz idealne śniadanie dla lubiących posiłki z pomysłem :) Ciasteczka z kubeczka cieszą się dużą popularnością nie tylko na
Chocolate Muffin BlogW ten weekend przenieśliśmy się do czasów PRL-u ..wspólnie z innymi blogerami robiliśmy blok czekoladowy ...kiedyś był często robiony..pamiętam jak moja mama robiła..w
Moje domowe kucharzeniePRZEKĄSKI W 5 MIN Śliwki zawijane w boczku: -opakowanie śliwek suszonych -boczek wędzony w plastrach wykałaczki śliwkę zawijamy w boczek przekuwamy wykałaczką,pieczemy na papierze do
Swojskie jedzonkoLavash to pieczywo, które prawdopodobnie pochodzi z Armenii. Mój chlebek wyszedł mocno chrupiący, oprócz tradycyjnego składu wzbogaciłam go o sezam i zioła. Jeżeli macie ochotę
Szybko Tanio Smaczniewłaśnie tkwi ich cały urok. Chcąc je uformować w tradycyjne węzełki, wystarczy owinąć pasek ciasta wokół dwóch palców, a końcówkę zawinąć przez środek, formując coś w rodzaju kokardki. W szybszej i jeszcze prostszej wersji możesz pominąć etap cięcia ciasta w paski. Zamiast tego zwiń je w roladę, a następnie pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Bułeczki będą miały(...)ochotę na dodatkową porcję słodkości, możesz polać je lukrem, chociaż moim zdaniem nie jest to konieczne. Jak przechowywać kanelbullar? Z doświadczenia wiem, że po upieczeniu, bułeczki cynamonowe znikają dosyć szybko. Świeżość zachowują przez około 3-4 dni i aby ten czas był jak najdłuższy warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli się zeschną, zafunduj im krótki pobyt w saunie
okolicepalnika.plresztą takie gotowanie lubię najbardziej. Nawet jeśli przepis jest mojego autorstwa, nigdy nie gotuję z kartką w ręku. Wyjątek stanowią potrawy, przy których proporcje są naprawdę ważne. Np. piekąc ciasta czy ciasteczka nie sposób o nich zapomnieć, ale słodkości kocham tak bardzo, że jestem w stanie to przeboleć ;) Ale, ale, odeszłam od tematu. Co to ja chciałam(...)dodajemy sos beszamelowy. Doprawiamy i dusimy kolejne 2 min. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy posypany serem. Smacznego! Prawda, że proste? A do tego szybkie i naprawdę pyszne. Takie potrawy lubię najbardziej. Jednak tym razem miałam jeszcze większą satysfakcję, ponieważ danie powstało ze składników (oraz sosu), które już miałam już w lodówce i coś trzeba było
Ratunku obiadjednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt kółek o wielkości ok 2-3 cm, w sporych odległościach od siebie (u mnie kółeczka były ciut większe tak ok. 3-4 cm i wyszło 2 blachy(...)rozpuścić dokładnie i odstawić do ostudzenia. 2. Gdy śliwki z galaretką będą zimne (ale nie stężałe!) ubić śmietankę (na średnich obrotach) dodając śmietan-fix. Dodać mascarpone i cukier puder, szybko zmiksować i nie wyłączając miksera dodać w 2-3 turach śliwki z galaretką. Uwaga: miksować poszczególne składniki należy szybko, tylko do połączenia składników i raczej na średnich obrotach, żeby
Kto ugości moich gości?się, że ten typ wypieku może być wyłącznie słodki i nic ponadto - żadnego głębszego, sensowniejszego smaku. Była to ogromna pomyłka! Ciasto jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka(...)opakowania budyniu śmietankowego - duże opakowanie delicji Przygotowanie musu z soku owocowego: 250 mililitrów soku mieszamy z 3 budyniami. Pozostały sok gotujemy i wlewamy do niego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe (lub inne
Życie zamknięte w smakuchoć na naszych talerzach nie zabrakło optymistycznych kolorów Dziś polecam Wam domowe pampuchy podane z warzywami i szynką. Dość nietypowe połączenie, ale… jakie smaczne Do przygotowania tego szybkiego „sosu” użyłam mrożonych warzyw na patelnię Hortex. Korzystam z nich naprawdę często. Idealny dodatek do wielu dań, szybie, dosłownie na wyciągnięcie ręki A do tego… pyszna inspiracja Poza(...)rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy resztę (ciepłego) mleka, nasz rozczyn i wbijamy 2 jajka. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Ja robię to ręcznie, ale można tu użyć miksera. Następnie dodajemy stopione (letnie) masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy. Całość przykrywamy
Słodkie okruszki