szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1368/2080)

bananowy sernik 127

Jak chyba większość lubię serniki. Przepisów jest wiele, ale ten przykuł moją uwagę. Banany uwielbiam, serniki też, więc  połączenie musiało się udać. Jak praktycznie każdy

Gotowanie z pasją
Kolorowy deser galaretkowy 138

Lubię desery, których zrobienie nie wymaga dyplomu mistrza cukiernictwa, a mimo to wygladają efektownie. Ten do takich należy, bezwątpienia cieszy oko i zapewne przypadnie do gustu

Fitsweet.me
placuszki gryczane z bakaliami 233

Na weekendowe śniadanie proponuję Wam kolejną wersję pysznych placuszków . Tym razem wykorzystałam  ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, do której dodałam ulubione bakalie.  składniki: 1/2 szklanki

babka w formie
Biszkopt na tort 192

Klasyczny przepis na biszkopt na tort. U mnie w domu, torty piecze się 4 razy w roku, w tym jeden tuż przed świętami. Ten przepis na

Klasyka Gotowania
Wegańskie muffinki z domową konfiturą 206

Nie wiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani

FitKot
Czekoladowe ciasteczko z kremem cytrynowym 173

Idealny deser dla wielbicieli połączenia cytrusów i czekolady oraz idealne śniadanie dla lubiących posiłki z pomysłem :) Ciasteczka z kubeczka cieszą się dużą popularnością nie tylko na

Chocolate Muffin Blog
Blok czekoladowy ..jak zza dawnych lat 210

W ten weekend przenieśliśmy się do czasów PRL-u ..wspólnie z innymi blogerami robiliśmy blok czekoladowy ...kiedyś był często robiony..pamiętam jak moja mama robiła..w

Moje domowe kucharzenie
Szybkie przekąski -w 5 min 338

PRZEKĄSKI W 5 MIN Śliwki zawijane w boczku: -opakowanie śliwek suszonych -boczek wędzony w plastrach wykałaczki śliwkę zawijamy w boczek przekuwamy wykałaczką,pieczemy na papierze do

Swojskie jedzonko
Lavash z sezamem i oregano 133

  Lavash to pieczywo, które prawdopodobnie pochodzi z Armenii. Mój chlebek wyszedł mocno chrupiący, oprócz tradycyjnego składu wzbogaciłam go o sezam i zioła. Jeżeli macie ochotę

Szybko Tanio Smacznie
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem 97

właśnie tkwi ich cały urok. Chcąc je uformować w tradycyjne węzełki, wystarczy owinąć pasek ciasta wokół dwóch palców, a końcówkę zawinąć przez środek, formując coś w rodzaju kokardki. W szybszej i jeszcze prostszej wersji możesz pominąć etap cięcia ciasta w paski. Zamiast tego zwiń je w roladę, a następnie pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Bułeczki będą miały(...)ochotę na dodatkową porcję słodkości, możesz polać je lukrem, chociaż moim zdaniem nie jest to konieczne. Jak przechowywać kanelbullar? Z doświadczenia wiem, że po upieczeniu, bułeczki cynamonowe znikają dosyć szybko. Świeżość zachowują przez około 3-4 dni i aby ten czas był jak najdłuższy warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli się zeschną, zafunduj im krótki pobyt w saunie

okolicepalnika.pl
Recyklingowy makaron 241

resztą takie gotowanie lubię najbardziej. Nawet jeśli przepis jest mojego autorstwa, nigdy nie gotuję z kartką w ręku. Wyjątek stanowią potrawy, przy których proporcje są naprawdę ważne. Np. piekąc ciasta czy ciasteczka nie sposób o nich zapomnieć, ale słodkości kocham tak bardzo, że jestem w stanie to przeboleć ;) Ale, ale, odeszłam od tematu. Co to ja chciałam(...)dodajemy sos beszamelowy. Doprawiamy i dusimy kolejne 2 min. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy posypany serem. Smacznego! Prawda, że proste? A do tego szybkie i naprawdę pyszne. Takie potrawy lubię najbardziej. Jednak tym razem miałam jeszcze większą satysfakcję, ponieważ danie powstało ze składników (oraz sosu), które już miałam już w lodówce i coś trzeba było

Ratunku obiad
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 212

jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt kółek o wielkości ok 2-3 cm, w sporych odległościach od siebie (u mnie kółeczka były ciut większe tak ok. 3-4 cm i wyszło 2 blachy(...)rozpuścić dokładnie i odstawić do ostudzenia. 2. Gdy śliwki z galaretką będą zimne (ale nie stężałe!) ubić śmietankę (na średnich obrotach) dodając śmietan-fix. Dodać mascarpone i cukier puder, szybko zmiksować i nie wyłączając miksera dodać w 2-3 turach śliwki z galaretką. Uwaga: miksować poszczególne składniki należy szybko, tylko do połączenia składników i raczej na średnich obrotach, żeby

Kto ugości moich gości?
Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pianką (+jak przygotować kiwi, żeby galaretka się ścięła) 193

się, że ten typ wypieku może być wyłącznie słodki i nic ponadto - żadnego głębszego, sensowniejszego smaku. Była to ogromna pomyłka! Ciasto jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka(...)opakowania budyniu śmietankowego - duże opakowanie delicji Przygotowanie musu z soku owocowego: 250 mililitrów soku mieszamy z 3 budyniami. Pozostały sok gotujemy i wlewamy do niego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe (lub inne

Życie zamknięte w smaku
Pampuchy z warzywami i szynką 149

choć na naszych talerzach nie zabrakło optymistycznych kolorów Dziś polecam Wam domowe pampuchy podane z warzywami i szynką. Dość nietypowe połączenie, ale… jakie smaczne Do przygotowania tego szybkiego „sosu” użyłam mrożonych warzyw na patelnię Hortex. Korzystam z nich naprawdę często. Idealny dodatek do wielu dań, szybie, dosłownie na wyciągnięcie ręki A do tego… pyszna inspiracja Poza(...)rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy resztę (ciepłego) mleka, nasz rozczyn i wbijamy 2 jajka. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Ja robię to ręcznie, ale można tu użyć miksera. Następnie dodajemy stopione (letnie) masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy. Całość przykrywamy

Słodkie okruszki