Wielkie pieczenia chleba w rodzinnym gronie. Wieczór spędzony w fantastycznym towarzystwie i do tego świeży chlebek z masłem (wyrób własny tzn kuzyna). Korzystaliśmy z: Moja
Szybko Tanio SmacznieDobre i naturalne pieczywo jest podstawą każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego
Proste-przepisy.plPrzepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych
Mała CukierenkaNadchodzi ten okres podczas, którego na większości blogów będą pojawiały się różne, różniste babki. Te klasyczne i dietetyczne. W moim wypadku: jedynie te zdrowe i "low
CzarnawisienkaDzisiaj święto zakochanych, więc i ja postanowiłam zrobić coś świątecznego. Upiekłam naleśniki w kształcie serca. Składniki: - 2 łyżki oleju - 1 szklanka mąki - 1 jajko - 1 szklanka
Tanio szybko zdrowoNiektóre przepisy muszą odczekać trochę czasu, zanim pojawią się na blogu. Z niektórych jestem niezadowolona, bo zdjęcie nie takie, bo sam przepis do niczego. O niektórych
bistro mamaDania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często
kulinarnyJasobie napisałam 1/2 łyżeczki to oczywiście dosypałam 2 i trzeba było wybierać proszek z maki i dosypywać mąki). Poniżej przepis na te cudeńka, które naprawdę robi się bardzo szybko, wręcz ekspresowo. Jeśli nawet nie posiadacie formy do muffinek czy też foremek, a jedynie papilotki i jakieś stare foremki (niskie) do babeczek to uwierzcie też wyjdą :) Składniki ( na 14 malutkich foremek(...)składników dodajemy suche. Mieszamy lekko łyżką, nie musi się wszystko dokładnie połączyć, jedynie tak oby oby, im więcej będzie grudek tym muffinki będą bardziej puszyste i wilgotne. Łyżką nakładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotami (lub blachy na mufinny) tak do 3/4 wysokości papilotek. i wstawiamy do piekarnika na 20-23 min. Moje bo małe piekłam 21 minut
Piekielna Kuchnia Patiokazał się niezmiernie długi, pechowy i pełen kosztownych nieprzewidzianych wypadków. Dlatego już więcej nie ryzykowałam i na deser na ostatniej Wigilii pojawił się makowczyk. Prosty i szybki, ale za to z dodatkiem makowej magii, a to najważniejsze... Oryginalnie na blaszkę bodaj 25/36cm, a ja potrzebowałam czegoś mniejszego. Tortownica 23cm okazała się w sam raz, a w razie powtórki postawiłabym(...)20/25cm - wyłóż papierem do pieczenia. Jajka i żółtko ubij z cukrem. Następnie dodaj miękką margarynę, olej, a potem, stopniowo, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ocet. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem - będzie dość gęste, ale takie ma być. Masę makową delikatnie wymieszaj z rodzynkami, dżemen i białkami. Ciasto wylej do tortownicy, wyrównaj, a na wierzch wyłóż masę makową
Lejdi of the housekakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia mokre : 1 szklanka mleka ¼ szklanki oleju 2 jaja W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, a w drugim mokre. Następnie mieszamy ze sobą szybko i dość niedokładnie . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: po 1 łyżce ciasta wlewamy do formy na muffiny i nakładamy odrobinę marmolady przykrywamy resztą ciasta ( do ¾ foremki) pieczemy ok. 25 minut w temp. 190 stopni ( z termoobiegiem) Normal
Domowe ciastaBułki pszenne z makiem Dziś zapraszam na domowe bułki pszenne z makiem i mąką pełnoziarnistą. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, z ich przygotowaniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa. Pełnoziarniste bułki pszenne z makiem mają delikatne wnętrze i miękką skórkę. Jeśli zamiast makiem, posypiecie je sezamem, takie puszyste bułeczki będą(...)świetnym dodatkiem do hamburgerów. Jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej, zastąpcie ją taką samą ilością jasnej mąki pszennej. W przepisie na bułki sprawdzi się też mąką orkiszowa. Ciasto drożdżowe na bułki możecie przygotować dzień wcześniej i odstawić do wyrastania do lodówki na noc (jak bułki nocne ) albo przygotować metodą tradycyjną z krótszym wyrastaniem w ciepłym miejscu. Domowe bułeczki pszenne
Lekcje w kuchnirazy. Jak powinno wyglądać składanie ciasta? - dłoń zwilżyć wodą, sięgając na dno miski chwycić ciasto, następnie wyciągać je w górę do chwili, kiedy poczujecie opór, jest to moment w którym ciasto zaczyna się rozrywać i w tej właśnie chwili trzeba przestać wyciągać ciasto, a wyciągniętą część położyć na wierzchu pozostałego ciasta, czynność tę powtórzyć 3 razy, przykryć miskę(...)minut! Przygotować koszyczek do wyrastania chleba (powinien być tego samego kształtu co naczynie do pieczenia chleba) koszyczek wyłożyć ściereczką obficie obsypać mąką. Wyjąć ciasto z miski na mocno podsypany mąką blat, wierzch również delikatnie obsypać. Kawałek ciasta rozpłaszczyć ręką, a następnie złożyć na kształt koperty, odwrócić do góry nogami, posypać mąka jednocześnie formować okrągły lub owalny bochenek, przełożyć do koszyczka
SprawdzonaKuchnia.plRacuchy na kefirze to bardzo prosty i smaczny pomysł na tani obiad czy podwieczorek. Możemy zrobić je z dodatkiem jabłek lub bananów. Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie i bardzo szybko znikają z talerza :). Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 500 ml kefiru 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki(...)mnie 2 większe jabłka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jajka mieszamy bądź miksujemy z kefirem i cukrem, do masy mieszając wsypujemy sodę i tyle mąki aby ciasto było gęste, do ciasta/masy dodajemy pokrojone wcześniej owoce i dokładnie mieszamy, racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z dość sporą ilością oleju na złocisty kolor z obydwu stron, gotowe placuszki przekładamy
Blog kulinarny S9.PLRacuchy na kefirze to bardzo prosty i smaczny pomysł na tani obiad czy podwieczorek. Możemy zrobić je z dodatkiem jabłek lub bananów. Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie i bardzo szybko znikają z talerza :). Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 500 ml kefiru 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki(...)mnie 2 większe jabłka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jajka mieszamy bądź miksujemy z kefirem i cukrem, do masy mieszając wsypujemy sodę i tyle mąki aby ciasto było gęste, do ciasta/masy dodajemy pokrojone wcześniej owoce i dokładnie mieszamy, racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z dość sporą ilością oleju na złocisty kolor z obydwu stron, gotowe placuszki przekładamy
Blog kulinarny S9.PLBardzo kruchutkie, zdrowe, szybkie i proste ciasteczka bezglutenowe. Na jednym, aż trudno poprzestać. Składniki: 100 g mąki ryżowej 125 g mąki kukurydziana 140 g kremu czekoladowo - orzechowego 40 g cukru pudru trzcinowego 50 ml oleju z orzeszków ziemnych (olej arachidowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Przesiać mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem(...)trzcinowym. Następnie dodać krem czekoladowo - orzechowy, wymieszać łyżką i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać jak najkrócej i rozwałkować je na ok. 3-5 mm. Przy pomocy foremek powycinać ciasteczka i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Można układać dość ciasno, nie sklejaj się. Blaszkę włożyć do lodówki na około 30 minut. Piec 15 - 20 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkości